Feel free to follow...

Sunday, 1 February 2015

MT ROKKO SNOW PARK

Day 3 (10 Dec 2014)

Hari ni kami p Mt Rokko Snow Park. Trip yg ni sbnrnya last minute decision. Bdk2 nk sngt main snow, so i had to cancel my trip to Osaka city centre coz nk ke Mt Rokko.  Mt Rokko ni sbnrnya di area Kobe. Lg satu stop nk smpai Sannomiya  St. (kobe).

I still used my hankyu pass to get to Rokko. In fact, going  to Rokko was the main reason i bought the pass. Actually the pass's name is Hankyu- Hanshin Odakake pass where u will get 2 days hankyu hanshin pass and a set round trip to rokko snow park (bus + cable car) and entry ticket to rokko park for the price of 3600 yen (dlm rm100).  I think it was a good bargain coz entry to snow park itself was 2000 yen (rm70). So, with the pass, u get 2 days train pass n snow park set.  Actually bus yg di mount rokko tu kite blh naik turun sesuka hati for the duration of 1 day. So, sngt jimat sebenarnya dr byr asing2.

Kick-start our day 3 @ Japan
Gembira sngat dak Farah nk p main snow
Dari Kyoto, perjalanan mengambil masa dlm 1 jam nak sampai Rokko station. Dari Saiin, tukar train at Katsura. From Katsura, tukar di Juso untuk teros ke Rokko.
Waiting for our connecting train @
Katsura
Naik tren sama2 dngn abg2
nk p sekolah la...

Sampai di Rokko, kita exit dn berjln ke bus stop. Landmark: KFC. Dr situ kita tunggu bus untuk ke Rokko Cable Car. Perjalanan x lama, about 5 to 10 minutes gitu.

Rokko Station di waktu pagi
Sempat singgah kedai 100 yen kat Rokko
Station. Farah borong mcm2
termasuk headphone 100 yen. Elok plak
tu. Smpai sekarang die guna bila
main tab.
This way to the bus stop
Nampak x KFC tu?
Landmark nk ke bus stop
Tunggu bas kat sini
Dalam Odekake set tu, ade tiket2 ni. Jangan hilang ya... Satu untuk pergi
(green) dan satu lagi untuk balik (red)

Sampai cable car, kita naik pulak cable car. X tunggu lma pon... about 8 minutes ja tunggu. Sblm tu kmi dok tngkp2 gmbr kat area cable car.

Rokko Cable car
Beratur nak tunjuk tiket
Inside the cable car
Ni rupa cable car
Dah sampai station...
Tiket Cable car (return) dan Sanjo Bus (bus semasa di Peak)
Sampai kat peak, kami naik bas lagi. Bas ni unlimited ride for a day... naikla sepnjng hr kat peak tu..freeeeee sbb ada pass. Tp kmi naik untuk ke Snow park aja... ade jugak yg naik turun kt area musical box museum.

Setelah naik tren, bas, cable car and another bus...sampai la kami kat Rokko Snow Park. tiket x perlu byr, kite p kaunter untuk sewa2 ja... basically, semua benda blh disewa disini. Dari baju hinggalah ke peralatan.  Kami cuma sewa sledge aja 2 bijik.

Main entrance to the Snow Park
Tu 2 bijik sledge. 1 merah, 1 biru
Shhhhhhh... sebenarnya since it was only December, snow pon mmg x brape nk ada kat Rokko ni... Snow yg bdk2 ni main adalah snow palsu aka snow buatan... kikiki... x sampai hati nk bg tahu dak faris farah yg ini snow buatan coz mereka mmg naively thought yg semua tu real. Muka berseri2... what they don't know, won't hurt them, right?  But Farah did ask, "tp knp x ada snow jatuh dr langit mcm kt Myeongdong tu, ma? X pa thn dpn kite p Myeongdong." Ishhh, banyak tanya bdk ni.... die dok tngk running man ler tu yg tau 1st snow fall kt Myeongdong... Adoila...


Berikut harga pada menu kat kaunter tiket:

Entrance.                   Adults       2000¥.     Children 1000¥. (free with Odekake set)

Ski and clothes.       Adults        4500¥.      Children 3500¥.

Snowboard.             Adults       5500¥.      Children 4500¥.

Ski set only           2500¥

Snow boots           500 ¥

Sledge                  500 ¥

Does not include 1,000¥ deposit .


Jom tengok ape budak2 ni buat...


Do u wann build a snowman?
Ready, go!

Tergolek2 dah Faris
Smoking area

Rombongan kanak2 sek
rendah pon ada ni ha..
The other side of the park
Lunch time
Lepas lunch, kami ke ski area pula... X main pon. Faris and I naik ski lif 1 round.





Yg ni 300¥ rasanya sekali naik..eh... dah lupa la plak... ke 100¥? lupa la...


Pukul 4.30 kami siap2 nak turun ke bawah dah. Lama jugak lepak sini. Bezanya di sini, kita boleh lepak sampai malam pon x apa. No time limit. Kalau kat Genting ke Mines ke boleh dok 45 minit jer. X sempat sejok ponggong... Sampai kat cable car, kami singgah Rokko lookout point nak tengok Bandaraya Kobe dari sana.


Kobe from Rokko 
Is it worth going to the park ? If u ask me, my personal answer would be..."seeing the happy faces of my 2 children rolling in the 'snow' , my answer would definately be a resounding yes! They kept talking about the snow trip all day. feeling satisfied and accomplished.... and if only they knew... hahaha... :)

The busy Umeda station

39 comments:

  1. Alamak...yg ni termissed la. Btw mcm X ramai org je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rmai gak tp x la rmai sngt.... sederhana ja crowd nyer

      Delete
  2. Best kan dapat golek2 kat salji... Kalu SS tak mo balik agaknye.. He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..sronok kan.. kite yg tua pon teruja

      Delete
    2. samalah JM pun eheeheh terus nk berkampung kat sana

      Delete
    3. Kikiki... jngn jm..beku kang.... bila ptg mmg dh terasa sejuk sngtnyer... thari ok...

      Delete
  3. hrp2 kfc tu ade sampai bila2 sbg landmark. hiks.

    seeing the happy faces of loved ones will always make us happy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan john kan... biar lah kite sedih x dpt ke osaka..huahahaha...kuikuikui... tp yg pasti, osaka akn pasti menunggu aku kembali.. yg kfc ty aku x pasti.. hehe...

      Delete
  4. fake snow pun nampak macam real. Kalau orang tua ni pergipun, orang tua ni tertipu. seronokm tengok muka budak2 tu senyum lebar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itula... jantung hati ler katakan..hehe

      Delete
  5. saya tak sampai sini....best juga...lain kali kena pergi.

    ReplyDelete
  6. ala salji fake pun janji bebudak happy kan...takde hal lah...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..mak bdk ni pon tergolek2 DJ oii...

      Delete
  7. Janji tak demam....hahhaha saya masih trauma dgn salji smpai sekarang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knp? Liza main salji smpai demam ker?

      Delete
  8. seronok baca :) ada gak cita2 nak gi jepun ni one fine day..insyallah..menabung lama sket sbb anak ramai kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah farah.... kita penohkn tabong dulu...hehe

      Delete
  9. Bestnyer Jepun....macam mana lah boleh buat fake snow byk mcm tu kan...kalau buat kat genting mesti best hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg snow world kt dlm genting tu blh masok sejam aje kan? Kdng2 45 minutes ja... yg ni mainla smpai lebam...

      Delete
    2. Maksudnya kasi snow sepanjang jalan kat genting...baru boleh snowboard..hehehe
      Yang dlm genting tu hampeh...nyesal masuk huhuhu....

      Delete
    3. Haha..kan... dh la skejap jer masa yg diberi... org rmaai plok tu... bju due x yah ckpla... mcm2 bau ada

      Delete
  10. Replies
    1. Haha..blik tu senyum puas muka mika sorang2...

      Delete
  11. awesome nye Mt Rokko.. view pun cantik... knape salji nampak scattered je??? blom banyak salji ke time ni?
    murah nye 2 days pass tu.. die include dengan cloth rental x??
    mesti excited bdak2 tu kan... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salju buatan tu doc... bln 1 bru ade yg btl rsanya... itu pon not so heavy smpai blh skiing... clothes lain harga.. i think 4500 yen per suit. But yr winter attire is suffice... x perlu sewa...

      Delete
  12. Xpe, biar diorang tau bila dah besar sikit. But I know tu memang kenangan terindah diorang. Gi Everland nanti boleh main sled, tempat baru & lagi tinggi.

    Hahaha Farah bijak. Sebenarnya penangan Running Man gak haritu aku duk study forecast before ke Seoul. Parah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bibie, farah mmg die hard fan running man... hr2 tngk smpai x tau nk buat ape dngn bdk sorang ni.... nasib die x cukup duit aje hr tu masa running man dtg...
      haah, ada gak dlm perancngn everlnd tu... nanti mo mintk tips n tricks sama bibie..hehe

      Delete
  13. Mount Rokko Snow Park..kiranya kalau pegi season lain best tak..nampaknya kalau JM ke sana time Winter mesti masukkan Mount Rokko dalam list...nak main SALJI!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bln lain tutup snow park ni rsanya JM... Waktu winter jer bukak... ade bnyk tmpt lain blh main tp mhl2 la.. ni aje yg murh bg saya...huhu. .

      Delete
  14. wah...saya belum tulis habis tentang Jepun.....anda telah berjaya menulis dengan banyak sekali...

    ReplyDelete
  15. nekcik pun macam budak berdua tu jugak..teringin nak guling guling kat snow kunun..cuma harap harap tak semput lah..hi..hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...bkn nekcik aje... saye pon... melopong2 jugak...

      Delete
  16. Salam puan rumah hehe Hankyu odakake set tu beli kat mana ya..anggaran dlm berapa RM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Adela. Saya belik di Kansai Airport. Masa baru sampai. Ada kaunter hankyu kat situ. masa saya belik 3600yen. dapat set ke mount rokko + 2 hari unlimited travel guna hankyu train.

      Delete
    2. owh..sy pula dah terbeli 2-day kansai thru pass di JTB baru jer semalam huhu..rasa2 Farikica untuk naik cable car semua tu kansai thru pass ni boleh digunakan ker?

      Delete
    3. X pastila... tp rsa mcm x blh ja... tp kansai thru pass mmh blh sampai kobe ☺... bila nk p?

      Delete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete