DAOWAI MOSQUE AKA MASJID DAOWAI

Assalamaualaikum, salam sejahtera and good day to all,

Kawan2... inilah Masjid Daowai. One of the mosques in Harbin and it is the largest mosque in Heilongjiang Province. Rasanya masjid ni yang paling senang nk p dari city. Hari tu, mereka cuma naik teksi meter dalam 23 yuan macam tu. so, sangatlah murah rasanya kan..

Al-kisah, group kami hari tu berpecah dua. Group gentlemen x nak ke ice festival, so they opted for the mosque. Tu yang mereka ke masjid tu...

Address: S Shi'erdao St, JingYu, Daowai Qu, Haerbin Shi, Heilongjiang Sheng, China, 150026

Opened: 1897

Province: Heilongjiang

Jom tengok sekitar masjid...


 The mosque was originally built during the Guangxu Emperor of Qing Dynasty in 1897. Building extension was constructed in 2003. It  consists of prayer hall, office and other facilities. Covering an area of 426 m2, the prayer hall is located at the center of the building area which is opposite to the main gate. It can accommodate up to 600 people to perform prayers (https://en.wikipedia.org/wiki/ Daowai_Mosque).

Sempat main phone lagi tu dak faris

Bergambar kenangan bersama penduduk muslim di Harbin. It feels so
good to see people with the same religion at places we've been to. 

Sempat menunaikan solat maghrib dan isyak. 
 Luar masjid...

Salji melitupi kawasan masjid, 


Kedai2 di sekitar masjid.


Father n son
Kalau area masjid, mestilah ada banyak kedai makan muslim kan...hehehe... lepas solat kita pekena la sate kambing secucuk dua... marvelous!


Makan panas-panas dalam cuaca yang sejuk beku,,,
memang sedap weihhhh....

Goodbye Masjid Daowai... Ntah bila kan ketemu lagi...

Credit to Ustaz Mbr for all the photos captured at Daowai Mosque.

Comments

  1. MAKAN PANAS DALAM UDARA YANG SEJUK MEMANG ITU YANG DIHARAP-HARAQPKAN...MEMANG BEST SANGAT.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btl tu... blh memanaskn bdn juga

      Delete
    2. Assalamualaikum wr.wb mohon maaf kepada teman teman jika postingan saya mengganggu anda namun apa yang saya tulis ini adalah kisah nyata dari saya dan kini saya sangat berterimah kasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala atas bantuan pesugihan putihnya tampa tumbal yang sebesar 15m kini kehidupa saya bersama keluarga sudah sangat jauh lebih baik dari sebelumnya,,saya sekaran bisa menjalanka usaha saya lagi seperti dahulu dan mudah mudahan usaha saya ini bisa sukses kembali dan bermanfaat juga bagi orang lain,,ini semua berkat bantuan Mbah Rawa Gumpala dan ucapa beliau tidak bisa diragukan lagi,bagi teman teman yang ingin dibantuh seperti saya dengan pesugihan putih bisa anda hubungi di no 085 316 106 111 jangan anda ragu untuk menghubuni beliau karna saya sudah membuktikannya sendiri,karna Mbah tidak sama seperti dukun yang lain yang menghabiskan uang saja dan tidak ada bukti sedankan kalau beliau semuanya terbukti nyata dan sangat dipercay,,ini unkapan kisah nyata dari saya pak Rudi di semarang.Untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Mbah di šŸ£PESUGIHAN PUTIH TANPA TUMBALšŸ£

      Delete
  2. Agak besar juga masjidnya dan senibinanya tidak terlalu kecinaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah... btl la mkl.. x mcm yg di beijing kan... yg dkt dngn hostel/hotel kita tu...

      Delete
    2. *PLM.... haha.. sorry3 again

      Delete
  3. kalau travel dapat ke masjid2 ni memang best sangat kan..
    lagi2 bab makan kat area tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah... dpt tngk architecture berbeza2.. tp yg ni biasa aja. Simple... lbh kurang masjid kita

      Delete
  4. teringat mesjid beijing kat rantau panjang yg selalu air takdok., huhu2

    ReplyDelete
  5. Saya pun dah sampai ke masjid ini. Kami sempat makan di restoren yang terdapat di sebelah masjid itu dan dapat kek free dari kedai kek di depan masjid tu Semuanya halal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow.. dpt kek... best2.. rezeki tu...

      Delete
  6. Masjid dia pun ada kubah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes... doesnt really look like typical chinese mosque, isnt it?

      Delete
  7. Cantik drawing beca tu. Do you have one without your name written on it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. This is actually a photo taken at kyoto. I used software ape ntah for the sketch. Give me yr email

      Delete
    3. biarlembuyangjadilembu@gmail.com

      Thank you.

      Delete
  8. sejuk2 Harbin tu sedapnyaaaa sate kambing China !!! bilala CT plak ni nak pergi Harbin. nak pergi ice festivaaaaaal.. syioooknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT, p beijing sendiri x mhl. Tp nk ke harbin, train mhl sket. Unless ct nk naik train yg slow tu murah sket

      Delete

Post a Comment

Popular Posts