Feel free to follow...

Wednesday, 23 December 2015

KRABI 5 ISLANDS TOUR

The highlight of our roadtrip: island hopping! Dengan modal lebih kurang RM30 seorang, kami hari ni nak island hopping. Pagi2 lagi lepas breakfast, kami dah tunggu pickup van nak bawa kami ke pier. Pakej kami ni naik longtail boat. Ada 2 jenis pakej, satu yang naik speed boat dan lagi satu naik longtail boat. Longtail boat lebih murah dan perlahan tp x lah beza mana pon, dalam 20 minit mcm tu. Lagi satu kami x pilih speed boat sebab speed boat ni laju, air berombak2, takut pening dan muntah. Longtail ni ok, x laju, x slow...boleh menikmati angin dan pemandangan di luar.

Muka x zabarrr semua...
Tempat tunggu boat
Ada banyak perhentian dan pulau2 sampai nama pon dah naik lupa....he..he..

Rasanya ni di Poda Island. Air memang crystal clear tapi tak ada ikan. 
Yeehaaaa....
Masih di pulau yang sama.
Chicken Island dari kejauhan
Chicken Island dah dekat

Laut yang saujana mata memandang

Cuba mencari ikan





Masih mencari
Tap Island: Jika low tide, boleh jalan kaki ke pulau kecik tu.
Masa kami p air agak cetek, boleh aja nak berenang ke sana.


Ada gua batu kapur tp kami x masuk


Paling lama kami di Railey Beach. Pantai ni macam dah maju sikit. Ada jualan2, ada massage, chalet pon ada kot. Kami lunch di sini. Green curry chicken, telur dadar dan sayur. Bolehla...

On the way to Railey Beach
Local friend.

Ada bot jualan.
Massage kaki
Antara aktiviti lain 

Railey Bay
Kami balik dalam pukul 3. Pergi best, naik van. Balik naik lori..he..he.. sebab dah basah2... mereka pon cerdik x nak kotorkan van mereka...hehehe....

Kesimpulannya, laut mereka memang crystal clear , pantai juga sngt cantik tp ikan2 mereka mcm nyawa2 ikan aja bnyknya... memang x boleh nak lawan kita punya Pulau Perhentian ke Tioman ke, lagi banyak ikan comei2...

27 comments:

  1. A Happy New Year to you and your family

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy new year 2 u too elaine ☺

      Delete
  2. Kreatif kan orang thai? bot pun boleh jadi kedai.. Ruginya, masa sy pergi island hopping dulu, tak perasan pun wujudnya jualan kat boat ni.

    ReplyDelete
  3. Naik long boat ni agak skeri kalau ombak besar...*pengalaman sendiri*...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yaka... alhamdulillah hr tu ombak ok2... sweet2 gitu..hehe

      Delete
  4. SubhanaAllah...bila la kami nak sampai ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blh hasdeen... kita drive aja ☺

      Delete
  5. Replies
    1. My daughter loves snorkelling so much...☺

      Delete
  6. untung lar dapat pergi 5 pulau sekali harung...berbaloi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya 5 pulau tp kejap2 ja nieda. Mcm chicken island tu, kita lalu ja.

      Delete
  7. Lama juga island hopping ni. Dulu saya rasa mcm sekejap je. Yg buat lama tu sebab berhenti mandi kat satu pulau. Yg lain2 tu main singgah sekejap je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, i think it's still the same. Perhaps u meant railey beach kot... mmg pling lma kt situ... bnyk monyet!

      Delete
  8. Replies
    1. Best Sarah... balik tu kita berbelang2

      Delete
  9. hi perkongsian menarik.. done follow, follow me back :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi acu... yup, ive followed u bck

      Delete
  10. Subhanallah..cantiknya pulau2 kt krabi!! Mmg crystal clear water..tak sabar nak pergi..nmpknya kene start menabung hehe

    ReplyDelete
  11. Subhanallah..cantiknya pulau2 kt krabi!! Mmg crystal clear water..tak sabar nak pergi..nmpknya kene start menabung hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg bersih dn cntik pantainya.. tp ikan warna-warni x bnyk sngt mcm kt pulau2 kita

      Delete