Feel free to follow...

Sunday, 16 June 2013

BOA GUESTHOUSE @ HONGDAE

Anneohaseyo! He..he..just got back from Seoul everyone. Seoul was fantastic but panas la...Silap sendiri, sapa suruh p time summer...he..he..ingatkan summer di Seoul ala2 manja mcm di Amsterdam, London tu sumer, rupanya, agak panas ya tuan2 dan puan2...he..he..

During our whole stay in Seoul, we had stayed at Boa Guesthouse and we had no regrets selecting this wonderful guesthouse. Bnyk rintangannya nak sewa accommodation alkisahnya. Previously, I had booked Namsan2 for 2 people very far ahead in advanced. Later, a few days before leaving for Seoul, my kids decided to tag along. Contacted Namsan for a room change but to no avail, no room available for 4 pax. In a rush, i had to find a place to stay for us 4. Got a lovely apartment near Dandaemon through Flipkey tp boleh duduk 2 hari ja. Even guesthouse yg sebelah Namsan tu, ala yg pakcik garang tu, Mr Lee tu..apa ntah nama guesthouse die..pon penoh...Mula2 ada availability tp bincang punya bincang x sampai seminit dah ada org lain book... (mcm tiket sale AA plak rasa...) So, ntah mcm mana, i read in Trip Advisor about Boa and tried my luck here. Luckily they still had rooms for 4 pax, itupon dah nyawa2 ikan, hampir full. Still contemplating coz i didn't really do any research about Hongdae area tp book ajalah...daripada tido kat tepi jalan nanti..he..he..

So, i booked everything online. Gave my cc number for verification and stuff... Tiba harinya, kami pon sampai....he..he...

Sangat senang nak carik as the direction from their website is very crystal clear. Click here for the direction. Memang tak ada naik turun bukit. One thing worried me was the climbing of hills to the guesthouse. Alhmadulillah, this guesthouse hadn't encountered that problem.

Ini main entrance. 5-storey building
Sampai2, nampak nama dah terpampang..he..he..

We arrived early in the morning, around 10 am. Luckily we could check in at 11 as the room was apparently ready...Seronoknyaa...After breakfast kat kitchen, kami naik bilik...
This is the reception. The receptionists spoke good English and very
helpful too.  You can ask almost everything from them...:)
Our 1st room. 2 double deckers with ensuite bathroom.
After a few days we moved to the sweet room (ala2 suite la)... bigger room for my family. I wanted to book the sweet room for all the days but sweet rooms were only available after a few days. Itulah, booking lambatkan... terima ajalah... One thing i like about the room is the cleanliness. Both rooms were very clean. I couldn't spot any stain on my blanket or pillow. Memang putih bersih, rasanya mcm barulah... Toilet pon sangatlah bersihnya. Ubat gigi pon ada.  Cuma, one drawback is the towel. Kecik yarabbi, sebesar towel lap rambut tu... Adoii, terima ajalah.. Boleh ambik sebanyak mana yg diperlukan...X tau la guesthouse lain pon mcm tu jugak ke keciknya towel?

More comfortable and spacious
Let's look at some of the facilities here. Kalau nak tau, di kitchen ni, mereka asingkan utensil, pots and pans serta spices for muslim guests. Pinggan mangkuk n cutlery pon asing. Bestkan! They put them in one locked cupboard. Besides, ada bnyk makanan tinggalan guests sebelum ni yg boleh kita gunakan. Rasanya mika pon dari Msia coz ada maggi, milo dan sebagainya. Beras pon ada. Breakfast is at 7-10 every morning. Biasala cereal, milk, bread, jam and eggs. Tp hari nak balik tu, kami b'fast awal, dlm pukul 6 mcm tu...Free flow of tea n coffee...

Top: The Kitchen is very clean. Every day, after breakfast, the staff
will wash the utensil with boiled water.  Pinggan
mangkok pon mika cuci balik. 
Top: Ruang kat dinding dipenuhi dngn pelbagai info.
Bottom: Reading n drawing corner.
Some of the activities to kill your time. Darts, uno, board games,
etc pon ada... Free usage of Internet. Also, free international calls
to land-line. 

Laundry  kat tingkat atas. Free use of washing machine and
powder. However, u need to pay 3000w for the dryer. Boleh sidai
kat atas tu...Ada tempat sidai, tp kalau hujan, tanggung sendiri.

Surau pon ada di tingkat 6. (Photo courtesy of Boa Guesthouse).
Lupa nak snap surau coz bila naik atas ja, hari dah malam...

Ini rooftop. (pon courtesy of Boa Guesthouse). Lupa jugak
ambik gambar.
From the airport (Incheon), take the airport railroad and stop at
Hongik University (exit 4). Journey is about 47 minutes. -3750w.
Dari tren nak ke guesthouse dlm 5 minutes walk.
This way to Boa Guesthouse
Handmade by Farah...:)
Overall, I'm very satisfied with my stay here. Hongdae arra is a fine area to stay. Not too crowded like Myeongdong,  laid back. Liked it here! Sangat oklah untuk yg beranak pinak mcm kami ni..he..he.. Tp ada area Hongik yg happening, exit 2 rasanya... Yg exit 4 ni, bnyk cafe2 roti...he...he..

TQ BOA GUESTHOUSE. We'll be back here if we ever come to Seoul in the future... For more info: pls click here.

NEXT POST

18 comments:

  1. Rugi kan ke sini pada musim panas... Saya ke sini pada akhir musim bunga tapi udara masih nyaman...

    Guesthouse tu nampak cam best, siap ada surau dan penunjuk kiblat lagi...

    ReplyDelete
  2. Mmg bln 5 dan 6 aja cuti yg agak panjang, mie.. So, nak tak nak memang kena pegi time summer jugak..he.. he.. tp still ok, x la sepanas KL ni ha.. sampai 30 lebih,..mcm ala2 gentingla...hi..hi...

    Mmg sngt2 ok guesthouse ni cuma lebih mahal dalm 20k won for 4 pax. tp saya sngt2 berpuas hati tinggal kat sini..:)

    ReplyDelete
  3. Salam...
    Rasa BOA ni cawangan Yeha yg kat jeju tu....mmg well manage..confirm puas hati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam liza... Ya tepat sekali.. Mmg puas hati sesangat..

      Delete
  4. mmg kat mana2 GH pn, towel yg dorang kasik mmg kecik ala2 face towel tu. adoyaii... tak puas nak guna actually. tp bila dh slalu guna actually ok je. haha..

    wahhh bagusla GH ni siap ade kiblat and surau. bagus2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tu.. Naik bingung aku tngk towel tu..kui..kui.. Haah, aku pon terperanjat jugak bila tau ada surau.. Ok lah tu. Tp overall, mmg worth la GH ni.. Highly recommended!

      Delete
  5. ok lah tu, dapat jugak booked gh last-last minit, dapat pun gh yang best. siap asingkan pinggan manggkuk lagi...tengok kitchen pun besar, banyak kerusi meja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tu kan. Alhamdulillah.. Ya lah, mula2 kan dh confirm kat Namsan. Cuak jugak mula2, x smpai seminggu nak p, tmpat tinggal x jumpa lg.

      Delete
  6. ohh bestnya..kalau kita ke luar negara..dan jumpa pulak kemudahan untuk muslim..tetiba terasa sayunya hati..kerana mereka menghormati kita kan..ohh menjelajah merata pelusok ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tu.. Bila ada kiblat sign dlm bilik pon saya dh agak terkejut. Bagos mika ni, saya kata dlm hati..he..he..

      Delete
  7. Hai Kak..

    Saya jumpa blog akak ni sebab nak review tentang guest yang penah menginap dekat BOA..saya akan ke Korea bulan 9 ni..Saya baru je cancel guesthouse di Itaewon sebab nak ke guesthouse tu kena daki bukit yang tinggi..so far tak buat lagi reservation dengan BOA sebab menunggu refund dari Guesthouse di Itaewon tu..Bila baca blog akak ni, memang tak cari lain dah..Nak stay BOA Guesthouse jugaklah..^_^V

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi may...iye..so far akak sngt puas hati duduk di boa.. dkt trip advisor pon I ada buat review. Blh la tngk di sana juga.

      Delete
    2. Kak..me again..heheh..memang puas hati duduk sana kak..owner dia pun baik..staff2 semua..seronok duduk situ..In Shaa Allah, ada rezeki ke sana lagi, saya akan stay di situ..Kawan-kawan yang tengok FB saya pun kata nak duduk situ jugak..korea di hati~ ^^,

      Delete
    3. He..he...I'm very glad u like the GH.. Convenience x lokasinya..? dkt dngn subway kan..? itulah, kalau servis bagus, kita mesti rekomen, dan bila ramai org rekomen..barulah bisnes untung..kan...kan...:) tp yg i paling sukak kat sini kebersihannya..mmg sangat bersih... putih melepak selimut2 dan cadar2nya...hi..hi..dapor pon bersih

      Delete
  8. Godek ur entries pasal South Korea...penyakit di awal pagi suka saiko diri baca travel entries orang kat negara tu. Respect lah kat GH ni, siap ada surau & arah kiblat. Macam kat Petite France gak. Sedih cause some hotel kat KK ni xde sediakan services macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bibi blh carik kerja kat SK lah lepas ni...suka sangt dngn negara tu..he..he.. Petite France x sempat p.. memang plan nak p tp dah kalut2 dngn askar2 tu..teros x sempat..hi..hi...

      Delete
  9. As salam dear, tq for the info shared on the guesthouse. Nak tanya, makanan halal senang ke nk dpt? Or mmg kena masak sendiri? Tqvm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... mknan halal ade.. tp kena carik... saya masak sbb mknan halal agak pricey bg saya kt sana. ... hazlin p bila?

      Delete