Feel free to follow...

Friday, 15 May 2015

NIPPORI FABRIC TOWN

DAY 7

Yesterday was fun but no luck to see Fuji... Hari bukak chapter baru. Pagi ni kami nak bershopping sket kat Nippori Fabric Town. I think Nippori Fabrictown ni memang sangat2 terkenal dalam kalangan warga Malaysia. Bukan apa, masa kat sana pon, 50% kedai tu dipenuhi org2 macam orang melayu...he..he.. sumer belik kain pasang.



Orang sibuk berasap, die sebok bergambar

Dkt train station dah ada signage nak ke fabric town
Macam mana nak ke Nipppori Fabrictown ni? Senang aje sebenarnya... Kalu dari Suitengumae, kami naik metro ke Ueno, then tukar naik Yamanote Line untuk ke Nippori (330 yen). Boleh refer hyperdia for more accurate route coz saya tukar 3x. Dari metro hanzomon ke ginza line, then baru transfer to Yamanote Line. Travel time lebih kurang setengah jam.

Bersebelahan Nippori Station (Yamanote), kita boleh nampak Skyliner
punya station untuk ke airport. Demhar kata, skyliner ni paling laju
nak ke airport. Harga pon boleh tahan.
Jo, tengok sekitar Nippori sebelum sampai ke textile town. Jangan risau, signage berlambak, takkan sesat punya. ikut aja....








Kedai kasut pon ada

Ni kedai video game baru launching. Faris cuba masuk tp x lepas coz
only for above 18.
Dah nampak dah Tomato...




Ada banyak kedai kain kat sini tapi yang paling glamour ialah Tomato. Tomato ni bukan ada 1 kedai sahaja malah berkedai-kedai kat sini.

Faris  n Farah sampai bersila
nunggu mama
 Tips belik cotton: Look for summer cotton. Ia lebih mahal tapi sangan selesa di pakai di negara panas macam Malaysia. Hargannya above 600 yen semeter. hari tu saya belik 699 yen dan ada juga yang 899 yen per meter. Quality memang 1st class... x kecut, x turun warna, selesa da x panas.
Ada juga winter cotton. Ia lebih murah tp kurag sesuai di pakai di Malaysia coz hangat. 100 yen per metre pon boleh dapat tp rata2 hari tu dalam 399 yen per metre. Puas jugaklah berayam beritik dengan sales girls tu coz most of them speak very little English.

Summer cotton. Yang belah kanan atas tu winter cotton
Kami belik yang ni...
Saya x adelah belik banyak pon. Janji belik. Luggage masa balik pon x ambik banyak. Cuma 20kg aje. Tp banyak kain yang lawa2 dah tinggal sikit (x cukup meter)...hmmm...mesti pelancong2 mesia lain dah sebat...he..he..he... style membelik kat sini lain sikit:

1.  Pilih kain yang kita suka
2. Bawak ke kaunter menggunting.
3. Beratur ikut turn.
4. Bagitahu petugas berapa meter kita nak
5. Bawak kain yang dah digunting ke cashier counter.

Jadik, kalu ada 10 jenis, bawakla ko 10 gulung ke kaunter. My case hari tu, dah penat berator, kain x cukup meter, p carik lain, beratur lagi.. x cukup lagik...aishhh... lama2 dah cerdik sikit.. bawak 3-4 choices.. adelah penat berator... Bila dah balik malam tu menyesal belik sikit sangat.. coz dah x larat nak berator carik, tu yang belik sikit sangat tu... huahhhahahaha...lagipon, faris, farah n papa dah buat lasak kat situ. Alm-maklumlah, mereka bukan suka area kain2 ni... allergic katanya...

27 comments:

  1. tak habis lagi...saya pun tak habis entri Jepun...sibuk dengan kerja.

    ReplyDelete
  2. dua beradik siap bersila tunggu mama bershopping..hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu ler tu... bila dh x larat, mika pon membebel2 sambil buat lasak

      Delete
  3. omg..me likey fabric! wajib ke sini ni kalau g jepunggg
    btw, nak buat baju jenis apa tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..mmg rambang farra...mcm2 jenis ade. I buat bju kurung pahang jer..hehe

      Delete
  4. Kain kat sane bidang brape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehemmm...besok nak pi borong nih.. Diorang accept card tak? Cash in hand dah kurang ni

      Delete
    2. sorry azra..aku baru terbaca.. mereka x accept kad la.cash only...huhu

      Delete
  5. wah, ni best ni...saya pon peminat cotton ni...kira2 semeter berapa kat sini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Summer cotton mhl sket. around rm18 per metre (yg pling murh)... tp klu winter cotton semeter rm3 pon ade... tu yg pling murah la tu. Quality mmg bagos semua. X kecot lps basoh.

      Delete
  6. Part bwk kain ke kaunter mmg sadis...saya pun sama...last2 ambik sepasang jer sbb malas nak ulang alik....apa sbb diorang buat mcm ni ek? Padahal pekerja ramai....emmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita serupaaa... malas punya pasal itulah jadiknya... ditmbh pula dngn jemaah2 rombongn yg dh x senang dudok.. 😂

      Delete
  7. Waaa...bestnya cotton jepun. Tapi part usung kain ke kaunter untuk dipotong tu cam pelik sikit. Kalau saya, sure hubby dah buat muka suruh cepat cepat..hehehe. Bestnya Jepun ! Kami baru sampai Osaka-Nara-Kyoto jer. Bila pulak nak ke Tokyo ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm...samelah kak ieta.. moncong 3 inci dh ke dpn... haha.. mmg saya pon x puas ke jepon... rsa nk p lg....

      Delete
  8. Memborong cotton Jepang dong Kak Farikica...hehe.

    Salam kenal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal...he..he... x de lah Gun... belik sikit2 aje..he..he..

      Delete
  9. baru tahu pasal info ni.. ok, next visit ke japan, confim saya akan ke sini.. hehe..
    (thanks for the info)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome ☺☺... wajib pergi!!

      Delete
  10. Dah lama tak rembat kain kapas baru... Kain baju raya tahun ni ke tuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..x lah... dh buat bju pkai berkali2 dh..hehe

      Delete
  11. Bila ada kat sana mcm pusing pala sikit....sbb terlalu bykkkkk sgt kain nak nengok. Syieda cari kain kat ground floor je...x naik atas. Takut bertambah peninG. Kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. I went to ...errr..x ingt ler... but the sales girl prompted me to that particular floor 4 summer cotton. I p 2 tomatos... 1 kecik, 1 bsr sket.. tp x belik ape sngt pon... asik x ckp metre aje...😢

      Delete
    2. I went to ...errr..x ingt ler... but the sales girl prompted me to that particular floor 4 summer cotton. I p 2 tomatos... 1 kecik, 1 bsr sket.. tp x belik ape sngt pon... asik x ckp metre aje...😢

      Delete
  12. "Puas jugaklah berayam beritik dengan sales girls tu coz most of them speak very little English."

    ahakss..part ni yg kita perlu hadap jika ke Japan...tapi mereka helpfull

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu JM, mereka sangat helpful. kebanykan mereka akan guna google translate nk tlng kite..ha..ha Penah ada satu budak sekolah tu, die x tau nak bagi direction... beberapa saat selepas die jalan, die dtng balik kejar kami dan bawak kami ke tempat kami nak p tu..lepas tu die pon pusing balik menuju destinasi die... terharu sungguh.. :)

      Delete