Feel free to follow...

Tuesday, 6 January 2015

JAPAN WINTER TRIP: THE ARRIVAL

Salam 1Malaysia semua, this is the 1st travel post for the year 2015...he..he..he.. Rupa2nya, ada a few bloggers juga yang ke tempat sama dalam waktu yg sama tp manalah nak tau kan..? he..he..
Trip kami ni selama 10 hari tp tak lah cover semua tempat pon, al-maklomlah bila bawa anak2 memang limited sikit perjalanan... itu yg rasa kena p semula ke Jepun ni..ha..ha... Perjalanan kami bermula dari 7hb December 2014 sehinggalah 16 December 2014. Rasa ni 1st time bawa anak2 jalan lama mcm ni... dah rasa macam japanese dah...:)

Saya belik tiket ni awal jugak... Lepas campor food and baggage 20kg (pergi balik), semuanya dalam RM655.50 (return). Lepas tu ada voucher AA RM200, jadik kira dalam RM605.50 bersih per pax for a return tix to Kansai International. Seat allocation x belik, pasrah duduk mana2, memang dah biasa tp AAX mesti bagi duduk sama punyalah..he..he.. Memang dapat duduk sama, seat yg two and two. Kami jarang amik luggage allowance tp kali ni 20kg tu hanya untuk food. Memang bawak banyak makanan. Beras, kicap, Brahims, Maggi, biskut dan mcm2 lah.... Anak bujang kuat makan, tengok harga makanan di Jepun, boleh pengsan dibuatnya...  Baju x bawak banyak sangat coz duduk kat apartment, ada washing machine, tiap2 hari blh basuh baju kalau nak...

Saya jugak belik insurans dari multipurpose insurans, RM9 per pax untuk cover the whole journey. 1st time ambik travel insuras kau...ha...ha.. sejak 2 menjak ni agak cuak juga.. dapat info ni pon dari blog Azra. Coveragenya x adalah comprehensive sngt coz tngkla harganya pon, tp bolehla... Alhamdulillah, x ada apa2 yg malang berlaku kat kami di Jepun.

Since December is considered as early winter in Japan, suhu still ok lagi.. Maximum dalam 11 darjah celcius and minimum pernah jatuh sehingga 2 darjah celcius. Rasanya, dengar berita, a day after we came back, ada snow di Kyoto...huahahahaha.. tiada jodoh sama snow. Tp ada juga tempat yg ribut salji dengarnya....

Kami x hire any guide, semuanya sendirian berhad. Research dibuat melalui blog2 member bloggers yg dah ke jepun, Cari forum dan juga internet sendiri. Kalau kat Kyoto, saya bnyk tanya pada tuan rumah yang saya menyewa tu.  Untuk ke Jepun ni, saya nasihatkan buat reserach comprehensive sikit sbb banyak sangat option trainnya.. Tp, bila u dah faham, insyaallah tak akan sesat. Ia mudah bila kita dah digest system mereka. I think those yg dah pegi pon, will agree with me.. Masa mula2 tu, memang rasa susah nak pecah kepala tp sbnrnya x lah susah mana bila dah sampai sana...he..he... Tp, jngn p sendiri with 0 knowledge, blh menangis dibuat nya.. Unless u memang hire guide atau amik tour. tu x apalah...

Currency msa kami p ni, dah turun. Rasanya 1000 yen dapat RM29++ gitu. Skrg mcm dah naik sikit but still rm29++... Jomlah tngk2 gambar apa yg ada...

Sempat lagi bergambar kat kedai mainan
di KLIA2

Tu flight kami: D7 536 bertolak 8.15am dari KLIA2.  Alhamdulillah
x ada delay, memang on time. Kami dapat seat yg berdua2, so selesa sikit.
Dlm flight baca 360 mag, berangan plak nak
ke Harbin....hahaha!

Meluncur laju meninggalkan tanahair

6 hours later, dah nak sampai ke negara matahari terbit.
Plane yg sama: Alhamdulillah selamat sampai KIX
pukul 3.40pm. Waktu sana 1 jam lebih' cepat
dr Msia. So, Msia baru 2.40 la kiranya.  

Welcome to Kansai International Airport. Besar juga aiportnya tp rasa mcm
KLIA2 tu lagik luasla... tp x tau la, perasaan saya ke...
Proses imigresen laju ja. Walaupon berator panjang tp mereka ni buat kerja pantas..Sekejap ja dah lepas. Keluar dari kawasan imigresen tu, lepas ambik bag, p belik dan redeem pass. Lupa plak nak ambik gambar kaunter2 pass. Kami belik 2 days Mt Rokko Odekake set (kyoto-osaka-kobe) dan p redeem JR 1 day pass dan belik Icoca-Haruca pass di JR office (ting 2). Bagi yg ada anak umur 12 tahun, sebenarnya agak rugi belik icoca-haruka set sebab naik metro dan bus di sekitar kansai dan tokyo masih lagi dapat setengah harga, sedangkan icoca-haruka tak ada pakej kanak2. Jadi, untuk Faris, kami belik icoca-haruka set, tapi x pakai icocanya, kami yg sebat credit icoca Faris. Die belik tiket kanak2 biasa. Kiranya, Faris cuma gunakan Haruka sahaja. Sebab Haruka ni kalau belik asing, memang mahal. Bila belik set, tu yang dapat 1030 yen one way. Farah pula memang belik icoca kanak2 dan Haruka setengah harga. Faris x boleh belik haruka kanak2 sebab, untuk Haruka train, umur 11 tahun dan ke bawah saja kira kanak2. Hmmm... complicated kan..? 


Lepas tu p amik Wifi pon kat tingkat dua. Dh bayar awal2 online.  Wifi ni saya sewa sehari rm26. Mahal sikit sebab saya tmbh insurans. Ntah kenapa hari tu, baik hati sangat p purchase dngn insurans, kalu x dalam rm18 sehari kot. Saya p surau kat tingkat 3. Sorry, masa ke surau x bawa kamera nor hp...so,  x ade gmbr surau. Tapi, memang bersih, besar dan cantik suraunya. Satu di hujung north wing, satu lagi di hujung south wing, semua di aras 3. 

Jakun kejap tngk vending machine jual rokok ni.
Jepun ni kaya dengan vending  machine, semua benda pon nak jual
kat sini...:)

Bagi perokok tegar, bilik merokok pon ada bnyk di
sekitar airport. Jngn gatal2 nak hisap merata2, kena saman nanti...
Sebab dah belik Icoca-Haruka card, kami pon naik Haruka train ler ke Kyoto. Harga 1030 yen one way. Lepas survey2, ini yg paling murah dan pantas. Dalam sejam lebih sikit sampai kyoto.  Memang belah bagi mula2 nak dok Osaka or Kyoto... Tp rasa x menyesal dok Kyoto walaupon jauh sikit. Memang cantik dan aman. Osaka ni bandar sikit rasanya. Tp, terpulanglah.

Wefie dalam Haruca ExpressTrain . Train ni cuma berhenti dekat
station2 besar spt Tennoji, Shin Osaka dan Kyoto aja. 

Dah sampai Kyoto Main Station. Mcm KL Sentral,
semua berpusat di sini. Besar dan confirm boleh sesat.
Ada bnyk shopping places, Isetan pon ada.  Walaupon baru pukul
6pm, tp dah gelap, winterkan....
Kyoto Tower from Kyoto Station
 From Kyoto Station to our apartment, boleh naik bas atau taxi. Since kami bawa barang mcm gajah bawak lado, so we opted for a cab. Tambangnya 1400 yen. Kalau naik bas, 230 yen seorang. Kanak2 120 yen. Tu memang harga standard naik bas di Kyoto. One day pass cost u 500 yen, kids half the price. 

Our apartment for the whole 4 days in Kyoto. 

Apartment ni namanya Extended Stay Kyoto. Kecik ja, loft apartment, to be precised. Harga RM367 per night. Kira kalau bahagi 4, lebih kurang RM91.83 per pax per day. tapi, memang sesuaila untuk kami berempat. Rasa mcm dah kira murah, coz the whole house is yours, x perlu share2 toilet n kitchen.  Kelengkapan semua complete.  Ownernya nama Kazue, helpful orangnya, I will blog about this apartment in a separate post. Jom tengok sekitar area kami duduk ni.


Malam pertama kami sampai, just strolling across
the neighbourhood. getting to know the area. 

Ada family mart dalam 2 minit dari rumah. 

Just opposite the apartment ada grocery shop. Ikan, bawang pon ada jual. 

The nearest station, Hankyu Saiin Station:  Dalam 10-15 minit jalan jugak.
Tp dalam cuaca sejuk gini, x terasa sangat pon. 

Ok, stop sini dulu. Esok nak ka Arashiyama.



39 comments:

  1. Wah.. Destinasi kita berbeza... Saya pun bawa byk makanan dari malaysia.. Tunggu entri selanjutnya.. Saya suka jepun....

    ReplyDelete
  2. Saya org pertama.. Apa pun nak baca entri selanjutnya. Nak tahu ke mana anda pergi.,, mana ada di tempat yg sama pada suatu waktu. Hi3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun suka jepun... mmg suka sngt..hehe... x cukup rsa dok 10 hr...

      Delete
  3. bestnya kedai runcit depan apartment..boleh beli brg2 segar untuk masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. X sempat belik zila... asal balik kedai dh tutup..haha..mcm burung, kluar pg balik gelap... tp saya ade belik salnon dn seafood lain kt pasaraya..ptg2 ade % sbb kedai nk tutup..hehs

      Delete
  4. Jepun, salah satu negara yang saya mau balik tiap-tiap tahun (kalau lah duit banyak kan bagus xP).. Betul itu. Even kali kedua saya pergi Jepun tahun lepas dengan mommy saya, saya pun salah naik keretapi juga. Tapi it's really fun and adventurous, if not tiada story untuk diceritakan... Hahaha

    Selamat Tahun Baru saya ucapkan kepada Farikica dan seisi keluarga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy new year 2u too D... train lines terlalu bnyk..sometimes confuse juga..haha

      Delete
  5. Haha akhirnya citer Japan dah mai,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..lma baru nak mai kan, kak nori...☺... ada org tu tngh menghitong hr.....

      Delete
  6. wah dah ke jepang ye Farik..wah bagus tu
    nekcik blumlah sampai lagi..tak tau lah bila ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah nekcik, klau ada rezeki x ke mna...☺

      Delete
  7. Alolololo...X sangka kita hirup udara yg sama..kikikiiiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tu... haha..x sangka btl... dh start ke citer?

      Delete
  8. Best nya dah jejak Jepun. Entahlah niat nak ke Jepun ni not in my wish list yet. Mana tau lepas baca your blog tetiba terasa nak gi..hehe.
    Sama lah...i pun nak sngat ke Harbin. Risau tak tahan sejuk jer nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tu... bila bca2 -42 pon ade...adoiii... tp niat hati mmg nk p.. jepun mmg best leez... u should try, mmg seronok....

      Delete
    2. Itulah tu... bila bca2 -42 pon ade...adoiii... tp niat hati mmg nk p.. jepun mmg best leez... u should try, mmg seronok....

      Delete
  9. kita takpi tempat yang sama, tapi kita baca majalah 3sixty yang samaa...hahaha nengok gambo harbin tu terasa dejavu plak...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... yelah.. awak ke selatan kn DJ.. hehe... mmg bln dec muka dpn itu ler die smpai ujung thn..haha...

      Delete
  10. Dah lama teringin mahu ke jepun in.. Sejak visa masuk jepun dihapuskan, dah berangan nak ke sana. Biar lambat, sekurang2nya dpt buat analisis pengalaman2 blogger yg pernah ke jepun..(ayat pujuk diri)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg kena p en zul.. confirm x nyesal.. AAX slalu ja wat hrga2 mampu milik... saya dpt hrga rm600++ tu rsa okla jugak dh tu..hehe. klu ribu riban, x mampu teman...

      Delete
  11. Tak boleh jadi... nampaknya nak kena pergi jugak Nippon ni... tapi entah bila...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. En mie mmg kena p (ulang ayat yg sama spt di atas)... sbb mmg 10x best...hehehe... sudah jatuh hati sama tmpt ini..ntah bila blh p semula...😢😢

      Delete
    2. Ehh..tp bkn en mie pnh p ke dulu2?

      Delete
    3. Dolu-dolu dengan sekarang tentu dah banyak bezanya Fari... saya kalau nak ke sana lagi pun akan korek blog rakan blogger untuk latest info...

      Delete
    4. Iyelah kan en mie... alangkan tasik permaisuri yg saya x p berapa thn pon dh sesat barat dh..inikan plok negara org...kikiki

      Delete
  12. Oh currency dah turun berbanding masa saya pergi dulu. Dulu 3.4. Sekarang bolehlah orang kita pergi selalu ke Jepun.

    Kalau ke Harbin, jangan lupa baca blog saya. Saya dah ke sana 2013.

    Bagus juga dapat duduk di aparment. Tuan rumah duduk sekali ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam prof...haah .dh turun..la rm29 sen2 je per 1000 yen. X, die duduk a couple of block away. The apt was fully ours. Dr blog prof la saya simpan angan nk ke harbin tu..huhu...

      Delete
  13. Japannnn! My dream place to go.... InsyaAllah satu hari nanti....

    ReplyDelete
  14. Wah kejepun pula kite yer! Syiok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyela..bru terhegeh2 nk p... lainla org tu, dh p 2-3 x....hehe

      Delete
  15. Kan senang je nak digest system diorang. Tapi kitorang tetap sesat masuk kampung orang kat Arashiyama hahaha sebab confident sangat, xtengok signboard pun. Aku pun rasa Kyoto lagi aman & klasik than Osaka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teorinya mmg susah...hehe...same.. sesat juga ikot jln jaoh nk ke bamboo foeest kmi hr tu...

      Delete
  16. Ciku suka baca blog ni..byk pengalaman yg distorikan .cikupun paling suka travel to jepun gak..hihi.xpenah lg dpt rasa snow jatuh atas tapak tgn.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih ciku... itulah..samelah kita, belom ada jodoh nak rasa snow jatuh atas telapak tngn...hehe.. thn ni ingt nak misi mencarik snow di seoul la...kikiki...angan2 dulu.. itu pon depends pada rega tiket..kalu dapat yg murah2, bulehler...

      Delete
  17. Alhamdulillah, byk info kat sini, thanks farikica..

    ReplyDelete
  18. Jepun boleh bawa masuk cili api dan limau nipis tak? 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blh... semua pon blh.. x da restriction pon. Tp kita just bgtahu dlm arrival card aje yg kita bwa food. Mereka x check pon..

      Delete