Feel free to follow...

Saturday, 7 July 2012

PAMERAN RAJA KITA

In conjunction with PAMERAN RAJA KITA, i will write every bit of the writing in Bahasa Malaysia...
Opps...sempena lawatan ke PAMERAN RAJA KITA, saya akan menulis nukilan ini dalam Bahasa Malaysia. (Pos GC akan di sambung semula selepas pos ini...)

Setelah membaca blog Hang Dhamim tentang pameran ini, saya rasa macam teringin sangat nak ke sana..Memang selalu lalu depan istana tapi, x pernah berpeluang masuk..Setiap kali lalu, saya selalu nampak bas pelancong berduyun2 kat situ... Dalam hati selalu bertanya2,"apalah die org ni buat kat depan istana ni..?" Rupa2nya, kat istana kita pon ada 'changing of the guards' (maaf, x tau mcm mana nak alih bahasa).  Malang sekali, 'changing of the guards' tu dah tak ada semenjak istana baru digunapakai. Kalau dikekalkan pon x pa.. bertambah menarik lawatan ke sana...

Blm apa2 dah nak belik ais krim...Nampak x budak berdua tu tngh
tunggu giliran...? Pakcik ais krim ni memang kaya dok kat istana ni
pasal x ada plak nampak pakcik2 ais krim lain meniaga selain dia...
Sesampainya kat depan pintu gerbang istana, terkasima sekejap..."Apalah aku ni... mcm2 istana dah pegik, kat London, kat Edin, kat Beijing kat...mcm2 lagikla...tp istana negara sendiri baru la ni nak jejak..." Tiba2 pulak rasa semangat patriotik yang membara... So, jadik tangkap gambarlah kita kat depan tu... Untuk pengetahuan semua, masuk adalah percuma dan kamera dikenakan bayaran yg sangat murah iaitu rm3 manakala telefon kamera rm5 dan kamera video rm10. Oklah tu kan... murah sangat rasanya.... Pameran ni dilanjutkan sampai bulan Disember 2012. Banyak masa lagi masa untuk sapa2 yg nak pergi...

Pintu gerbang Istana Negara Lama
Masuk percuma, x da alasan x leh p...
Padang kat tepi istana...
Lepas tangkap2 gambar..kami pon masok ke perkarangan istana.. dari istana nak ke balairong seri tu agak jauh, dalam 800 meter jalan kot..tp x terasa, pasal 1 tapak jalan, tangkap gambar...setapak jalan tangkap gambar... Ada dua rumah pengawal yg kita kena lalu, satu kat pintu gerbang, satu kat pintu masuk balairong seri.. tp mereka x periksa apa pon, sekadar duduk2 aja kat situ...

Perkarangan istana
Perkarangan istana lagi...
Lampu yg bergemerlapan...
Untuk pengetahuan semua, hanya satu seksyen sahaja yg dibuka untuk pameran iaitu bahagian balairong seri...yg lain semua ditutup. balairung pon balairunglah..janji dapat masuk...

Sign ni diletakkan kat pintu sebelum masuk balairong seri tu...
Bila nak masuk, x boleh pakai kasut..kasut kena simpan kat kotak2 almari yg disediakan...tp ramai aja manusia yg x paham kegunaan kotak2 kasut tu dan sepah2 kasut kat tengah tangga pintu....

Masuk dalam tu, terlopong jap...wahhh...ini rupanya istana..terasa jakun pun ada..x apalah..nak buat mcm mana...dah memang x pernah masuk pon..benda mula2 yg terlintas di fikiran.."kat sinilah rupanya bos aku dapat datukship...oppsss datuk...." 

Masuk2 nampak sign ni... Sila abaikan model2 di tepi ya...
Macam2 yang dipamerkan di sana.. Dari jam tangan kepunyaan agung sehinggalah ke kad pengenalan mereka.... Ada juga radio dan telinga besar tu untuk dengar dokumentari tentang sejarah istana dalam versi bahasa malaysia dan bahasa inggeris... Dokumentari di tv pon ada...

Sebelum explore geladah tempat ni, kita t/t buku
pelawat dulu...
Pandangan di dalam dewan dari pintu masuk
Sebelah tempat t/t buku pelawat tu, ada di jual buku2 dan cakera
padat edisi khas...bagi sapa2 yg nak belik, bolehla
 Anak-anak saya seperti biasa, di mana-mana akan bermain dan membuat onar. Mula2 saya sangat risau nak bawak mereka pasal takot mereka pecahkan barang2 tp bila sampai sana, alhamdulillah, semuanya disimpan dalam peti kaca. Kalau tak, peristiwa di Beijing bakal berulang pulak kat istana nanti... Budak2 ni seronok pulak dengar dokumentari..W/pon dokumentari tu cuma orang bercakap-cakap, tp mereka mengganggapnye mcm org rap (tanggapan sayalah), pasal saya nampak dak Farah begitu seronok mengangguk2 dan geleng2 kepala mcm syiok sangat dengar lagu... Sehingga saya pon terpedaya dan tertarik nak dengar.."Meh sini mama dengar lagu apa nih.?" Farah pon bagi... Rupa2nya.."Kesultanan Melayu merupakan...bla...bla...bla..." Huh, tertipu dngn budak nih... Ingatkan lagu tradisional ke hape... Jom kite tengok aksi perak dak Farah & Faris kat sini.

Sedapnyer lagu...
Dah tukar kedudukan nampaknyer...
X tau la ape yg budak ni tengah fikir... die aja yg tau...
Dah merangkak pulak...

Selain merangkak, terbaring pon boleh....

K, sudah2lah dengan aksi si Farah.... Kat bawah ini pula adalah himpunan barangan-barangan diraja yang dipamerkan di sini:










Secara keseluruhannya, x rugi datang sini... Sekali-sekali bawa budak2 mengenali raja kita... Tambahan pula, dekat aja dengan rumah...Tempat letak kereta pon senang..mungkin kebetulan waktu tu x berapa ramai orang... Saya letak kereta betol2 depan istana, sebelah pakcik ais krim tadi... Kalau sapa2 perasan, kat gambar pakcik aikrim tadik, yg kereta biru tu..he..he...  Sapa2 yg belum pergi tu, bolehlah berkunjung... Baiklah, sebelum saya melabuhkan tirai, terimalah serangkap pantun untk semua...




Opppssss...ada lagik! Saya nak tempek kat sini dak Farah punya penulisan pasal Pameran ni... Pendek aja...enjoy... (saya x edit apa2 pon...apa yg die tulis, tu lah saya tampal...)

Saya pergi  dengan keluarga  ke Pameran Raja sebelum saya masuk ke dalam itu saya makan ais krim dengan abang dan angah dan sharul.Saya di dalam Pameran Raja saya bergolek-golek dan jadi kucing.saya dan abang saya mendegar pasal rumah ini dia ada dua bahasa yaitu bahasa Malayu dan bahasa English.



Sehingga berjumpa lagi, Wassalam...

9 comments:

  1. ya ALLAH...anak ko tu apekehelnya duk baring atas karpet tuh. hahah...

    menarik kan. i wish dorang buat sume sultan. menarik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, very interesting...;)Ko pegik bulan 4 dulu kan..? Budak tuh..? dah x boleh nak diselamatkan...memang tahap kronik...

      Delete
  2. i was there!! :D pernah gi ni rasanyaaa

    ReplyDelete
  3. ahaha...boleh terbaring pulak yer kat situ, kelakar gile!aku pun akan cuba jejak kai ke sini jugak, chaiyo!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya..semangat..semangat orga..! sekangkang kera aja dari rumah kan...? he..he..

      Delete
  4. Banggenye nameku disebut disitu............. huhuhuhu

    Anyway ! dalam sebok kite promosi negara orang ! best gak sekali sekala promote negara sendiri =)) hehehe...Daulat Tuanku

    ReplyDelete
  5. ooo sampai december ye.. kena pegi lah ni.. if not sure miss kan..

    ReplyDelete
  6. HD: ha..ha.. bangga ya..? memangla..1st sekalik aku terbaca pasal menda ni kat blog hang..then, aku terbaca lak kat blog dak John...he..he...

    Kak Yan: haah... so, u still have ample time to visit..have fun...:)

    ReplyDelete
  7. My name is Glen Liu from Travelpreneur Life. I have dropped you a mail. Please kindly check.

    In the email, I have sent you an Invite to the Travel Pool party this coming Saturday, 3 pm at The Zehn Condo located at Jalan Bukit Pantai next to Pantai hospital.

    Please kindly confirm your attendance and if you are bringing any friends.

    My email and contact is:

    glenliuzq@gmail.com; +6593383654

    Thank you!!

    yours truly,
    Glen Liu
    TravelpreneurLife

    https://www.facebook.com/TravelpreneurLife

    ReplyDelete