Feel free to follow...

Sunday, 25 September 2016

BJSS 20TH ANNIVERSARY RUN 2016

Hi all! Im posting this on behalf of SSBJ Alumni. Just helping them out. Feel free to participate. U can kill 2 birds with a stone, staying healthy n donating to the school for world class athletes 😀

                                                   Cheers,

                                           FarikicasWorld

Salam Hormat Tuan/Puan. Persatuan Bekas Pelajar Sekolah Sukan Bukit Jalil (Alumni X-BJSS) akan menganjurkan acara Larian sempena Sambutan Ulang Tahun Ke-20 SSBJ. Acara julung kali ini diadakan juga bertujuan untuk mengumpul dana bagi aktiviti Alumni khususnya kebajikan bekas pelajar SSBJ. Butiran acara larian ini adalah seperti berikut:

*Tarikh:22 Oct 2016 (Sabtu)*
*Masa: 6am-11am*
*Lokasi: Dataran Putrajaya Presint 3 (berhadapan Istana Kehakiman)*

• Penyertaan adalah terbuka kepada Warganegara Malaysia sahaja;

• Sebanyak 6 kategori di pertandingkan iaitu Terbuka Lelaki & Wanita, Junior Lelaki & Wanita serta Veteran Lelaki & Wanita melibatkan jarak 5km & 10km.

• Yuran Penyertaan adalah di  antara RM50-RM80 dan menawarkan Hadiah Tunai Keseluruhan berjumlah *RM38,000*

• Peserta juga berpeluang memenangi 20 Hadiah Cabutan Bertuah termasuk sebuah Motosikal Kris Modenas,TV LED 43' dan pelbagai hadiah menarik.

• Peserta yang berdaftar akan menerima Pek Sarapan Pagi, T-Shirt Larian, Buku Program manakala peserta yang berjaya menamatkan larian dalam tempoh yang ditetapkan akan menerima Finisher Medal.

*Untuk keterangan lanjut termasuk pendaftaran secara online, tuan/puan boleh layari : http://runnersasia.com/my/bjss-20th-anniversary-run/ atau hubungi hotline kami di talian 013-2207121.*

Terima kasih.

Saturday, 21 May 2016

DAY TRIP TO FOSHAN (NANHAI CCTV)

Since we were in Guangzhou for a few days, why not spread our wings a little further to its neighbouring city. So, we decided to visit Foshan. Foshan ni terkenal dengan kungfu. dngr citer, Bruce Lee punya umah2 moyang saudara2 sume ada kat sini...hehehe...

A little background info about Foshan:
Foshan is located in the northern part of the Pearl River, 20 kilometers (12 miles) from Guangzhou. Foshan is a modern city. It was one of the earliest ports to engage in foreign trade since China's open door policy. It also has become the third largest city in Guangdong Province, combining its manufacturing industries with tourism. The top attractions in and a round the city are many. Highlights include Xiqiao Mountain, Foshan Zumiao (Ancestral) Temple, Sanshui Lotus World, Ancient Nanfeng Kiln, Bruce Lee Ancestor's House, Nanhai Kwan-yin Temple and Qinghui Garden.  The Zumiao Commercial Street is a must-go place for shopping. There are big shopping malls and plazas where all kinds of local handicrafts can be found. In addition, there are many famous restaurants, Cafes, pubs and teahouses for visitors to enjoy (adapted from Foshan Travel Guide)

Hati ni mula-mula berbelahbagi jugak, nak pergi ke taknak. Tak banyk info tentang Malaysians yang ke sini saya dapat dari blog-blog. Penatlah carik memang x ada rasanya, except from a few write-ups from foreign travellers. I also dug some info from Trip advisor and Google. I guess most of my information i gathered from Trip Advisor. 

Berbekalkan 3 days  Metro Pass ni, kami memulakan perjalanan ke kota Foshan.

Pagi tu, lepas breakfast, kami memulakan perjalanan dari Sun Yat Sen Station ke Zuimiou Station. atau dalam Bahasa Inggerisnya, Ancestral Station (line1). Ada 2 kali pertukaran kat sini. Dari Sun Yet Sen, kami transit di Gongyuanqian dan Xilang, sebelum sampai Zuimiou. Masa travel dalam 1 jam.  

 After an hour...




sampai dah kami ke central Foshan, Zumiou. 

Kat Zumiou ni sendiri ada banyak attractions within walking distance aja. Antaranya, the ancestral Temple. Temple ni dapat #1 attraction di Trip Advisor. Siap boleh tengok lion dance dalam ni. Muzium Ip Man pon ada dalam temple ni.  Dari metro, jalan kaki dalam 2-3 minit aja, sampaila. Bayaran masuk murah aja, tp x ingat berapa...

Pintu depan ancestral temple. 
Kami x masuk ancestral temple tp dok berangan posing kat depan2 dan sekitarnya. Jom layan gambar...




Tidak sepadat Guangzhou

Kami sebenarnya plan nak p berangan kat Nanhai CCTV Town. Nanhai CCTV ni is one of the four Movies & TV bases of China Central Television, ada three scenic spots and one performing area. Dulu2 memang ramai filmamakers buat felem kat sini..tp skrg x pasti... Tempat ni Agak jauh dari central, dekat Nanhai.  Malas nak naik bas, so, kami naik cab. Masa pergi kami naik dua cab tapi masa balik, kami naik teksi sapu, sumbat 5 org dalam cab. Ustaz dok depan, kami berempat kat belakang....hahaha.. nasib x lama sangat..Bayaran RMB90 sehala. Bahagilah 5 orang.  Tiket masuk pon RMB90. Agak mahal tapi berbaloilah tengok2 show bagai. Lagipon datang dari jauh, takkan x masuk kot...


Pintu depan sebelum masuk. Sebijikkan macam Forbidden City di Beijing?
 Memang replika yang dibuat disini semuanya mengikut skala sebenar.

Ni trademark kat pintu masuk.
Wajib bergambar!

Inside...

Masuk2 ja .... tadaaaaa.....

Memandangkan hari dah pukul 11, kami pun lunch ler terus...hehehe...
 Kat dalam ni besar.... ada macam-macam...boleh pilih sama ada nak naik buggy (bayar RMB20) ataupun jalan kaki.


Ada banyak buggy menunggu2
Our buggy driver. Kami naik 1 buggy
berlima
 Jom kita tengok apa ada di sini...

Yang ni area tepi tasik...Ni kalu nak berlakon lomantik2 kat sini ler kot...






Jambatan ni memang sangat cantik

Ada juga lokasi die kedai2 lama....

Jom kita....view dr buggy kami

Kami p weekdays, so org x brp ramai...syiok tngkp gambar.



One of the back alleys

Kedai zaman dolu2


 Ada shows juga. Kami tengok 2 shows aja... Ada banyak lagi rasanya...

Show lawan2 kung fu n acrobatic. Siap guna soun effect bagai
 Lepas tu kami juga tengok set perang cerita zaman emperor cina... juga ada show.


Kita sorangggg!!!!

Boleh bergambar dengan kuda. Freee....
Nak naik pon boleh tapi berbayar.
 Last sekali kami masuk istana...


Boleh sewa baju emperor dan berangan keliling castle.
 Dalam pukul 2 ke 3, mcm tu kami dah balik ke Guangzhou. Nak ke Masjid Huasheng dan juga Pearl River Cruise.  Yg tu, dalam next story ya.













Monday, 9 May 2016

GUANGZHOU SHORT TRIP: YUEXIE PARK & SAAD BIN ABI WAQAS MOSQUE

Assalamualaikum dan selamat pagi semua! It's been quite a while since i last updated my blog. Hectic schedules, loads and loads of work and chores hinder me from doing so.

Actually, this trip to Guangzhou was way back in 2015. Nov 2015 to  be precised... lambat sangat nak updatenya... 5 of us went on this short trip. memang x dirancang, tiba2 ustaz datang ckp tiket ke Guangzhou murah dan kebetulan ada cuti, so proceed beli tiket. It was just a short trip, sebab cuti pon x lama. Tiket kami beli dengan harga RM430 return.

Mungkin ramai yang berpendapat Guangzhou ni hanya tempat nak beli dan belah..tp sebenarnya tidak... Banyk juga tempat nak lawat di sini..Trip Guangzhou kami ni special sikit sebab kami juga lajak ke Foshan, Nanghai... Kat sana pon sebenarnya kalau dapat stay 2-3 hari pon ok sebab banyak juga tempat nak p kat sana.. Tp, kami p daytrip aja...Nantilah cerita. X ramai org yang pernah ke sana sebab masa sebelum p tu, penatlah dok google sapa2 yang pernah ke Foshan.. tak ada cerita sangat. Ada la satu dua blog org luar. So, memang berpandukan Trip Advisor sematalah nampaknya.

Jemaah rombongan kali ini. Smaller than usual. Departed 4.15pm KLIA2
4 hrs journey to Baiyun Airport, Guangzhou
After 4 hrs...here we are..in the metro @ Guangzhou. sisters: alang &
kak Iken... my traveling partners yg setia ni....:)
 Metro di Gungzhouo tidaklah berselirat seperti di Jepun ataupun Korea... Still, masih lagi ada banyak exits. Perhaps macam di Singapore kot. Kami download Guangzhou Metro apps dalam phone untuk membantu prjalanan. Lagipun, Ustaz dah banyak kali datang sini, so GPS bergerak dah ada... hehehe... Lagi satu, if nak datang China ni, banyk apps yang tak boleh digunakan. For examples, Facebook and Instagram. Even blogger pon x blh access rasanya. Jadi, untuk mendapatkan acces to all these apps during your journey to China, do install VPN on yr mobile phone. Lps u install, insyaallah, u can access to all the blocked apps...:) Barulah boleh update kawan2...hehehe


Sepanjang berada di Guangzhou, kami belik Guangzhou 3 days pass yang berharga RMB50. Boleh pakai 36 jam, pusingla sampai lebam. Memang jimat guna pass ni.... Tp kalau stay sehari mungkin x berapa nak berbaloi la kot...

Inilah rupa 3 days metro pass tu. Harga RMB50. Everytime nak guna, just
touch aja.
We stayed at Clivia Hotel. Memang famous hotel ni di kalangan Malaysians. It's a business hotel. Nak sampai ke hotel ni kena turun di Sun Yat Sen station. Jalan dalam 5 minit (if lalu jalan haram), jalan halal 10 minit kot... sampai hotel. Harga murah, bilik spacious. x sampai rm100 rasanya... Nantilah cerita pasal hotel ni dalam separate post.

Turun sini... exit B
Business card mereka. Hotel ni x ada kat booking.com ka Agoda ka,
semua x ada. Kena booking through phone or email. 
Front entrance. Perasan x on the left side of thic pic, ada notice in malay.
Punyalah ramai org melayu kat hotel ni, sampai notis pon tulis dalam BM.

Masa kami sampai hotel, hari dah malam, perot pon dah keroncong. Kami jalan ke depan sikit, ada kedai makan muslim. Apa lagi, pekena sate kambingla. secucuk RMB5. Sebelah Clivia pon ada kedai halal, tapi kami x makan situ, macam kedai mewah...hehehe... x menepati piawaian bajet kami...


Sepanjang di Guangzhou memang tiap2 malam pekena sate
pokcik ni....

The next day, our 1st destination was Yuexie Park. Yuexie Park ni besar dan ada banyk entrance. Yuexiu Park, is the biggest comprehensive sight-seeing park.Tempat locals beriadah. Kalau weekends ada train boleh naik tapi if weekdays, memang menapakla... Jika x berapa nak kuat stamina, pilihla mana nak pergi, masuklah ikut pintu yang sepatutnya... hehehe... Jom tengok apa ada kat sini. Tapi masa kami p cuaca ok, x panas. Dalam belas2 atau 20 degree macam tu. So, memang just nice.





Mana nak pergi?
 Toilet sini surprisingly bersih. May be pagi kot... lagipon, ada org jaga...

Exercise weihhh....

Boleh juga naik menda ni pusing tasik...
Ada 3 artificial lakes kat sini.
Tapi yang famous kat sini adalah statue goat ni la... jauh sikit nak sampai, kena naik mendaki sikit... Tp okla, x jauh sangat... (kalau masuk di entrance yg betul...;) Exit A adalah yang paling dekat nak ke Ram Statue. Kita akan jumpa restoran Moon Boat dulu... Tp akan ramai orang nak ke sana, so tak sesatlah.. Kalau susah sangat, screenshot gmbr Ram Statue dan tunjuk pada tour guide yg dok bawak2 tourists tu. Mereka boleh tunjuk arah. Jangan tanya nak ke Ram Statue, haram mereka nak faham.....hehehe... tunjuk gambar paling mudah. Org Guangzhou lagi ramah dari orang Beijing. Mereka bab tolong2 tunjuk arah ni suka jugak, cuma ayam dan itiklah ....

The famous Ram Statue
Masa kami p, ada exhibition lukisan kanak2 dan payung... 

Last photo at YueXie Park...

Lepas berposing2 di Yuexie park, kami pon berjalan nak ke Makam Saad bin Abi Waaqas. Dekat ja dengan YueXie Park. Boleh jalan kaki. Ustaz bawak kami ikot jalan short cut...dalam 15minit kot, sampai dah..

Spotted this on the way to our next destination... Hanya mereka aja tau apa
maksudnya.... 
 Menyusuri jalan untuk ke Masjid Saad bin Abi Waqas.


Dah sampai....
At one of the entrances. Ada 2 entrance nak masuk sini.

Bolehlah menderma seikhlas mungkin
 Actually tempat ni besar. Mcm complex pon ada nampaknya. Sedikit info tentang Saad bin Abi Waqas. Siapakah beliau? Saad bi Abi Waqas merupakan sahabat Rasulullah SAW dan merupakan antara orang yang terawal memeluk Islam. Beliau berperang bersama2 Rasulullah SAW untuk menegakkan agama Islam dan merupakan salah seorang ulama yang telah membawa Islam masuk ke China. Beliau juga telah membina Masjid Huai Sheng, iaitu masjid pertama di Guangzhou. Nanti cerita pasa masjid tu dalma post yg lain. Sebahagian besar percaya bahawa Saad bin Abi Waqqas menghabiskan sisa hidupnya dan meninggal di Guangzhou, China.

Map of the area
Entrance
Pokok pisang pon ada...
Ustaz bagi penerangan


Dijaga rapi. Bersih, tiada sampah

Semasa di sini ramai umat Islam China yang membaca ayat-ayat suci al-quran. Bau joystick pon kuat di kawasan ini... Agaknya joystick ni berperanan macam kemeyan lah kot...

Batu bersurat
Makam para sahabat
Lagi tanah perkuburan



Ruang rehat (indoor)
Ada air perigi. Bolehlah minum, basah tekak. Cawan disediakan.
Ruang rehat (outdoor)

Lepas habis pusing2 sini, perut pon dah lapar. Usta bawa kami naik subway p ke area beli belah. Kat situ kira central la. Ada banyak tempat makan. Ok, sambung lagi nanti....