Feel free to follow...

Tuesday, 10 March 2015

TOKYO DISNEY RESORT

 Lepas jalan-jalan kat Asakusa, dalam pukul 3, kami pon bertolak ke Tokyo Disney Resort. Dari Asakusa, kami naik metro ke Shinkiba. Dari Shinkiba, kena bayar tiket lain, naik Keiyo Line untuk ke Maihama (dalam 500 yen semua perjalanan-adults). Sebenarnya, hati ni berbelah-bagi jugak, nk p ke idak Disney. Baca dalam blog rata2 kata, umat manusia mcm lautan, queue panjang berejam, x kiralah weekeends or weekdays. Tp, bila dah sampai Tokyo, fikir2 kan rasa rugi plak dah sampai tp x p... So, at last we decided to go to Disney Sea. I'd been to 2 Disneylands before:  one in Paris and the other one in Hong Kong. So, we skipped Tokyo Disneyland and went to Disneysea instead.  If u don't know, there is only one Disneysea in the world, which is in Tokyo. Disneysea and Tokyo Disneyland ni ada 3 passes yang berbeza. first would be the normal pass, then they have twilight pass, and last but not least after 3 pass. Apakah beza ketiga2 passes ini?  Will tell u later...

Since kami nak belik after 6 pass, so kami jalan2 dulu kat pusat beli-belah Ikspiari. Ipskiari ni, turun aje dekat Maihama Station, jalan sikit...dalam 2 minit..dah nampak bangunan besar tulis Ikspiari. Ada mcm2 kedai dalam ni. Since it was December, so the deco was superb. ternganga2 mak nengok....

Baru sampai...



Walaupon dah lunch kat Asakusa tadik, still dak Farah ni lapar. Al-maklomlah sejuk... Lepas satu, satu die membelik kat sini.... Atoknya ada kasik duit bekal, so die guna duit sendiri belik semua makanan. Siap  belanja kami semua...kikiki... Mula2 die belik smoothies, lepas tu belik sandwich udang, last skalik die belik tomato n cheese pizza ni...sedap plak tu..nipis aja... crunchy and tasty!
Puas hati budak tu membeli makanan sepuas hati....nasib die tau mana yg blh makan dan mana yg tidak, kok dibuatnya nak makan ayam, naya! Masa die kecik dulu, payah nak explain why certain food cannot be consumed...

Puas hati si kecik ni...

Lps kenyang mkn2 kt ipskiari, kmi pong berjln semula ke train station nk ke Disneysea... waktu tu pukul 5 mcm tu... kena byr tiket lg... Kami belik return tiket untuk balik semula ke maihama nanti.




Kat Disney Resort Station
I think all MRT to Disney mmg mcm ni rupanya ya....
Deco dlm train...

dh sampai...
Sampai ticket kaunter, kami pun purchase after 6 tickets.  4 tix tu dlm rm 465.77 @ 15600 yen  paid using credit card . After 6 ticket  ni membolehkan anda masuk selepas pukul 6 ada hari2 biasa, manakala starlight ticket pula hanya dijual pada pada hari sabtu, ahad dan cuti umum.  Tiada istilah dewasa dan kanak2 bagi tiket after 6 ini. Oh ya! After 1st April 2015, harga tiket akan naik, ya! Boleh rujuk ke website mereka....

Lps belik tiket, kami pon berator nk tunggu gate buka. Masa tu dh ramai dh umat berator. Kami p weekdays, hari khamis. ..pon rmai gitu umat... kami tunggu dlm 15 minit, tepat pukul 6pm...gate pon dibuka... kami pon tunggulah giliran nk masuk. . X lama... in 5 minutes time, we were already inside Disneysea...yeaahhh....💃💃💃

There 7 different sections in Disney Sea and it is a big land area. There was  not a chance  i could complete all the rides within that short time. So, I'd listed down my priorities.  Daripada Mediterranean Harbor, kami jalan ke kiri menuju American Waterfront.

Main street yang dihias indah dengan lampu2 pelbagai warna

3 beranak @ Disneysea
Tempat mula2 skali kami tuju, ambik fastpass for Tower of Terror, dekat American Waterfront. Mmg kena ambik fast pass tu, kalu idak menangis ler mo berator. Kami dpt slot 9.30pm. Sbnrnya, bila nak masuk sini, mmg dah shortlist attractions yg kmi nk masok. Bkn ape, masok dh ptg, kompom x blh nk experience semua kan? Ada 8 attractions yang boleh menggunakan fastpass.




Journey to the centre of the earth
dari kejauhan. Ni mmg wajib naik ni...
Journey to the centre of the earth tu agak jauh ke tengah. So kami singgah kat toy story nyer attraction dulu. nk masok Toy Story Mania!kena tunggu 80 minit... Forget it!! Skip yg itu. Kami main benda2 lain kt luar Waterfront.

Dekat area waterfront
Faris menang...dapat capai max. 
Lama jugak tunggu budak2 main menda alah kat atas tu...lps tu kami p naik cruise. Tunggu x lama... dlm 15 minit. Dapat pusing2 area disneysea. Cantik btl !

Waiting for our cruise to arrive
Lepas naik cruise, kami lepak mermaid lagoon. Mmg cntik dlm ni... mcm berada di alam fantasy. We tried almost all the attractions there. Attractions knk2 yg x brp rmai org nk naik... mmg x pyh berator. Nk naik bnyk kali pon blh. Farah suka, Faris buat muka bosan....haha.... come on ma... u expect me to get on this??? Well.....


One of the souvenir
shops at mermaid
lagoon.
Signage restrooms 


Cantikkan mermaid lagoon?

Coming soon!
Lepas habis semua ride kat mermaid lagoon kami naik, kami pon carik strategic port mo tengok firework.  Alhamdulillah, dpt kerusi mengadap Arabian Coast. Tp sebenarnya, fred not coz wherever u are inside disneysea, u will always get good view of the firework display.

Strategic spot tunggu firework,
overlooking arabian coast



The firework show was splendid.  it was one of the best moments in our life at Disneysea besides experiencing the house of Terror. ..hehe.... Sebenarnya da video firework ni, tp x ingat mana letak dah.

Lepas tengok firework, kami p masuk 20000 under the sea league. Ride ni pon best. X dpt ambik gmbr coz dlm tu gelap. Yg ni x pyh berator...slalu bca dlm blog, org dok berator berejam kt sini...kami cuma tunggu x sampai 5 minit .

Lepas ride 20000 under the sea, kami meneruskan misi mencari journey to the centre of the earth. Jaoh ah ride ni... asik nmpk volcano kt bwh ni tp x sampai2....

X sampai2 lagi...

Bila sampai, Q agak pnjng. 45 minutes. Nk ambik fast pass, mika dh tutup counter fast pass. But Faris insisted to get on This ride. Fine, kite berator! Takut mlm kang termimpi2 plok...hehe. ...



X sia2 tunggu...mmg best! Nk gugur juntung kami masa roller coaster dihumban ke luar gunung yg kami dok tngk td... puas hati kau!

Waktu lps ride journey tu, jam dh 9.30. Kami pon menapak ler ke area tower of terror...we tried to save the best for last...hahaha.... kami tunjuk fastpass, so dpt masuk jln shortcut tp still berator jugak.

Antara gambar yg sempat kami snap semasa dalam House of Terror.
House of Terror merupakan hotel lama yang ditinggalkan. 

Peace yooo!!!
U were awesome!

Memang x dpt dinafikan Tower of Terror was the best of all...Puas hati kami.... Tp kami x rsa thrill sngt dngr cerita mereka coz the naration was in Jap. So, x phmkan... Org2 Jepon yg lain tu, semua buat muka takot giler dngr cerita. Yg x phm semua buat muka x reti aja....

Masa kami kluar dari Tower of Terror, dah pukul 10... Disneysea dh kosong..cuma ada umat2 yg kluar dr Tower aje dn dngn workers. Kami sempat tngkp gmbr kat globe bsr.

Keadaan Disney Sea sebelum kami keluar malam tu... Nampak x  hotel2 kat belakang sana...?
Bilalah agaknya dapat merasa tinggal situ...huhuhu.... 

The big globe
Kat train station umat masih ramai.


Goodbye Disneysea! Walaupon masok pukul 6, alhamdulillah, hnya 1 ja ride wishlist yg x dpt ditunaikan; Indiana Jones... x apelah... x ade rezeki.... Namu, tetap puas hati dah sampai ke DIsney Sea.

Malam tu kmi sampai lewat ke kurumi. Pukul 11 lebih. Kami turun kat Monzen Nakacho, lbh murah dan cpt (440 yen) dari turun di suitengumae. Berjln balik. Sblm tido mkn nasik laok brahims dn zzzzz.... Esok nak ke Fuji!!!!

28 comments:

  1. Best la oergi Disneyland. Saya dulu nasa gi tokyo, tak pergi disney land pun sebab masa tu tak ade anak lagi. Hehe. Nanti bila anak saya dah besar, saya nak bawak la dia gi Disneyland

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bdk2 mmg suka ler dp... klu dpt dok dlm lg best..tp apekan daya... yen x mengizinkan ...hehe

      Delete
  2. Ramai yg pilih disneysea....nnti kalo ada rezeki lbh utk repeat mesti pegi....hikss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Locals bnyk ke disneyland.. mcm kite2 ni...p disneysea ler kot..hehe... tp yg bawa ank kecik may prefer disneylnd kot...

      Delete
  3. hu..hu..by the time nekcik dapat pergi..sikecik ni dah remaja sesangat agaknya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jomlah pegi sama2 hjg okt 2015 nnt..hehehe

      Delete
    2. kwang kwang...okt 2015 ?..he..he..tabung ayam belum penuh lagi tuu Yanie

      Delete
    3. Hehe.... x pe...biar lmbt.... smlm nmpk seoul rm199 tp blik mahal... tunggu dulu lah

      Delete
  4. Jom Nekcik kita ke Nippon... ramai yang dah ke sana...kita je yang ketinggalan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboii ramai pulak batu api jepang nih...nanti ye Nekcik suruh Tokpokcu ambik upah bertukang rumah ...boleh beli tiket jepang....kalau idak pun...nekcik beli cat Nippon jerlah Mie....hi..hii...

      Delete
  5. Disneysea ni pun cam best jugak kan. House of Terror tu cerita betul kee? Dorang rebuild balik eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. X pasti siti..but like i said, x brp feel crite tu coz x pjm jap..hehe

      Delete
  6. best jgk masuk ke disneysea..mcm nak terjah nnt.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila2 tp umat mmg rmai. avoid weekends n pub hols

      Delete
  7. Blom jejak pon lagi disneysea. .Saje je buat pembakar semangat ke sana semula.hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. X blh nk cover semua tmpt lah syieda kan walaupon p sebulan..haha... confirm kena ngulang....;)

      Delete
  8. Dapat bergambaq tak dgn Disney character ? Japanese nih kalau part nak beratur tu dorang memang cukup disiplin. Semata2 nak bergambaq dgn Mickey Mouse berjam2 dorang sanggup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Disneysea x de mickey2... die ade makhluk lain...duffy n the gang... msa i p dh ptg kak, characters sume dh tido..haha

      Delete
    2. Disneysea x de mickey2... die ade makhluk lain...duffy n the gang... msa i p dh ptg kak, characters sume dh tido..haha

      Delete
  9. Bestnya....kena add dalam wish list ni...tapi tak tahu lah bila punya tahun pulak...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes hasdeen. Japan is awesome. Saya pon simpn angn nk p lg...hehe

      Delete
  10. Salam
    So you went! Cool!
    Nice kan Disneysea. Thanks share photos mlm di sana cause saya pergi dulu waktu siang so tak de fireworks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... Yes, i did! and it was fun... no regret! Thanks for the earlier input. yeah, the firework was nice. very nice! And tower of terror was awesome!

      Delete
  11. cool...bile le nak sampai jepun agaknya ni heheh

    ReplyDelete
  12. arghh...rasanya berbaloi ke sini compare to Universal Studio Japan tu huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya x masuk US Japan JM...bergambar2 sakan kat luar yo... tp iyelah.. bila baca kisah sadis JM kat sana, memang berbaloi masok Disney sea...

      Delete
  13. Nyesal lak xmasuk Disneysea. Aritu masuk Disneyland, dah ala-ala jadi princess gitu. Siaplah beratur nak jumpa Mickey for more than an hour.

    ReplyDelete