Feel free to follow...

Tuesday, 7 October 2014

Tioman Island (Part 1)

Sebelum sambung pengembaraan ke luar negara, nak cerita sikit pasal trip cuti sekolah bln 6 hari tu... dah lama dah ni sebenarnya..he..he.. Lepas balik Sydney hari tu, kami buat trip adik-beradik ke Tioman. Seramai 9 orang, termasuk 2 kanak2 blm cukup umur join trip ni... Kami convoy 2 keta, hubby's car and bobby's car. Midori angah x cukup umur, tinggal jaga rumah.

Kami bertolak tengah malam, semangat waja! Mula2 ingat nak bermalam di area mersing, tp pasal ade sebab2 yg x dapat dielakkan, kami pon bertolak pukul 2 pagi. Dah la jalan nak ke jeti tu punyalah mencabar, dengan gelapnyer, kabusnya, dengan mengantoknya lg, sabor jelah...

Stop sat p toilet sambil cuci2 muka kasik hilang ngantok
Kite suruh layan pilot, ini kijanyer...
Alhamdulillah, x ada apa2 aral yang melintang, pukul 7 pagi kami sampai ke jeti Mersing. Washing up, and then breakfast. Lps tu, bertolak la ke Tioman.

Pekan Mersing di waktu pagi

Bergambar di jeti. Mcm gajah bawak lado

Parking yang selesa dan dikawal disediakan di jeti dengan
 bayaran yang berpatutan.
Sambil breakfast, angah p amik tiket kat kaunter. Tiket dah termasuk dalam bayaran RM320 tadi. Feri penuh. Ade ke patot kami ade 3 orang yang kena berdiri. Last2 kami panjat naik atas dan duduk kat bumbung. Lagi seronok, fresh air...

Isa sambong tido dengan bergaya
Comel mama

Tu dia 3 org kena berdiri...
Mula2 cadang nak duduk kat Tekek tp dah penoh. So, kami menyewa kat Island Reef Resort, Kampung Genting (stop pertama dari Mersing). Punyalah seronok stop pertama, coz boleh turun dulu, tapi ko x tau, balik nanti masakla menunggu....kikiki

Seronok jadi orang pertama turun!

Pakej kat Island Reef ni rm320 untuk dewasa dan rm290 untuk kanak2. Pakej termasok makan 3x sehari (malam sabtu ada bbq), snorkeling gear, feri, dan bot. Kira oklah resort ni.. Nak kata mewah, memanglah tak. Kalu nak bermewah2, sila ke Berjaya Resort ya, x pon ke Tuna Maya.  Tp air cond bilik kami ni kurang sejuk ah..mencabar jugak kalu time tengahari. Nasib baik siang hari x dok dalam chalet. Kalu idak, mau gak separa masak dibuatnya..

Naik tangga nak ke chalet. Lif tidak disediakan. Jadi, jika anda
rasa kaki anda x berapa nak tahan, silalah duduk di tempat lain.
Kalu jenis rakan muda aktif, sangatlah dialu2kan...
Petang tu, lepas check in, xtvt free and easy. So, kami pon jalan2 pusing Kampung Genting. Lepas tu, berenang2 kat tepian laot. Kedai makan banyak, senang nak minum2 dan makan2. Lunch pada hari pertama tidak disediakan. Ada sebuah klinik kesihatan kecil kat sini. Sangat berguna jika anak2 anda atau anda sendiri semput. Dak Faris ambik neb kat klinik ni setelah seharian bercanda di laot.






Malam dinner kat chalet. Kami ni jenis yang x fussy, tolak batu dan kayu aje. So, rasanya memang ok ja dinner malam tu. Lepas makan, kami jalan2 kat kedai2 di kampung genting tu. Barang x murah la. Agak mahal, baik belik kat Tanah Besar (area jeti Mersing).  Selain itu, kami juga...

Mengadakan perlawanan futsal dengan
 kanak2 local di Kampung Genting.Sungguh memalukan, wakil2 sekolah dan wakil2
 kompeni, kalah terok dengan budak2 kecik
 kampung.. Ape da... Mlm esok, mika nak
lawan lagi tu... nk tebos kekalahan
kunon...

Selepas dimalukan main futsal, kami pon...

P mancing plok... Memang x da luck malam ni. Dah la kalah terok,
satu ikan sotong pon x mo lekat...
Kita cuba nasib esok malam pula.... Sebelum mengundur diri...

Senja di Kampung Geting, Pulau Tioman

Tuesday, 30 September 2014

A Journey to Remember...

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia buat semua!

Sempena x lama lagi kita nak menyambut Hari Raya Aidiladha ni, saya nak cerita sikit pasal journey saya ke suatu tempat yang sangat istimewa ni... it never occured to me that i would step my feet at this special place at this very age.  And to tell u the truth, saya x pernah pon berangan2 untuk sampai ke sana mcm saya berangan nak ke negara2 lain. Tapi entah macam mana, satu hari my mum asked me whether i wanted to come along, and i said yes! We planned to go in December but there was no visa available at that time. So, it was cancelled and i totally forgot about the plan and reroute to Istanbul pulak...Until one day, tiba2 my mum called and asked me to book for May..Eh betul ke ni? Nak pergi umrah? Ilmu x berapa nak cukup? Perangai pon x berapa nak betol... Everything came in my mind all of a sudden. FEAR, that's the word! Tp, ikot juga orag tua ke Andalusia. Ambik brochure, bayar dahulu cengkeram sikit dan balik... Dalam hati ni masih lagi mcm percaya dan x percaya...

Pejam celik, pejam celik tibalah masa yang ditunggu2. Cuti dah approve, pegik kursus sekalik aje (memang hari2 kena bebel with my mum coz malas ke kursus). Ada aja alasan...huhuhu... 

Maka, tibalah hari yang dinanti2kan...

Salah satu dugaan yang paling besar...nak tinggalkan 3 beranak nih 2 minggu...

Petugas Andalusia memberi taklimat. Ustaz2 ni semua baik2 dan sangat
membantu. Apatah lagi yg 0 ilmu mcm saya ni...huhuhu...
 Perjalanan dari KLIA ke Madinah memakan masa dalam 8 jam. Nak tidur, x berapa nak lelap. Makan, menung, membaca sikit.... Kami naik Saudi Airline yg chartered khas oleh Andalusia. Memang flight penuh waktu tu walaupon belom sch hol.

Ada nasik arab lagik...

Kami sampai Madinah dah tengah malam. Ada bas menunggu, bawa ke hotel... Mubarak Silver, kalu x silap nama hotel ni. Memang Andalusia ambik hotel ni untuk semua peserta mereka. Jarak dari hotel ke Masjidil Nabawi pon x berapa jauh. Dalam 300 meter kot rasanya...Lalu dekat pasar2 dan kedai2 jual barang2...


Alhamdulillah selamat sampai di Madinah. 

Itulah katil saya selama 4 hari di Madinah..he..he. memang pilih tepi tingkap, senang
nak feeling2 sorang2...

Masjidil Nabawi di waktu pagi...

Masjidil Nabawi di waktu siang

Keadaan di dalam. Memang sangat sejuk dan tenang aja. Supply Air zam zam ada di mana2. Boleh aja minum anytime 24/7

Sedang menunggu giliran nak masok Raudhah.

Antara favourite Malaysians...shopping. Ini memang diakui oleh orang Arab sendiri...he..he..he.. i didn't buy much. Just wandering around observing people from all walks of life. 
Selepas 4 hari, kami bertolak ke Makkah. Perjalanan ni memang sangat mendebarkan, for me la.. perhaps not for others. Hati berdebar2, takot pon ada. Takot dengar cerita, ade org x nampak kaabah la..dan mcm2 lagi... Teringat dosa2 lampau yang x tahu dah diampunkan ke belum. Dalam bos dok selawat aja dan ikot bacaan yang ustaz baca...huhuhu... 

Berenti dinner and solat maghrib
  sekejap. Dah lupa nama tempat ni. Makcik
sebelah tu bertiga beranak.
Kami sampai Makkah malam. Lama jugak perjalanan, dalam 8 jam naik bas. Lalu highway yg berpadang pasir. 

Masjidil Haram yang tersergam indah. Memang sangat cantik, x dapat nak diungkap dengan kata2. Tp waktu ni tengah banyak buat renovation. Gambar ni tangkap dari bilik hotel.
Bergambar depan kaabah, selepas habis umrah

Setiap hari, lepas habis satu umrah, saya akan duduk depan kaabah tu dan x buat apa2...tengok aje x jemu2 sambil bersyukur dapat datang dan menyaksikan sendiri kebesaran Allah SWT.  Sambil tu berfikir2 lg, Selaluj tu tngk dalam gambar, rupanya inilah rupa kaabah yang sebenar..

Sewaktu sae

Di tingkat atas

My dad!

Taken from Masjidil Haram


View taken from my room. As usual, my bed would be the nearest to the window.

Masjid yang tidak pernah lengang...

Sementara menunggu masuk waktu

Disebabkan keadaan bapa saya yang kurang sihat, maka kami memilih duduk di Hilton Makkah. Bukan apa, bapa saya ada masalah kaki, x boleh jalan jauh2, jadi bila duduk dekat, it was easier for him to commute from the hotel to the mosque. Jom tengok2 Hilton Makkah Hotel. Secara keseluruhannya, memang sangat berpuashati dengan hotel dan makanan hotel. Variety, sedap dan banyak. Alhamdulillah!


Setiap hari , inilah laluan kami dari hotel nak ke masjid.

My bed by the window. Dua katil lagi memang katil betol, mine was a pulled out. X apelah, beralah dengan ibu bapa..he..he..


Ada small kitchen, tapi kami x guna pon...x sempat nak lapar kat sini...makan sesaja...

Body Shop pon ada....

Antara makanan di Hilton Makkah

Selain daripada menunaikan ibadah umrah, kami juga sempat jalan2 sikit2 kat area Madinah dan Mekah. Nama2 tempat ni ada yang saya dah lupa. Dah setahun berlalu, x ingat sangat...



Kedai kurma di area ladang kurma. Look at all these people, biarlah mereka
bershopping, bawa oleh2 untuk saudara mara sahabat handai di Malaysia. Harga
di sini mahal sikit dari di pasar.

Ladang Kurma



Laut Merah

Saya masih ingat lagi kata2 ustaz di Andalusia. Kenapa saya? Kenapa kita semua? Kalau kita fikirkan dengan sebaik2nya, ramai manusia yang berduit, alim, banyak masa dan masih sihat tetapi masih belum ada rezeki ke Tanah Suci. Kenapa? Jawapannya mudah, kerana mereka masih belum mendapat jemputan daripada Allah SWT untuk ke rumahnya. Tidak perlu risau jika kita tidak berduit, tidak cukup segala. Andaikata, jika sudah sampai masanya, anda akan dijemput ke sana, insyaallah, ke sanalah kita.

My journey to the holy land was a journey I would never have imagined be4 and will never forget in my entire life. Ia membawa seribu kenangan, pengajaran dan ingatan yang kita tak boleh nak dapat di mana2. X perlulah saya nak ceritakan satu persatu di sini, biarlah hanya diri kita sendiri yang tahu. Setiap orang tidak sama. Despite all my sins in the past, Allah still loves me and showers me with love and good deeds. This journey changes me. It changes me in a way that I myself will never expect. Perkara yg pling saya takut masa di sana ialah Allah tunjuk/balas semula dosa2 lampau. Tetapi, Allah maha pengasih dan penyayang, alhamdulillah x ada apa2 perkara pelik berlaku.
Andaikata itulah kali pertama dan kali terakhir, saya menjejakkan kaki ke sana, saya sangat2 besyukur kerana Allah telah memilih saya, antara ramai2 umatnya di bumi ini untuk ke rumahnya.  Kalau nak diikutkan, siapalah saya? Hanyalah seorang manusia yg telah terlalu bnyk membuat dosa dan kesilapan di masa lampaunya....:(
Insyaallah, jika diizinkan, memang nak pergi lagi kesana...insyaallah, kalau dijemputnya.

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA KEPADA SEMUA.