Feel free to follow...

Monday, 22 December 2014

ANGKOR ARCHAEOLOGICAL PARK: ANGKOR WAT



This was definitely the highlight of our trip to Siem Reap, the visit to Angkor Wat and all the other wats.  I will break the story into two parts, kalu x nanti bnyk sangat plak... We decided to choose only a few wats to visit... x masuk semua..kalau nak masuk semua, 3 minggu baru habis...

Info tentang angkor wat, taken from whc.unesco.org/en/list/668

Angkor is one of the most important archaeological sites in South-East Asia. Stretching over some 400 km2, including forested area, Angkor Archaeological Park contains the magnificent remains of the different capitals of the Khmer Empire, from the 9th to the 15th century. They include the famous Temple of Angkor Wat and, at Angkor Thom, the Bayon Temple with its countless sculptural decorations. UNESCO has set up a wide-ranging programme to safeguard this symbolic site and its surroundings.

Mula2 kami ke Angkor Wat dulu. Angkor Wat ni mulanya a Hindu temple, later a Buddhist temple complex in Cambodia and was gazetted the largest religious monument in the world. Mengikut Thor, rakyat Kemboja ni punyalah mengagungkan temple ni, sampai semua bangunan di Siem Reap ni x boleh ada yang lebih tinggi dari Angkor Wat. Bad luck katanya... jadi, kalau u all ke Siem Reap, cuba tngk bangunan mereka, semua pendek2..Bangunan yg paling tinggi pon sebuah hotel rasanya, 5 tingkat.

Kami bertolak seawal 5 pg...  lps subuh teros bertolak (subuh awal kt sana). The journey was not that long. Sampai2, we had to Q for the ticket. USD20 for the entrance to the archaeological park. USD20 is for a day entry. They also have 3 days entry ticket (USD40) and a week entry ticket (USD60). Jadi, maksudnya, kita bur sekali dan boleh tengok semua... Bear in mind that u need to use the tickets on consecutive days, bukan selang2 ikut suka....;)

Beli tiket dulu... Dah ramai dah org yg datang lagi awal...
Kena tangkap gambar live depan mereka, lepas tu dapat tiket yg ada muka kita.
Curlassttt!
Lps beli tiket, kami p tunggu sunrise kat area Angkor Wat. Mmg masih gulap gulita lg.. ape pon x nmpk... tp dh rmai umat menunggu dngn kamera masing2. .. menunggu sang matahari muncul...

Gelapkan...? 
Dah berkampung menunggu sunrise @ Angkor Wat
Angkor Wat @ dawn
Bangunan ape ntah adjacent to the Angkor Wat... Ramai juga yg bersidai kat
situ tuggu sunrise.
Tunggu punya tunggu...sampai hari terang, x muncul tiba pon.. cehhh... hri cloudy, so mmg takkan nmpkla matahari.. slalunya bln 6 yg senang nmpk sunrise...

Umat2 yg kuciwa....kikiki... termasuklah kami.... Dah la wei.moh ler kite... Nampak x pondok2 biru tu?
Happening area tu dngn jualan2..tp kami x p..malas ler...
Bila dh x berjaya capture sunrise, kmi pon teros masok angkor wat. Mmg besar dn rsa kagum mcm mna mereka boleh bina kompleks sebesar ini pd zmn lampau... mmg kwsan sekitar2 area ni pon sngt bsr dn penat kalu nk jln kaki.. jom tngk gmbr...

Jom ler masuk...dah x berjaya capture sunrise..huhuhu...
Angkor wat: Dari kejauhan

Angkor Wat dari dekat
Ada bnyak pintu masuk...

Ada kawasan yg tengah dalam proses restoration.. 


Sambil explore2 anngkor wat ni, sempat juga saya berangan back to the past membayangkan macam mana gahnya tempat ni suatu masa dulu... Siap bayang monks baju kuning jalan dekat koridor... Org awam sedang bersidai2 kat tepi2.... dan mcm2 lah..he..he..Jom masuk dalam...

Ruang legar kat tengah2 ni mengingatkan saya pada colloseum di Rome pula...  Rasanya ni kolam mandi, bukan tmpt lawan..
rasanyala...dah lupa ah....

Close-up ukiran lama di dinding
Plenty of passages tp x brani nak explore semua...
takut sesat. ada juga yg ditutup terus.

'Us' @ the heart of Angkor Wat.

Sape2 nak buat donation....
More info can be read here. Lepas ni kite ke lokasi Tomb Raider plak...:)

Thursday, 18 December 2014

SIEM REAP'S CULTURAL VILLAGE

Minta maaf semua... cerita lama x berjalan2... pasal tuan punya cerita yg p berjalan...he..he.. mungkin ramai yg dah tau ke mana destinasinya.. jom kite buat sneak peak sket...


Ok, jom sambung... The next destination would be the old market. I guess most markets in SEA ni lebih kurang aja... Jual souvenirs and other stuff like bags, silk, necklaces and stuff. U can bargain here, no worries. Mesti bargain gila2 punya... tp x lah seteruk di pasar Beijing tu ya... yg itu memang bapak bargain.sini kira macam .kalau scale 10 tu, kira 5 la tahap bargainnyerr...

Keadaan di old market.
Adjacent to the old market ada sungai. Lupa plak nama sungai ni... Kita boleh menyusur dkt sungai ni dan sampailah ke HRC Angkor. Jangn terperanjat ya semua... di Siem Reap ada HRC.


kak Iken: Strolling along the river bank

One will not miss the HRC as u will spot a huge guitar in front of
the Rock Shop.
Jom belik2...

After a while at the Rock Shop, kami pon ke destinasi seterusnya... sier Reap Cultural Village. To me, this place is interesting as we get to know the past and present of Siem Reap. With a little bit of culture and knowledge of the community here. Cuma masalahnya, petang tu hujan..jadi kami cuma dapat tengok 2 show aja coz x larat nak meredah hujan. Kalau tidak ada mcm lapan shows mcm tu lah lebih kurang. Cultural village ni mengingatkan saya pada cultural village yg di Santubong tu. Lebih kurang la...cuma yang ini lebih besar rasanya kawasan. Siap ada buggy yang boleh kite bayar untuk rpund2. Dalam USD2 kalau x silap. .

Antara xtvt yg boleh dijalankan disini.

Harga dah naik nampaknya ke USD15 dari USD12
Jom jalan2 kat dalam ...

Ada replika2 istana Kemboja

Ada tasik
Ada perkampungan asli

Replika rumah terapung...(yg kite p hari tu)... tp replika cantik..
realitinya rumah2 tu, buruk aje....hehe...

Rumah2 tradisional kemboja semuanya tinggi2. preperation
for flood kotnyer....
Ini rumah orang kaya2....
Dua persembahan yang kami sempat tengok...

Persembahan kebudayaan
Perkahwinan tradisional Kemboja
The bride and groom
Video pendek di bawah ni pula upacara meminang pengantin wanita...

video

Lepas tu hujan lebat berserta angin.  Kami stranded dekat tempat perkahwinan tu lama jugak. Setengah jam ade kot... Lepas hujan sidang, kami ke museum pula yg terletak kat dalam cultural village juga.





Selesai di cultural village, Thor bawa kami ke new market..ada kawan2 nak shopping.. Tp kami berempat pula, ke night market, nak belik serbuk di bawah ni...he..he... kunon nak masak kat umah....



Sunday, 30 November 2014

SIEM REAP DAY 2: SILK FACTORY

Lepas sedih2 kat Killing Fields, kami ke Silk Factory pula. Tempat ni Thor yang bawa p. Kami ikut aje memandangkan hari pon masih pagi. Sekali tengok, tempat ni sama aja macam kilang sutera kat Beijing tu. Jom tengok macam mana ulat sutera di proses.. Mcm rombongan sambil belajar plak..ha..ha.. tp elok huga, dapat mengembangkan ilmu pengetahuan di samping melihat tempat orang. Jom tengok proses buat kain sutera kemboja.


Area silk factory di waktu pagi. 

Bamboo. Teringat bamboo kat kawah putih

Ini rumah dimana mereka simpan ulat2 sutera. Jom masuk tengok...

Gmbr2 dibawah ni semua dalam rumah di atas...

Ulat benang.

Mcm mana boleh dapat cocoon mcm di atas tu? Jom tengok cycle nya...

Kita bagi ulat ni makan sampai kenyang
Ni yg dah kenyang ni...Ulat2 yg belom jadi benang
Inilah hasilnya...
Yang sedang bercakap tu guide kat Silk Factory. Masa sampai, setiap group
will be assigned to a guide. FOC tp kami bagi USD1 sebagai tips. Kesian die,
beria explain. USD1 tu walaupon bg kita sikit tp bg mereka, dah happy
sangat dah...
Yang ni area spinning (menenun) dan dyeing (celop warna)
Tunggu giliran untuk direbus

Merebus cocoon
Lepas rebus, Proses ntah...kopek benang kot? ha..ha..
Proses mencelup warna
Warna-warna yang digunakan semuanya daripada bahan asli

Benang yang sudah dicelup

Proses menenun. Lama saya lepak kat sini. Dok pikir, x bosan ke mika ni...
Hari2 buat rutin yang sama

Kain yang sudah siap ditenun

Lps tu kmi masuk satu galeri tmpt mereka exhibit baju2 sutera. Buat wedding gown, traditional attire dn mcm2 lg.. tp gmbr dlm galeri tu x tau p mna... huhu...

Lepas tngk proses, lps masok galeri, as usual, masuk kedai sutera lah kita.. tp kami x belik pong.. x de duit ah.. Ntah kenapa, kat dalam kedai tu x blh snap gambar la plak...

Lepas selesai di Silk Factory, perut pon dah berkeroncong mcm ulat2 beluncas tadi ngeliot2. Kami request kat Thor nak p kedai yang JM rekomen tu.

To be cont...