Feel free to follow...

Monday, 13 July 2015

UNIVERSAL CITY WALK OSAKA




Universal Walk Osaka was our last destination before boarding back to Kuala Lumpur. Our days in Japan had been tremendous n splendid despite some setbacks. From Nara, we took the JR train to Universal City . Universal City has its own train, nicely decorated (al-maklumla, taman tema ternama kan...) In case those who do not know, Universal city is the stop if u wanna get to Universal Studio Osaka.

Before coming to Japan, we had to choose which theme park to go as the park tickets in Japan are not cheap. At last we decided to go to Disneysea. So. di USJ ni we just stroll along the alley of Universal City. Sebenarnya walking along universal city itself pon dah cukup seronok. Mcm2 ada... Let's look at some of the photos.

At the train station @ USJ
Photos at Universal Walk...




Keihan Hotel is inside Universal Walk. I bet the price must be sky rocketed. 


Farah at Keihan Hotel

Ada takoyaki museum. Interesting!
One of Faris's fav cartoon characters
Street show
You can buy souvenirs at the Universal Studios Store @ Universal Walk.
Barang2nya sama mcm dalam Universal Studio. I bought a few souvenirs since
dah x masukkan...
Jom singgah Rock Shop. We ended up buying t-shirts and
sweaters ...huhuhu....
Farah berangan!
Kat pintu masuk USJ....huhuhu....

Welcome to Universal Studios Japan. 
Kenapa kami x masuk?

1. Could only choose 1 theme park due to money constraint.
2. Time was our biggest enemy
3. I bet there would be massive crowds
4. I've been to USS and people say it looks more or less similar, so skip ajela...hehe...

Pemandangan dalam USJ dari luar...hahaha..pathetic sungguh kami

Lepas lepak 2-3 jam kat Universal Walk, kami ambik express train back to Kansai International Airport. We still had ample time as our flight was at 11.55 pm. Kami pon lepak, makan2, habiskan yen, solat jamak, selfie, habiskan yen2 terakhir kat Family Mart dan mcm2 lah...

Jangan lupa pulangkan pocket wifi. Pocket wifi ni memang sangat berguna
sepanjang pengembaraan kami di bumi Jepun ini. Saya sarankan kepada semua,
silalh sewa. Keluar duit sikit takpa, it will save u plenty of time, trust me!
Nak return senang aja, put the pocket wifi inside the envelope provided when
u took the wifi (photo on the left) and drop it into any post box available at
the airport. Simple!

Niat di hati suci murni, x nak lambat mcm selalu TETAPI....Sedang kami dok berangan2 makan2 maggi yg dh tinggal saki baki tu, tetiba sayup2 dengar ... mcm org panggil nama bapak aku tu... tp x mungkin... baru pukul 10.30.... dengar lagi... eh betolla... nama dah kena panggil...last call for farikica..last call for farikica (ala2 gitula..)
Seperti selalu, kami pon marathon ke kaunter... dahla kami kat bahagian A, check in kat Q ke mana M ntah (yg hujung belah wing sana)... tercungap2 lari... nasib hubby lari laju, kalu nak harap mak ni, kompom dah gulung tikar, Lepas 5 minit hubby sampai kaunter, barulah kita sampai..he..he.. pekerja jepon tu dah gulung karpet dah..tutup kaunter daaa.... sementara menunggu kami, hubby dok pujuk ticketing lady tu tunggu kami... "faster..faster .... u are the only ones not chekd in.."(dalam accent jepon). kalut gila, awek ticketing tu...i looked at my watch..."baru 10.40..." die punye kalut sampai tergigil2 nak tie band kat luggage kami... die x check sangat pon, die kata nanti tertinggal kapal... Die kata kalu kami lmbat seminit td, memang dia dah tutup..huhuhu... Kami masuk, die pon tutup lampu kaunter dah..nak p mana die ni kalut2 agaknya...?
Bila masuk dalam, x adalah lama sangat procedure nak ke boarding room tu ...lama lagik nak berjalan kat KLIA2... hari tu masa dtg kami dah survey dah.. x jauh mana.. buat kalut minah jepun ni... sampai2 dalam memang semua dah standby..time baru pukul 11 ..huhu... memang mereka ni jenis org yang sangat cpt....

Flight departed 5 minutes earlier. Kami tido sampai x makan... Ngantok sangat... mungkin juga penat jadik Ben Johnson sat tadi. sedar2 dah sampai.. hehe...maka berakhirlah pengembaraan kami selama10 hari di bumi Jepun. Nak pergi lagi x...? Mestilah nakkkkkk.....bnyk tempat x cover lagik......huahahahahahah.......!!!!

15 comments:

  1. Good morning,
    I guess all the layout of the USS is the same... you are right time is the essence... can't afford to wait an hour for a ride when travelling

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. I think so too... japs love theme parks n cartoon characters ao much... the theme parks are full most of the time even weekdays. Weekends n ph are worse.

      Delete

      Delete
  2. At last sampai dah bumi malaya ye..alhamdulilah..nekcik baru nak ' kembara jepun' ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kembara nekcik bru lg..kembara saya dh bersawang...haha

      Delete
  3. saya pun belum habis menulis tentang Jepun lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Says hbis dh...alhamdullillah... sampai gsk ke hujung...hehe... cuma nk post pasal accommodation n bajet aje...

      Delete
  4. Hi, thanks for sharing. We plan to visit Japan next year, especially the USS because there's a Harry Potter Wizarding World.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi my friend. Long time no hear from u... that's great. Japan is splendid!

      Delete
  5. Harusla pergi lagiiiii kannnnn!

    Saya pon baru pergi Universal City Walk tu itu hariii.. Dok luaq jaaaa... Kihkih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..kan... x puas ahh... x dak duit dah siti, nak masuk Universal studios tu..ha..haa...

      Delete
  6. disney ari tu dah masuk kan?? so okay lah kalau tak masuk universal studio....pilih satu antara dua kekdahnya.....hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. hari tu masuk disney sea... hehe...

      Delete
  7. Fari..x masuk pun x pe..tak BEST!!!! hahaha..ckp mcm tu selepas pengalaman buruk di sana..baik Disneyland lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah JM... ingat lagi cerita JM kat USJ ni..he..he... kat luar pon jadikla JM ..kami dok belik2 kat HRC..huahahahaha...mula2 x mo belil..lps tu ntah rasukan ape plok....belilk2 x hengat... adoila...

      Delete