Feel free to follow...

Sunday, 28 June 2015

NARA DEER PARK

DAY 9

Pagi2 kami dah check out untuk ke Narita airport for our flight back to Kansai. Mula2 ingat nak naik bas, lepas tu rasa mcm malas, so kami naik train sambung2..tp x bnyk sambung pon, sekali tukar ja. Dari Suitengumae, kami naik Hanzomon line ke Oshiage dan tukar ke Narita Express.  Kalu tengok kat Hyperdia, namanya Keisei Oshiage line tp, bila sampai Aota, nma train yang sama akan jadi Narita Express. Kat sini memang kena tnya train master sebab takut ternaik yang semi-express. Memang lambat ler jawabnyer... Kalu yang espress, die x berenti2. Harga: 1340 yen. Duration: sejam 10  minit. Turun di stesen last, Narita Airport.

Tngk dak Farah .... x larat ngantok.. ada gang
tido kat sebelah lak tu....
Sampai kat terminal, nak scan keluar dr train station, tetiba dak Farah kata tiket die hilang. Selalunya memang papa die yang pegangkan tp kali ni die merengek2 nak pegang sendiri... ahh sudah...kang kena byr balik pulak, x pasal... dah la lewat... Dak Farah kata tiket die tersepit celah escalator. Ntah betol ntah tidak budak ni... aishhh...
sampai kat tempt check tiket, saya pon explain kat station master, ntah paham ntah tidak, tp agaknya sebab die tngk dak Farah kecik dan buat muka innocent. teros die bagi kluar... lagipon kami dah lewat...(kami mana penah x lewat kat airport..sokmo lewat... ni blm cerita nak balik KL lagik nanti..lagi sadis!).

Selamat naik Peach balik ke Kansai....he..he..he..

Pergunungan Fuji

Sampai di Osaka Kansai Airport (10.40 pagi), kami simpan barang kat locker dan makan dulu. Makan nasik grg Brahims. Kurang digemari...so, x habis! Lepas tu solat ler kat Airport. Suraunya di tingkat 3. Sangat Bersih dan cantik. Tp lokasinya kat hujung2 sikit ya...

Lepas tu, kami pon activate our one day JR Kansai area pass (harga RM75). Kami nak ke Nara. Naik Haruka sampai Tenoji dan tukar train nak ke Nara. Tennoji ni punyalah besar stationnya... Boleh sesat kalau x betol2...  Tuun track 16 dan kena naik train di Track 18.
r
Nara, here we come!
Dalam kegembiraan nak ke Nara, tiba2 ade sesuatu yang  x diingini terjadi...huahahahaha.... rupa2nya kami naik JR Local line... dahla terhegeh2, setiap hentian mo berenti...lepas tu, x sampai nara pon, sampai kat satu stop tu, train tu pusing balik...Hah..sudah...kami pon panic... turun kat next stop.. tngk peta, tanya local dan naik express train ke Nara... Disebabkan kesilapan itu., kami lewat setengah jam lebih....huhuhu....
Tengah tunggu train yg betol...hahuahua!!!

Akhirnya sampai juga kami kat Nara ni ha... Walaupon x lama dapat lepak sini, tp memang best!


Katanya Nara Park 20 minutes on foot tp jngn
tertipu ya.. itu 20 minutes jalan laju dan x brenti kot sebab
kami naik bas pon dalam 10 minit jugak...
Dari JR Nara, kami naik bas ke deer park. malas nak buang masa sebab dah lewat. Harga tiket 230 yen dewasa.
JR Nara
Ada satu stesyen yang dekat dengan deer park ni, Kintetsu Nara... Berbeza dgn JR station ya...
Lepas 10 minit naik bas, bus driver arahkan kami turun kat satu bus stop.. Excited giler nampak banyak rusa berkeliaran riang ria... Jom layan gambar...





Deretan Kedai

On the way to the temple
Nara Park ni memang sangat besar. Kalau beberapa jam nak explore memang x dan... Kalau bermalam pon ok kot... tp kami memang x da masa nak explore the whole area, memadailah hnya di area Deer park ni sahaja... Di lain masa ada rezeki, mai lagi...


Feeding the tame deer
Rusa2 ni kalau nak tengok mereka kenyang masa weekends org kata... sebab rmai visitors.. sampai tersandar kekenyangan. Kalau weekdays, visitors kurang so makanan pon agak limited lah yer...

People n deer

Berani2 takot.... Deer crackers boleh belik dekat penjual2 tepi2
tu... Harag 100 yen satu set.. kejap jer habisnya 100 yen tu
Dekat Nara ni memang simbolnya rusa, so souvenir shops pon jual barang2 yang melambangkan rusalah jugak... Dari plush toys hinggalah ke coklat, biscuits, t-shirts dan sebagainya....



Kami belik 2 ekor. Jangan x belik...
hehe...kenangan di Nara
After a few hours there, kami pon balik ke Nara JR station untuk ke tempat lain pulak. Overall, i fell in love with Nara at the very first sight. A very tranquil place where modern blends with unique culture and nature. Such a nice place to be. Some might think of being in a fairy tale coz there are so many deer around.... well, i did think of it that way!  Definitely will come back and the next time, will try to stay overnight!

Bye bye Nara..kami nak ke Universal City pulak...he..he..he...

14 comments:

  1. Nak kena ke sini juga nampaknya... jinak macam kangaroo kat Aussie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangt jinak en mie... lg jinak dr kangaroo oz.. mesti pergi!

      Delete
    2. Lgpon yg ni free..hehe....yg kt oz kna bayaq kan..keke

      Delete
  2. Best kan nara. Try green tea ice cream kat gerai2 tepi jalan tu, sedap nyer la hai hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. X tryla... sejuk pon nk mkn ice cream hehe... sedap ya? Mmg best.. tp tu lah, sekejap sngt dpt singgh ....

      Delete
  3. sian dak farah....terlentok ketiduran...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..backpacker kecik tp slalu ngelat x mo bwk bag sendiri

      Delete
  4. Dah sampai... Tapi belum terbitkan lagi

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Sama MKL. Saya pon suka... rsa x puas singgah sekejap aja.

      Delete
    2. Sama MKL. Saya pon suka... rsa x puas singgah sekejap aja.

      Delete
  6. nekcik pun suka sangat kat nara park..siap berkelah lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Seronokkan nara... saya pon suka....

      Delete