Saturday, 22 September 2018

TOPKAPI PALACE


21 Oct 2017 (Saturday)

Hari ni mrupakan hari terakhir kami di Istanbul... Pejam celik pejam celik dah 10 hari kami merantau. Hajat hati memang nak stay lama lagi tp boss dah jeling2 mata, lamanya cuti, x mo balik2 ke...?

So, pagi tu dalam pukul 9, kami menapak ke Topkapi Palace. Dari hotel, cuma 5 minit ja jalan kaki ikot signboard. 1 tip untuk ke Topkapi Palace, pergi awal pagi sbab, jika pergi lewat, orang dah ramai. Kami sampai pukul 9..memang buka pukul 9.oo pon, belik tiket 40TL di kaunter.. (free juka ada Istanbul Museum Pass). Since, i dah pernah masuk masa 1st time ke Istanbul, so this time around i cuma hantar kawan2 ke pintu masuk ja.. malas nak masuk lagi... Sebelum masuk ada security check bag dan kena lalu scan machine.

Fresh lepas tidur lena semalam... Rasa mcm bertambah gemuk pulak, makan sedap ke di perantauan? 


Ticket masuk 40 TL. It is also covered by Istanbul Museum Pass if u have one...




Masa kawan2 yang lain masuk dalam, saya dan Kak An, jalan2 slow2 di sekitar lorong2 kecik di Istanbul. Lps tu sampai hostel... Kemas2 dan bersiap nak ke airport. At noon, van kami dah menunggu nak ke airport. Check out dan bergerak ke Atarturk Airport.

Jom tengok gamba kawan2 di dalam...








Sakan berbunga2 ya....;)



Our flight back to KL pukul 2.50 petang. Dari Istanbul nak ke Atarturk Airport kejap ja.. dalam setengah jam mcm tu... Sampai airport, masukkan barang dan jalan2 kejap... Sempat makan dengan saliah sampai x sedar nama dah kena panggil.. memang bukan saya lah namanya kalau x buat hal di airport.... berlari2 macam watson nyambek zaman muda nak kejar flight... pekerja airport pon tolong tunjukkan pintu... punyalah tercungap2.. sampai2 masuk dalam, pintu pon tutup... alhamdulilah selamat masuk.. dalam perot berkocak2 air dan pizza..hahahaha...

Our last meal at Atarturk Airport

Our journey back was smooth sailing.. Dalam flight letih, tidor la apa lagik kan... Transit di Abu Dhabi dan terus ke KL selepas itu...

Alhamdulillah, selamat makan dalam flight... Kalu x, bermalam di Istanbul lagik la nampak gayanya...

Alhamdulillah tamatlah pengembaraan saya dan kawan2 ke Istanbul dan Eastern Europe. I met new friends as well as old friends during this trip, great people!  Banyak kenangan manis dan pahit yang kita tempuhi, hanya kita aja yang tahu... I enjoy travelling in groups, seronok! But, A few things need to be observed during travel ramai2 ni, cooperation is very important and no 2, x boleh nak berkira sangat... terlebih terkurang tu perkara biasa and no 3. don't be selfish... think of others before ourselves and insyaallah everything will be smooth sailing ! Nak travel lagi x lepas ni? My answer: Of course, a resounding yes! The world is waiting and to all my friends during this trip, Aina, Nazlynn, Kak Yus, Saliah, Fiza, Hanie, Kak Iken, Allayarhamah Alang, Kak Ann,  Naili, Irfan, Kak Ana, Kak Maz dan Kasyfi, thank you for the the unforgettable sweet memories.  #neverstopexploring the world wherever u are...



Sunday, 16 September 2018

SPICE BAZAAR

Lepas dah kenyang makan, saya bawak kawan2 ke Spice bazaar. Just across the street.  When i came here in 2010, i went to the Grand Bazaar..so, kali ni ke spice bazaar pula.. malas dah nak ke grand bazaar. lebih kurang sama aja barang yang dijual cuma grand bazaar lebih kelas..hehe... click sini for my Grand Bazaar photos and story back in 2010. 

The Spice Bazaar  in Istanbul, Turkey is one of the largest bazaars in the city. Located in the Eminönü quarter of the Fatih district, it is the most famous covered shopping complex after the Grand Bazaar (Wiki)

How to get to the spice bazaar?
Take the tram to Eminönü, then walk across the square with the New Mosque on your left.

Opening hours?
9:30AM–7PM

Kat sini, kalau x janji jumpa pukul berapa, memang tolong pokcik turki tutup kedai le jawabnya.. So, i gave my friends like 1 and a half hours to wander around spice bazaar and met me back here then.. I pon masuk la juga jalan2... nak carik tudung yang k nik kirim...hehehe...

blm sampai spice bazaar pon dah ada gerai kecik2 jual turkish delights dalam kotak2 comel untuk souvenirs.  Macam2 jugak kami beli kat sini... i bought henna, candies for farah, coffee for my father and my FIL.. dan ada la a few small items... x belik apa sangat pon...

Barang paling besar dibelik adalah jam dinding, belik kat bawah jambatan dkt eminonu...hahaha... masa semua tngh sbuk pilih winter coats, i pon sebok p belik jam dinding. sampai sekarang elok jam tu.. besar.. 10TL ja harga...

let's check out the hustle bustle at the colorful spice bazaar..







Makcik jual kopi

All sorts of fermented olives, i guess


Cheesee...

And more cheeseeeee....

Meat


Inside the spice bazaar

Kedai tudung silk


Antara yang dibeli...



Yg ni 10TL...  Saja ja belik, x try pon...
dalam hati, kalau rosak pon x apela,
buat hiasan...sekali sangat la eloknya sampai ke hari ini...
This one memang fav Farah.. Kalau tngk,
terus teringat ke dia...:)

Oklah... lepas shopping di spice bazaar dan area berdekatan, kami balik hotel nak solat.. lepas tu baru kluar smula ke area dekat2 ja...

Friday, 31 August 2018

BOSPHORUS CRUISE

CLICK HERE FOR PREVIOUS POST. 

Duit Turki jatuh merudum kan sekarang..untung sangatla bagi yang ke Turki tahun ni.. dah jd RM0.60 =1TL...huhuhu...

Anyway, jom sambung cerita...

The next morning, we had breakfast at the hotel. Ini 1st time dapat hotel skali dngn pakej breakfast... actually dkt tmpat lain tu pon ada tp macam x berbaloi nak include breakfast coz bukan boleh makan pon.. lain lah di Turki, semua boleh makan... Meriah breakfast kami!
Our hotel's name is Byzantium Suite and Hotel. Very recommended. Cheap if u book via booking.com.

Yang belah kiri tu memang x boleh hadam...huhuhu

This one is nice...

Happy faces having breakfast

Yogurt and fruits
Lepas kenyang, kami jalan ke sultanahmet tram stop, naik tram ke Eminonu..dekat aja, dalam a few stops.. di Eminonu ni ada banyak cruise yang kita boleh pilih. Actually, ini merupakan kali kedua nak naik bosphorus cruise, kawan2 pulak semua baru 1st time... so, kira dah ada experience la kan.. x de la nak p terjah bot mahal2 tu.. CLICK HERE FOR MY OLD POST ON BOSPHORUS CRUISE. tengah dok pilih2 tu, datang seorang hamba Allah ni, offer naik cruise kompeni dia... dalam 15TL..kira agak mahal dari biasa tp bolehla sebab die jalan terus, x perlu tunggu pukul 11. Lepas bayar, orang tu bawa kami dan beberapa orang lain naik van.. dekat aja, dalam 2 minit macam tu, sampai ke kapal mereka.. kami pon naikla...


Before boarding
x berapa lama, cruise pon jalan..maka belayarlah kami... saya pilihkan kawan2 route yang pendek, dalam sejam..lalu Golden Horn dan pusing.. x ambil yang route panjang coz makan masa, kami masa x banyak...

Some of us on the cruise. I was nowhere to be found... may be membawa hati yang lara...ahaks!
 Jom layan view. saujana mata memandang..









Right after the cruise
Lepas cruise, hamba Allah tadi bawa kami semula ke tempat pertemuan asal naik van... baik orangnya... kami sempat tangkap gambar...

The Guide whom approached us for the cruise, Pokcik van pon x nak ketinggalan juga tu... die merajok coz kita asik nak bergambar dengan yang muda aja...hahaha...
So, kalau terjumpa Mat ni kat area Bosphorus cruise, bolehla beli tiket kat dia,.. ok, genuine! 
Lepas tu, saya bawak kawan2 p makan balik ekmek... walaupon ada yg x berapa gemar rasa ikan tu, tp bila lagi nak datang Istanbul dan merasa makan kan? x sah ler mai Istanbul x makan balik ekmek... balik ekmek ni actually kebab stuffed with fillet. Price? Only 10TL








NEXT, WE WILL GO TO THE SPICE BAZAAR... SHOPPING TIME!!!

TOPKAPI PALACE

21 Oct 2017 (Saturday) Hari ni mrupakan hari terakhir kami di Istanbul... Pejam celik pejam celik dah 10 hari kami merantau. Hajat hati m...

You may also like to read these...