Feel free to follow...

Wednesday, 19 August 2015

BUDGET FOR MY JAPAN TRIP

Tokyo from Government Metropolitan Building
Hi all.. I believe this would be my last post on Japan. It took me almost 9 months to complete the posts... huhu...
Now, let’s look at my co-lateral damage while touring Japan last December.

Flight (return) - RM605.50 per person (inclusive luggage and food) and after RM200 rebate  from my vouchers
Insurans – RM9
Apartment at Kyoto – RM89.25 x 3 nights = RM267.75 per pax for 3 nights
Osaka Museum House of Living – RM17.40 (Double F free)
Kurumi Mansion at Tokyo – RM230 x 5 days = RM1150 @ RM287.50 per pax for 5 nights
Haruka @  Kyoto – 1030 yen x 2 =  RM70
Wifi – rm26 x 9 days = rm234 / 4 orang = RM58.50
Kansai Wide Pass = 2200 yen = RM75 (Farah half price)
2 days Mount Rokko Odekake set : 3600 yen = RM120
One day Kyoto bus pass – 500 yen = RM16.50 (Double F half price)
Narita Access – RM31
Icoca card: around 4000 yen = RM132 (Double F half price)
Train to Narita : 1300 yen = RM43  (Double F half price)
Disney Sea Ticket (after 6 Pass) - RM116.40 (adults n children same price)
Fuji-Hakone Pass + Romantic Train – RM186 per adult and RM60 ( Double F)
Peach ticket to Tokyo (return) – RM237 (inclusive 20kg  baggage allowance)

TOTAL WOULD BE: Approximately RM 2275.55 per pax (10 days 9 nights Kansai & Tokyo Trip)
Faris and Farah lebih murah.

Ini anggaran, mungkin ada yang saya lupa. Tp kalau lupa pon, x banyakla beza. Food memang x beli. Semuanya homemade...he..he...

Ueno Park in Autumn
I did make a mistake in buying the return tickets from Kansai. I should have bought the ticket to KL from Tokyo so that I did not have to get back to Kansai. At least I could save a few RM there…huhuhu…

View from the pirate ship @ Lake Ashi
Our trip to Kansai and Tokyo took us 10 days and 9 nights. I think everyone knew that short period of time would not do Japan any justice. It was definitely not enough to tour Japan and get to know the whole area. Every region is different, therefore I promise myself to get back to Japan in the near future since the Visa free period is still on-going.

38 comments:

  1. yup. mmg betul kene beli multicity barulah kdg2 tu x buang masa nak pegi the starting point balik. tp kene tgk harga jugaklahkan. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah.. that was the most regretful act of the century...haha... yelah, masa nak belik tu excited giler tengok tiket murah kan... harga mmg murah u... just add rm100 mcm tu via Haneda..

      Delete
  2. Definitely a must go again for Japan!
    Love everything about the country.. Hehe..

    Lepas ni entry ke mana pulak tuuuuu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas ni ke negara gajah putih... yg I dok tanya dengan u tu...he..he..he...

      Delete
  3. wah dah nak tutup buku kira kira ye..nekcik pun haritu 4NKorea 6N Japan..dlam Rm3500++ camtu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tutup buku dah nekcik.. saya dah lama dah cerita x tutup2...akhirnya habis jugak ceritera ini...:)

      Delete
  4. Patutnya haritu Fari cover dulu kawasan Kansai... so next trip kawasan Tokyo pulak... Jadi adalah alasan nak mengulang ke Nippon...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ada hati nak p lagik ni PLM... nak ulang tempat sama, pastu nak ke Nagoya, Sapporo... semua tu dalam angan2...kikiki...

      Delete
  5. ok la...below 3k...jepun kan....serba serbi mahal....
    best best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm...memang semua mahal2 belaka... itu pon penat pusing2 bajet liza...hehe

      Delete
  6. That's fantastic budgeting! As long as you had a wonderful trip, it worth every cent.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah... the trip was fun and wonderful... feel like flying back to Japan..;)

      Delete
  7. kalaulah rm 2000+++ untuk 10 hari tu, rasanya dah murah sangat la tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pon rasa ok dah bajet saya tu dorset.. cuma kalau belik pass metro mungkin lagik save kot. hari tu x belik pasal x dapat gambaran lagik wayar2 metro kat tokyo.. if let's say ada rezeki ke tokyo lagik, rasa dah tau dah macam mana nak susun perjalanan untuk minimize the cost.

      Delete
  8. Pergh! Not bad lah budget camtu, 10 hari kat Jepun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I do think my cheap flight tickets contributed much in the rm2k budget ☺

      Delete
  9. Semurah-murahnya di Jepang memang tetap mahal ya Kak FariKica..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyalah Gun. Nothing is cheap nowadays.. lg2 dngn currency ringgit yg menjunam terok 😕

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  10. Murah berbanding saya..tahniah dah habis menulis..saya belum habis lagi...banyak halnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak lagi ke MKL...? hehe... yelah, saya ni pon bercinta nak menghabiskannya...hehe

      Delete
  11. Kita orang baru nak pergi Jepun bln okt nnt..Hrp2 bajet dlm rm3k ke bawah cukup since currency x menentu skrg.huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya yen still sama... say about RM31 for 1000 yen?

      Delete
  12. fari! omg murah tuh..ni yg semangat kumpul big points byk2! ekekek.so that i can purchase flight tix murah mcm u jugak
    ok tq for the tips..i will buy kul-osaka...Haneda-Kul..btol kan?
    ekcceli tix osaka tu dah jumpa rm600+ tapi tak beli sbb next yr anak upsr..lps upsr maybe boleh...sejuk sgt tak kalau pergi end nov?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Big point saya 0 farra..huhu... asik lupa nk key in... end of nov ok. X sejuk sngt. Rsa seoul lg sejuk time tu

      Delete
  13. Sangat budget, I like! Plan untuk ke Osaka & Kyoto but dunno when yet. Tapi boleh simpan dulu blog nih as rujukan :)

    ReplyDelete
  14. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  15. untuk 1 pax including lodging n tiket mmg murah dah tu =)
    CT ni belom trbuka hati nak ke Jepun.. tngk je dlu kawan2 semua pegi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best jepun ct..bersih terator nyaman. Cuma tokyo crowded. ..rmai umat ☺

      Delete
  16. what a cool photo.Excellent working
    http://www.auratrends.co.uk/
    http://grabbit.com.pk/

    ReplyDelete
  17. Fari!!! i is jeles uoulss pandai buat budget....10 hari x sampai 3 ribu je Japan? adus!!! JM ke Seoul 10 hari je pun dah cecah RM3K++..ni mata wang Won naik lagi cecah RM3.80....plus harga tambang subway naik lagi 200won..huhuh...sedih lah nk balik 'kg' belanja byk...kampung lah sgt kan...pui!! eheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...kena pndai bajet JM.... kami berempat..☺.. iyelah... matawang kite makin merudum... susah nk kemna... expenses naik terok... kena carik tiket yg btl2 murah...huhu... haha... org kg jaoh mmg gitu ler JM... duit kuar bnyk.. cer kg kat kg pasir...hr2 blh blik..hehe...

      Delete
  18. baru prasan fari tak beli pon jr pass kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Farra, hanya belik 1 day Kansai Wide pass untuk ke Nara dan Osaka hari last tu...

      Delete
  19. Hi nak tyn insurans tu beli dkt mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi... saya belik online... rasa etiqa pon ade juga.. hrga lbh kurang...

      Delete