Sunday, 22 September 2019

DAY 3: LEAVING FOR ZAGORA

The next day, we checked out very early in the morning for our 1st Saharan Desert trip... actually bukanla betol2 tengah sahara tu, just pintu masuk nak ke sahara..tapi jadikla.. sebab kita tak larat nak naik kenderaan lama2.. yang ini pon dah x larat dah travel 1 whole day. But the experience on this trip i will cherish the rest of my life.. memang seronok dan berbeza sangat... nak rasa jugak mcm mana mereka duduk di padang pasir kan...

The Saharan Desert appears vast in the imagination of all travelers to Morocco. And anyone who has been to see this natural wonder will tell you that it's an absolute must for any visitor to Marrakech.
Actually ada banyk pakej yang boleh di ambil, ada yang 3 days 2 nights, ada yg 2 days 1 night dan ada juga yang terus ke Fes. Ikutlah, u all nak yang mana.. Tapi memang ada banyak tour operators.. untuk mengelakkan scam, memang saya ambil tour dari tuan riad sahaja.. book dari dia dan bayar di sana.. cash and card accepted. Harga pon sama aja.. 50 euros for biasa dan 55 euros for 1 family in a separate tent.  Actually, kalau time u pergi tu tak ramai umat, u boleh ja pilih tent mana nak masuk. so kami rugi 5 euro sebab nak private tent.. walhal guide tu kata masa kat sana, pilih ja nak mana sebab org tak ramai...huhuhu....

Pagi tu kami simpan bag dekat reception sebab nanti esok memang nak check in semula di sini, so buat apa nak berbondong-bondong bawak barang kan? bawak 1 bag aja cukup dah... Apa2 pon kami breakfast dulu..hari ketiga makan brekafast yang sama, dah x blh masuk dah rasa..hahaha.. layan air jus ajela jawabnya,...

Tengah breakfast, guide dah tunggu kami pagi2 tu dan bawak ke van... van dkt jalan besar.. dah ramai dah yang menunggu pagi tu, dari pelbagai negara. ada yang dari German, Italy dan sebagainya...Kami 1 van dalam 16 orang macam tu la... Since it was winter, so cuaca memang sejukla.. tapi x la sejuk sangat, just nice...dalam 10 darjah macam tu...

Ni dekat pukul 7 dah ni.. berkumpul
dekat van

We are ready!

























Pukul 7 lebih sikit van pon jalan... kami dapat saksikan perubahan mukabumi yang drastik.. daripada bandar yang dikelilingi tembok, ke padang pasir berpokok dan seterusnya ke pergunungan Atlas.





Cantik kan....

Lepas beberapa jam, kami singgah sekejap untuk light refreshment... Yang ni sapa yang belum breakfast boleh la makan.. kami dah breakfast roti keras...

Adik Farah!

Singgah sini untuk breakfast dan tangkap gambar.
View memang cantik...

Seronok fefeeling minom kopi kat terrace ni... sejuk dan view superb!




Berlatarbelakangkan Atlas Mountain... Subhanallah cantik sangat!

Tuan tanah!
Berenti tak lama..dalam setengah jam.. then kita sambung lagi nak ke UNESCO World Heritage site of Aït Ben Haddou.

Atlas Mountain dari kejauhan...

Ni tak tau gerbang apa, tapi ada sorang budak dan maknya turun sini,
nampak macam taman tema.
TO BE CONTINUED

2 comments:

  1. Thanks for sharing Fari...!! Tak sabar nak pergi tapi tak tau la bila.. Insya Allah moga diizinkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. u can do a roadtrip Mulan... Ramai juga yg sewa kereta i bca...

      Delete

AÏT BEN HADDOU

In the afternoon. we stopped by for a while at Kasbah Aït Ben Haddou. Ait Ben Haddou ni juga merupakan salah satu Unesco World Heritage site...

You may also like to read these...