Feel free to follow...

Wednesday, 6 May 2015

MISSION TO FUJI

DAY 6

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia. Lamanya x menulis dan lamanya x blogwalking. Sesungguhnya beban kerja yang terlampau membataskan pergerakan...huhuhu.... Tahun ni pon mcm suram je perjalanan... tak ada masa nak menyelit2. Kiranya tahun 2015 ni adalah tahun bekerja @ memerap bagi saya...huhuhu.... insyaallah bulan 6 ni, mungkin ada trip baru...he..he..he...

Al-kisah sambung semula cerita yang dah rusty ni... semalamnya balik lewat dari DisneySea. Hari ni plak kena bangun awal sikit coz nak ke Fuji. Area Mount Fuji ni kiranya dah keluar dari Tokyo. Makan masa 2-3 jam jugak nak sampai.

Pagi tu, lepas siap masak2, packing, kami pun mula kan misi to Fuji. Harap2 hari cerah...
Panjang perjalanan nak ke Fuji ni. Masa kat Malaysia, saya dah siap2 belik Hakone pass ni. Belik kat JTB. Untuk ke Fuji, kalau dari Tokyo, kita mesti pergi ke Shinjuku dulu. Mesti tukar voucher yang dibelik kat JTB tadik di kaunter Odakyu di Shinjuku.

I paid 5140 yen for each adult and 1500 yen for each child. I think it was a real bargain for the kids, with only 1500 yen. Faris pon still 1500 yen..he..he... Validity of the pass is 2 days. So, if u stay one night kat sana, u still boleh guna pass ni the next day. Ada juga yang 3 days pass. We paid extra 890 yen for the romance car. Faris n Farah half the price.

This is the counter  to exchange your Hakone or Fuji Pass. Train ada banyak.
Jangan risau. Every 15 minutes or so. I paid extra 

Shinjuku Di waktu pagi
Shinjuku Train Station. Besar dan sibuk.
Malam2 pon penuh orang mcm semut

Bergambar dulu sebelum naik
 Romance train
Inside Odakyu Express Romance Train. Kena tambah dalam RM89 untuk 4 org.
On our way to Hakone-Yumoto ( 85 minutes)

Spotted JR Train
Menu for today: spaghetti
carbonara
Mata pon dah berat....
Dah sampai Hakone Yumoto... Hakone Yumoto ni pekan comel. Ade kedai2 kat train station tu. Bolehla cuci2 mata sambil tunggu train seterusnya. Kena tunggu Hakone Tozan Train. Hakone Tozan Train ni pendek aje, warna merah.

The sign
Welcome to Hakone-Yumoto Station.
Cantiknyer limau ni....
Pekan Hakone Yumoto
Hakone Tozan Train to Gora
Sampai dah Tozan Cable car untuk ke
ropeway
Sampai Gora, kami naik Tozan cable car dalam 9 minit untuk ke ropeway. Sampai di ropeway station, kami naik ropeway nak ke Owakudani. Patotnyer boleh nampak Fuji dah ni, tp apekan daya...hari kabus sekabus2nya....huahahahaha.... batang hidung Fuji pon x nampak... Tp view kat luar mmg sangat cantik. Kalau nampak Fuji, lagik cantik....:(


Ropeway station

Inside kachi-kachi yama ropeway

Papa n Farah
Owakudani - The volcanic Valley
Kami stop kat Owakudani. Waktu ni memang sejuk betol. Budak2 ni x bawak gloves, habisla mika amik gloves mama... tangan dah rasa  kebas x terasa dah... Kat sini slalu baca bloggers suka belik ubi  manis. Kami pon amik peluang la belik.. dah la x nampak Fuji...huhuhu... memang manis dan lemak....

Bayangkan Fuji di belakang tu ya...imagine ajelah!



Berlatarbelakangkan The volcanic Valley

Ade Geomuseum

Lepak2 sat
Lepas lepak2 ambik gambar p toilet sumer, kami pon naik balik cable car to lake Ashi.

Makan ubi lah...
To Lake Ashi
Tngh tunggu cruise
Hmmm... sepatotnya dari atas cruise pon blh nampak Fuji... Again, x nampak !!!! Grrrrr....

Lake Ashi
Ntah gunung ape ntah tu....
Ni lah rupa cruisenya... boleh duduk dalam atau di luar

Inside the ship




Look at the thick fog.... stress btl....

Goodbye cruise

Lepas naik cruise, we took the bus back to Hakone. We got some free vouchers untuk makan2 kat cafe kat Hakone tu. So, kami pon membelik2 air sambil lepak2 menghilangkan penat.
View from the train station @ twilight
Masa balik kami naik train biasa. Trainnyer sama macam Metro tp perjalanannya lama dan ada banyak stop. Kami pon ape lagik, tido ler. Ingat nak stop kat Yoyoegi-uehara. Nak p ke Tokyo Camii..tp budak2 ni dah macam x larat sangat rupanya...huhuhu...melepas nak ke Tokyo Camii... bagi yg nak ke Tokyo Camii, boleh stop di Yoyoegi-uehara Station (a few stops before Shinjuku).

At about 7.00, we were back in Shinjuku...




The hustle n bustle of Shinjuku Station
during peak hours.
Bangunan yg sama tp bila dh gelap....

Hilang penatnyer bila nmpak toys....:(

Lps blik dr Fuji singgah pasaraya kt 
dlm station shinjuku tu..
ape ntah nmanya.. odakyu  
departmental store rasanya.

Overall, i was pretty sad not seeing the majestic Fuji....huahahahaha!!!! My opinion of the whole trip, Fuji in a day is doable but please stay overnight for double and triple pleasure...ha..ha... Begitulah kisah kami di Fuji. Ok, stop dulu... nak p blogwalking sat.... dah lama x jalan2 neh...once again, thousand apologies for the long long long hibernation.... .....!


Susah payah mengejar Fuji... At last, caught the glimpse of Fuji on my way back to Kansai from Tokyo. Memang
view u wont regret. X dapat digambarkan kegembiraan. The Pilot told us to look out the window to see the mountain.
No wonder seat kat tingkap kami x dapat free... kami dapat yg the isle, perhaps this was the reason...;)

17 comments:

  1. Thanks for sharing. Can we get the tickets in Japan or must we buy them in Malaysia beforehand?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, u cn buy them at shinjuku (odakyu counter). They have staff who can answer all our queries n advise us on which packages to choose.

      Delete
  2. I've been to Fuji before (back in 2010, it was like 5 years ago) but I would love to go again if going back Japan again, cause Mount Fuji play hide and seek that time =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm... i guess we r in the same boat D... no sign of mt fuji when i went. Too foggy it seemed

      Delete

    2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  3. Yes, u should stay overnight.... suka tak rushing but because japan too high cost travel here, rushing is not an option kan.... huuhuhu

    Follow me at www.mytravellicious.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Planned to stay overnight but due to time constraints, mls nk angkot2 brg dngn knk2 ni semua, so x da lah tidoq sana... ade berangn nk carik fuji kot belah nagoya plak in the future...haha... x putus harap tu....

      Delete
  4. terkejut tgk entry ni...ingat dah pegi jepun lagi sekali....ahaksss

    well...ramai yg ckp tak dpt tgk fuji...takper...ada reason utk repeat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha liza... tu perli ke ape tu? Haha.... x sempat liza nk godek blof...kikiki... blogwalking pon dh bnyk yg ketinggalan...

      Delete
  5. Saya pun belum habis tulis tentang Japan....sibuk sangat. ki3. Selamat menulis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya MKL... narilah kite menghabiskannya... slow n steady....hehehe...

      Delete
  6. Siap pilot announce ya suruh tgk tingkap... Best2! Hehe. Gunung yang dari kecik saya tengok bila tengok Doraemon. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, he did! he..he.. .lepas tu semua pakat p tingkap..ha..ha.. yg memang belik seat kat tingkap syiokla... yg seat freeeee mcm kami ni, p ler kat seat2 kosong...siap mintak tlng ada satu mat jepun ni tlng snapkan...tp itulah die.. nampak la plak kepak kapai..ha..ha..

      Delete
  7. alahai....sian nya dapat dapat lihat Fuji-San...alhamdulillah naib JM baik lah sbb dapat tgk mount Fuji dgn jelas!!! tp hait terubat bila dapat tgk dari dalam flight..okey lah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah JM...tensi betolla!! antara bnyk2 hari..hari tu plok die nak berkabus bagai..mmg x dak jodoh mak...huahauuahaha

      Delete
  8. Aku nampak masa dalam shinkansen je aritu. Pun dah teruja gila. Kalau repeat Japan memang kena buat Fuji hunting ni.

    ReplyDelete