Feel free to follow...

Sunday, 28 June 2015

NARA DEER PARK

DAY 9

Pagi2 kami dah check out untuk ke Narita airport for our flight back to Kansai. Mula2 ingat nak naik bas, lepas tu rasa mcm malas, so kami naik train sambung2..tp x bnyk sambung pon, sekali tukar ja. Dari Suitengumae, kami naik Hanzomon line ke Oshiage dan tukar ke Narita Express.  Kalu tengok kat Hyperdia, namanya Keisei Oshiage line tp, bila sampai Aota, nma train yang sama akan jadi Narita Express. Kat sini memang kena tnya train master sebab takut ternaik yang semi-express. Memang lambat ler jawabnyer... Kalu yang espress, die x berenti2. Harga: 1340 yen. Duration: sejam 10  minit. Turun di stesen last, Narita Airport.

Tngk dak Farah .... x larat ngantok.. ada gang
tido kat sebelah lak tu....
Sampai kat terminal, nak scan keluar dr train station, tetiba dak Farah kata tiket die hilang. Selalunya memang papa die yang pegangkan tp kali ni die merengek2 nak pegang sendiri... ahh sudah...kang kena byr balik pulak, x pasal... dah la lewat... Dak Farah kata tiket die tersepit celah escalator. Ntah betol ntah tidak budak ni... aishhh...
sampai kat tempt check tiket, saya pon explain kat station master, ntah paham ntah tidak, tp agaknya sebab die tngk dak Farah kecik dan buat muka innocent. teros die bagi kluar... lagipon kami dah lewat...(kami mana penah x lewat kat airport..sokmo lewat... ni blm cerita nak balik KL lagik nanti..lagi sadis!).

Selamat naik Peach balik ke Kansai....he..he..he..

Pergunungan Fuji

Sampai di Osaka Kansai Airport (10.40 pagi), kami simpan barang kat locker dan makan dulu. Makan nasik grg Brahims. Kurang digemari...so, x habis! Lepas tu solat ler kat Airport. Suraunya di tingkat 3. Sangat Bersih dan cantik. Tp lokasinya kat hujung2 sikit ya...

Lepas tu, kami pon activate our one day JR Kansai area pass (harga RM75). Kami nak ke Nara. Naik Haruka sampai Tenoji dan tukar train nak ke Nara. Tennoji ni punyalah besar stationnya... Boleh sesat kalau x betol2...  Tuun track 16 dan kena naik train di Track 18.
r
Nara, here we come!
Dalam kegembiraan nak ke Nara, tiba2 ade sesuatu yang  x diingini terjadi...huahahahaha.... rupa2nya kami naik JR Local line... dahla terhegeh2, setiap hentian mo berenti...lepas tu, x sampai nara pon, sampai kat satu stop tu, train tu pusing balik...Hah..sudah...kami pon panic... turun kat next stop.. tngk peta, tanya local dan naik express train ke Nara... Disebabkan kesilapan itu., kami lewat setengah jam lebih....huhuhu....
Tengah tunggu train yg betol...hahuahua!!!

Akhirnya sampai juga kami kat Nara ni ha... Walaupon x lama dapat lepak sini, tp memang best!


Katanya Nara Park 20 minutes on foot tp jngn
tertipu ya.. itu 20 minutes jalan laju dan x brenti kot sebab
kami naik bas pon dalam 10 minit jugak...
Dari JR Nara, kami naik bas ke deer park. malas nak buang masa sebab dah lewat. Harga tiket 230 yen dewasa.
JR Nara
Ada satu stesyen yang dekat dengan deer park ni, Kintetsu Nara... Berbeza dgn JR station ya...
Lepas 10 minit naik bas, bus driver arahkan kami turun kat satu bus stop.. Excited giler nampak banyak rusa berkeliaran riang ria... Jom layan gambar...





Deretan Kedai

On the way to the temple
Nara Park ni memang sangat besar. Kalau beberapa jam nak explore memang x dan... Kalau bermalam pon ok kot... tp kami memang x da masa nak explore the whole area, memadailah hnya di area Deer park ni sahaja... Di lain masa ada rezeki, mai lagi...


Feeding the tame deer
Rusa2 ni kalau nak tengok mereka kenyang masa weekends org kata... sebab rmai visitors.. sampai tersandar kekenyangan. Kalau weekdays, visitors kurang so makanan pon agak limited lah yer...

People n deer

Berani2 takot.... Deer crackers boleh belik dekat penjual2 tepi2
tu... Harag 100 yen satu set.. kejap jer habisnya 100 yen tu
Dekat Nara ni memang simbolnya rusa, so souvenir shops pon jual barang2 yang melambangkan rusalah jugak... Dari plush toys hinggalah ke coklat, biscuits, t-shirts dan sebagainya....



Kami belik 2 ekor. Jangan x belik...
hehe...kenangan di Nara
After a few hours there, kami pon balik ke Nara JR station untuk ke tempat lain pulak. Overall, i fell in love with Nara at the very first sight. A very tranquil place where modern blends with unique culture and nature. Such a nice place to be. Some might think of being in a fairy tale coz there are so many deer around.... well, i did think of it that way!  Definitely will come back and the next time, will try to stay overnight!

Bye bye Nara..kami nak ke Universal City pulak...he..he..he...

Tuesday, 23 June 2015

LEGO HOUSE @ VENUS FORT, PALETTE TOWN

Sebelum ke History Garage tu, kami lalu masuk dalam Venus Fort. Shopping complex ni unik.. sebab kalau kita pandang atas, kita nampk macam langit dan awan yang bertukar2 warna. Sekejap siang sekejap malam.


Ni time siang...

Kebetulan masa kami lalu tu mereka tengah buat snow show... Ala, snow tipu2 jatuh dari langit... tp sebenarnya buih sabun (teringat plak Disney Hong Kong, pon guna buih sabun...)




Lepas tengok show, kami masuk House of Lego (x tau la ape nama kedai tu tapi memang kedai lego)... Mcm2 jenis lego ade..esp yg limited edition dan x ada di Malaysia... tp Lego set kat sini memang murah kalau nak banding di Malaysia. Lepas conversion, yg selalu mahal kat Toy R Us tu, cuma RM180 aja kat sini... penat kira conversion, takot silap... tp memang betol... Bdk2 ni merenget nak belik tp bila kupikirkan balik, kaki ni dah banyak kali dah tercedera terpijak lego blocks mika ni... x payah belik!!! Lepas tu bila lepas main, x mahu kemas, bersepah kecik2...bersepai.... x payah belik!!!


Tangkap gmbr yo lah...

Abg Buzz solo

Blh main free dlm tu. Nak duduk sampai kedai tutup pon blh...

Mainlah sampai lebam...





Farah dan kereta rekaannya...
On the way balik...
Bye2 Odaiba... Nanti datang lagi
Kami balik from Aomi juga.. Ada dua cara nak balik ke Kurumi:
1. From Aomi (Yurikamome) naik ke Shimbashi (Metro Ginza Line) dan tukar ke Hanzomon Line utk ke Suitengumae. Masa dalam 45 minit dan bayaran 550 yen.
2. From Aomi (Yurikamome) naik ke Toyosu (Yurakucho Line) dan tukar ke Oedo Line untuk ke Monzen Nakacho. Masa dalam 30 minit dan bayaran 530 yen.
* Ada banyak cara sebenarnya, tngk map subway n metro tu, kite pon boleh aja mix n match...he..he..

 So, u make yr choice! Malam ni merupakan malam terakhir kami di Tokyo. Esok kami dah nak balik semula ke Kansai....hehehe....

Friday, 19 June 2015

HISTORY GARAGE

Sambungan dari Toyota Megaweb

Hari kedua dah kita puasa..he..he... bila x makan ni, mcm ada bnyk pulak masa... Jom sambung cerita..


Dalam area yang sama tapi belah sana sikit, ada History Garage. Still under Toyota Megaweb tp di sini mempamerkan kereta2 Vintage dan bukan hanya kereta Toyota. Bila masuk dalam ni, rasa mcm berada di zaman dahulu pulak. Mcm2 kereta vintage ada kat sini... termasuklah kereta james Dean, Marilyn Monroe dan kereta Marty Mcfly dalam Back to the Future tu..ape nama die? Dlorence ke ape tu...?

Jom cuci2 mata....






Ni lah kereta Marty Mcfly tu.....Memang sama sejibon...





VW lama...tetap menawan






Pelbagai jenis kereta lama ada disini


Mcm2 hiasan lawa2 dalam ni.... Ada:

Fruit stall

Fuel station
Replica Hotel
 Terdapat juga...

Interactive info kisok
 Mini musium yang mempamerkan
replica2 kereta mcm ala2 hot wheels tu...

Bagi yang memang peminat vintage cars, memanglah suka ke sini... bolehla datang jika berkunjung ke Tokyo. No entrance fee. Freeeee....