Feel free to follow...

Saturday, 29 October 2016

GUANGZHOU RIVER CRUISE

Semasa di Guangzhou, kami sempat juga merasa naik Guangzhou Night Cruise atau dikenali sebagai Guangzhou Pearl River Cruise pusing keliling bandar Guangzhou waktu malam.

Maafla kualiti gambar post kali ni memang x berapa nak cantik sebab ambik dr phone aja. camera dah habis bateri...huhu...

Pearl River Cruise

Kenapa dipanggil Pearl River Cruise?

Sebab cruise tu di Sungai Pearl... Sedikit info pasal sungai ni:

The Pearl River is the third largest river in China and the largest one in Guangzhou. It is so called because it contains a stone island resembling a huge pearl, polished by the constantly-flowing water of the river. Spanning eight provinces, the river is composed of four river systems including the West River, North River, East River and Liuxi River. The four river systems converge in Guangzhou and flow into the South China Sea.

taken from: https://www.travelchinaguide.com/cruise/pearlriver/

 Kami pilih nak naik night cruise sebab blh la tengok lampu2 yang bergemerlapan di sekitar Guangzhou. Kami naik dekat Tianzie Wharf. It started from the White Goose Pool and end at either the Guangzhou Bridge in the east or the White Crane Cave. Sebenarnya ada banyak wharf lain yang kita boleh naik tp Tianzie wharf ni yang paling senang bagi kami. Kami jalan kaki aja dari onelink plaza untuk ke sini.

Ni rupa tiket kami
Ada banyak harga yang berbeza tp seingat kami, kami ambik yang paling murah sekali...hehehe.. X tau la apa bezanya tapi rasanya kalau yg mahal ada dinner dan tempat menunggu mereka lebih gah. Macam ala2 1st class lounge masa tunggu flight tu...

Ruang menunggu. Kami tunggu pon x lama, dalam 15 minit ke 20 minit
mcm tu. Sambil tunggu tu adela stall jual jajan2 tp kami x beli pon. 

Cruise ada bnyk, jangan risau. Cruise mereka ni dihias ala2 river cruise di Ho Chi Minh. Semasa dalam kapal, kami dapat free flow of chinese tea.



Busy ambik gambar sana-sini



Dari kejauhan nampak iconic
building Guangzhou: Canton Tower.
Ntah mana gambar dekat Canton Tower ni..
ntah mana hilang

One of the bridges during Guangzhou night river cruise
Sempat bergambar dengan group muslim chinese lepas turun dr cruise.
Gambar 1 group pon entah hilang mana...hahaha... x terurus betul...
Yg gambar ni, dua2 pandang kamera sendiri2.... maklomla ayam cakap
dengan itik. 
Sempat juga bermesra2 dengan
baby comel ni dan nenek die...
Overall kira okla naik cruise ni... X merugikan.. Boleh round 1 bandar. Cuaca pon nyaman..:)

Thursday, 6 October 2016

MASJID HUASHENG

Tadaaaa...... bersiaran semula setelah lama menyepi....hahahaha....

Lepas balik dari Foshan, kami menuju ke Masjid Hua Sheng aka The Lighthouse Mosque yang merupakan antara masjid yang tertua di dunia. Kalau x silap, ia telah dibina sekitar 1300 tahun yang lalu.  Ia terletak di lorong kedai2 di jalan Guangta.  Old Chinese Muslim manuscripts stated that the mosque was built by Sa`d ibn Abi Waqqas  and supposedly came on his first Muslim mission to China in the 650s.

How to reach this mosque: Take Subway Line 1 to Ximenkou Station. Get out from Exit B and then walk about 550 yards (500 meters) to reach it. (tp ada simpang2 sikitla..bkn straight ja tros smpai).. blhla tnya2 rakyat tempatan... 

Dekat2 masjid mesti ada kedai makan muslim punya...
Ni betul2 dpn masjid Huasheng. Row depan masjid, kebanyakan kedai muslim.

Lepas makan, baru kami ke masjid. Pintu masuk kecik.


Perkarangan masjd yang dijaga rapi


Masa kami di sini, ada kawasan masjid yang sedang dibaikpulih,
maklumlah dah 1300 tahun umurnya....


Dalam masjid


Selepas menunaikan kewajipan.

Lighthouse
My fav photo

On the way balik, ternampak pulak kedai durian ni... x singgah pon... hehehe...

So, kalau berkesempatan ke Guangzhou, jangan lupa singgah ke sini ya... Boleh tengok antara masjid tertua do China dan di dunia.  Jalan nak ke sini pon x susah sangat. Kedai makan pon ada... So, boleh menyelam sambil minum air.

Sunday, 25 September 2016

BJSS 20TH ANNIVERSARY RUN 2016

Hi all! Im posting this on behalf of SSBJ Alumni. Just helping them out. Feel free to participate. U can kill 2 birds with a stone, staying healthy n donating to the school for world class athletes 😀

                                                   Cheers,

                                           FarikicasWorld

Salam Hormat Tuan/Puan. Persatuan Bekas Pelajar Sekolah Sukan Bukit Jalil (Alumni X-BJSS) akan menganjurkan acara Larian sempena Sambutan Ulang Tahun Ke-20 SSBJ. Acara julung kali ini diadakan juga bertujuan untuk mengumpul dana bagi aktiviti Alumni khususnya kebajikan bekas pelajar SSBJ. Butiran acara larian ini adalah seperti berikut:

*Tarikh:22 Oct 2016 (Sabtu)*
*Masa: 6am-11am*
*Lokasi: Dataran Putrajaya Presint 3 (berhadapan Istana Kehakiman)*

• Penyertaan adalah terbuka kepada Warganegara Malaysia sahaja;

• Sebanyak 6 kategori di pertandingkan iaitu Terbuka Lelaki & Wanita, Junior Lelaki & Wanita serta Veteran Lelaki & Wanita melibatkan jarak 5km & 10km.

• Yuran Penyertaan adalah di  antara RM50-RM80 dan menawarkan Hadiah Tunai Keseluruhan berjumlah *RM38,000*

• Peserta juga berpeluang memenangi 20 Hadiah Cabutan Bertuah termasuk sebuah Motosikal Kris Modenas,TV LED 43' dan pelbagai hadiah menarik.

• Peserta yang berdaftar akan menerima Pek Sarapan Pagi, T-Shirt Larian, Buku Program manakala peserta yang berjaya menamatkan larian dalam tempoh yang ditetapkan akan menerima Finisher Medal.

*Untuk keterangan lanjut termasuk pendaftaran secara online, tuan/puan boleh layari : http://runnersasia.com/my/bjss-20th-anniversary-run/ atau hubungi hotline kami di talian 013-2207121.*

Terima kasih.

Saturday, 21 May 2016

DAY TRIP TO FOSHAN (NANHAI CCTV)

Since we were in Guangzhou for a few days, why not spread our wings a little further to its neighbouring city. So, we decided to visit Foshan. Foshan ni terkenal dengan kungfu. dngr citer, Bruce Lee punya umah2 moyang saudara2 sume ada kat sini...hehehe...

A little background info about Foshan:
Foshan is located in the northern part of the Pearl River, 20 kilometers (12 miles) from Guangzhou. Foshan is a modern city. It was one of the earliest ports to engage in foreign trade since China's open door policy. It also has become the third largest city in Guangdong Province, combining its manufacturing industries with tourism. The top attractions in and a round the city are many. Highlights include Xiqiao Mountain, Foshan Zumiao (Ancestral) Temple, Sanshui Lotus World, Ancient Nanfeng Kiln, Bruce Lee Ancestor's House, Nanhai Kwan-yin Temple and Qinghui Garden.  The Zumiao Commercial Street is a must-go place for shopping. There are big shopping malls and plazas where all kinds of local handicrafts can be found. In addition, there are many famous restaurants, Cafes, pubs and teahouses for visitors to enjoy (adapted from Foshan Travel Guide)

Hati ni mula-mula berbelahbagi jugak, nak pergi ke taknak. Tak banyk info tentang Malaysians yang ke sini saya dapat dari blog-blog. Penatlah carik memang x ada rasanya, except from a few write-ups from foreign travellers. I also dug some info from Trip advisor and Google. I guess most of my information i gathered from Trip Advisor. 

Berbekalkan 3 days  Metro Pass ni, kami memulakan perjalanan ke kota Foshan.

Pagi tu, lepas breakfast, kami memulakan perjalanan dari Sun Yat Sen Station ke Zuimiou Station. atau dalam Bahasa Inggerisnya, Ancestral Station (line1). Ada 2 kali pertukaran kat sini. Dari Sun Yet Sen, kami transit di Gongyuanqian dan Xilang, sebelum sampai Zuimiou. Masa travel dalam 1 jam.  

 After an hour...




sampai dah kami ke central Foshan, Zumiou. 

Kat Zumiou ni sendiri ada banyak attractions within walking distance aja. Antaranya, the ancestral Temple. Temple ni dapat #1 attraction di Trip Advisor. Siap boleh tengok lion dance dalam ni. Muzium Ip Man pon ada dalam temple ni.  Dari metro, jalan kaki dalam 2-3 minit aja, sampaila. Bayaran masuk murah aja, tp x ingat berapa...

Pintu depan ancestral temple. 
Kami x masuk ancestral temple tp dok berangan posing kat depan2 dan sekitarnya. Jom layan gambar...




Tidak sepadat Guangzhou

Kami sebenarnya plan nak p berangan kat Nanhai CCTV Town. Nanhai CCTV ni is one of the four Movies & TV bases of China Central Television, ada three scenic spots and one performing area. Dulu2 memang ramai filmamakers buat felem kat sini..tp skrg x pasti... Tempat ni Agak jauh dari central, dekat Nanhai.  Malas nak naik bas, so, kami naik cab. Masa pergi kami naik dua cab tapi masa balik, kami naik teksi sapu, sumbat 5 org dalam cab. Ustaz dok depan, kami berempat kat belakang....hahaha.. nasib x lama sangat..Bayaran RMB90 sehala. Bahagilah 5 orang.  Tiket masuk pon RMB90. Agak mahal tapi berbaloilah tengok2 show bagai. Lagipon datang dari jauh, takkan x masuk kot...


Pintu depan sebelum masuk. Sebijikkan macam Forbidden City di Beijing?
 Memang replika yang dibuat disini semuanya mengikut skala sebenar.

Ni trademark kat pintu masuk.
Wajib bergambar!

Inside...

Masuk2 ja .... tadaaaaa.....

Memandangkan hari dah pukul 11, kami pun lunch ler terus...hehehe...
 Kat dalam ni besar.... ada macam-macam...boleh pilih sama ada nak naik buggy (bayar RMB20) ataupun jalan kaki.


Ada banyak buggy menunggu2
Our buggy driver. Kami naik 1 buggy
berlima
 Jom kita tengok apa ada di sini...

Yang ni area tepi tasik...Ni kalu nak berlakon lomantik2 kat sini ler kot...






Jambatan ni memang sangat cantik

Ada juga lokasi die kedai2 lama....

Jom kita....view dr buggy kami

Kami p weekdays, so org x brp ramai...syiok tngkp gambar.



One of the back alleys

Kedai zaman dolu2


 Ada shows juga. Kami tengok 2 shows aja... Ada banyak lagi rasanya...

Show lawan2 kung fu n acrobatic. Siap guna soun effect bagai
 Lepas tu kami juga tengok set perang cerita zaman emperor cina... juga ada show.


Kita sorangggg!!!!

Boleh bergambar dengan kuda. Freee....
Nak naik pon boleh tapi berbayar.
 Last sekali kami masuk istana...


Boleh sewa baju emperor dan berangan keliling castle.
 Dalam pukul 2 ke 3, mcm tu kami dah balik ke Guangzhou. Nak ke Masjid Huasheng dan juga Pearl River Cruise.  Yg tu, dalam next story ya.