Feel free to follow...

Thursday, 13 February 2014

MEDAN (DAY 1)

Salam semua,

Seperti yg tertera di atas, my next destination would be Medan di Pulau Sumatera, Indonesia.  Sebenarnya ada satu set entry lagi tertunggak, yakni entry umrah. Insyaallah, after citer2 Medan lah ya.

Sebenarnya, mmg x plan nk jln akhir tahun coz end of the year is normally a peak period for me. Mmg bz gila2 tp dh kwn ajak, jom ajela...kebetulan tiket pon murah. We got the return ticket to Medan for RM103. We didn't pre-order any food as the journey was so short.  Pendek kata, nk bakar sebatang rokok pon x dan.

We departed from LCCT in the evening. Bear in mind that Medan is one hour behind us. Oh ya, airport baru Medan skrg di Kuala Namu, no more at Polonia Airport. The drawback: about an hour to Medan, unlike Polonia Airport, only 5 minutes drive to Medan. Anyway, airport lama tu dh jd army hangar dh skrg. Kesian hotel2 sekitar airport lama tu, mesti kurang guests.

Same building as the airport.
Sampai aja di Kuala Namu, pak supir dah menunggu. Kami mkn dulu dkt A&W kat airport, baru ke hotel.

We stayed at Swiss Belinn Hotel. Nice boutique hotel with 24 hours convenience
Store next to it. The hotel upgraded us to double deluxe rooms because there were no more superior rooms at the moment. May be because ada 1 bas rombongan baru sampai dh sapu semua bilik biasa kot.

Breakfast pon ok. Variety, mcm2 ada. Farah had to pay rp45000 for breakfast. Oh ya, harga bilik kami dlm rm90 (inclusive of breakfast for 2). Ada wifi dlm bilik. Laju n freeee....
Top: The bed
Middle: seating area in the room
Bottom: free computer with
Internet access at the lobby.
Malam tu kami x da apa2 xtvt cuma tido je lah... esoknya pagi2 Pak Hassan dh tunggu nk bawa pusing Medan dan seterusnya ke Toba.

1st destination was Istana Maimon. Istana ni kecik aja. Ada entrance fee tp x ingat brp tp murah ja. About seringgit gitu. Dlm tu blhla snap2 gmbr dan ada kedai2 jual souvenir. Even di luar istana pon ada bnyk kedai souvenir.

Di verandah istana
 Ada juga disediakan sewaan costume kanak2. Bayarannya rp10 000 per kid, per attire. So, princess2 mmg excited. Princes? Buat x layan....sebok main tombak.

Before
After

2 happy princesses

Kami x lama kat sana. Lps tu singgah shopping kat kedai telekong dan ke pasar ikan.

Telekung2. I only bought 1..ha..ha..dh shopping
Habis kat Bandong hari tu kan...
Frankly speaking, prices in Medan are way too expensive compared to Bandong.  Tp bila dah sampai tu, belikla 1 2 brg, buat syarat....

Pasar ikan ni sempit dan ramai org. It reminded me of the market at chow kit. From pasar ikan, we had lunch at a padang resto.




Tasty!!! Sangat kenyang mkn....

After lunch, we departed to Parapat. The journey took about 5 hours.  If there was a highway, I think motorists could cut the journey short by 1 or 2 hours.

~to be continued~

12 comments:

  1. Teringin betul ke medan. Tiket tu murah sgt dlm seratus je kan? Tapi kata medan lagi mahal dr bandung tu yg x best. Mahal dr segi apa ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh..mahal dr segi nk shopping2 kain, telekong, batik, menda2 gitu ler.. hotel dngn mkn2 tu lebih kurang aje rasanya...:)

      Delete
  2. Comeinya princess..anak siapa lah tu heeee...continue..nk lihat apa yg menarik di Medan tu..Woww...murah benar harga tiket nyeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..ha..menarikkan harga tiketnya? Tu yg rasa memanggil2 tu...

      Delete
  3. Ah... You went to Pasar Ikan, I told my local cousin there that "kalo jula baju dipasar ikan, maka jual ikan di Pasar Baju yah?". They laughed!

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..he..yup went to pasar ikan but i didn't buy anything...just for the sake of exploring the place. nanti org kata, pergi Medan tp x jejak pasar ikan pulak kan..?

      Delete
    2. betul betul... hence i ikut diarang. i gi dulu sebab ada relative wedding so skali harung ler.

      Delete
    3. Wah..u have relatives in Medan...? That's interesting!

      Delete
  4. Saya suka makan-makan di Medan. Enak banget! Airport baru tu jauh tak dari pusat bandar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak jaoh la Prof... Satu jam lebih jugak. Kalu airport dulu kan 5 minit aja...tp airport baru ni cantik dan lebih moden.

      Delete
  5. Wah...Medan... this was my 1st destination when I decided to backpack.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye ke? What's yr blog? Blh baca2 cerita

      Delete