Feel free to follow...

Friday, 12 April 2013

The Vatican City

The next day, pagi2 lagik lepas breakfast, kami dah menapak ke arah Termini Station, nak tunggu bas hop on hop off to tour Rome..He..he... Untuk pengetahuan semua, inilah kali pertama saya betul2 naik2 bas HoHo ni... Selama ni, asik namPak orang naik aja.. x pernah dapat tour2 naik... Ada banyak syarikat yang kendalikan bas ni.. Kekerapan pon bnyk even though during winter. We didn't have to wait long at each stop coz the bus was always there. Cuma pastikan kita naik bas yg betul coz rupa bas2 ni lebih kurang aja.

Actually, naik transportaion awam pon sngt senang di Rome. It just that, kami sesaja nak try test naik HoHo. Kalau naik Metro, cuma bayar  euro 4 for one day ticket. To me, naik HoHo ni kurang stress kot rasanya. Coz u just follow the route of the bus without having to think of the direction. Sambil2 tu, boleh tngk keliling...  But my main reason of opting for HoHo is lack of time... Nak kejar masa yg sangat singkat di Rome ni...


We bought the Rome Open Tour Bus tickets. Waktu ni tengah tunggu bus.
During winter, bus departs at 9am and last bus departs at 5.30pm.
Price is 20 euro per 24 hours (online price). 48 hours pon ada. 

Our 1st stop was the Vatican City. On the way to Vatican City tu, kami snap2lah gambar2 dari atas bus.

Pillar apa ntah
Santa Maria Maggiore: Basilica rasanya... Tapi ada nmpk mcm change of
guard kat depan tu...
Random photos captured from the bus
Stop for a while at Piazza Venezia. Ramai org suka lepak sini. Planned to come back in the evening to check out the Pantheon, tp x sempat coz hari dah hujan2 renyai dan dah gelap. Itulah satu masalahnya during winter ni, kejap dah malam...kejap dah malam...

Building at Piazza Venezia
Taken from the side.
St Peter's Basilica from afar.
A little info of The Vatican City from Wiki:

The Vatican City is the world's smallest state, being only around 44 hectares (110 acres) with population of just over 800 people making it the smallest internationally recognized independent state in the world by both area and population.  It is the 1st state to become the first carbon neutral state and is governed by the Pope (Bishop of Rome). The territory of Vatican City is part of the Mons Vaticanus, and of the adjacent former Vatican Fields. It is in this territory that St. Peter's Basilica, the Apostolic Palace, the Sistine Chapel, and museums were built, along with various other buildings.

Memang kecik aja area Vatican ni. When u want to enter St Peter's there will be a security check before the entrance. Worry not, they are just doing their job... Scan sikit2, lepas tu jalan la... Cuma problemnya jika orang ramai, it can take hours of long qs. Fortunately, during winter, org x ramai sngt. So, we didn't have to Q that long. Dalam 5 minit mcm tu aja... Tu yg seronok p time winter...:)

St. Peter's Square. Malam2 cantik tmpt ni...

Captured from the square

Kat palang2 besi ni lah kita berator untuk ke security check.
Cuba bayangkan di waktu summer, semua org dok berator berpusing2
keliling besi ni, sampailah ke dalam.
Dah masuk dah...














X sempat tangkap gmbar kat security checkpoint, takot kena
marah sebenarnya...he..he...

Jom tengok kat dalam ada apa...









Masuk St Peter's free tp nak ke muzium kena bayar ye... Itulah yg ada kat dlm, nak terangkan satu2, x berapa nak reti..tp one thing i noticed, memang sangat cantik, esp langit die (bumbung la). Boleh juga naik ke tingkat atas tp kena bayar... Ramai yg naik tp semuanya hajat nak menunaikan ibadah, rasanya...

This way to the Musei...

Lepas jalan2 kat area ni, rasa sejuk dah x berapa nak tahan... so, sambil tunggu bas HoHo, kami singgah minum koko kat kedai ni..sambil tu, p toilet sekalik (itulah tujuan utama sebenarnya...he..he..)

Coffee shop ni bagus, very mother n child friendly. Ada disediakan
tmpat khas yg sangat cantik untuk ibu2 yg menyusukan bayi..:)

~To be Cont~   PLS CLICK HERE FOR PREVIOUS POST

10 comments:

  1. Dekorasi dalam St Peter ni ada iras ngan the venetian kat Macau..ye ker..ke JM tersilap hee

    Bila lah leh jejak kaki ke Rome ni..hanya sekadar mampu sekitar negara Asia jek.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Venitian Macau? maksud JM hotel casino tu ker? Pasang angan dulu,,pas tu baru plan..he..he... lagipon, dekat2 dulu..lama2 baru yang jaoh (peribahasa baru)

      Delete
  2. Masa saya pergi dulu, dapatlah tengok Pope di tingkap bagi ucapan pada semua orang. Masa itu ramai orang bersesak-sesak. Tapi saya tak masuk ke dlm church tu. Tengok di luar saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. Hari ahad kot waktu tu..? masa saya p x baper ramai org...kelibat pope pn tak nmpak..he..he..tu pasal la x ramai org kot... bukan hari pope bertemu pengikut agaknya..he..he... tp saya perasan ramai betul org kulit hitam menjual-jual pakej tour sekitar rome di vatican...

    ReplyDelete
  4. kalau tak silap farikica, sinilah part dalam citer da vinci code rasanya,sebab scenery lebih kurang...ke salah..agak-agak jelah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Citer tu mmg bnyk scene kat vatican dn rome, tidak syak lg..saya pn tngk citer tu sekali dua aja.. X baper nk perasan jugak...he..he

      Delete
  5. Tu gambar gambar dalam church ke ? Cantik hiasannya. Terutama bila pandang ke atas tu...Bilalah nak jejak europe pulak ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah, dlm st. Peter's... Ala, kak ita pon slalu jln2.. Mesti smpai punya one day...:)

      Delete
  6. Rome!!!! OMG!!!! bestnyaa!!!!!

    ReplyDelete