Sunday, 28 October 2018

2 DAYS OSAKA AMAZING PASS

DAY 1

Dah setahun, baru lah tamat cerita Istanbul and Eastern Europe... Lepas ke sana, ada lagi a few places yg saya dah p termasuklah repeat Kansai Area dan juga ke Surabaya.  Since next week nak terbang ke Osaka..(again??) hahaha.... ya..to Osaka again.. So, hari ini saya nak cerita tentang Osaka Amazing Pass.

Bagi yang baru 1st time nak ke Osaka dan on a tight budget, bolehla invest on Osaka Amazing Pass. Osaka Amazing Pass ni bagi saya memang sangat berbaloi untuk melawat ke tempat-tempat menarik di Osaka. Selain daripada dapat masuk atau menggunakan servis secara percuma, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan subway dan metro Osaka yang berselirat itu secara percuma.

Harga?
 Harganya sangatlah mampu milik di mana 1 day pass = 2500 yen dan 2 days pass = 3300 yen sahaja.

Dimana?
Paling mudah, Anda boleh beli di Kansai International Airport, travel desk. Sampai2 ja airport, boleh belik. X perlu guna hari yang sama pon. Bila beli, anda akan dapat card dan juga booklet yang mengandungi peta subway dan info mengenai tempat2 percuma dan diskaun yang ditawarkan. Terdapat juga suggested itinerary untuk anda ikuti. Boleh bayar cash ataupun guna credit card. However, once activated, u have to use it consecutive days... Dia bukan macam Kansai thru pass ya..

Me and Kak Sham... During our last Osaka visit earlier this year. 

Ini merupakan contoh itinerary kami semasa menggunakan Osaka Amazing Pass. Actually, this one adalah iten yang santai, if u are really focus..bnyk lagi tempat u boleh cover in a day.

DAY 1

Very early in the morning, kami activate Osaka Amazing Pass untuk ke Osaka Castle Museum (no 22). Jika anda berminat atau ada masa terluang, boleh juga ke Osaka Museum of History (no 27) yang terletak berdekatan dengan Osaka Castle Museum.  Near Osaka Castle, you can also picnic at
Osaka Castle Nishinomaru Garden (no 24). Kami makan light lunch di situ...
 Ni area Osaka Castle dan Osaka Castle Garden.. Dengar cerita ada penambahan free cruise dekat area Osaka Castle ni sekarang.... AQUA mini Osaka Castle Cruise where u can go around Tenmabashi.






Lepas ke Osaka Castle Museum, kami naik cruise,Osaka Suijyo Bus (Aqua-Liner) (20).

Ambil tiket di sini untuk Osaka Aqua Liner. 

View from the Aqua Liner. 
Lepas cruise, kami naik subway ke Namba.
Di Namba, of course kita bergambar ler dengan GlicoMan.. and pada masa tu ada pulak someone with a suit berlegar, kami pon bergambar la juga... mcm super hero ja tapi x pasti apa.. baja hitam ka, gaban ka...
Di Namba kami naik Tombori River Cruise (06). Pusing keliling Namba.

Jom naik Tombori river cruise pusing Namba. 

The famous glicoman
Bila petang, kami ke Umeda, kononnya nak ke Umeda Skybuilding (09),  (also in the free attraction list of Amazing Pass) tapi sampai Umeda, hari hujan, so x jadi ke Skybuilding. Kami tukar plan, kami naik HEP FIVE Ferris Wheel (11). Boleh tengok pemandangan Osaka waktu malam.

Hep 5 Ferris Wheel. Situated on top of Hep 5 shopping complex at Umeda. 

View from Hep 5. Seriau oooo..... tinggi!


Actually, our course is free and easy, disulami dengan singgah shopping dan makan di kedai. If u really plan your trip well, memang boleh pergi ke satu, dua tempat lagi extra.

TOTAL EXPENSES TODAY:

1. OSAKA CASTLE MUSEUM - 600 YEN

2. RIVER CRUISE - Osaka Suijyo Bus (Aqua-Liner) - 1700 YEN

3. TOMBORI RIVER CRUISE - 900 YEN

4. HEP 5 FERRIS WHEEL - 600 YEN

TOTAL ADMISSION FEES FOR TODAY: 3800 YEN 

And I only paid 1650 YEN for a day including the metro. Kalau sempat ke Umeda Skybuilding lagi untung extra 1500 Yen...huhuhu...

DAY 2
Pagi tu kami p Bay Area. Taklah pagi sangat, dalam pukul 10 juga..hahaha...
We took the free metro (still using our Osaka Amazing Pass) from our house in Higashimikuni to Osakako Station.

Our neighbourhood at Higashimikuni, furthur north of ShinOsaka

Dah sampai Osakako
Osakako Subway Station

On our way to Tenpozan Shopping Village from Osakako Station, there is this souvenir shop
owned by a Jap lady who can speak Malay. Im impressed with the Malay language :)!

Tempozan ferris wheel

Here we are at Tempozan.
Di sana kami masuk LEGOLAND® Discovery Center Osaka.  Kami x lama di Legoland ni sebab x berapa minat..dia bukan macam legoland JB tu..die more to Discovery Centre.. Small kids would enjoy this.. actually Faris and Farah pon suka tapi kami dah x sempat nak lepak lama2...





After that, kami naik Tempozan Ferris Wheel...
Us on Tempozan Ferris Wheel
View of Osaka Bay from up above...
Lepas jalan2 di Tempozan Village, kami makan sat...

Simple lunch
Later, we boarded the Captain Line Cruise. It is a shuttle cruise connecting Kaiyukan West Pier and Universal City Port. It takes 10 minutes one way. (round-trip 30 min). Boleh juga nk terus stop di Universal city but we took the round trip coz dah pernah p Universal city...





Lepas lepak2 kat Osaka Bay Area, kami p ke Osaka Museum of Natural History. Budak2 suka p sini, mcm2 boleh tengok. Tp agak jauh sikit la... On our way out, dalam hujan renyai, kami sempat singgah bergambar di Nagai Botanical Garden. Lepas kluar dari situ, kami pon lepak kat playground makan2 maggi sebelum balik ke Osaka dan jalan2 sekitar Shinsaibashi.

Osaka Museum of Natural History.

Still at Osaka Museum of Natural History.

Giant Squid at Osaka Museum of Natural History.


Nagai Botanical Garden. Hujan Renyai, so x lama lepak sini...

Teaa break... same menu as lunch...hahaha... sambil tngk locals main baseball...



TOTAL EXPENSES TODAY:

LEGOLAND® DISCOVERY CENTER OSAKA. - 2300 YEN

TEMPOZAN FERRIS WHEEL - 800 YEN

CAPTAIN LINE CRUISE - 1300 YEN

OSAKA MUSEUM OF NATURAL HISTORY - 300 YEN

NAGAI BOTANICAL GARDEN - 200 YEN

TOTAL ADMISSION FEES FOR TODAY: 4900 YEN 

And, like I said earlier,  I only paid 1650 YEN for a day including the metro. Total 2 days expenses: 8700 yen for entrance fees and 1200 yen for metro. Total would be:  9900 yen and we only paid 3300 yen for all. Berbaloi tak? Untung 6600 yen... equivalent to around RM246 per person.  Oh ya, another place recomended untuk p adalah Osaka Museum of House and Living, free with amazing pass. I went there in 2014. Click the link for story.. 

All in all, i think Osaka Amazing Pass is a very good bargain for those who want to visit Osaka. Sangat murah dan berbaloi2...!!! Insyaallah, next week saya akan ke Osaka lagi bersama kawan2 dan of course, mesti guna Osaka Amazing Pass untuk bawa kawan2 jalan2 sekitar Osaka....Doakan perjalanan kami dipermudahkan Allah SWT.. See u all in Osaka next week!

Saturday, 22 September 2018

TOPKAPI PALACE


21 Oct 2017 (Saturday)

Hari ni mrupakan hari terakhir kami di Istanbul... Pejam celik pejam celik dah 10 hari kami merantau. Hajat hati memang nak stay lama lagi tp boss dah jeling2 mata, lamanya cuti, x mo balik2 ke...?

So, pagi tu dalam pukul 9, kami menapak ke Topkapi Palace. Dari hotel, cuma 5 minit ja jalan kaki ikot signboard. 1 tip untuk ke Topkapi Palace, pergi awal pagi sbab, jika pergi lewat, orang dah ramai. Kami sampai pukul 9..memang buka pukul 9.oo pon, belik tiket 40TL di kaunter.. (free juka ada Istanbul Museum Pass). Since, i dah pernah masuk masa 1st time ke Istanbul, so this time around i cuma hantar kawan2 ke pintu masuk ja.. malas nak masuk lagi... Sebelum masuk ada security check bag dan kena lalu scan machine.

Fresh lepas tidur lena semalam... Rasa mcm bertambah gemuk pulak, makan sedap ke di perantauan? 


Ticket masuk 40 TL. It is also covered by Istanbul Museum Pass if u have one...




Masa kawan2 yang lain masuk dalam, saya dan Kak An, jalan2 slow2 di sekitar lorong2 kecik di Istanbul. Lps tu sampai hostel... Kemas2 dan bersiap nak ke airport. At noon, van kami dah menunggu nak ke airport. Check out dan bergerak ke Atarturk Airport.

Jom tengok gamba kawan2 di dalam...








Sakan berbunga2 ya....;)



Our flight back to KL pukul 2.50 petang. Dari Istanbul nak ke Atarturk Airport kejap ja.. dalam setengah jam mcm tu... Sampai airport, masukkan barang dan jalan2 kejap... Sempat makan dengan saliah sampai x sedar nama dah kena panggil.. memang bukan saya lah namanya kalau x buat hal di airport.... berlari2 macam watson nyambek zaman muda nak kejar flight... pekerja airport pon tolong tunjukkan pintu... punyalah tercungap2.. sampai2 masuk dalam, pintu pon tutup... alhamdulilah selamat masuk.. dalam perot berkocak2 air dan pizza..hahahaha...

Our last meal at Atarturk Airport

Our journey back was smooth sailing.. Dalam flight letih, tidor la apa lagik kan... Transit di Abu Dhabi dan terus ke KL selepas itu...

Alhamdulillah, selamat makan dalam flight... Kalu x, bermalam di Istanbul lagik la nampak gayanya...

Alhamdulillah tamatlah pengembaraan saya dan kawan2 ke Istanbul dan Eastern Europe. I met new friends as well as old friends during this trip, great people!  Banyak kenangan manis dan pahit yang kita tempuhi, hanya kita aja yang tahu... I enjoy travelling in groups, seronok! But, A few things need to be observed during travel ramai2 ni, cooperation is very important and no 2, x boleh nak berkira sangat... terlebih terkurang tu perkara biasa and no 3. don't be selfish... think of others before ourselves and insyaallah everything will be smooth sailing ! Nak travel lagi x lepas ni? My answer: Of course, a resounding yes! The world is waiting and to all my friends during this trip, Aina, Nazlynn, Kak Yus, Saliah, Fiza, Hanie, Kak Iken, Allayarhamah Alang, Kak Ann,  Naili, Irfan, Kak Ana, Kak Maz dan Kasyfi, thank you for the the unforgettable sweet memories.  #neverstopexploring the world wherever u are...



2 DAYS OSAKA AMAZING PASS

DAY 1 Dah setahun, baru lah tamat cerita Istanbul and Eastern Europe... Lepas ke sana, ada lagi a few places yg saya dah p termasuklah rep...

You may also like to read these...