Sunday, 21 January 2018

BUDAPEST CASTLE DISTRICT : A World Heritage Site with Historic Monuments, Museums, and Stunning View


CLICK HERE FOR PREVIOUS POST


After the cruise, we got back to the nearest HOHO station and caught the bus to the World Heritage sights of Buda Castle and the Castle District. Our hostel is situated at the other side of the river, also known as Pest while the castle is situated at Buda district.

Crossing the chain bridge From Pest to Buda 

Here we come in the big red bus

Winding road
Sampai di kaki Budha Castle, bus turunkan kami. memang bas HOHO tak naik sampai atas.. Ada beberapa cara nak naik ke atas. You can walk, take the funicular (with a fee), the normal bus or the castle bus... Kebetulan kami nampak castle bus, kami pon naik la castle bus (RETURN TICKET: 6,9 € / 2100 HUF (VALID FOR 3 RIDES).

Ni lah rupa bus tu... tak ade pulak gambar bus, so i took this photo from
Official Budapest castle bus website.
Saya x recommend sangatlah naik bus ni sebab bus ni tak banyak, kena tunggu lama... elok jalan atau naik bas awam, bas awam free aja. Tp yg bestnya boleh la snap2 gambar on the way to the top sebab bas ni terbuka.

On our way to the castle, we spotted the Fishermen's Bastion. The bastion is a look-out terrace.
Ada restoran juga di sini... bagi yang nak manak2 sambil menikmati pemandangan Budapest. 
 You can eat inside the Knight Hall or enjoy the panorama from one of the terraces (Margaréta Terrace, Halászbástya Terrace) (entrance is to the right of the Fishermen’s Bastion).


We also spotted the Matthias Church,  one of the finest churches in
 Budapest, and the most unique churches in Europe.
It is located atop the Buda Castle hill.
 Dah sampai castle... x lama, dalam 10 minutes the most...  Di area luar castle, biasalah ada ja yang jual2 souvenirs like fridge magnets, postcards etc... harga not bad.. lbh kurang ja mcm di Utca... in fact, ada yg lebih murah... pling murah FM, 1 euro..standard price here. Waktu summer, ada macam2 kedai yang dibuka disini.. kalau x silap, setiap sabtu pun ada pasar pagi.





Hot cocoa anyone?

Jom jalan lagi ke dalam....

Bunga2 yang masih tinggal.... Dekat sini kalau time summer, bnyk ada
festivals/functions diadakan.  Jual2 pon bnyk.

This is The Royal Palace



It seems that according to history, the original Royal Palace was destroyed and rebuilt many times. Today the Palace Houses the Budapest History Museum,  the Hungarian National Gallery, and
the National Széchenyi Library.

One of the sights in the Royal Palace.
Matthias Fountain, featuring King Matthias in
a royal hunting scene.


Jom masuk...


Hari ni tutup pula Castle Museum... so, bergambar2 ajalah kita...



Beautiful view of the danube from the Royal Palace...




Lepas tu kami ke Sándor Palace, the white-coloured palace that houses the headquarters of the Hungarian President’s office.

Near the Royal Palace exit, adjacent to Sandor Palace.

Adjacent to Sandor palace..kami lepak sini sambil makan bekal.

Sándor Palace
Sedang kami menjamu selera, ada tentera berkuda...





Selepas menjamu selera, kamu pon berjalan ke bus stop... Near the bus stop, ada lagi tempat2 jualan... Antara juala di sini...





Sementara yang lain tengah membeli2, i waited for the castle bus. Tunggu punya tunggu castle bus, x muncul tiba. Kami pun naik bas awam, free...  dibawanya kami ke metro... tnya org sana sini, akhirnya dapat naik semula bas awam ke area castle, tempat kami naik dan naik semula HOHO bus...


Tempat tunggu bas
Sinilah kami diturunkan lps naik bas awam....hahaha.. kalau malas nak
pikir, naik ja metro hala ke hostel.. tp rugilah sikit kan... 

Lepas ni kami ke area synagogue.. kat situ ada tempat makan halal... dekat ja dengan area hostel kami... dengar citer ia merupakan synagogue yang terbesar di Europe.


Before I end today's post, here is a clip of the change of guards in Budapest Castle. Not as grand as the one in Buckingham, of course :)



~TBC~

9 comments:

  1. bestnya tengok gambar-gambar di Budapest nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cantik pemandangan dan bangunan2 mereka..x jemu memandang

      Delete
  2. cantik2 nya.. the architecture mmg hebat kan..

    ReplyDelete
  3. banyak juga yang menarik di Budapest ye. boleh masuk dalam wishlist tpt utk explore nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya..memang bnyk tempat menarik.. 3 hari memang x dan sebenarnya... hehehe

      Delete
  4. Woowww best ni, thanx for sharing nanti blh refer sini kalau pi sana Insya Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Welcome.. ya, mulan kna p.. mmg cntik2 tp kat town naik bas or jln kaki ja... naik keta payah parking

      Delete

PRAGUE CASTLE

Our next destination would be Prague Castle. As mentioned in the previous post, the journey was a bit challenging as we had to walk uphil..u...

You may also like to read these...