Saturday, 5 October 2019

AÏT BEN HADDOU

In the afternoon. we stopped by for a while at Kasbah Aït Ben Haddou. Ait Ben Haddou ni juga merupakan salah satu Unesco World Heritage site. Bayaran masuk sebanyak 3 Euros. Dekat sini ada perkampungan tempatan yang rumahnya dibuat daripada tanah liat.The houses crowd together within the defensive walls, which are reinforced by corner towers. Ait-Ben-Haddou, in Ouarzazate province, is a good example of the architecture of southern Morocco.
During summer, a lot of Hollywood producers will come here and shoot films.. Some blockbuster films shot here include The Gladiator and Prince of Persia. The locals are cast as extras and this gives them extra income during summer season.

 Jom layan gambar..

Ait Ben haddou from far

People crossing the river

You need to cross this river to get to the other side. The weather today
was very nice...

Here I am at the other side


Some local stuff for sale





Something like Hall of fame

We bought this as souvenir.

The berbers
After Ait Ben Haddou, we had our lunch. Lunch was not included. We needed to pay ourselves. Boleh solat juga di situ...

Lunch time


Yummy pizza



AFRICA






Sunday, 22 September 2019

DAY 3: LEAVING FOR ZAGORA

The next day, we checked out very early in the morning for our 1st Saharan Desert trip... actually bukanla betol2 tengah sahara tu, just pintu masuk nak ke sahara..tapi jadikla.. sebab kita tak larat nak naik kenderaan lama2.. yang ini pon dah x larat dah travel 1 whole day. But the experience on this trip i will cherish the rest of my life.. memang seronok dan berbeza sangat... nak rasa jugak mcm mana mereka duduk di padang pasir kan...

The Saharan Desert appears vast in the imagination of all travelers to Morocco. And anyone who has been to see this natural wonder will tell you that it's an absolute must for any visitor to Marrakech.
Actually ada banyk pakej yang boleh di ambil, ada yang 3 days 2 nights, ada yg 2 days 1 night dan ada juga yang terus ke Fes. Ikutlah, u all nak yang mana.. Tapi memang ada banyak tour operators.. untuk mengelakkan scam, memang saya ambil tour dari tuan riad sahaja.. book dari dia dan bayar di sana.. cash and card accepted. Harga pon sama aja.. 50 euros for biasa dan 55 euros for 1 family in a separate tent.  Actually, kalau time u pergi tu tak ramai umat, u boleh ja pilih tent mana nak masuk. so kami rugi 5 euro sebab nak private tent.. walhal guide tu kata masa kat sana, pilih ja nak mana sebab org tak ramai...huhuhu....

Pagi tu kami simpan bag dekat reception sebab nanti esok memang nak check in semula di sini, so buat apa nak berbondong-bondong bawak barang kan? bawak 1 bag aja cukup dah... Apa2 pon kami breakfast dulu..hari ketiga makan brekafast yang sama, dah x blh masuk dah rasa..hahaha.. layan air jus ajela jawabnya,...

Tengah breakfast, guide dah tunggu kami pagi2 tu dan bawak ke van... van dkt jalan besar.. dah ramai dah yang menunggu pagi tu, dari pelbagai negara. ada yang dari German, Italy dan sebagainya...Kami 1 van dalam 16 orang macam tu la... Since it was winter, so cuaca memang sejukla.. tapi x la sejuk sangat, just nice...dalam 10 darjah macam tu...

Ni dekat pukul 7 dah ni.. berkumpul
dekat van

We are ready!

























Pukul 7 lebih sikit van pon jalan... kami dapat saksikan perubahan mukabumi yang drastik.. daripada bandar yang dikelilingi tembok, ke padang pasir berpokok dan seterusnya ke pergunungan Atlas.





Cantik kan....

Lepas beberapa jam, kami singgah sekejap untuk light refreshment... Yang ni sapa yang belum breakfast boleh la makan.. kami dah breakfast roti keras...

Adik Farah!

Singgah sini untuk breakfast dan tangkap gambar.
View memang cantik...

Seronok fefeeling minom kopi kat terrace ni... sejuk dan view superb!




Berlatarbelakangkan Atlas Mountain... Subhanallah cantik sangat!

Tuan tanah!
Berenti tak lama..dalam setengah jam.. then kita sambung lagi nak ke UNESCO World Heritage site of Aït Ben Haddou.

Atlas Mountain dari kejauhan...

Ni tak tau gerbang apa, tapi ada sorang budak dan maknya turun sini,
nampak macam taman tema.
TO BE CONTINUED

Thursday, 15 August 2019

DAY 2: AROUND MARRAKESH CITY

Hari ni x ada apa2 specific plan. Just jalan2 around Marrakesh sambil melihat budaya, resam, dan adat org2 di sini... Bangunan2 mereka pon lain sangat. i noticed, they really like walls. Semua pon ada high walls like fortress. So, lepas bfast di hotel (bfastnya x berapa kena tekak, tp bolehla.. dah kata nk blend with the locals kan...hahaha).
Breakie time.  Sama ja setiap hari...
I guess this is the typical Morrocon breakfast menu...hahaha



I really dont fancy this mint tea.... yuckie!
Kami keluar jalan kaki melalui Jemma Al-Fna untuk ke square. Waktu siang, lain pulak rupanya tempat ni... malam tadi lain.. Area square ni ramai orang lepak2 dan banyak juga kereta kuda menanti customers. Cuaca pagi ni sangat nyaman, dalam 15 darjah celcius.
The post office
Lepas pusing2, we decided to ride the horse carriage. Harga dah lupa, tp dalam puluh2 ringgitla rasanya.. tp okla, dalam 2 jam jugak kami naik... MBR pon pagi ni x tau p mana, x nampak pon dia.. rasanya berlegar2 sekitar ni jugakla kot.. jom tengok gambar....

4 of us pusing2 Marrakesh. Cuaca pagi ni memang best...
Tak sejuk, tak panas...


Seronok ambik gambar nih...

Pemandu kuda kami...

Walls everywhere



Pokok Limau

Pokok2 mereka bnyk yg mcm ni.. nak kata bonsai, x bonsai

Adik...
Bawah ni gambar2 kat kedai perusahaan kosmetik mereka... mereka buat dan pasarkan juga disini. argan oil memang sangat banyk dijual di sini... genuine ke x, x pasti la pulak... tp kat tepi jalan, bersepah2 jual dengan harga yang sangat murah.


Di kedai kosmetik tu ada banyk duit dari pelbagai negara, including ours.
Kita pon letak juga..tu yg hijau tu...ahaha!
Lepas kedai kosmetik, jalan lagi naik kereta kuda...

Petrol Station


Lepas naik kereta kuda, dah tengahari. Perut pon dah lapar. Waktu tu terjumpa MBR. Ajak p makan sekali. Kali ni kami cuba restoran yang direkomen oleh tuan riad semalam. Besar, 2 tingkat!

Coke of Morocco, still dalam bottle.
Makanan mereka ni lain, memang x sama langsung dengan makanan kita... yang familiar rasanya, kebab ja...  tp menu mereka ni banyak ada couscous.
Antara yang kami order. 
Lepas makan, kami jalan2 kat area Jemma semula. Farah nak buat henna tangan pulak... ok, tunggu dia buat henna...


Cantik kan? Tapi, cepat hilang...
x permanent pon.. Rm2 ja
Lepas tu, terasa nak jalan jauh sikit... so kami pun hire tuk tuk untuk kami berlima dan jalan-jalan menyusuri tembok2 dan jalan2 kecil di Marrakesh. Our last destination, would be the Museum. Nak singgah Koutoubia Mosque, tapi waktu tutup untuk restoration pulak.

In front of the museum. 



Masa tengah merayau2 kat musium, jumpa mat Jepun sorang ni,
dok jalan sorang2... tangkap gmbr pon tutup muka...:) 


Lepas tangkap-tangkap gambar area museum dan masjid, kami pon slow2 jalan menyusuri jalan2 kecil, keluar masuk kedai2 dan mengamati gaya orang2 sini... hidup mereka ni macam santai aja... suka melepak kedai kopi dan minum sambil berbual2. Banyak betul kedai2 kecil di sekitar jalan.. x tau la sapa yang membelinya...bnyk sangat kedai...

Penat berjalan, singgah makan sate kejap. sempoi betol kedai pokcik ni...


Secucuk RM2.50


Kami jalan kaki slow2 dalam 30 minit, sampai la semula di dataran.


Hari pun, dah petang dan kami pun balik ke hotel untuk berehat. Esok, pagi2 dah nak ke desert. Saya book desert trip dekat riad aja, mcm murah sikit dari yang biasa.

~TO BE CONTINUED~

AÏT BEN HADDOU

In the afternoon. we stopped by for a while at Kasbah Aït Ben Haddou. Ait Ben Haddou ni juga merupakan salah satu Unesco World Heritage site...

You may also like to read these...