Feel free to follow...

Monday, 22 April 2013

Makan2 di Rome

Nak citer pasal kedai makan pulak...:) Worry not if u're in Rome as there are plenty of halal eating outlet especially near Termini. When I was in Rome, I went to this restaurant a few times.  Restoran ni dekat aja dengan termini, berdepan dngn stesen2 bas HOHO yg pelbagai jenis tu. IMO, rasa makanan kat kedai ni lagik enak dari Luna Capresse dan yang paling penting,  harganya pon lebih murah. Lagipon, we would walk pass this restaurant every time nak menghala ke Termini.  Kalau waktu siang, memang penuh sentiasa kedai ni... Malam pon bukak, sampai 12am rasanya. Nama kedai: Indian Halal Restaurant, Termini Halal Food. Tak commercial langsong nama kedai kan? Next to it, ada pharmacy. Anyway,  the food portion was large, u can even share the meal, kalau jenis yg makan sikit tu.

In front of the resto. Resto ni memang x serve alcohol.

Pamphlet


















Inside the resto. Ni waktu dkt tengah malam, so lengang sket. We came for late dinner after coming back from HRC.
Inilah antara makanan yg kami dah try, Nasinya lembut betul... Baru masak kot.. Imagine eating hot cooked rice in a chill weather...superb!

Prawn Briyani (5.50 euro), Chicken with bread (murah ja, tp dah lupa harga).
 kalau x silap sekali dngn air. Menu ayam tu yg paling laku like
hot cake coz antara menu paling murah, Ramai org makan, 
My dream came true. Eating the real Italian Carbonara. 7.50 euro per set
with drink.
Beef Briyani with Tea (5.50 euro)
There are plenty of meal options here. From Italian to Asian cuisines. Apa lagik yg ada? Kebab, tandori, falafel, Burger, pizza, naan...u name it!
_______________________________________________________________________________

While waiting for the bus to get us to Fumi Airport, we stopped by at this kebab pizzeria to pack our lunch. Boleh makan kat airport nanti. We were so full after the heavy breakfast at the hotel, so we just 'tapau' some food for lunch later. Sorry, nama kedai memang x ingat, tp memang opposite Terravision punya bus stand. Tp dekat alley tu memang banyak halal food kiosk, just choose which one that attract your heart the most.  Harga pon semua lebih kurang sama. Tp beriyani kat sini memang sedap... Kami dapat xtra lauk percuma coz tolong bg tau owner kedai tu, kebab die dah terbakar..he..he.. Die sebok kat dalam stor smpai x sedar kebabnya kat luar dah hampir hangus...

The entrance
Plenty of food choices. Rambang mata


Menu: Siap ada tourist menu lagik...(enlarge sikit, so that u can see the price)

The lane where the pizzeria is located.
Conclusively, one will never starve if u go to Rome...:)  TO BE CONTINUED

11 comments:

  1. best nye awk dapat ke rome =))

    ReplyDelete
  2. Hi Lavender.mmg Seronok kat rome tp terlalu singkat masa, so ada tmpt yg x p.. Lgpon winter, so very limited waktunya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selain rome, u jalan2 mana lagi? travel 1 europe ke? btw, saya ni hantu italian dishes... kalau la saya berpeluang ke Itali, saya nak makan cheese banyak2 yang macam macam jenis tu. hehe

      Delete
    2. X la.. Saya ke istanbul...then, lajak ke rome sekejap.. Travel 1 europe kena sebulan lebih.. Cuti takdoo..he..he.. Mmg, cheese mereka sngt sedap. Hari2 saya mkn cheese masa bfast kat rome n istanbul.. Btw lavender, spaghetti tu mmg sedap..he..he..

      Delete
  3. bestnya makanan kat rome...mudah sgt nak crik halal food..pergi je sebelah termini station tu...hehehe saya pergi utk kerja, tak dpt explore sgt pun...tp jadilaaa naik hop on hop off...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's ok DJ. Nanti boleh dtg semula bila2 ada masa...:)

      Delete
  4. Saya suka sangat makan makanan Itali ni. Tapi masa pergi ke Itali zaman dulu2 tu tak dapatlah makan sesuka hati, sebab yang halalnya tak ada. Nampaknya kalau pergi lagi zaman sekarang ni saya nak try semua makanan yang Farikica tunjuk di sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..ha.. Prof, U should try the Italian cuisine here.. Yg mcm briyani2 tu, mana2 kita p pon, memamg kena makan kat kedai2 gitu kan...?

      Delete
  5. Salam Farik..breakfast kat KL...makan malam di Rome!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..billionaire sngt munyiknyer tuh, nekcik...he..he...

      Delete
  6. Wow makanan yang banyak di rome!

    ReplyDelete