Saturday, 19 May 2018

The Next Day... Prague Old Town

The next morning, kami breakfast di rumah. Kediaman kami di Prague ni ala2 apartment tempatan...so boleh berangan jadi org Czech...hahhaha... ada dapur juga. Rumahnya sangat besar. Tapi hiasan agak old school sikit... Ada juga hostel style, di tingkat bawah di mana ada bilik2 dan shared toilet. Memandangkan kami ramai, kami dpat satu apartment besar dan private toilet... Member2 kami yang di bawah pon kami bawa naik atas... Rasanya hostel ni dipunyai oleh orang persendirian. Bapanya kerek sket tp anaknya sangat baik....;) After a good night sleep and filling breakfast, dah rejuvenate...so, boleh dah jalan2 pusing Prague. Prague ni personally, saya rasa memang sangat lawa city nya, esp the old town. The reason why i chose Rosemary Hostel besides the cheap price, was the location. Walking distance to the HBF and also walking distance to the old town. Nanti kita buat separate post pasal hostel ni ya...

Pagi tu, kami ramai2 jalan p Old Town. hajat hati nak join free walking tour. Rupanya, if u r in a group of more than 10, they will charge 10 euros per pax... hmmm.. xmo lah... lari bajet nanti... let me be the tour guide for the walking tour...heheheh...  Berikut merupakan antara gmbr3 yg ditangkap on the way nk ke old city. X puas tekan phone, every angle was beautiful.

The buildings

Signposts

X tau la icon apakah ini?


On the way ke old town, kami singgah money changer skejap sbb x ada duit chezk koruna.  Lps to continue journey. X lama pon dlm 10 minutes mcm tu...












Cantik kan bangunan2 di Prague? So, bila sampai,  we roamed at the Old Town Square... selfie2 and wefie2... menikmati keindahan old town square and the famous Astronomical clock. Menurut myth nya, pencipta Astronomical clock ni telah di butakan matanya oleh raja sebab raja x nak pembuat jam tu membuat jam yang sama ditempat lain. Kesian kan...? Kejam betul! u can read the story here...


The famous astronomical clock.
Under restoration nampaknya...


Based on the legend Master Hanuš was chosen by the councillors of Prague to construct a unique time measuring device at Staroměstská radnice that would have many other functions besides measuring time. Hanuš did what he had promised. After he had introduced his perfect machine to the councillors they got scared. They wanted the machine to stay unique and they worried that the clockmaker could make a similar machine for another town. So they were thinking how to get rid of him. One night a group of people broke into the master´s house and they blinded him with a piece of iron. Hanuš knew very well who was behind that and therefore he asked one of his pupils to accompany him to the very heart of the astronomical clock. The pupil did what he was told and Hanuš, despite his blindness, stopped the clockwork. Based on the legend it took more than a century before the astronomical clock was in operation again.
(taken from: http://www.praguecityline.com/prague-monuments/legends-of-the-old-town-astronomical-clock)

Kami juga sempat memborong FM dkt seorang peniaga jalanan ni... laku betol FM Astronomical clocknya...

Murah btl rezeki mat ni hari ni... Ada dekat 30 ketul, x pon lebih mereka borong.... Lepas ni blh balik tido dah dia...
dah capai target sale. Rata2 FM bermulad ari harga 2 euro.

Muka ada sinyum...;)

Lepas belik FM, kami jalan lagi.... dkt area ni banyak betul souvenir shops. U enter one shop and u buy.. then u enter another shop, the price is cheaper. u buy some more.... then u walk, u find another shop, cheaper than the 2nd shop, beli lagi... jln lagi, jumpa souvenir shop, selling cheaper than the 3rd shop...exactly the same items... And the list goes on.... #naya

Di kala semua sedang bz membeli dan membelah, kami tangkap
gambarlah dengan owner kedai..
Another souvenir shop. Ini yang ke 10 ke berapa ntah yang kami
dah jumpa.


Cantik x?

Canabis yag dikomersial kan... ada lolipop, ada cookies, ada
shampoo dan macam2 lah..hahaha... mcm di Ams la...

Yang ini mampu tengok aja ya... Bohemian crystal glassware.. ni memang banyak di sini...
Khabarnya murah dari di tempat lain...murah2 dia pon...still x mampu...hehehhe...

Kat sini kami belik food just like Trudle in Budapest..tapi namanya lain sikit. Trdelnik ke ape ntah... Cheaper and tastier. Ada bnyk flavor but i bought the cinnamon chocolate coated. Bila sorang dah belik, maka akan adalah lagi pengikut2nya... akhirnya, semua pon belik....ahaks! Simple ingredients, only flour and sugar.

This is one of the shops.. Plenty of trdld kiosks all over Prague city. 

Perot kinyang, muka ada sinyum...

Kami juga singgah HRC Prague..belik t-shirts. Aina borong sakan...banyak order katanya...






Inside HRC
Lepas HRC Prague, kami teruskan perjalanan ke Charles Bridge.

Strolling along the paved alley. Felt like we were back in time.

One of the many local restaurants.

Tram

This way to the bridge and castle. 

TO BE CONTINUED :)

7 comments:

  1. cantiknya Prague. Lawa giler astronomical clock tu. best baca entry ni, rasa macam dalam filem dulu-dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq kerana sudi singgah dn bca entry sya.

      Delete
  2. Wah dah boleh jadi tour guide ye Fari...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..ha... thanks to googlemap 😁

      Delete
  3. Wonderful post...especially the legend! Thanks for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi elaine... ya... very grusome act, kan?

      Delete
  4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

PRAGUE CASTLE

Our next destination would be Prague Castle. As mentioned in the previous post, the journey was a bit challenging as we had to walk uphil..u...

You may also like to read these...