Feel free to follow...

Monday, 19 October 2015

HATYAI ICEDOME

One of the attractions in Hatyai is The Ice Dome. Alkisahnya, hajat di hati nak ke Haarbin x kesampaian... oleh itu, kita ke Ice Dome pon jadikla... kira mini Haarbin..nk tengok ice sculpture.. Insyaallah mega projek ke Haarbin tu dah dalam proposal.he..he..he... Masa kami pergi ni dah season 6. Icedome ni bermusim. Bukan buka all year round ya. Better check bila masa tutupnya...

Hatyai Icedome ni kecik aja. X lah besar sangat... Ticket price is a bit pricey but i guess much money is needed to maintain the place, so once in a lifetime chance, masuk ajela.... The entrance ticket will cost u 300TB. Farah 200TB. The ticket includes winter jacket and gloves. It is very advisable to wear shoes when entering the place as it is very cold and slippery.
Ticket to Hatyai Icedome (300TB -adult)
Jom tengok gambar...
This way to the entrance
Kita wefie dulu sebelum beku....
Sebelum masuk tu, ade briefing dari amoi thai dulu. Saya x berapa dengar coz excited sangat nak masuk..he..he.. People said it is too cold to bear but personally, still bearable.
Tp memang sejukla kan..tipu ler kalau kata x sejuk, otherwise how are you going to maintain the sculpture if it is not freezing cold.
Ada 2 sections berbeza di sini... Satu section tu bahagian ice sculpture dan satu lagi tu tempat nak main2 slide.

Wefie lagi di dalam pulak
Dan lagi
Favourite Faris n Farah ni
Angry bird pon ada....
One of the sculptures


The other section.... Section kedua ni rasanya mcm lebih sejuk. -15 darjah celcius....



Gembira ria budak ni
weeeeee....


Winter Wonderland


The greener side of the world...

Ni muka2 ketaq x tahan sejuk. Keluar2 terus ada kiosk jual hot drink. 20TB per cup.
Nothing beat the taste of drinking hot choco malt after what u went through inside...ha..ha..
Kedai wajibb ada! Souvenir shop... Cheap!
One of the souvenirs I bought here. 100TB. Cute eh...? T- shirts are also
very cheap here and of good quality
Don't forget to return your coat.
Goodbye winter, hello spring!



Di luar ada deretan kedai. And to my surpised, ada bnyk jualan2 halal di kedai2 tu...


Kedai ni jual semua snacks halal... 

Soalan cepu emas: where is the location of icedome Hatyai?
It is located at the Nakhon Hatyai Municipality Park. Sama area dengan cable car tp cable car kena naik ke atas lagi..

Selepas bersejuk bedi di Icedome, kami jamu selera di Kaitod. Kedai ni memang recommended. Sedap bangat makanannya....

Ini restorannya. Logo kepala ayam. The tom yam is magnificent!
Simply delicious. Very authentic Thai tom yam...nyum nyum...
Antara makanan yang dipesan. Antara tom yam yang sedap di Hat Yai ni....

23 comments:

  1. wahhh...macam menarik je tempat ni..tapi nanti pergi harbin tu lagi best.... jangan lupa tulis details ye,,sbb nak pergi jugak harbinnnnn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...peringkat proposal tu maknanyA jaoh lg mkn masa tu wa....hehe... tu blm kira bab kelulusan bajet bagai...mcm projek bina lrt pulak....

      Delete
  2. kawasan luar ice dome tu dah berwajah baru..dulu pegi x cantik mcm ni

    x naik ke slide tu Fari...best tau...

    aha betul lokasi sama dengan cable car hatyai yg bawa kepada tempat sembahyang penuh patung gajah...cable car ada 2 je utk pegi dan balik..tgu berjam2 seklai sampai..ape ni semua patung gajah..pastu org dok ber'doa' nyesal naik tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kmi p tu, cable car tutup. Under maintenance ktanya. if buka pon, x plan nk naik...hehe... sbb bca review mcm x brp menarik. JM mesti naik cable car tu...hihi.... cerita pon pnh emosi ja...
      Slide? Naik..mau x naik..hehe... kematu ponggong...

      Delete
  3. cakap pasal harbin dah lama berangan...berangan je lah pastu prepare itie..bila nk pegi? huhuh tggu duit dalam akaun bertambah...asyik berkurang ke ni huhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm... same lah JM dngn saya... angn yu dh pasang berthn... siap berangan masok russia..adoila

      Delete
  4. Dulu masa pergi sini, cuma pakai seluar pendek dan selipar. Saya dan kawan saya cuma bertahan, memang sejuk gila. Betul cakap Jari Manis. Kawasan luar memang berlainan dari saya pergi dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shorts? U mmg cekal...haha... sejuk tu

      Delete
  5. Mcm best je tempat ni. Lagipon x jauh dr negara kita.

    ReplyDelete
  6. Mcm best je tempat ni. Lagipon x jauh dr negara kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best...sbb sejuk.. hehe... tp bila kluaq, paneh x hengat...

      Delete
  7. Replies
    1. Mmg cun SS.. persiapan awal kalu nak ke Harbin..haha...

      Delete
  8. Tak tahu plak ada Ice Dome kat Hatyai ye. Dulu pergi hatyai sampai tak tahu nak kemana.

    Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa... best tempat ni CT.. ko bayang spanas2 kat Hatyai, tetiba dapat bersejuk bedi...mau x suka...? ;)

      Delete
  9. ktorg ni dari 2,3 tahun lps plan nak roadtrip ke hatyai n krabi...tapi sampai laaaa ni tak sampai2 nyeee....bila la nak smpai ni....hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm... plan kami ni DJ, dah bertahun2 dalam perancangan..ada rasanya masa Farah tadika... sekarang dah drjh 4 budak tu.. Akhirnya terlaksana juga...

      Delete
  10. terasa nsk berwinter sonata tak yah jauh sangat kaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btl nekcik...kalu nak melepas rindu kat tempat sejuk..bolehla..kalu nak lagik dekat snow world genting or dkt shah alam pon blh...hehehe...

      Delete
  11. bestnya...jalan2 hatyai tapi makin wang kita semakin merundum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah yg x best MKL... memang terasa sangat2....

      Delete
  12. wahh bestnya fari..nak buat gak la road trip gini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best Farra.. especially bila kita yg dok sebelah... driver mungkin penat...hahaha

      Delete