Feel free to follow...

Saturday, 30 January 2016

BUDGET KE HATYAI DAN KRABI.

Perjalanan kami ke selatan Thai memakan masa selama 7 hari 6 malam. Kira seminggu lah kan, kalu nak senang cerita. Berikut merupakan expenses kami sepanjang berada di sana.

 
PETROL RM425.00
TOL RM110.00
PONGCHANG RM231
HALEEVA RM346.5
GREENVIEW RM102
SNORKELING RM137.5
TUK-TUK RM31.35
ICE DOME RM121
Total:                                    RM1485.35

RM1486.35 ni kalau dibahagikan dengan 4 org, kira satu kepala jatuh dalam RM371.60  untuk 7 hari perjalanan.  Kira ok x? Makan, minum dan belik2 barang dalam RM440. X campur dengan yang di atas. Massage seorang RM22.

Pongchang Hotel, Tempat tinggal kami
semasa di Hatyai
Cantik Hotelnya, mcm baru...
Kesimpulannya, seronok ke Hatyai dan Krabi. Sngat enjoy especially the food. Superb! Memang makan sesaje. Akibatnya, berat pon naik bila timbang di KL.... Kweng3.... Apa yang x sempat? Kami x sempat naik gajah. X jumpa sarang gajah...sob..sob... Emerald pool memang kami nak skip. Perasaan ber roadtrip? Seronok, sebelum ni cuma roadtrip dalam Semenanjung aja... 15thn dulu penahla buat pusing satu semenanjung... dalam 2-3 peringkat. Hajat hati nak roadtrip ke new zealand atau pon europe tapi besar bajetnya tu...kena tunggu lain tahun pula...hehehe...




THANK YOU ALL FOR READING... 

Monday, 18 January 2016

OUR SCARY JOURNEY BACK FROM KRABI

Hari terakhir kami di Krabi bermula dengan cukup baik sekali. Langit yang cerah, cuaca yang cantik.. Little did we know that our journey back to Malaysia today would encounter a problem....


Taken from the balcony of Haleeva Sunshine... Bye bye Haleeva...
Ada rezeki,  umur panjang kita datang lagi...
Kami memang bercadang nak balik terus ke Malaysia hari tu tapi sebelum balik jalan2 dulu dekat Ao Nang beach.

Cuaca hari ni sangat cantik tapi panas terik.

Sempat bergambar dengan vespa unik ni
Selepas jalan2 sambil membeli2 kat tepi2 pantai, kami ke area gerai makan. Nak singgah kedai pankek Makcik Yaminlah yang digemburkan sedap tu...

Macam2 gerai ada...
Beli apa tu???
Tu dia....

Sambil tunggu order, dak Faris dok
main ais batu sebab panas sangat kot...
Tu dia.....
Coklat Nutella

Coklat Banana
Taste? Ntah, lebih kurang sama aja dengan yang lain2.... Lepas makan, kami meneruskan perjalanan. Niat hati nak naik gajah tapi sesat pulak, x jumpa pun kandang gajah...huhu... Memandangkan dah hampir pukul 2, kami pun x jadiklah carik gajah. Teruskan perjalanan nak pulang...

Perjalanan pulang.
Kali ni kami set GPS nak ke Padang Besar. X nak lalu Bukit Kayu Hitam lagi. Check website, border Padang Besar tutup tengah malam. So, kira oklah...

Salah satu pekan yang kami temui semasa pulang. Singgah 7e belik
jajan2 dan biskut2. I noticed 7e dekat Thai ni memang happening ah..
macam2 ado...
Ingat nak singgah RnR Trang yang kami singgah masa pergi hari tu.. tp rupanya balik ni kami ikut jalan lain pulak.


Hari dah semakin petang. Singgah kejap kat Esso isi minyak. Tnya dekat pekerja Esso tu, jalan nak ke border. Katanya kena ke Hatyai dulu. Kami pun hairan, kalau ikut GPS, x perlu ke Hatyai.  Pada masa yang sama, terjumpa seorang brother dengan family. Mereka pon dari Krabi tp mereka singgah bermalam di Pak Bara. Nak makan seafood fresh katanya. Dia kata dah x sempat nak ke border. Die pon beritahu kami pasal kena ke Hatyai dulu baru sampai border.  Tapi, kami ni degil. Dok nak ikut juga GPS...
Hari dah semakin petang. Isi minyak dulu. 
Hari dah semakin gelap. Kami masih mengikut GPS dan berasa hairan juga, kenapa mereka2 tu suruh kami ke Hatyai dulu sedangkan GPS menghalakan kami ke arah lain. Pukul 7.30 malam di Selatan Thai dah sangat gelap. Kami lalu di hutan2. Setiap 5 minit perjalanan, ada pondok askar, setiap 5 minit, ada pondok askar. Hati dah semakin cuak. Jalan punyalah gelap, x ada lampu. Kiri kanan semua hutan belentara. Takut pulak keluar harimau gajah ka komunis ke....(errr..ada lagik ka komunis?) Dh la waktu tu tengah hangat kes penemuan kubur2 di Wang Klian tu... Macam2 bermain di fikiran. X boleh jadik ni... kami memang dah sesat... Akhirnya kami whatsapp call gang otai Krabi, explain masalah kesesatan kami ni...huhuhu... Die pon send peta ni ke kami...
Beginilah GPS Map kami. Arahkan kami ke
Kaki Bukit. Kami sesat dah nak masuk ke
bulatan merah. Ikutkan GPS suruh kami
 merentas Thale Ban National Park.
Rupanya betullah kata orang yang kami jumpa tadi, memang tiada jalan nak ke border, melainkan ke Hatyai dulu sebab  border yang di Wang Klian pun pukul 6 dah tutup. Rupanya GPS halakan kami ke Wang Klian.  Kami tadi sesat dah ke Thale Ban National Park. Untuk ke Wang Klian pon, memang x boleh merentas hutan tu, kena pusing tp entah kenapa GPS !@#$$% tu hala kami ikut hutan2 tu.... Nak x nak, kami pusing semula dan menuju ke Hatyai. Lepas drive dekat setangah jam, barulah nampak pekan dan lampu jalan. Dalam pukul 9 mlm, kami check in di Green View Hotel. Harga 1 malam RM102 untuk bilik triple, bilik double dalam puluh2 aja rasanya. Kami ambik keputusan akan bermalam sehari lagi di Hatyai. Badan dah penat, hari pon dah malam..so, why not esok aja baru balik.... Malam tu, kami makan lagik di Kedai Kelantan...hehehhe...

Green View Hotel (ditangkap keesokan harinya sebelum check out). Ini
main block. Bilik kami di block B, berdepan dengan bangunan ini. Hotel ni ok,
ala2 hotel kerajaan. 
Main lobby
Sebuah kereta lagi balik awal sebab ada hal lain. Kami yang tak ada hal sangat ni masih lagi x nak balik... p jalan2 lagik kat area Lee Garden for breakfast dan perabih duit kat Pink Lady Complex...hahaha...
Pink Lady Complex
Lepas sejam kat Pink Lady Complex barulah kami bergerak pulang.

Senang hati nampak sign Padang Besar.
Malam tadi semua sign Siam.
Seperti yang dijangka, kompleks kastam Padang Besar memang lengang. X sampai 5 minit berurusan dah selesai. Ok aja Padang Besar, x ada pon jalan kampungla, x lawa la, bahayala... sama aja dengan jalan dari Bukit Kayu Hitam.

Ad sorang ja....hahahaha..mana x laju. Tapi lepas kami cap pasport, ada satu bas
rombongan ah soh n ah pek turun... nasib kami dah lepas...

X pernah hati terasa begitu girang bila nampak signboard Kangar tu..hahaha
Inilah dinamakan, hujan emas di negara orang....(sambung sendirilah ya...)

Masih lagi mood shopping, kami berjimba pulak di The Zon.... (memang x sedar diri betol....)... Belik pinggan mangkok pulak cik kiah oiiii....
'Us' at the Zon.

Begitulah sedikit sebanyak pengalaman kami berroadtrip ke selatan Thai. Pengalaman perjalanan balik melalui Hutan simpan tu memang x dapat nak dilupakan. Dah la gelap, jalan pon x tau nak ke mana..nak tanya orang pon x ada... yang ada post guard kosong. takutnyaaaa.... Alhamdulillah, semuanya selamat. Moral of the story, jangan percaya sangat gadget tu.. ikut nasihat otai2...hahaha.... Ada sambung lagi, lepas ni kami p carik makan pulak...carik laksa famous kat Perlis.... Jumpa lagi....

Thursday, 14 January 2016

HALEEVA SUNSHINE HOTEL & SEKITAR

For our  4 days stay at Krabi, we stayed at  Haleeva Sunshine Hotel. Hotel ni berdekatan dengan masjid di Ao Nang. Macam mana boleh pilih hotel ni...? I read some reviews at trip advisor, its location and the cheap price cukup menarik perhatian. Lepas tu,  rupanya blogger Khayze pon penah dok sini and she recommended the hotel too.. Booking was done through booking.com. We paid RM254 per room for a 3 night stay, jatuh RM85 satu malam. Cheap eh...?  So, kami pon bookinglah hotel ni. Jom kita tengk hotel dan keadaan sekitarnya.

Hadapan hotel. Betul2 tepi jalan. 

Twin bedroom
Double bedroom
Day bed
A small flat screen tv mounted on the wall
towels and fridge
Enough of the room, let's look at the hotel.

Free flow of coffee/tea and biscuits 24/7. 
The emerald green pool


Limestone hills at the back of the hotel



We could see Ibis from our room
A seating area near our room
Hubby with the receptionist
You can rent bikes here.
The main road. U can park here or at the designated hotel parking lots which
are very limited.  Can u see the mosque? Dekatkan..? 
Do try the drinks from this stall... The best! Just in front of the hotel.
Ice tea and ice coco memang superbly delicious! Rich and creamy....
If u walk a little bit further down the road, u will see Adam Laundry service. 

Every evening ada night market where u can purchase halal food and souvenirs, of course. Price wise? Again, souvenirs are more expensive than Hatyai. Food is cheaper though.

BIL shopping


I bought food from this local seller twice. Cheap tom yam set comes
with rice and omelette. 1 portion boleh makan 3 org, bnyk btl isiknya. U just have
to ask for extra rice.  Gerainya betul2 dekat masjid. 

Farah's favourite kuih. I have no idea what it's called!

Another local delicacy. Still, no clue of the name. 
Hahahaha...this is my fav of all! KERABU MANGGA weiihhhh....
Wajib belik hari2.... The best mango salad in town. Akak ni bukak kedai
hari2 dkt pasar malam near Haleeva. 

Us, before leaving the hotel! 

Friday, 8 January 2016

A FEW HOURS AT KRABI TOWN

We didnt do much at Krabi town. Just killing a few hours here will do. Krabi town is about 20-30 minutes drive from Ao nang. Jln kampung, less car, greenery, limestone... so peaceful.

Perjalanan ke Krabi dari Ao Nang memakan masa hampir setengah jam.

Tertarik dngn patung monyet
yang tersergam tegak ni... haha...
Ni x taula, sungai ka, kuala ka.. laut ka.. tp cntik scenery

Famous icon @ Krabi... ketam giant dn anknya
Apa lagi, bergambar sakan ler...
Cantikkn?
Beginilah rupa Krabi Town di tengahari...

Replica helang pula
Mcm kt Kuala Kangsar..haha...
Kedai bundle dimna2 ada....
Kami lunch di salah sebuah restoran halal di krabi.  Kt Krabi ni bnyk kedai kain ela. Sebenarnya sblm mkn td, saya dh rembat chiffon beb pasang. Harga mcm lg murah dr KL. Sayang tak ada gmbar sbb ghairah sngt membeli.
Lepas lunch, kami p ke pasar tempatan mereka... mcm2 food ada jual. Since kami p weekdays, so x dpt nk p famous pasar mlm.
Pasar yg mnjual brg kering, basah dn food

Durian siam weihhh tp kmi x try pon
Mcm2 mknan halal ada dijual. Harga pon murah2.... kerabu sngt sedap. Mcm2 jenis



Air mangga rm2 mmg minuman
rasmi ya... mna nk dpt pekat likat
dngn harga rm2.30
Lepas beli2 kt pasar, kami singgah Tesco belik brg J&J....

Sebelum mengundur diri, terimalah roti planta pisang dak Farah....