Feel free to follow...

Sunday, 1 March 2015

ASAKUSA AREA

Hari kedua di Tokyo / tempat pertama nk jln2....

Kat Tokyo ni kami slalu kuar lewat dn blik lewat mlm.. Jamak zohor asar dulu. Sbb waktu pon masok awal. Hari ni hujan renyai2 tp sikit aje la... x lebat mna pon... klu tadah ade la dlm sesudu in an hour... kmi menapak ke Suitengumae sambil survey2 the neighborhood. Ade a few 7es n family marts and one Aeon supermarket. Blai polis pon ade.  Dh sampai kt metro station, bru pikir nk ke mna... last2 pilih nk ke asakusa lah... ptg nk ke Disneysea.. so, pg tu bunuh2 masa kt Asakusa.

Dari Kurumi Mansion kami menapak ke Suitengumae Station. Dari sana, kami amik metro ke  Mitsukoshimae (1 stop)  dan tukar ke Ginza Line, terus turun kat Asakusa. Tambang 200 yen. Faris farah 100 yen. Ambik masa dalam 20 minit. Ada satu route lagi, lebih mahal, 280 yen. Masa lebih kurang sama. Dari suitengumae naik ke Oshiage, tukar ke Toei Subway Asakusa Line. Lebih mahal coz dari metro line tukar ke toei line. Jadi, kalu nak jimat, naik yg 200 yen itu.

Sampai Asakusa, nmpk bnyk deretan kedai.. semua brg ada... jom tngk gambar2 kt situ...

Kami naik kot exit yg ni
Kesibukan bandaraya Tokyo
Jalan yg basah akibat hujan pg td
Covered Shopping street
Bag pon ada

Restaurant
Ramai org tgkp gmbr ngan patong ni... Join jugak la....
Lain mcm motor kt blkng tu...
Boleh nampak Tokyo Skytree. Nak ke sana kena naik metro, turun
Ohsiage. Dari Kurumi, x pyh tukar2 train, teros naik sampai hujung.
Baru teringat, kat area ni ade Sensoji Temple yg famous tu... dah alang2 ada kt situ, on Google map... x jaoh pon dr metro station... about 10 minutes walk melalui kedai2....

Deretan kedai ni akan bawa kita terus ke area Sensoji Temple. Nama dereten ni Nakamise-dori street. It is approximately 250 meters and contains around 89 shops.

Orang pon dah semakin ramai

Kt belakang kami dah nampak dah Hozomon @ Treasure house gate

Souvenirs
Last shop before sampai Treasure house gate . Tulisnya kuih Nigyo-yaki. 


Sedikit info tentang Sensoji Temple drom Wikipedia:

 Sensō-ji (金龍山浅草寺 Kinryū-zan Sensō-ji?) is an ancient Buddhist temple located in Asakusa. It is Tokyo's oldest temple, and one of its most significant.Adjacent to the temple is shinto shrine.

Persekitaran
Bdk2 ni sebok main menda alah ni pulak.  Kat area belakang tu la kami lunch.
Ada bnyk tempat duduk disediakan. Belah sana sikit ada toilet.
 Kat belah dalam...

Under restoration



Kami x masuk pon sampai ke main hall... Berlegar2 kat luar ni aje... wefie 4 penjuru... Ramai org nak sembahyang kat dalam tu, malas lah....

Lepas tngkp gmbar sana-sini, lunch..kami pon siap2 ler nak ke Disney area...he...he..he...

26 comments:

  1. jepang oo..cepat kira xpenses..nekcik nak beli tabung ayam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tang expenses tunggu last2 la nekcik...hehe.... sabor yer

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Amboiiii Nekcik...bile nak teghobang ke jepang tu...cer kabor..tak nyenyabor nak ngigher belanje...

      Delete
    4. Nekcik semngat tu yong....☺☺

      Delete
    5. Alahaii yong lama ler lagi...tabung ayam pun tak beli lagi...kna tunggu Farik gitau..barulah pilih tabung..ayam anak ke..ayam ibu ke...ayam bapak ke....llau bapak lama ler baru berkokok!!

      Delete
    6. Jom Nekcik... kita asyik ketinggalan je...

      Rindu nak gi Nippon lagi...

      Delete
    7. Blhla survey2 tiket PLM...hehe

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Tokyo skytree tu macam dekat jer dari tempat miker ambik gambor tu.
    Sejuk2 jln kaki tak letih dan belengeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...jngn terpedaya yong.. looks can be deceiving..hehe... mau setengh jam jugak menapak tu...hehe... tp bg yg suka jln kaki ditmbh pula dngn cuaca sejuk, mungkin ok kot...

      Delete
    2. Setengah jam jer. Ok la tu. Kalau keme sanggup jer menapak. Hehe...

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. Yong. .....miker bukan takat menapak..mendaki pon takdak hal

      Delete
    5. Saya x leh ler nekcik... rsa nk sempot pon ade..hehe

      Delete
  4. tak ambik gambaq ke kat pintu gerbang sensoji ? Arah ke depan pintu gerbang ke kiri ujung jalan ada jual kebab oleh orang Turki, ada pi tak ? Masa kami pi dulu dia beriya2 nak suruh ambik gambaq sama dgn dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ambik kak...hehe...tp x masok kt sini.. bnyk smgt amik gmbr sampai x tau kt mna ntah..hehehe.. ada nmpk rsanya tp kmi x belik dn x singgah...

      Delete
  5. Kitorang aritu duduk belakang Asakusa ni je. Memang kalau nak gi memana, mostly lalu the temple area. Ramainye umat kat sana kan. Rasanya Nakamise-dori ni xpernah xde orang kecuali malam haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sentiasa sarat dngn umat...hehe. .. ohh u all stay area ni ya?

      Delete
    2. Aah just belakang temple tu je. Hari2 lalu sini kalau nak naik train.

      Delete
  6. Replies
    1. Haha..bosan eh MKL... x dok citer baru...

      Delete
  7. souviner di Nakamise steet tu mahal :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahal eh..? x check plok sebab souvenirs sumer dah belik habis kat kyoto hari tu

      Delete