Feel free to follow...

Wednesday, 11 February 2015

GION AREA & 1st TIME EXP ON PEACH AIRLINE

Hari ke-4 kat Kyoto ni, kami nak checkout dan gerak ke Tokyo pula. Sebenarnya banyak tempat x p lagik kat area Kyoto dan Osaka ni..tp ape nak buat...lain kalikla kite datang lagik yer...
Cadangnya nak checkout awal dan p Kyoto Imperial Palace. Tp biasalah..bila dah dengan budak2 ni..dah terlewat la plok checkoutnya.... So, x jadik la p Imperial Palace, kami p Gion area. X lama pon kat sana, jalan2 kejap..tngkp2 gambar, dah kena p airport.

Sebelum ni memang plan nak belik JR pass untuk ke Tokyo dan kawasan2 lain. Tp, bila dipikir balik duit x berapa nak ada...rm900 x 3 dah rm2700. farah setengah harga... dan rm3150... adoila dapat tiket mo p Europe tu...hihihi... So, i checked a few local budget airlines dan akhirnya kami tersangkot dengan Peach. Peach Aviation ni merupakan Japan's budget airline yg berpangkalan di Kansai. Bnyk tempat boleh p dr sini termasok Hokkaido, Seoul dan hong Kong.  Kat bawah i will give review about Peach ya. Tambang kami hari tu rm900++ for 4 pax return tix dah termasuk 20kg baggage allowance (bought separately).

My mistake was buying return tickets from Osaka. I should have bought my tickets back to Malaysia from Tokyo so that i didn't have to return to Osaka for the flight home. My bad, ape nak buat..dah belik kan...

X apelah, dah sudah... Jom lah kite tengok2 area Gion yang sempat kami jalan2. On the last day, kami belik Kyoto bus pass berharga 500 yen. Faris n Farah 250 yen. Bleh naik sampai lebam. Kami belik pass coz kami nak ke Kyoto Station dulu hantar barang, pas tu baru ke Gion. And back to Kyoto Central.

Ni Kyoto Bus. Semua tempat blh p naik bas. Yang ni laluan untuk
OKU. Driver akan letak dan angkat kayu tu after OKU naik. 
Saki baki autumn kat Gion

Deretan kedai
Deretan kedai lama

Kami sempat p ada satu temple ni betol2  kat tpi jalan di Gion. Nama temple ni Yasaka Shrine. Dulu2 dikenali sebagai Gion shrine. Memang x plan nak ke sini, tp dah depan mata, masuk ajelah. Ramai jugak org datang sembahyang hari tu... Jom tengok sekitar shrine.








Yasaka Shrine facing the main road 


Nk p sembahyang ler tu...




X sempat lama kat Gion, kami terpaksa balik ke Kyoto Sentral sebab nak naik haruka ke airport. tengok kat Hyperdia, cuma ada satu trip Haruka aje ke Kansai International ptg tu...Dalam pukul 3. Selepas tu, dah pukul 5, mcm dah lewat, coz flight pukul 7.

Farah @ Kyoto Station
 My review about Peach. Servisnya lebih kurang AA aje. No frill budget airline. Everything pon kena bayar. Passengers can bring carry-on luggage yg x lebih daripada 10kg dan satu lg handbag/laptop bag. Kalu di Kansai, naik dekat terminal 2. Dari Aeroplaza (dekat dengan Nikko Kansai), naik free shuttle bus about 10 minutes to terminal 2. Semua servis Peach kat terminal 2.

Proses masuk luggage cepat. Sebelum masukkan luggage, kite print boarding pass dulu. x ada online check in ya. Kena check in kat kiosk, tp sangat cpt...jngn risau. Paling lewat setengah jam for domestic route. Seat allocation memang kami x belik. Dah memang mentally ready to sit far away from each other. Dah bagi tau anak2 pon. Lagipon flight 1 jam aja. Malasla nak belik seat yang berharga lebih kurang rm8 tu. Tp;, alhamdulillah, pegi balik memang kami duduk sama anak beranak...he..he... selamat selamat.... Makanan boleh pre-book atau beli on-board. kami x belik ape2 pon...

Peach ni, walaupon allocation luggage u 20kg, tp u kena isik semua dalam 1 bag. meaning to say, 20kg in a bag. Sblm masuk ke balai menunggu, kena timbang dulu bag, x boleh lebih 10kg ya,... ada weighing scale disediakan...he..he...

Hari tu flight delay dalam 20 minit. Biasalah tu kan.. no hal.. kami lepak kat lounge sambil makan2 bekalan..he..he...

Taking off and landing very smooth sailing. In fact, masa balik Kansai, x terasa pon dah cecah bumi... Ehhh.. dah landing rupanya....he..he...

Nak ke terminal 2 kena naik shuttle bus ya. 

Nampak x kiosk  purple2 tu... ? Kat situlah u all check in. 

Boleh tunggu sambil membelik souvenirs. 

Delay 20 minit. So, tunggu di sini....
Seat mcm AA. Saiz pon lebih kurang...
he..he...
Peach Airline
Kansai Airport
 Overall, I am satisfied with the service. Shall i recommend it to others? Affirmatively, yes! There were hiccups here and there but those were tolerable hiccups...standardlah kan..nama pon bajet airline...

The majestic Mount Fuji: Captured from Peach on the way back to Kansai from Tokyo. Itupon nasib baik
 pilot bg tahu....he..he...

P/S: Baru dapat email dari Peach, mereka sekarang dah bukak route from Narita to Hokaido.... Aishhh... bila nk p ni...?


37 comments:

  1. La tatau pun pasal peach ni... kena repeat la nampak gayanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pon mmg rsa nk p blik ja... x sompek nk p bnyk tmpt..huhuhu

      Delete
  2. Replies
    1. Tq en mie... buat knowledge bg yg nk pilih naik flight ke tokyo instead of traiN...

      Delete
  3. P/s tu yang xtahan. Dah lah tengah eyeing Hokkaido ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyer...aku pon dok berangan hokaido.... Hehe. .. reroute ke hokaido kah winter nanti? Kuikui... kunon nk berwinter sonata akhir thn kan tp hokaido pon mcm best... x pe... lamo lg...
      sblm ni, peach cuma ada osaka kansai - hokaido...

      Delete
  4. aku tau psl peach masa buat iti ke jepun dulu laaa...adik aku bgtau...beriya la susun iti jap nakpi tokyo, jap nakpi seoul naik peach ni..harga dia mmg murah...hehehe tp last2 takde rezeki pun nak naik...naik train yo lah!hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulahkan... mmg murah nk ke seoul, hong kong dr kansai... aku pon gelap2 mata jap... mcmla cuti ade sebulan... walhal brp hr ja....
      aku x mampu nk naik train dj... tu yg naik flight..hehe. ..

      Delete
  5. Murah giler kalau 4 orang rm900.. btw, saya baru tahu pasal peach ni. Tq ya bagitau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Dorsett... i pon rsa mcm murah... cuma patot blh lg jimat jika belik one way..huhu...

      Delete
  6. ddk belah mna tu kalo nk tgk mt fuji?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balik kansai blh kanan. Nak p tokyo, belah kiri la kot.. sbb masa p mlm

      Delete
  7. Bestnya mkn angin di Jepun..tingin jg nak visit Japan tp agak mhl jg cost ke sna kan? Kene kumpul duit dulu la..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah..mmg terasa kemahalannya.. esp transport n food... but i cooked there. Belik brg mentah kt sna

      Delete
    2. Haah..mmg terasa kemahalannya.. esp transport n food... but i cooked there. Belik brg mentah kt sna

      Delete
  8. Peach Airline ehhh.. Boleh buat rujukan ni kalau pi sana nanti.
    Mt Fuji tu cunnnn!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ade kisah sedih antara mt fuji n I.... huaahhahaha

      Delete
    2. Nanti citer kt post fuji...kikiki

      Delete
  9. Wah, baru tau pasal peach airline ni!Boleh la jadi alternatif selain drpd naik shinkansen dari tokyo ke osaka etc...

    Thanks for the good info!=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome Norhayani. yup..cheaper way to commute but a bit hassle if u compare with shinkansen.

      Delete
  10. PEACH Ailine? first time dgr nih...good review Fari..mana tahu kalau JM tersesat ke Tokyo lagi..so leh naik dari Kansai ke Hokaido...agaknya ada x route ke Okinawa kan...hurmm..nanti free nk check route tuh

    psst " fuhh...ckp mcm duit dalam bank berkepuk2 kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ke Okinawa pon ada... dlm rm150 mcm tu kotnyer... mcm2 route ada.. kes oul dari kansai pon ado... hari tu check dlm rm70.. x pengsan nengok...kikiki

      Delete
    2. mmg strict melampauuu. Beg cabin saya berat takat 7kg suruh check in. Staff tu siap amik pita pengukur ukur lilit beg ckp kena check in .melayang RM90. Sakit betol hatii.

      Actually Peach Air ni AA punya dulu pastu tkr management Peach Air amik alih

      Osaka -Seoul 1way RM224.

      Delete
    3. Tambahh lagiii, masa nak masuk imigresen tu mmber saya kena tegur ngan staf I think ur bag too big. Timbang kali ke 2.padahal beg dy 5kg.

      So peach air bab bag sangat strict.

      Delete
    4. Haah..mmg mereka ada tali tape standby nk ukur bag.. tp hr tu bag kmi besar jugak... alhamdulillah lps plk.. x ukur2 plak die... tngk nasib2 la kot hujan...hehe

      Delete
  11. Tokyo ohh tokyo. Mesti best kat sana kan? Jauh perjalanan luas pemandangan :)

    ReplyDelete
  12. hi aishah.. tq for following ... yup, tokyo best....he..he...

    ReplyDelete
  13. macam syioknya ke jepang ni ye..takpe kna tunggu uncle tony offer..insyaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle tony slalu wat offer dkt2 nk ujung thn..hehe..mungkin sbb winter kot

      Delete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Nak tanya, harga luggage bpe rm ye? Thank youu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi... sorry..bru nmpk..hihi... x ingtlah u..tp x mhal sngt.. x smpai seratos rsanya

      Delete
  16. Saya teringin naik peach dari tokyo ke Hokkaido.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasamya dr tokyo x da MKL..hubnya di kansai. Dr kndai international ada.. x tau la if dh bukak route dr tokyo

      Delete