Feel free to follow...

Tuesday, 6 May 2014

TMN TAMADUN ISLAM, KUALA TERENGGANU

Cuti sekolah hari tu sempat ler ke Kuala Terengganu atas urusan kerja... to mcm biasalah, sambil kita menyelam, kita minumlah air... Personally, Terengganu (KT in particular) is my favourite local place in Malaysia... Saya sangat suka ke Kuala Terengganu esp part makan2..memang heaven...2ndly part p belik batik di pasar payang... Furthermore, i feel so relaxed and carefree aje every time i come here...:)



Setelah berkali-kali jugak menjejak kaki ke sini, barulah dapat menjejak kaki ke Taman Tamadun Islam dan Masjid Kristal. Tp kali ni cerita pasal Taman Tamadun Islam aja, Masjid Kristal dalam siri yang lain pula ya...

Taman Tamadun Islam ni terletak di Pulau Wan Man. Dari KT nak  ke kawasan ni sangatlah dekat... Lalu jalan yg nak menuju ke airport yang cantik tu...

Bila dah nak sampai, kita akan jumpa pintu gerbang ni...
Welcome...
Tiket bagi orang dewasa ialah rm20 manakala kanak-kanak rm15 (7-12 tahun). Warga emas pula dikenakan bayaran yang sama spt kanak-kanak.  Ada banyak pakej yang disediakan di sini. Since kami sekeluarga consisting of 2 adults and 2 kids, so we opted for the family package (RM55). With that RM55, u will get the tickets to the monument, passports (yang mcm kat windows of the world tu, yg boleh cop2), food voucher (RM4) dan souvenir voucher (RM4).

Kita beli tiket dulu...
Ada plak papan ni dkt main entrance

Ni passport book nya...
























Taman ni dibahagikan kepada 2 zon iaitu Zon A (zon monumen) dan Zon B (zon tempat awam). Zon monumen tu, tempat replika masjid2 seluruh dunia tu la... Ada terdapat lebih dari 20 replika masjid rasanya di sini. Jom kita tengok2 antara masjid yg ada di sini....

Mula2 kami tengok Masjid Negara dulu lah.. he..he.. Tp mcm color dah
faded ler..:(
Kul Sharif Mosque, Kazan City, Russia

Sultan Omar Ali Saifuddin Mosque, Brunei 
Qubbah As-Sakhrah, Palestine  (Masjidil Aqsa)
Sultan Mosque, Singapore 
Ada juga masjid2 yg agak pelik architecture nyer spt...

Agadez Grand Mosque, Niger
Great Mosque of Samarra, Iraq

Minaret of Xian, China 
Seperti biasalah, bila nak jalan kawasan luar berhektar2 ni x berapa nak larat..he..he.. Jadik, kami pon naiklah kenderaan awam kat dalam ni. Ada beberapa pilihan sebenarnya. Ada buggy, basikal, electric bicycle, tram dan sebagainya. Prices varied. Tiket boleh purchase di kedai aiskrim yg dkt dngn tmpat tram2 lepak tu.... Kami naik tram. Bayaran dah lupa lah pulak...

Farah n papa on the tram
Tram ni akan berenti di spot2 masjid yang famous seperti Taj Mahal, Masjidil Haram, Al- Aqsa, etc... Di masjid2 yang tertentu ni ada pameran barang2 dari negara berkenaan dan ada juga dokumentari tentang masjid2 tersebut. Stop pertama: Taj Mahal. ..

Farah in front of the Taj Mahal Replica
Antara barang2 pameran di area Taj Mahal


























Next stop would be Masjidil Haram...




































Tapi yg paling best di area Masjid Al-Aqsa...Boleh masuk dalam masjid tu. I've never been to the real mosque but even inside the replica pon, memang sangat cantik masjid tu.

Some of the exhibits...
Inilah rupa di dalam masjid tersebut... Memang sangat cantik....




Pintu masuk ke replika
Masjid Al-Aqsa. Kena tunduk
sikit bg yang tinggi lebih 160 cm

View of the whole complex
Tempat ni secara keseluruhannya tidaklah sebesar mana... Tidak seperti Mini Europe, Miniaturk, Madurodam or even Windows of the World yang jauh lebih besar. Rasa-rasanya dalam 1 jam lebih dah boleh cover the whole area. Lepas habis melawat2, kami singgah kedai merchandise demi nak menggunakan voucher rm4 yg dapat tadi tu. Lepas tu, kami singgah minum petang di Laman Selera B'Beteng. A local friend has recommended the ABC at the medan selera. Cerita tu kita sambung episod lain lah pulak. Dah panjang sangat rasanya... Till then...;)

8 comments:

  1. Jm pun x pernah sampai lagi sini :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blh ler try p satu hari... for me, sronok...!

      Delete
  2. Ada kawan duk ajak plan nak gi West Msia, road tour lah kononnye. Taman Tamadun ni memang masuk list tapi tu jelah xtau bila nak jadikan realiti. Uhuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. P la Ganu Bibie... mmg best sngt2.. airport pon dh cntik...:) mkn x usah ckp...mmg heaven...hehe...

      Delete
  3. Satu hari nak sampai ke sini jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah, one fine day....:)

      Delete
  4. Saya pun baru balik dari Terengganu, tengok Masjid Kristal tu. Seronok. Tapi saya tengok dari sungai. Nanti saya masukkan dalam blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh bru balik...? Mesti seronok mkn2 dn shopping tu prof... alhamdulillah, hr tu saya sempat solat kt masjid kristal tu...

      Delete