Feel free to follow...

Thursday, 3 July 2014

THE BLUE MOUNTAINS:THE SCENIC WORLD

Antara tempat menarik dkt area Blue Mountains ni ialah Scenic World. What is Scenic World?

According to Wiki, Katoomba Scenic World is a privately owned tourist attraction located in Katoomba in the world heritage-listed Blue Mountains, Scenic World is home to 4 attractions, of which the most famous is the Katoomba Scenic Railway. The site also includes the Katoomba Scenic Skyway, the Cableway and Katoomba Scenic Walkway a 2.4 km elevated boardwalk through ancient rainforest.


Pokok yg dah gondol dkt2 area scenic world
Memang seronok dan x menyesal bayar tiket AUD35 for the experience. Tiket tu kite boleh turun naik skyway, cableway dan scenic railway sampai muntah untuk satu hari. Pass scenic world ni boleh juga dibelik sekali dengan Blue Mountain Explorer ticket atau trolley ticket. Tp kami belik asing, dekat scenic world tu sendiri.

When u pay AUD35, u will be given this paper bracelet where u can scan
and hop on the attractions. 
Blh beli souvenir2 di sini....
So, lepas lunch, kami pon naik semula bas 686 dan menuju ke Scenic World. Dekat aje, dalam 5 minit naik bas rasanya. Our first stop was the scenic skyway. This skyway suspended 270 metres above ancient ravines, it provides a unique thrill as breathtaking views are revealed beneath your feet through the electro-glass cabin floor. For the less adventurous, seating and solid flooring is also available! With 360° views, the 720 metre journey provides the best views of Katoomba Falls, the Three Sisters, and Jamison Valley stretching to the horizon (cited from Scenic World official website).


Enjoying the view
Us: Inside cableway
The view captured from inside the cableway

One side of the three sisters
Turun daripada cableway tu, kami jungle walking dkt scenic walkway. Perjalanan sepanjang  2.4km tu x teras penat pon sebab cuaca yang x panas. Cuba kat KL, jalan 200m pon dah x larat..nak ayaq..ayaq... tp serius, memang cantik hutan ni...ada juga lombong arang batu dkt sini...

Rehat sat...
Kami berjalan atas walkway kayu 
Berapalah agaknya umur pokok ni?













Sawit ke ape ni?
The coal mine
Inilah rupa arang batu...he..he..


Ride kegemaran kami ialah scenic railway....memang seronok sangatlah naik keretapi ni. This railway is the steepest passenger railway in the world with 52 degree incline riding. Thrill betul naik ni...Ade sampai satu ketika tu, masa dalam coal mine, semua jadi gelap gelita....

Look at the railway...

We're coming down...
Weeeee.........
Jom naik lagi sekali...

Another ride was the cableway. The 545 metre journey gently descends into the Jamison Valley and also returns visitors to the top of the escarpment. The Cableway’s fully enclosed cabin provides a unique vantage point for viewing the Three Sisters, Orphan Rock, Mt Solitary and Katoomba Falls (cited from official scenic world website). Daripada cableway ni kite boleh nampak 360 degree view of the valley. Memang sangat cantik dan saujana mata memandang...hijau-sehijau2nya....

Inside scenic cableway (yg baju petak tu bukan dr group kami ya...)
Setiap ride tu kami ulang 2x. Hari pon dah nak petang... Kami pon dah nak beransur ler pulang semula ke Sydney.

Tengah tunggu bas untuk ke train station. Waktu ni dah petang,
cuaca dah makin sejuk...

Sepetang di Katoomba
Alhamdulillah..selamat sampai semula di Museum Station...


Walaupon hari dah gelap, tp kami tetap ada destinasi nak pegi..he..he..Sambung dalam next episod lah ya...:)

Sunday, 22 June 2014

THE BLUE MOUNTAINS: ECHO POINT

Happy Sunday everyone! Lambat sikit update sambungan... Pak Lang Mie dah habis dah citer Sydney, awak masih lagi terkial2...Ha..ha.. Esok dh nak p outstation, so better finish up this write-up...[sighh...]

Our next journey would be the Blue Mountain Area. Blue Mountain ni agak jauh dari Kotaraya Sydney. Kalau naik train tu 2 jam lebih dari Central. Mcm kami yg rumah dekat dengan Museum Station, kami ambik train dari:

                        MUSEUM STATION --> CENTRAL STATION --> KATOOMBA STATION

Dari Museum nak ke Central 1 stop aje... dalam 5 minit x sampai gitu. Nak ke Blue Mountain, kiranya kalau di KL, mcm dari KL nak ke Ipoh ler gamaknyer... The view outside the window was very stunning made the 2hrs journey seemed faster. From city skyscrapers u will see cities, houses, countryside and lastly mountainous area. Cuaca hari tu sangat cantik, in fact all our days in Sydney were fine, cuaca sangatlah memahami, not like when we were in GC...hujan sokmo.. Tapi itulah adat berjalan kan, mana boleh nk tentukan cuaca....ikut ler nasib...

Central Station
Railway Track @ Central Station
Dah masuk housing area...

One of the stations be4 sampai Katoomba. Katoomba ni yg last rasanya...
Bila dah sampai, ade 3 options nak pusing2 Blue Mountain ni (if naik bas).

Pertama: naik Blue Mountain Explorer bus (BME). Yang ni method yang agak mahal. Tmpt beli tiket Blue Mountain Explorer ni betol2 dkt dengan Train Station. Keluar aje dr station, belah kanan akan nampak cermin merah seperti di bawah ni:


Kami bergambar aje...x mampu nak naik...;)
Mereka ada 29 stops across Katoomba and Leura.   Harga BME ni adalah $40 - adults, $20 - Children, $35 - Concession and $100 - Family. For more details, click here: http://www.explorerbus.com.au/  Bagi yg stay 7 hari, ade offer, where u can validatetr BME tickets for up to 7 days - at no extra charge!

Kedua: Yang ni lebih murah... Naik Trolley Bus. Stopnya lebih kurang sama dengan BME tp pace nya lebih slow... Kiranya kalau BME tu lari macam remaja umur 18, yang ni mcm pakcik umur 45 ler gitu... Tempat beli tiketnya mcm gambar di bawah ni... Cross jalan depan railway Station, nampak ler trolley shoppe.  For more details, click here: http://www.trolleytours.com.au/


Trolley Shoppe just across the street.

Ni rupa trolley bus. Ntah kenapa sekerat aje plak..ha..ha.. Antik bas nih...

Harga Trolley bus ni pula ialah AUD25. Much cheaper than BME. Tp BME tu adelah offer lain die lagi rasanya...mcm discount nak masuk tmpt aborigines dan mcm2 lah... silalah refer pd link di atas for further details.

Ok, yg ketiga, kalau x mampu jugak nak naik Trolley Bus, silalh naik bas awam nombor 686. Percuma dengan MyMulti Card atau AUD2.30 per ride. Route bus ni lebih kurang sama aje dengan bas2 di atas. Nak tunggu bas  686 ni, kena jalan sikit sampai depan Carrington Hotel. Complicated sikit nak bg tau direction tp dekat ajelah. boleh tnya orang2 di BME office atau Trolley Shoppe tu. Atau org awam pon boleh aje nak tanya. Mereka mesti tau...

Dekat depan hotel ni la
tunggu bas 686
Ada banyak tempat boleh dilawati kat Blue Mountain Area ni, but since we only have a day here, so kami pon terpaksalah sort out tempat2 yang kami nak p. Caving memang kami cancel tp sapa2 yg suka tngk gua2 bolehla ke Jenolan Cave. Ade pakej juga nak ke cave tu. Peminat coklat pon boleh singgah ke Chocolate Factory, tp kami x p... x berapa nak minat, lagipon masa x da.

Of course we chose the 3rd option, the least expensive one. So, kami tunggu bus depan Carrington Hotel. Suhu kat Blue Mountain ni mcm 5 degrees lower than Sydney. So, bawa baju tebal sikit la.. Lagipon, berangin. Kami naik bak 686, terus ke Echo Point, tempat si 3 beradik. Kejap jer naik bas, dalam 10 minit gitu. Dari dalam bas tu kami nampak ada FO, Woolsworth, semua ade. Tp, hari ni bukan hari shopping, so lupakan aje....

Bas akan turunkan kita kat sini, area Echo Point. Dari sini boleh nampak
3 sisters. 
Dkt sini ada info counter, toilet dan nak berkelah2 pon ade kerusi disediakan. Kami solat dekat area sini aje, since ade bnyk kawasan lapang. Ade bnyk lookout points kat sini di mana kita boleh menikmati pemadangan yg indah...:)

The famous 3 sisters
Ada bnayk pilihan trekking  yang kita boleh ikut. Tapi yg  the famous one i presume three sisters walk ler gamaknyer...
Signboards are everywhere. Jngn risau, takkan sesat punya...

Ade plak rombongan warga2 emas ke 3 sisters.
Information counter yg terletak dalam kedai

Silalah teropong...
Dari kejauhan...

Look at the greenery...

Tengah kami mengamati keindahan alam ni, tiba2 terserempak dengan En Mat ni ha... Namanya Baji. Pelajar post grad dr Msia. Die part time bawa org ke area2 sydney.  Jadi, sapa2 nak pakai khidmat beliau, email saya, die ada bagi kad...  DIe blh bawak p mana2 jer area Sydney. Harga pon affordable la rasanya, considering high cost of living kat Sydney ni..mana ade benda yg murah melampau  kan...?


Kami pon dengarlah cerita tentang 3 sisters from Mr
Khairul Baji ni. Kebetulan die tngh tunggu group die mai dari
mana ntah... So, x payahla kami nak baca kat papan2 tu..he..he..

Lepas dengar cerita, kami teruskan aktiviti. Nak try one of the walkways yg ade kat sini...Nak tngk 3 sisters dari jarak yg lebih dekat...


Pintu masuk nak ke 3 sisters walk & Giant Stairway
Jom!!!
Tangkap gmbar sat...


Cik Mek ni memang suka trekking... Setakat yg ini, kat
celah gigi yo...ha..ha..

Masa kat sini landai aje, sampai ke stairway, adoila mak..teringat plak memanjat Great Wall kat Beijing...



Tu, check point 1...he..he..


Mereka semua turun sampai ke bawah2 lagi, tp mak sampai checkpoint 1 cukupla.. penat ah... nasib baik sejuk...he..he...

Lepas trekking, kami naik balik ke Honeymoon Lookout dan makan ler.. Lepas tu solat.... Lepas ni nak ke Scenic World....
Jom makan...
Citer Scenic World sambung lepas ni ya.. banyak sangatla plak rasanya....:)