Friday, 29 November 2019

OVERNIGHT AT THE BERBER DESERT CAMP

Selepas lunch, kami teruskan lagi perjalanan yang panjang sampai lah petang.  Look at the view.. Magnificent!  We crossed the High Atlas Mountains & Tizi Ntichka pass.




Sebelum sampai desert, van driver berhenti rehat sekejap di satu kedai kecik ni.. blhla pekena teh dan belik bekalan jajan jajan nak bawak ke tent. Sekejap aja berhenti dkt sini. Around 30 minutes.

last pitstop.. for streching out and buy tidbits

Perjalanan diteruskan lagi. Sampai di suatu kawasan lapang, van berhenti dan kami semua diarahkan turun. Waktu tu dah pukul 6 lbh. Kami pun angkotlah semua bag turun. Dah sampai rupanya... Waktu tu barulah kami nampak padang pasir di depan mata dan ada banyak camels di sana sini..nak datang ambik kamilah tu...hahaha... pasir dekat area ni masih kasar tapi bila dah sampai area tent, pasirnya lebih halus. Org kata, kalau kita ambik course yg lagik jauh tu, pasirnya lagikla halus....

Tu unta-unta kami dari kejauhan...datang menjemput kami...hahaha

Si tinggi dan si rendang... our guide at the camp..lupa dah nama mereka...
New friends from Cartagena. 
Lepas stretching2 dan menunggu dalam 10 minit..datanglah guide kami beberapa org... they spoke good English and funny too. tibalah masa pemilihan unta.. nak naik ni pon kena tengok juga..unta kecik untuk org ringan... unta bsr untuk yg berat...hahaha... unta pon ada macam2 jenis.. ada yg malas, ada yang rajin, ada yg friendly an vice versa dan ada juga yg gatal, dok nak mengawan... 

Ini lah rupa si bujang yang nk caarik awek tu...adoila..mcm2 hal dibuatnya...
nak jadik cerita, awak ni sebokla p tngkp2 gambar sana-sini sampai dah kehabisan unta...adoila...tinggal la sorang2 jalan kaki dengan guide dua org tu, si panjang dan si pendek...huhuhu...



Dok sebok sangat kan jadi photographer...sampai kehabisan unta...
tp x lama, selang 10 minit ada mereka bawa untu baru untuk si malang sorang ni... selamat aku!
Kalu dak, menapak pulak 45 minit...

Muka ada sinyum
Perjalanan kami naik unta lam jugak..around 45 minutes to an hour...kena seberang jalan dan lalu di padang pasir. Waktu tu dah pukul 7. 

45 minutes journey to the camp
Sampai2 di tent dah gelap, disebabkan ada banyak tent kosong jadi kami x perlu share tent..blh pilih mana2 tent yang kita nak.. kami pilih yang depan... So, tonight, we spent the night in a Berber desert camp in Zagora desert.

Penat dah kita terangkan background...

our tent: no 3

Kualiti ganbar x cantik sebab hari gekap sangat and my phone's battery had drained. Normally, if in the dark, we will
use my phone coz my phone captured very nice photos in the dark.
Okla tent mereka, cantik... ada selimut dan tilam. kalau nk kira berkhemah, dah memang cantiik sngt dah tu... cuma problemnya air.. air memang very limited sini..menjelang pagi, air dah tinggal sikit sangat.. toilet asing di luar.. nasib malam tu cuma nak bangun kencing sekali aja.. kalu x jenuh juga nak menapak sejuk2 buta tu... 

Comfortable bed for a camp...
Cuaca memang x payah nak cakap..sejuk menggeletar dah especially malam.. below 10 degree rasanya suhu...

Malam tu ada ice breaking session, dinner (on da house) dan campfire... campfire i x join...ngantok giler...  kroh lebih penting...hahahaha

Dining area where we meet up and socialize

Dinner.. minestrone soup wass super tasty!

X tau lah ni apa nama..tp ok la..sedap juga..mcm sayur2 dan kambing
Ice breaking session
At the end of this post, i have posted a video taken from the campfire.

Malam tu kami tidur x hengat... nasib bangun p toilet sekali aja.. dah la sejuk sungguh.. dalam 3-4 degree celcuis rasanya...

Breakfast in the morning..dalam pukul 6 mcm tu...mata semu pejam.. toast with butter and jam.


Semua muka ngantok...

Lepas breakfast, kami siap2 nak balik semula ke jalan raya semalam... sebelum bergerak, kami sempat la tangkap2 gambar di padang pasir...



Papa and adik, overlooking the campsite. 

Ok...nak balik dah...


Goodbye desert...


Sunrise...
 Just like yesterday, the ride took about 45 minutes...
That's the end of our mini desert tour to Zagora. After this, we will continue the journey to Ourzazette, also known as The door of the desert.

Before I end this post, let's watch this video from the campfire at the berber camp.






4 comments:

  1. haah anak nekcik sampai sekarang jari yg patah tu x leh nak bengkok lepas di libas unta morrocco tu he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. La..kesiannya.. memang risky sket.. esp kalu yg tengah nak menggatal tu...huhuhu

      Delete
  2. Ohhh syok ni.. Memang dalam list Insya Allah... Tqs for sharing Fari..

    ReplyDelete
  3. Akak pun sama mulan. teringin nak ke Morocco ni. nak naik unta alamakk takut lah pulak.. but i really teringin nak stay kat tent di desert.. hopefully menjadi.. tapi kalau org besaq cam akak ni nak ke unta bawak ek. hehehehe

    ReplyDelete

OVERNIGHT AT THE BERBER DESERT CAMP

Selepas lunch, kami teruskan lagi perjalanan yang panjang sampai lah petang.  Look at the view.. Magnificent!  We crossed the High Atlas Mou...

You may also like to read these...