Feel free to follow...

Monday, 17 February 2014

Danau Toba International Cottage

Hello all...

Let's continue my journey @ Medan. After luncheon at the padang restaurant, we continued our journey to Parapat. The journey took us about 5 hours...sigh....sob..sob...tp mcm2 pemandangan u blh tengok... ada hutan, ada kampung, ada mcm2 lah... Pak Hassan pulak jenis x kisah, boleh aja berhenti kat mana2... Cuma kami aja yg x suka berhenti2 sangat...nak cepat sampai...

We stopped for a while at the famous Paten Shop. X belik pon, rasa2 kacang free (memang ada free sample for visitors), p toilet, lepas tu cabot... x ada yg berkenan. To me, the shop is too exaggerated! Harga mahal sikit dari kedai biasa. Another reason we didn't buy, perhaps because we were too tired of the journey in the car...so, stretching2 apa yg patot ajela...Ample parking space though, senang nak parking.

The entrance
Ada one group of tourists sedang merasa2 kacang. 

Lepas 15-20 minit dekat Paten, we continued our journey to Danau Toba International Cottage. Dalam kepenatan tu, tiba-tiba bila ternampak aja view of Lake Toba, terus hilang segala penat 5 jam tadi...hihihi... to tell you the truth, that was one of the most magnificent view i had ever seen in my entire life. Tranquil and serene, full of mystery. It's hard to describe by words the serenity of the place, so pure and demure...

Captured from inside the car. 
Dekat2 nak maghrib, kami pon sampai ke hotel. Kami sekeluarga chose the superior rooms while my friend and her family stayed at the cottages (near the pool). Cottage style is much more expensive than superior room. However, view di superior room memang superb!  Bukak pintu, terus nampak Lake Toba... Nyamannya rasa....jauh dari kesibukan di Kuala Lumpur.... Dengan cuacanya yang nyaman, memang seronoklah..rasa tenang dan carefree... Suhu pada ketika itu agak sejuk, dalam 18 darjah celcius gitula... The cheapest room would be standard room tp masa kami book tu, dah sold out. Memang kami plan nak duduk sama, tapi dah x cukup bilik, tu yang pilih bilik lain2 style. We booked directly from the hotel's website. Booking online from the website is much cheaper than walk in. For example, for our superior room, we paid rp450,000 (app RM125) per night instead of rp500,000 (app RM150) inclusive of breakfast for 2. Bnyk jugak difference tu!


1 double bed, cukupla untuk kami 3 beranak. Yg baju biru tu kawan
Faris, aka adik angkat die, datang melawat. My parents stayed next door. 

Ha..motif utama gambar ni nak tunjuk, bukak pintu, nampak danau.
Jadi, silalah abaikan semak samun kat tepi2 tu ya...:)

The view from our superior room. Cantikkan?

Mama n adik in the morning. 
How's the hotel? Obviously it's a 3 star hotel, so memang ala2 3 star hotel la. Tp kedudukannya tu yang menyebabkan kami pilih hotel ni. Harganya pon berpatutan... Tplah kan, banyak betol nyamuk kat sini...adoila kenyang rasa kena gigit... Kami ada complain kat housekeeping, mereka pon semborla bilik dengan ridsect. Air panas plak ada time penggunaannya (dah lupa plak time) - petang sekali, pagi sekali. If u miss the stipulated time, alamat beku ler mandi sejuk....  Housekeeping memang pantas. Call aje, teros mai. Sekejap I mintak bantal, sekejap mintak sejadah, sekejap mintak ridsect, mcm2 lah...

Breakfast was so so and not as variety as Swiss Belinn...Kat Swiss Belinn memang melimpah ruah makanannya....(sorry, x ada plak tngkp gambar cafe). X ada ape sangat pon breakfastnya, cuma ada mi goreng dan nasi goreng, itu aja...

The balcony from my room
Early in the morning...
Anak bujangku...

View of Lake Toba from the swimming pool.  Anak2 kawan
terjun kolam ni tengah malam...sejuk ya rabbi...


















Overall, i was quite satisfied with my stay here....I'm not the picky type, and i've experienced worse, so..okla kiranya hotel ni... Tp view, memang 1st class....cantik! If u wanna book directly from the website, this is the address: http://www.danautobahotel.com/internationalcottage/


16 comments:

  1. Replies
    1. Haah..for such view mmg murah kan?

      Delete
  2. Depan hotel tu dah ada lake toba tu ke?? Wah best view ni. Sejuk tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya syieda.. bukak2 pintu, dpn mata ada tasik...kira mcm 50m gitu... nyaman la.. mcm kat genting... peaceful sngt...

      Delete
  3. Ok gak cottage ni yer. leh la try nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok sesangat...Ren blm pernah sampai toba ker?

      Delete
  4. ok...cantik dah tu..yg penting view yg cantik tapi syg..kalau nak mandi air suam2 tu ada masanya..maybe waktu pagi dan mlm kot ada air panas..biasanya jarang org mandi time tgh..oh Lake Toba..bila lah turn JM nk ke sana pulak..asyik dgr citer dari kawan2 je :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah JM, mmg pg dn ptg shj heater tu... mmg view kt situ priceless...
      tiket ke medan mmg slalu murah.. mula2 plan dulu, kami nmpk MAS buat promo medan, rm160 return...murah dah tu.. dh nk book dah, tetiba gatai tngan check AA, lagi murah, rm103....:)

      Delete
  5. one of the reason i tak gi lake toba ni sbb ramai cite agonynye naik transportation ke sana. dengar pun i seriau. but view mmg awesome lah kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's more to fatigue due to long journey. The road was fine. They have fixed the road n it's much better than be4.. mcm ala2 trunk road nk ke kajang.. tp scenery n weather mmg superb! To me, worth the 5 hrs ride, n I dnt regret traveling that far.. sbb i mmg suka tmpt2 cengini... u should plan a revisit, lily... mesti u suka...

      Delete
    2. ok, set.... i baca farah nye blog pun kata best... bucket list kasi masuk :)

      Delete
  6. Saya suka Danau Toba, cantik!

    Yang kacang ting tang ting tung tu pun kami singgah tapi tak beli. Sebab kacang tu tak ada logo halal, yang jual, cha ya nun alif.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btl la prof...baru saya ingt...kacang2 tu nma tin tin tung tung tang tang. . Hahaha.... I guess all drivers will stop at that shop sbb klu baca blog2 lain, rata2 semua wajib singgah kedai ni...

      Delete
  7. Lama betul tak komen kat blog ni ��

    I ada juga ambil gambar macam yang first tu..maybe masanya tak sama, mine biru sangat langitnya. Dua kali ke danau toba, dua dua stay kat samosir island. Best tau! Turun boat depan resort. Next time cuba u stay kat sana pulak.

    Danau toba memang sejuk dan damai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami balik hari aje ke samosir hr tu... iyelah kalu next time ke sini lg, memang x nak buat ape2 xtvt..nak makan tido pusing2 lepak hotel..memang best..sejuk dan nyaman..tp nyamok bnyk ah

      Delete