Feel free to follow...

Saturday, 25 July 2015

EXTENDED STAY APARTMENT KYOTO

Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan:
Jom sambung...hehe...

When we were in Kyoto, we rented an apartment called Extended Stay Kyoto. It's a loft apartment. Small but adequate enough for the 4 of us. Clean and nice housing area.
The owner/caretaker is Kazue. A helpful person. She helped me a lot in translating from Eng to Jap. Kadang2 dekat train station pon i minta die translate. Just line her anytime and she will answer yr queries in no time. I don't know why we couldn't communicate thru whtssapp.

I rented the apartment via Trip Advisor for 3 nights. From Kyoto Station. we took a cab (1000 yen) straight to the house. You could also take a bus but with all the heavy luggage, naik cab aje la...

Let's look at the apartment...


Front entrance. Kena guna key card tu enter.
Apartment kami di tingkat bawah. Sejuk betul kat luar ni

Family Mart is just around the corner. 

Ada balkoni kecik behind the curtain

The small kitchen. Complete with
all the cooking utensils

Our bed upstairs. Abaikan sepah itu ya... Blm dikemas...hehe...

Living area. Small TV. Ada satu sofa
bed at the other side
Small apartment but everything is complete.

The shower


Just adjacent from our apartment

The neighbourhood
3 minutes walk to the nearest bus stop. 
Tram
The nearest station. About 10 to 15 minutes walk. In that weather,
I wouldn't mind walking even for half an hour...he..he..
Price for 4 days 3 nights: approximately RM891 + RM180 (for extra person - Faris) = RM1071. Dak Farah free. So, kira 1 malam jatuh lebih kurang RM357 satu malam for 4 people. Dalam RM89.25 per pax, per night. Yang ini still harga autumn. Harga winter is cheaper. Perhaps summer or spring season lebih mahal kot... Ok, that's all for today....

Monday, 13 July 2015

UNIVERSAL CITY WALK OSAKA




Universal Walk Osaka was our last destination before boarding back to Kuala Lumpur. Our days in Japan had been tremendous n splendid despite some setbacks. From Nara, we took the JR train to Universal City . Universal City has its own train, nicely decorated (al-maklumla, taman tema ternama kan...) In case those who do not know, Universal city is the stop if u wanna get to Universal Studio Osaka.

Before coming to Japan, we had to choose which theme park to go as the park tickets in Japan are not cheap. At last we decided to go to Disneysea. So. di USJ ni we just stroll along the alley of Universal City. Sebenarnya walking along universal city itself pon dah cukup seronok. Mcm2 ada... Let's look at some of the photos.

At the train station @ USJ
Photos at Universal Walk...




Keihan Hotel is inside Universal Walk. I bet the price must be sky rocketed. 


Farah at Keihan Hotel

Ada takoyaki museum. Interesting!
One of Faris's fav cartoon characters
Street show
You can buy souvenirs at the Universal Studios Store @ Universal Walk.
Barang2nya sama mcm dalam Universal Studio. I bought a few souvenirs since
dah x masukkan...
Jom singgah Rock Shop. We ended up buying t-shirts and
sweaters ...huhuhu....
Farah berangan!
Kat pintu masuk USJ....huhuhu....

Welcome to Universal Studios Japan. 
Kenapa kami x masuk?

1. Could only choose 1 theme park due to money constraint.
2. Time was our biggest enemy
3. I bet there would be massive crowds
4. I've been to USS and people say it looks more or less similar, so skip ajela...hehe...

Pemandangan dalam USJ dari luar...hahaha..pathetic sungguh kami

Lepas lepak 2-3 jam kat Universal Walk, kami ambik express train back to Kansai International Airport. We still had ample time as our flight was at 11.55 pm. Kami pon lepak, makan2, habiskan yen, solat jamak, selfie, habiskan yen2 terakhir kat Family Mart dan mcm2 lah...

Jangan lupa pulangkan pocket wifi. Pocket wifi ni memang sangat berguna
sepanjang pengembaraan kami di bumi Jepun ini. Saya sarankan kepada semua,
silalh sewa. Keluar duit sikit takpa, it will save u plenty of time, trust me!
Nak return senang aja, put the pocket wifi inside the envelope provided when
u took the wifi (photo on the left) and drop it into any post box available at
the airport. Simple!

Niat di hati suci murni, x nak lambat mcm selalu TETAPI....Sedang kami dok berangan2 makan2 maggi yg dh tinggal saki baki tu, tetiba sayup2 dengar ... mcm org panggil nama bapak aku tu... tp x mungkin... baru pukul 10.30.... dengar lagi... eh betolla... nama dah kena panggil...last call for farikica..last call for farikica (ala2 gitula..)
Seperti selalu, kami pon marathon ke kaunter... dahla kami kat bahagian A, check in kat Q ke mana M ntah (yg hujung belah wing sana)... tercungap2 lari... nasib hubby lari laju, kalu nak harap mak ni, kompom dah gulung tikar, Lepas 5 minit hubby sampai kaunter, barulah kita sampai..he..he.. pekerja jepon tu dah gulung karpet dah..tutup kaunter daaa.... sementara menunggu kami, hubby dok pujuk ticketing lady tu tunggu kami... "faster..faster .... u are the only ones not chekd in.."(dalam accent jepon). kalut gila, awek ticketing tu...i looked at my watch..."baru 10.40..." die punye kalut sampai tergigil2 nak tie band kat luggage kami... die x check sangat pon, die kata nanti tertinggal kapal... Die kata kalu kami lmbat seminit td, memang dia dah tutup..huhuhu... Kami masuk, die pon tutup lampu kaunter dah..nak p mana die ni kalut2 agaknya...?
Bila masuk dalam, x adalah lama sangat procedure nak ke boarding room tu ...lama lagik nak berjalan kat KLIA2... hari tu masa dtg kami dah survey dah.. x jauh mana.. buat kalut minah jepun ni... sampai2 dalam memang semua dah standby..time baru pukul 11 ..huhu... memang mereka ni jenis org yang sangat cpt....

Flight departed 5 minutes earlier. Kami tido sampai x makan... Ngantok sangat... mungkin juga penat jadik Ben Johnson sat tadi. sedar2 dah sampai.. hehe...maka berakhirlah pengembaraan kami selama10 hari di bumi Jepun. Nak pergi lagi x...? Mestilah nakkkkkk.....bnyk tempat x cover lagik......huahahahahahah.......!!!!

Sunday, 28 June 2015

NARA DEER PARK

DAY 9

Pagi2 kami dah check out untuk ke Narita airport for our flight back to Kansai. Mula2 ingat nak naik bas, lepas tu rasa mcm malas, so kami naik train sambung2..tp x bnyk sambung pon, sekali tukar ja. Dari Suitengumae, kami naik Hanzomon line ke Oshiage dan tukar ke Narita Express.  Kalu tengok kat Hyperdia, namanya Keisei Oshiage line tp, bila sampai Aota, nma train yang sama akan jadi Narita Express. Kat sini memang kena tnya train master sebab takut ternaik yang semi-express. Memang lambat ler jawabnyer... Kalu yang espress, die x berenti2. Harga: 1340 yen. Duration: sejam 10  minit. Turun di stesen last, Narita Airport.

Tngk dak Farah .... x larat ngantok.. ada gang
tido kat sebelah lak tu....
Sampai kat terminal, nak scan keluar dr train station, tetiba dak Farah kata tiket die hilang. Selalunya memang papa die yang pegangkan tp kali ni die merengek2 nak pegang sendiri... ahh sudah...kang kena byr balik pulak, x pasal... dah la lewat... Dak Farah kata tiket die tersepit celah escalator. Ntah betol ntah tidak budak ni... aishhh...
sampai kat tempt check tiket, saya pon explain kat station master, ntah paham ntah tidak, tp agaknya sebab die tngk dak Farah kecik dan buat muka innocent. teros die bagi kluar... lagipon kami dah lewat...(kami mana penah x lewat kat airport..sokmo lewat... ni blm cerita nak balik KL lagik nanti..lagi sadis!).

Selamat naik Peach balik ke Kansai....he..he..he..

Pergunungan Fuji

Sampai di Osaka Kansai Airport (10.40 pagi), kami simpan barang kat locker dan makan dulu. Makan nasik grg Brahims. Kurang digemari...so, x habis! Lepas tu solat ler kat Airport. Suraunya di tingkat 3. Sangat Bersih dan cantik. Tp lokasinya kat hujung2 sikit ya...

Lepas tu, kami pon activate our one day JR Kansai area pass (harga RM75). Kami nak ke Nara. Naik Haruka sampai Tenoji dan tukar train nak ke Nara. Tennoji ni punyalah besar stationnya... Boleh sesat kalau x betol2...  Tuun track 16 dan kena naik train di Track 18.
r
Nara, here we come!
Dalam kegembiraan nak ke Nara, tiba2 ade sesuatu yang  x diingini terjadi...huahahahaha.... rupa2nya kami naik JR Local line... dahla terhegeh2, setiap hentian mo berenti...lepas tu, x sampai nara pon, sampai kat satu stop tu, train tu pusing balik...Hah..sudah...kami pon panic... turun kat next stop.. tngk peta, tanya local dan naik express train ke Nara... Disebabkan kesilapan itu., kami lewat setengah jam lebih....huhuhu....
Tengah tunggu train yg betol...hahuahua!!!

Akhirnya sampai juga kami kat Nara ni ha... Walaupon x lama dapat lepak sini, tp memang best!


Katanya Nara Park 20 minutes on foot tp jngn
tertipu ya.. itu 20 minutes jalan laju dan x brenti kot sebab
kami naik bas pon dalam 10 minit jugak...
Dari JR Nara, kami naik bas ke deer park. malas nak buang masa sebab dah lewat. Harga tiket 230 yen dewasa.
JR Nara
Ada satu stesyen yang dekat dengan deer park ni, Kintetsu Nara... Berbeza dgn JR station ya...
Lepas 10 minit naik bas, bus driver arahkan kami turun kat satu bus stop.. Excited giler nampak banyak rusa berkeliaran riang ria... Jom layan gambar...





Deretan Kedai

On the way to the temple
Nara Park ni memang sangat besar. Kalau beberapa jam nak explore memang x dan... Kalau bermalam pon ok kot... tp kami memang x da masa nak explore the whole area, memadailah hnya di area Deer park ni sahaja... Di lain masa ada rezeki, mai lagi...


Feeding the tame deer
Rusa2 ni kalau nak tengok mereka kenyang masa weekends org kata... sebab rmai visitors.. sampai tersandar kekenyangan. Kalau weekdays, visitors kurang so makanan pon agak limited lah yer...

People n deer

Berani2 takot.... Deer crackers boleh belik dekat penjual2 tepi2
tu... Harag 100 yen satu set.. kejap jer habisnya 100 yen tu
Dekat Nara ni memang simbolnya rusa, so souvenir shops pon jual barang2 yang melambangkan rusalah jugak... Dari plush toys hinggalah ke coklat, biscuits, t-shirts dan sebagainya....



Kami belik 2 ekor. Jangan x belik...
hehe...kenangan di Nara
After a few hours there, kami pon balik ke Nara JR station untuk ke tempat lain pulak. Overall, i fell in love with Nara at the very first sight. A very tranquil place where modern blends with unique culture and nature. Such a nice place to be. Some might think of being in a fairy tale coz there are so many deer around.... well, i did think of it that way!  Definitely will come back and the next time, will try to stay overnight!

Bye bye Nara..kami nak ke Universal City pulak...he..he..he...