Feel free to follow...

Sunday, 30 June 2013

Cruising the River Han

Hi All! Kita sambung lagi cerita ya... So, the hext day was a Sunday. Malas nk p jalan jauh2..so, we went for Han River Cruise at Hangang River.River Cruise ni lokasinya di Yeouido Park. Yeouido ni pulak sangatlah besar x larat nak habis pusing jalan kaki. Actually, there are 3 venues to hop on or off the ferries: at the Yeouido, Jamsil, and Ttukseom docks. We went to Yeouido Dock, by the way. Since it was summer and the weather was super fine, we could see many Koreans picnicking and bicycling. Ramai yg siap bawa tent. Bawa gitar, food, etc. Seronok betol mereka berjemur. Ada yg dh tua baru nk blajar cycling pon ada...
Jom pusing2 naik river cruise
You have to go through this resto in order
to get to the cruise.
Ready to board... schedule can be found at
the ticket counter. 
That's the ticket counter. Before u board, u need to purchase
the ticket. 

Ticket counter.  There are various prices. Ours were 14k won
 per pax. 1/2 price for kids. Pricey!

Ini Harga Feri: X boleh pilih2... Apa yg nak jalan time tu, kenalah byr harga tu... Mcm kami naik yg magic show cruise, tp x ada plak magic show....cuma ada bagik belon2 yg mcm clown kasik tu aja...

Regular: Adults 11,000 won / Children 5,500 won
Magic show cruise: Adults 14,000 won / Children 7,000 won
Live concert cruise: Adults 15,000 won / Children 7,500 won
Dinner buffet cruise:
Weekends: Adults 65,000 won / Children 33,000 won
Weekdays: Adults 60,000 won / Children 30,000 won


Jom... jln2 dlm feri...
Mcm dlm airline plak...ada safety precaution. 

Top: some of the food sold on board. Prices are ok... not
too expensive.  
You can choose to sit in the cruise (air-conditioned) or enjoy the smooth sailing fresh air outside the cruise. Plenty of chairs provided, so worry not.
This way to the outside deck.
Top: The toilets. Bottom: Faris n Farah on the deck. Teropong tu
kena bayar 500 won. Tp, dpt tngk sekejap aja... Free balloons for the kids.
Pemandangan sgt cantik...lebih2 lg cuaca pon cntik..tp panas la sikit. Suhu hari tu dlm 23 degree celcius.




Lepas naik River Cruise, budak2 ni nak naik basikal plak..so, sewalah basikal..Harga basikal di sini lebih murah dr di Nami. Nami mahal! Lepas naik basikal, main kat playground..aiii sabar yo lah...

Bnyak basikal untk di sewa... Pilih sahaja yg mana suka

Counter to pay for the rental. U need to leave your passport here. 
The price.
Ada bnyk cara nak sampai ke park ni...since the park is very long..so, ada bnyk stesyen yg blh turun. But for the route that we had followed, the nearest stop was Yeouinaru station exit 3. Turun2 aja, sampai dkt area River Cruise. Kalau ada yag keluar di exit 4 pon x apa, just cross the road to get to the park. If u're based @ Hongik, take the Airport Railroad to Gongdeok, then transfer to line 5 for Yeouinaru. Journey time is about 15 minutes.

Yeouinaru station exit 3. Terus smpai. ..
K...that's about it....Happy Cruising everyone!

* Expenses for this journey:

Subway: KRW2100  (return)
Cruise  : KRW 14000
Bicycle: KRW 6000 (2 bicycles for the kids)
Total : 22100 @ RM62


PREVIOUS POST                                                                                                                NEXT POST

11 comments:

  1. bestnya round the world.. :-)

    berapa bajet paling min ke sini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari tu saya dpt tiket murah..dalam rm500++ return..expenses x kira lagi...tp rasa dlm rm1k lebih sikit aja... coz makan pon saya bwk dari malaysia, payah nak carik makan di sana... tp bajet tu depends tmpt yg kita nak pergi..kalau nak lajak ke jeju ke atau Sokcho ke, mahal la sikit..tp kalau setakat sekitar Seoul, lebih murah....:)

      Delete
  2. Kalau ambil cruise waktu petang sampai ke malam, boleh tengok rainbow fountain kat Banpo Bridge tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oohh..kami naik siang... mlm tu jln2 kt pasaraya :)

      Delete
  3. Wahh..nampak cuaca sgt bagus..cerah. Suhu 23 deg tu mcm summer kt melbourne..sejuk2 aircon gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hr yg ni agak terik zila coz matahari memancar2.... tu yg warga seoul sumer kluar berjemor agaknya...

      Delete
  4. Waahhh bestnya! Nampak figure ribu2 tp baru rm62. Ber
    baloi sgt :D

    Salam Ramadhan & selamat berpuasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tu..saya pon confuse bila nk buat conversion. Selamat berpuasa 2u 2....

      Delete
  5. i will be here in january...inshaAllah..cant wait....better late than never kan...hahha

    nak tanya..macam mana buat gambar2 bergerak kat atas tu..menarik pulak untuk dicuba...hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi...! dh bls dh di post running man ya. Bln 1 sejuk... untungla blh main salji..he..he...

      Delete
  6. nekcik pergi malam..dah hujung autumn..sejuk giler nak dok atas tu..mengegel

    ReplyDelete