FROM BEIJING TO HARBIN

This journey departs from Beijing Central Station to Harbin Xi (west) station. Hope this little info might help those who want to travel diy by train to Harbin from Beijing. #dreambig

Despite the 26 hours delay to Beijing, we managed to change our tickets from Ctrip with a nominal fee (25% of the ticket's price). We got a refund and bought new tickets. Everything was done online. Cancellation was done through phone from our Shanghai hotel. Previously, a few monhts prior to our journey, we bought the train tickets from Ctrip.com. Recommended! Very reliable (from my experience la, i dont know about others).

Checked out early in the morning that day from our hostel in Beijing. We stayed at Happy Dragon Hostel. Nice hostel. Cheap and very near to plenty of muslim food restaurants. Receptionists are also fluent in English and very helpful. Helped us in maneuvering our way around Beijing. They also helped to call the cabs for us on our last day, metered cabs tau...bukan sapu..hehe...
From Dongsi station, we took line 2 to Beijing Station.

BEIJING RAILWAY STATION, JNGN TERSILAP DENGAN BEIJING
EAST OR BEIJING WEST TAU...

WAKTU NI X SEDAR DIRI LAGI... DOK BERGAMBAR HUHA
SANA-SINI....
Now, this was when the problem arose. I think part of it might be my own ignorance for not really taking note of what was written in Ctrip website. When we arrived at Beijing Station (it's a big station, very big), we found a few counters. Belah selatan ada, timur ada...pendek kata setiap penjuru ada lah kaunter... So, we went to one of the counters and queued. Sampai depan, the lady instructed us to the  counter yg opposite direction.  Rupanya bukan di situ... We wasted our time queuing up. Berator pulak kat tempat lagi satu... Again, the same problem. Dah la makcik counter tu tak membantu langsung. She asked us to go to the self service machine (which apparently only for those with chinese pasport.) We showed her our printed paper from ctrip, she said not in the system.. (in chinese)..after that, she ignored us. I asked again, where should we go? Buat bengap ja makcik tu.. The Time was 10.30 am and our train was supposed to depart at 10.59am kalu x silap.. panick dah ni... tadi dok relak2 snap2 picca kat depan gerbang Beijing station....

JANGAN BERATUR KAT SINI..SALAH TINGKAP!
COUNTER KIRI SEKALI TU LAH KAMI DOK BUAT KACAU,
SAMPAI LA ABG BOTAK DATANG, 
X boleh jadik, tanya jugak makcik tu lagi... dah nak naik marah dah ni... sebab die buat x reti.. kita dah tunjuk masa dah suntuk. That's the difference between the service in China and Japan... Kalu di jepun la, mereka akan cuba sedaya upaya tolong kita... geram sangat dngn makcit kaunter tu,..i pon ketok kaunter die,,, hoi makcik!!! hilang sudah kesusilaan yang ada..haha... muka pon dh merah mcm ceri..:(
 tengah ketok2 x sedar diri tu... tiba2 someone patted my shoulder.. "hello... what's wrong..?" rupa2nya...

Abang botak yang kami dok berkenalan dalam flight 26 jam dan tu ada kat belakang. I did tell u in the last post that, we had known a few people since the flight was delayed for quite some times... Dalam keadaan genting tu, tiba2 Allah hantar abang botak tu nak tolong kami... kebetulan die memang org harbin katanya,..die gelak kenapa kami nak ke sana...sejuk sangat! .before this memang husband saya ada tolong isteri abang botak ni kat imigresen beijing... wife die org indonesia, abg botak local mainland china citizen.

INILAH KEADAAN TEMPAT YG SEPATUTNYA KITA AMBIL TIKET. DALAM BANGUNAN YA.. I REPEAT,
DLM BANGUNAN... PHOTO CREDIT TO MAN IN SEAT 61


ENGLSIH SPEAKING COUNTER, NO 16.
PHOTO CREDIT TO MAN IN SEAT 61

So, abang botak ni lah yg tolong kami.. he spoke to the makcik at the counter. the makcik again directed us to the automated self service machine..mmg la x boleh... abg botak tolong lagi tanya... rupa2nya kena pergi ke kaunter di dalam bangunan.. kami pon berlari2 la masuk kaunter including abg botak.... nak masuk kaunter dalam ni kena scan bag bagai.. so we scanned our bag... tiba2 abg botak ni hilang... dengan pasport2 kami dan confirmation slip..ha sudah...! lepas  a few minutes, die dtng...

Rupanya die p tolong tnya.. so, we went to the correct counter and redeemed our tickets. Just for your info, counter 16 adalah English Speaking counter. Counter lain semua chinese speaking. tp kami p kaunter biasa coz we had abg botak to help us... Atas bantuan beliau, dapatlah kami tiket. So, we said thank u, said goodbye and ran off to the waiting room which was not in the same area. x sempat nak bergambar dengan die...huhuhu....Waktu dah pukul 10.40... terjadilah semula aksi lari berlari nak kejar train. X sempat nak tangkap gmbr sama abg botak.. but he did tell us..."if u miss the train, dont get panick. change to other train..enjoy your holiday..don't rush!" Btl jugak ckp abg botak tu ..hehehe...

Tp lps tu, kami tetap panik balik..berlari2 nk masuk dalam waiting room..ada lagi satu check point nak check tiket lagi...adooiii,,bnyk sangat nak check2... rasa dah nak menangis dah time tu... tunjuk2 jam kat penjaga pintu tu... die dok kata tiket kami salah la pulak... supervisor datang... tngk tiket kami dan bagi kami masuk... slamat! LAri lagi..time dah 10.50... Dalam building tu ada banyak waiting room.. kena pulak carik yang mana satu platfrom... akhirnya jumpa.. tingkat atas... lari2 lagi.... masuk dalam train 10.57... 2 minutes later, bullet train kami jalan...selamat! Kami berterima kasih sangat2 kat abang botak tu sebab bantu kami di saat2 genting... rasanya kalau x ada die, memang kami x dapat naik train tu... waktu berlari2 tu dah x pikir org lain dah... anak2 kat mana pon x ingat dah... hubby yang jaga..hahaha....

THIS IS OUR TRAIN. CANTIK KAN? THIS WAS TAKEN IN HARBIN. DEKAT BEIJING MEMANG X SEMPAT
MO POSING2 MAK LIMAH....
Let's talk about the train... Bullet train ni yang kedua terlaju..ada yang lagi laju.. harga 500 yuan lebih.. 6 hours to reach harbin. kami belik yang ni, 306.50 yuan one way. 7 hours to reach Harbin,When booking, they want our pasport no. Seats are automatically assigned.
Trainnya sngt comfotable. Toilet ada dalam setiap gerabak. Toilet sangat bersih. Makcik yang sangat baik tu akan cuci hourly, Makcik ni baik, bukan mcm makcik kaunter, huh!
 Plug station pon ada dalam setiap gerabak. So senang nak charging phone or camera.

Ada train attendant dok jual souvenirs, kacang2 dan sebagainya.

DI DALAM TRAIN.. VERY COSY AND WARM.
OUTSIDE WAS VERY BONE-CHILLING

HOT WATER. FOR U TO MAKE HOT DRINKS
OR CUP NOODLES

BEKALAN KAMI. PAPER CUPS TO MEMANG SENTIASA ADA.
REPLENISHED HOURLY.
Pemandangan yang cukup indah sepanjang perjalanan kami....






 Setelah tujuh jam perjalanan, kami pun sampai di Harbin... Kota impian saya sejak remaja lagi...

We arrived at Harbin Xi Railway station.
Very modern compared to Harbin East, 

 7 hours later...

Muka letih gila! Ni waktu baru sampai.. Queuing for cabs... kena
cekik 100 yuan per cab. On our way back from Harbin, we used metered taxi,
cuma 23 yuan aja per cab.. cishhh bedebah!..kalau x sejuk diluar tu, dah lama
ku redah carik metered taxi!

 Alhamdulillah,  setelah pelbagai rintangan di tempuhi, kami sampai jua ke Harbin. 26 hours journey to Beijing, difficulty at the train station, getting helped from the local, all these were memories which will remain in our mind forever...:) Problems occurred, but we succeed in solving the problems... will all these stop us from exploring more? NO! all these incidents make us stronger and want to find out more... #neverstopexploring


Ni waktu nak balik! happy sangat.. mission accomplished!

Comments

  1. Gigih sungguh dan akhirnya brrbaloi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang rasa nak menangis sangat dah...

      Delete
  2. Suka sngat tngok gambar harbin ni..tapi x taulah tahan ke sejuknya tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejuk sangat nekcik...memangx tertahan rasa..x blh lama duduk luar.. hajat hati memang nak main salji tp memang x blh tahan...haha...

      Delete
  3. Wah sampai juga Farikica ke Harbin dari Beijing walaupun melalui banyak cabaran. Memang Harbin sangat sejuk...tapi pemandangan sepanjang jalan ke Harbin sangat cantik dengan kampung-kampung, ladang-ladang, sungai-sungai dan gunung-ganang yang indah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sampai prof... ya, memang banyak betul cabarannya... dari masa nak buat visa hinggalah sampai ke harbin....

      Delete
    2. memang sangat cantik dan x de lah sesak sangat.... tp sejuknya, ya ampun... memang x blh lama di luar....hahaha...

      Delete
  4. banyak cabaran..tapi bila dikenang akan menjadi kenangan manis pula

    ReplyDelete
  5. lagi mahal tiket lagi best toilet dan fasility. ce beli tiket hard seat. puasa tak masuk toilet..hahaha

    china best, harbin pun super best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..iye btl3... ada juga tngk keretapi yg slow2 sket tu.. tp x la pasti keaddan toiletnya...haha...
      tp i rasa China dah bertambah baik rupa keadaan toiletnya berbanding thn 2010 saya p dulu... bnyk toiley mereka yg bersih2 skrg

      Delete
  6. baca je ur entry i rs nk gi beijing la pulak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya..sila masukkan dalam bucketlist ya...hahaha

      Delete
  7. .
    Masa penerbangan paling singkat dari KLIA untuk sampai ke Harbin Airport adalah samada dengan melalui Beijing 北京. Atau pun melalui Guangzhou 广州. Option 1 - Penerbangan dari KLIA ke Harbin ikut Beijing adalah 10 jam. Option 2 - Penerbangan dari KLIA ke Harbin ikut Guangzhou.

    Saya pernah sampai ke Harbin dengan penerbangan Eastern China dengan stopover di Shanghai (Option 3). Pembelian tiket hanya 2 minggu sebelum dari tarikh perjalanan. Harga tiket adalah RM 1500 termasuk return. Saya singgah di Shanghai 上海 dan juga melancong di Nanjing 南京 selama 2 hari sebelum meneruskan perjalanan ke Harbin.

    Saya takut naik Teksi. Semua perjalanan guna pengangkutan awam selain Teksi. (Kerap kali datang ke China atas urusan kerja, cuma pernah naik Teksi dari Airport Dalian ke tengah Kota Dalian. Sebenarnya tiada apa nak ditakutkan pun.)

    Dari Airport naik bas berhenti di tengah kota Harbin dan naik Metro Mass Transit ke Stesen Metro Bowuguan dan jalan kaki ke Harbin Walker Coffee Hotel.

    Harbin tempat cantik, budaya menarik, orangnya baik-baik. Sebenarnya ada ramai orang indonesia di sini yang rata-rata bertutur Bahasa Melayu (indon) sahaja. Saya selalu bump into org Indonesia di Harbin.

    Makan di restaurant halal dimiliki orang Huizu 回族 yg sangat banyak di kota ini. Hampir di mana shj saya singgah untuk makan pasti ada sahaja yg bertanya saya asal dari mana. Saya balas balik, "bagaimana tahu saya bukan orang negara China?". Selalunya mereka akan reply, "Wajah, dialek pertuturan dan fesyen pakaian!". Satu lafaz aqidah berbeza resam.

    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam saudara bob,
      nampaknya anda selalu ke Harbin ya... mesti dah biasa dengan keadaan sejuk di sini... Ya, saya setuju.. org harbin lebih ramah dari di Beijing...:)

      Delete
  8. .
    Saya beberapa kali mengunjungi Harbin Ice Festival, ada kalanya setiap tahun berturut-turut. Setiap tahun berbeza dan pasti festival tahun berikutnya dibuat festival yg lebih cantik, lebih besar & lebih meriah.

    First time saya sampai di Harbin dengan menaiki keretapi laju D1327 dari Dalian. (6.25 pm Dalian North Railway Station - 22:33 pm Harbin West).

    Saya ada membaca Nota Kembara tentang pakai kasut boots yg sesuai untuk guna ketika berjalan di Harbin. Keadaan jalan amat licin kerana dimerata tempat di Harbin termasuk tepi jalan diliputi, salji beku dah menjadi ais. Kasut boots yang di pakai di Beijing tidak lagi sesuai dipakai di Harbin.

    Jadi tak pakai snow boots, cuma pakai kasut jogging (guna stokin tebal) semasa berjalan keluar dari stesen keretapi untuk sampai ke penginapan - Pandora Apartment 哈尔滨潘朵拉公寓. Suhu di bawah paras beku -30°C.

    Esok pagi pakai kasut jogging naik bas utk pergi ke Masjid Daowai yg saya tahu disekitar masjid ada banyak restaurant tempat makan. Saya masuk Restaurant Halal Lao Zhen Xing Guan 老镇兴馆. Saya berbual-bual dengan orang-orang yg berada dlm restaurant, penduduk di sini mesra dan talkative. Saya dapat berkenalan dgn pemilik restaurant nama Mubarak. Beliau tunjukkan kedai jual kasut yg berhampiran. Nama gedung kasut tersebut adalah Makewei Shoes City 玛克威鞋城. Harga boots yg baik adalah dlm sekitar 80元 (sekitar 50 Ringgit).

    Kasut snow boots orang dewasa, selesa, buatan teguh sesuai dipakai utk banyak tahun berikutnya utk berjalan atas ais semasa berada di territory suhu extreme dibawah paras beku.
    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pergi sekali aja pon dah x tahan sejuk... rasa rugi bayar mahal tp x dapat jalan habis.. tapi apakan daya, memang sejuk sangat tak boleh nak tahan...hahaha... tp memang rasa puas dapat pergi sebab dari kecik memang dah pasang angan nak pergi ke festival ais terbesar di dunia. Saya belik snow boots di Winters Travel. Waktu tu ada sale. Less than rm100... sangat selesa. Langsong x sakit kaki bila pakai. Ya, suami saya ke masjid daowai bersama anak lelaki saya.. memang bnyk kedai makanan halal di situ. mereka naik teksi dari harbin cc.. dalam 20 yuan macam tu aja. murah. Teksi di bandar ok.. cuma teksi di airport aja yg cekik darah..huhuhu

      Delete
  9. CT pun nak ke Haaaarbin juga one day. amin amin amin !!! hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sya doakan ct dpt sampai satu hr nanti..aamin

      Delete
  10. Allahu akbar. Sorry for not sharing the info pasal the exact place to change the e-ticket. Kitorang pun mundar mandir memula sampai siap salah station haha. Turun kat Beijing Station walhal ticket kata depart from Beijing Xi. Rasa nak hentak kaki sebab takde sape memahami. Macam kena start scribble my China experiences jugalah. Tapi penyakit M tebal sangat dah sekarang.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts