Thursday, 15 August 2019

DAY 2: AROUND MARRAKESH CITY

Hari ni x ada apa2 specific plan. Just jalan2 around Marrakesh sambil melihat budaya, resam, dan adat org2 di sini... Bangunan2 mereka pon lain sangat. i noticed, they really like walls. Semua pon ada high walls like fortress. So, lepas bfast di hotel (bfastnya x berapa kena tekak, tp bolehla.. dah kata nk blend with the locals kan...hahaha).
Breakie time.  Sama ja setiap hari...
I guess this is the typical Morrocon breakfast menu...hahaha



I really dont fancy this mint tea.... yuckie!
Kami keluar jalan kaki melalui Jemma Al-Fna untuk ke square. Waktu siang, lain pulak rupanya tempat ni... malam tadi lain.. Area square ni ramai orang lepak2 dan banyak juga kereta kuda menanti customers. Cuaca pagi ni sangat nyaman, dalam 15 darjah celcius.
The post office
Lepas pusing2, we decided to ride the horse carriage. Harga dah lupa, tp dalam puluh2 ringgitla rasanya.. tp okla, dalam 2 jam jugak kami naik... MBR pon pagi ni x tau p mana, x nampak pon dia.. rasanya berlegar2 sekitar ni jugakla kot.. jom tengok gambar....

4 of us pusing2 Marrakesh. Cuaca pagi ni memang best...
Tak sejuk, tak panas...


Seronok ambik gambar nih...

Pemandu kuda kami...

Walls everywhere



Pokok Limau

Pokok2 mereka bnyk yg mcm ni.. nak kata bonsai, x bonsai

Adik...
Bawah ni gambar2 kat kedai perusahaan kosmetik mereka... mereka buat dan pasarkan juga disini. argan oil memang sangat banyk dijual di sini... genuine ke x, x pasti la pulak... tp kat tepi jalan, bersepah2 jual dengan harga yang sangat murah.


Di kedai kosmetik tu ada banyk duit dari pelbagai negara, including ours.
Kita pon letak juga..tu yg hijau tu...ahaha!
Lepas kedai kosmetik, jalan lagi naik kereta kuda...

Petrol Station


Lepas naik kereta kuda, dah tengahari. Perut pon dah lapar. Waktu tu terjumpa MBR. Ajak p makan sekali. Kali ni kami cuba restoran yang direkomen oleh tuan riad semalam. Besar, 2 tingkat!

Coke of Morocco, still dalam bottle.
Makanan mereka ni lain, memang x sama langsung dengan makanan kita... yang familiar rasanya, kebab ja...  tp menu mereka ni banyak ada couscous.
Antara yang kami order. 
Lepas makan, kami jalan2 kat area Jemma semula. Farah nak buat henna tangan pulak... ok, tunggu dia buat henna...


Cantik kan? Tapi, cepat hilang...
x permanent pon.. Rm2 ja
Lepas tu, terasa nak jalan jauh sikit... so kami pun hire tuk tuk untuk kami berlima dan jalan-jalan menyusuri tembok2 dan jalan2 kecil di Marrakesh. Our last destination, would be the Museum. Nak singgah Koutoubia Mosque, tapi waktu tutup untuk restoration pulak.

In front of the museum. 



Masa tengah merayau2 kat musium, jumpa mat Jepun sorang ni,
dok jalan sorang2... tangkap gmbr pon tutup muka...:) 


Lepas tangkap-tangkap gambar area museum dan masjid, kami pon slow2 jalan menyusuri jalan2 kecil, keluar masuk kedai2 dan mengamati gaya orang2 sini... hidup mereka ni macam santai aja... suka melepak kedai kopi dan minum sambil berbual2. Banyak betul kedai2 kecil di sekitar jalan.. x tau la sapa yang membelinya...bnyk sangat kedai...

Penat berjalan, singgah makan sate kejap. sempoi betol kedai pokcik ni...


Secucuk RM2.50


Kami jalan kaki slow2 dalam 30 minit, sampai la semula di dataran.


Hari pun, dah petang dan kami pun balik ke hotel untuk berehat. Esok, pagi2 dah nak ke desert. Saya book desert trip dekat riad aja, mcm murah sikit dari yang biasa.

~TO BE CONTINUED~

Saturday, 20 July 2019

OUR FIRST DINNER @ MARRAKECH

Malam tu lepas check in, perut berkeroncong dan terasa sngt lapar. Kami pun turun bwh, jln ke luar sikit dan terjumpa sebuah kedai local.. kmi pon order... that was our first decent meal in Morocco.. sedap! esp the pizza.. freshly made when ordered. Harga food ok la.. moderate..😀
ini x tau apa.. may be chutney2


RM9 PIZZA




Lepas mkn, kmi jln2 Jemma Al-Fna... still happening wpon dh mlm.  Dkt sini blh lihat mcm2 kerenah penduduk tempatan. Ada yg main game tepi jln.. ntah apa ntah nma game tu.. ada yg main music... jualan mknan dn brng2 usah ckp, mmg bnyk. Harga souvenirs pon ok kt sini... esp lampu2 comel tu
.. bru mcm rm2-rm 3 ja yg kecik.


Stall buah ni mmg ada bnyk, hrga pun
murah2 semua.. freshly made! 


Pukul 11 lbh, money chnger still buka. So, dptla tukar duit dirham.  Lepas jln2, kmi pon blik.. Sblm tu, hntr ustad ke riad dia dulu... Grapevine... rupanya hostel ustad nun di hujung jln... x jauh sngt... around 5m walk dr kmi...


Our family room consists of 1 double bed n 2 single beds... ok bilik dia.. cntik!

Ok, nite2 all.... esok nk mengembara lg...

Saturday, 29 June 2019

FROM LONDON TO MARRAKESH

From London, we departed to Marrakesh from London Gatwick North Terminal. In the morning, we waited for Easybus near Chelsea Stadium... near tak near sangat la,,, berbuih jugakla berjalan..keh keh keh...
Sinilah tmpt tunggu Easybus
Easybus datang lambat, cuak la jugak.. dok fikir macam mana nak ke airport ni... takut x dan aja.. dok fikir...nak naik tren ka, black cab ka,.. tiba2 tengah risau2 tu, datangla si Easybus terkedek2...katanya jalan jam... sebab bukan apa, it is not typical for them to be late.... very punctual community...
At Paddington Train Station
dngn bag berbondong2... 
Journey to the airport took us nearly an hour...relax dalam bus... Easybus is one of the cheapest ways to airports around London. We paid 4.99 pounds per person to get to the airport..cheap, isnt it?
Smpai airport, terpaku sekejap... memang canggih sistem self checkin and self bag drop easyjet. ada lebih kurang 16 counters for self bag drop. Ada petugas juga disediakan untuk membantu customers. Jadi, memang sangat pantas... X sampai 10 minit dah settle. Lps settle bag, kami p solat di musolla. Musolla pon besar dan selesa, sharing with a chapel... tp walaupon sharing, tempatnya asing2. 



Journey to Marrakech from London took us 2 and half hours. The flight was smooth sailing. This was my 2nd time on EasyJet. Last time masa dari Basel nak ke London. EasyJet is like our Air Asia, no frill, budget airline. We paid around RM190 per person with 2 x 23 kg bags.



Kami sampai Marrakech senja... Lps kluar dr imigration, kmi pon beli sim card Imwi. murah... 5 euro pkai internet smpai lebam...  hotspot pon x juga hbis2.... lps 5 hr kmi blik pon x hbis pkai.. org kta line imwi x brp ok tp kmi pkai ok ja... dkt pdng pasir pon line ok ja. ada ja jual dkt dlm airport sblm kluar di arrival hall.

By the time we exited the airport, our driver (booked from the riad) was already waiting for us.. very friendly man n the mpv was new too... clean n cosy.. we paid 20 euros for the 5 of us, one trip to Marrakech city..  x jaoh pon.. dkt ja. I suggest u people get the transfer from the hotel/riad u stay at because if u hire normal  taxi or other type of transfers, they don't really know the location of your riad. jln2 nk ke riad tu kdng2 kecil, kenderaan x blh masuk.  mcm kmi ni, kmi turun di jln bsr dn dah ada yg tunggu untuk bwa  bag kami ke riad.. dr main road to riad dlm 5 minit jln kaki.. mmg kebanyakan riad di Marrakech ni terletak di lorong2 kecil...

Welcome to Riad de Essoura. Beautiful, Cosy n warm  small riad... friendly owner.
Family room for 4  cost us around rm250+ per day with breakfast. 


DAY 2: AROUND MARRAKESH CITY

Hari ni x ada apa2 specific plan. Just jalan2 around Marrakesh sambil melihat budaya, resam, dan adat org2 di sini... Bangunan2 mereka pon l...

You may also like to read these...