Friday, 8 February 2019

Matsuri: Halal eating outlet in Osaka

Matsuri can be said as my fav Halal Jap eating resto whenever i go to Osaka. The 1st time i came here was way back in 2017. I came twice in 2018.


The entrance

Why do I like eating here?
😁 Affordable price ((Japanese standard)
😁 Easily accesible. Very near to subway station.
😀Taste to my liking (but this is very subjective)
😀 Can make your own Takoyaki
😀 Prayer room
😀 Friendly staff


Making our own takoyaki
Our own DIY Takoyaki



Menu

Some of the food we had tried. I love the Okonomiyaki so much (bottom right).
Kek ikan pon sedap (not in the pic)

Drawbacks
😣 Slow service when there are a lot of people. There was a time, we had 2 wait 2 hours for food. However, all the other time i went there, everything was ok!
😣 Limited space. The restaurant can only fit in very few people.

The dining area inside, can fit around 15 people. 

How to get there?
Metro: Take the pink line (Sen-Nichimae Line) to the last stop, Nodahanshin. Go out at exit 7 and walk for about 3 minutes. U will see a KFC before u reach the restaurant.
Hanshin Line: stop at Noda Station.
* I always use the metro, never try the Hanshin line to get to Matsuri.

Exit 7, 
Opening hours:
Lunch: 11.00-14.00
Dinner: 17.00-24.00
Opens everyday.


2nd night in Osaka, Nov 2018. Bumped into the lead actor of Pascal...hahaha...

Despite the slow service, i really like the food here and will definately come back whenever i go to Osaka. That's all for now! Happy eating 😀

Chelsea VS Arsenal


After Hyde Park, we straight away went to our apartment at Paddington. Seronok sangat dok area tu. We stayed at Alexander Paddington Apartment, very near to Paddington station, about 5 minutes walk. It is a self check-in apartment. Passwords were given earlier. Very nice n homely area.  And most importantly, a lot of halal eating outlets. Cafès, subway, kfc, all halal... 😍😍😍... kalau dtg lg, mmg nk repeat stay area ni... sblm ni ingt nk duduk area Whitechapel, tp x da apartment murah pulak...hehe... drawbacks: internet slow sikit dan apartment kami tv rosak... aishhh.. nasibla i am not a tv person. I gave 7/10.  
Apartment entrance
After leaving our bags yg berbondong2 tu (check-in at 3pm).  Today we planned to visit football stadiums. Id been to London many tines, so this time qround just followed others' iten... hehehe... 
Chelsea's diehard fan at
Fulham Broadway
1st destination: Stamford Bridge, Chelsea's stadium. 
How to get there: take the district line (green) to Fulham Broadway stop. 5 minutes walk from Fulham Broadway. 

Faris mmg minat sungguh Chelsea. So, bg peluang ler...haha.. he even bought an originsl jersey... mhal ya rabbi... huhuhu... anyway,  this was my 2nd time here.  Just like other football stadiums, there is a stadium tour.







Tagging name station.
A proud owner!

After Chelsea, we went further north to Highbury, where Emirates Stadium lies.. yg ni papa nyer pula... hmmm.....  From Fulham Broadway, we took the district line and change to piccadily line (blue) at Earl's court. From there, ride 14 stops and stop at Arsenal and the stadium is about 5 minutes walk from the subway station.

Kejiranan Highbury cantik dan aman ja nampak. Ada bnyk rumah2 kediaman.  Disebabkn Faris dh dpt hadiah jersey Arsenal dr presiden kelab Arsenal pokok ceri, maka nk x nak, pkai juga dn bergambar dpn Emirates Stadium... haha...  ok tuh... lgpon kita x pyh nk minat melampau2 sangat... gitu2 ja.. 😀


Ada kawasan lapang dkt area ni,
jd blhla solat di sini. Org pon x
ramai lalu-lalang coz  x ada game.


Bersama presiden kelab
Pokok ceri 
 Arsenal pon ada stadium tour tp just like Chelsea, mhl juga...huhuhu...





Kalau ikotkan mereka2 ni, masih lg nk teruskn perjlnan ke Spurs pulk lepa ni... tp sebab hr dh ptg dan bdn pon dah penat dr smlm atas flight.. so cancel. After Arsenal, we took the tube back to Paddington. Singgah Subway Paddington, halal ya! Coz adik Farah blnja birthday papa... Balik apartment, still msak nasik... mkn lg... perut melayu kn.... 😂😂 ...

Happy Birthday, Papa! Kelas ko.. celebrate
Birthday kek London...hahaha

~TBC~

Friday, 11 January 2019

From KL to London

Salam kawan2... lma dh x bersiaran.. bz sngt. Lps blik dr osaka Nov lps, trus siap2 untuk Kembara seterusnya. Jd, terpksa skip jpn n surabaya, kita ke london dulu ya...haha. . Alkisah, masa promo Oman Air march lps, terbelikla tix (KL-LON-PARIS-KL), Rm2070. Actually kalau bukan sch hol, blh dpt rm1800++...

Terminal M mostly for Flights from middle east. 

Look at the line for those who havnt checked-in
Online n look at the line for online checkin, empty!
Transit 1 1/2 - 2 hours at Muscat. Muscat Airport is modern, beautiful n clean. Cuma, clearance agak slow. Masa pergi, 2x check tp masa balik sekali aja pulak. A gentle advise to all: pls pls pls do your online checkin beforehand. Coz, when we wanted to check in our luggages (for going n returning) , both were super fast... nobody was at the online checkin counter. Counter biasa, 3km panjangnya... so memang proses checkin luggage kami sangat cpt! Oh yes, u get 30kg baggage allowance, x kisah brp bnyk bag u nk check-in.

Very modern airport
 Kami bertolak mlm, around 9.40pm. mmg suka amik flight mlm coz blh tidur.  Sampai London, pagi. Clearance was super fast. Borak2 dngn imi Heathrow seminit dua dn jln... mmg dr KL dan berdoa pnjng... jngnla lma kt sini sbb heatrow kn mmg terknal dngn barisan yg super pnjng. Alhamdulillah, kmi cuma amik masa dlm 10m ja, may be pg kot.
Inflight meal in flight 1

In-flight meal for flight 2: Muscat-London. 2 hrs
Layover in Muscat. 
For both flights, we got the front seats, so bigger
Legroom. 

Lps amik bag, p ke terminal 4 subway station - Piccadilly line. Jngn lupa ambik oyster card di machine or kiosk. Free aja cuma ada £5 deposit. Bila nk blik, blh ambil smula. Mmg naik subway  paling murah ke central london nk banding dngn pengangkutan awam lain. Di London ada 11 lines of subways. We can easily differentiate them in the map according to colors. 

Terminal 4, piccadily underground station

This is where u touch yr oyster to enter the gate.

The famous London Royal Mail postbox 😀

Nottinghill station. 

In less than an hour, we were already at Bayswater.
Disebabkn kmi blh letak brg pukul 11.30, so kmi ke MSD dulu, mkn nasi lmk....hahaha... bru smpai dah carik nasi lmk n teh tarek. From heathrow, naik metro ke bayswater. Dr bayswater, dlm 300m smpai kantin msd... msa mula2 smpai thn 1999 dulu, MSD dkt tmpt lain.

Aneka kuih-muih melayu- 50p each

Mi goreng-£3, nasi lemak £3.50, if with fried chicken, £5, teh tarek, dh lupa pulk...

Bkn main lagi menjamu seleranya...
                 
Lepas makan, kami lepAk kt Hyde Park skejap...

Hyde park early in the morning... jinak2 squirrels n birdies... suka Farah...

Hyde Park in winter...

~TBC~

Sunday, 28 October 2018

2 DAYS OSAKA AMAZING PASS

DAY 1

Dah setahun, baru lah tamat cerita Istanbul and Eastern Europe... Lepas ke sana, ada lagi a few places yg saya dah p termasuklah repeat Kansai Area dan juga ke Surabaya.  Since next week nak terbang ke Osaka..(again??) hahaha.... ya..to Osaka again.. So, hari ini saya nak cerita tentang Osaka Amazing Pass.

Bagi yang baru 1st time nak ke Osaka dan on a tight budget, bolehla invest on Osaka Amazing Pass. Osaka Amazing Pass ni bagi saya memang sangat berbaloi untuk melawat ke tempat-tempat menarik di Osaka. Selain daripada dapat masuk atau menggunakan servis secara percuma, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan subway dan metro Osaka yang berselirat itu secara percuma.

Harga?
 Harganya sangatlah mampu milik di mana 1 day pass = 2500 yen dan 2 days pass = 3300 yen sahaja.

Dimana?
Paling mudah, Anda boleh beli di Kansai International Airport, travel desk. Sampai2 ja airport, boleh belik. X perlu guna hari yang sama pon. Bila beli, anda akan dapat card dan juga booklet yang mengandungi peta subway dan info mengenai tempat2 percuma dan diskaun yang ditawarkan. Terdapat juga suggested itinerary untuk anda ikuti. Boleh bayar cash ataupun guna credit card. However, once activated, u have to use it consecutive days... Dia bukan macam Kansai thru pass ya..

Me and Kak Sham... During our last Osaka visit earlier this year. 

Ini merupakan contoh itinerary kami semasa menggunakan Osaka Amazing Pass. Actually, this one adalah iten yang santai, if u are really focus..bnyk lagi tempat u boleh cover in a day.

DAY 1

Very early in the morning, kami activate Osaka Amazing Pass untuk ke Osaka Castle Museum (no 22). Jika anda berminat atau ada masa terluang, boleh juga ke Osaka Museum of History (no 27) yang terletak berdekatan dengan Osaka Castle Museum.  Near Osaka Castle, you can also picnic at
Osaka Castle Nishinomaru Garden (no 24). Kami makan light lunch di situ...
 Ni area Osaka Castle dan Osaka Castle Garden.. Dengar cerita ada penambahan free cruise dekat area Osaka Castle ni sekarang.... AQUA mini Osaka Castle Cruise where u can go around Tenmabashi.






Lepas ke Osaka Castle Museum, kami naik cruise,Osaka Suijyo Bus (Aqua-Liner) (20).

Ambil tiket di sini untuk Osaka Aqua Liner. 

View from the Aqua Liner. 
Lepas cruise, kami naik subway ke Namba.
Di Namba, of course kita bergambar ler dengan GlicoMan.. and pada masa tu ada pulak someone with a suit berlegar, kami pon bergambar la juga... mcm super hero ja tapi x pasti apa.. baja hitam ka, gaban ka...
Di Namba kami naik Tombori River Cruise (06). Pusing keliling Namba.

Jom naik Tombori river cruise pusing Namba. 

The famous glicoman
Bila petang, kami ke Umeda, kononnya nak ke Umeda Skybuilding (09),  (also in the free attraction list of Amazing Pass) tapi sampai Umeda, hari hujan, so x jadi ke Skybuilding. Kami tukar plan, kami naik HEP FIVE Ferris Wheel (11). Boleh tengok pemandangan Osaka waktu malam.

Hep 5 Ferris Wheel. Situated on top of Hep 5 shopping complex at Umeda. 

View from Hep 5. Seriau oooo..... tinggi!


Actually, our course is free and easy, disulami dengan singgah shopping dan makan di kedai. If u really plan your trip well, memang boleh pergi ke satu, dua tempat lagi extra.

TOTAL EXPENSES TODAY:

1. OSAKA CASTLE MUSEUM - 600 YEN

2. RIVER CRUISE - Osaka Suijyo Bus (Aqua-Liner) - 1700 YEN

3. TOMBORI RIVER CRUISE - 900 YEN

4. HEP 5 FERRIS WHEEL - 600 YEN

TOTAL ADMISSION FEES FOR TODAY: 3800 YEN 

And I only paid 1650 YEN for a day including the metro. Kalau sempat ke Umeda Skybuilding lagi untung extra 1500 Yen...huhuhu...

DAY 2
Pagi tu kami p Bay Area. Taklah pagi sangat, dalam pukul 10 juga..hahaha...
We took the free metro (still using our Osaka Amazing Pass) from our house in Higashimikuni to Osakako Station.

Our neighbourhood at Higashimikuni, furthur north of ShinOsaka

Dah sampai Osakako
Osakako Subway Station

On our way to Tenpozan Shopping Village from Osakako Station, there is this souvenir shop
owned by a Jap lady who can speak Malay. Im impressed with the Malay language :)!

Tempozan ferris wheel

Here we are at Tempozan.
Di sana kami masuk LEGOLAND® Discovery Center Osaka.  Kami x lama di Legoland ni sebab x berapa minat..dia bukan macam legoland JB tu..die more to Discovery Centre.. Small kids would enjoy this.. actually Faris and Farah pon suka tapi kami dah x sempat nak lepak lama2...





After that, kami naik Tempozan Ferris Wheel...
Us on Tempozan Ferris Wheel
View of Osaka Bay from up above...
Lepas jalan2 di Tempozan Village, kami makan sat...

Simple lunch
Later, we boarded the Captain Line Cruise. It is a shuttle cruise connecting Kaiyukan West Pier and Universal City Port. It takes 10 minutes one way. (round-trip 30 min). Boleh juga nk terus stop di Universal city but we took the round trip coz dah pernah p Universal city...





Lepas lepak2 kat Osaka Bay Area, kami p ke Osaka Museum of Natural History. Budak2 suka p sini, mcm2 boleh tengok. Tp agak jauh sikit la... On our way out, dalam hujan renyai, kami sempat singgah bergambar di Nagai Botanical Garden. Lepas kluar dari situ, kami pon lepak kat playground makan2 maggi sebelum balik ke Osaka dan jalan2 sekitar Shinsaibashi.

Osaka Museum of Natural History.

Still at Osaka Museum of Natural History.

Giant Squid at Osaka Museum of Natural History.


Nagai Botanical Garden. Hujan Renyai, so x lama lepak sini...

Teaa break... same menu as lunch...hahaha... sambil tngk locals main baseball...



TOTAL EXPENSES TODAY:

LEGOLAND® DISCOVERY CENTER OSAKA. - 2300 YEN

TEMPOZAN FERRIS WHEEL - 800 YEN

CAPTAIN LINE CRUISE - 1300 YEN

OSAKA MUSEUM OF NATURAL HISTORY - 300 YEN

NAGAI BOTANICAL GARDEN - 200 YEN

TOTAL ADMISSION FEES FOR TODAY: 4900 YEN 

And, like I said earlier,  I only paid 1650 YEN for a day including the metro. Total 2 days expenses: 8700 yen for entrance fees and 1200 yen for metro. Total would be:  9900 yen and we only paid 3300 yen for all. Berbaloi tak? Untung 6600 yen... equivalent to around RM246 per person.  Oh ya, another place recomended untuk p adalah Osaka Museum of House and Living, free with amazing pass. I went there in 2014. Click the link for story.. 

All in all, i think Osaka Amazing Pass is a very good bargain for those who want to visit Osaka. Sangat murah dan berbaloi2...!!! Insyaallah, next week saya akan ke Osaka lagi bersama kawan2 dan of course, mesti guna Osaka Amazing Pass untuk bawa kawan2 jalan2 sekitar Osaka....Doakan perjalanan kami dipermudahkan Allah SWT.. See u all in Osaka next week!

Matsuri: Halal eating outlet in Osaka

Matsuri can be said as my fav Halal Jap eating resto whenever i go to Osaka. The 1st time i came here was way back in 2017. I came twice in ...

You may also like to read these...