Tuesday, 22 May 2018

Charles Bridge, Prague

Lps jalan-jalan di Old Town, kami berjalan ke Charles Bridge. Charles Bridge ni merupakan salah satu icon di Prague, selain Astronomical clock. X jauh pon dari Old Town. Tapi disebabkan kami suka berhenti2 tangkap gambar dan berhenti2 masuk kedai, maka jadi lambatlah sikit.

Berikut merupakan sedikit info tentang Charles Bridge, pasted from Wiki.

Charles Bridge is a historic bridge that crosses the Vltava river in Prague, Czech Republic. Its construction started in 1357 under the auspices of King Charles IV, and finished in the beginning of the 15th century.[2] The bridge replaced the old Judith Bridge built 1158–1172 that had been badly damaged by a flood in 1342. This new bridge was originally called Stone Bridge (Kamenný most) or Prague Bridge (Pražský most) but has been "Charles Bridge" since 1870. As the only means of crossing the river Vltava (Moldau) until 1841, Charles Bridge was the most important connection between Prague Castle and the city's Old Town and adjacent areas. This "solid-land" connection made Prague important as a trade route between Eastern and Western Europe (taken from Wikipedia).

Tu dia pintu gerbang Charles Bridge. 
Masa sampai, orang dah ramai dah di sana. Kami sampai dalam pukul 11 lbh macam tu... cuaca pada waktu ni boleh tahan sejuk juga, almaklumlah tepi sungai. Tp view memang cantik, dikelilingi dengan bangunan-bangunan lama.  Sebelum crossing the bridge, kami tangkap2 gambar depan bridge tu. Ada banyak bangunan2 lama, sambil tunggu orang nak ke toilet...





Jom bergambar di jambatan...




 Atas jambatan ni pun ada ramai orang menjual-jual lukisan dan juga barang-barang kraftangan lain. Harga boleh runding. Ada juga pemuzik jalanan. Love locks pon ada....





Pemandangan Sungai Vltava  pon sangat memukau.






Lepas Charles Bridge, kita ke Prague Castle. Perjalanan agak mencabar sebab kena berjalan menaiki bukit... Beberapa pit stops jugakla kena berhenti, ambik nafas dan juga ambik gambar...;)

To be cont in the next post...byeee....!!!

9 comments:

  1. Cantik pulak Prague ni. Nyesal dulu tak pegi masa kekawan buat rombongan Cik Kiah dari Hamburg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya... mmg sngt cantik prague... esp the buildings n alleys

      Delete
  2. cantikkknya..teruja tengok....kalau tengok dedngan mata sendiri lagilah best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya eita... sya dulu pin mmg berangan dr zaman belajar nk ke sini... thn lps bru tercapai 😀

      Delete
  3. Ok bookmarked.. nanti kalau free2 nak godek entry dari mula.. tngh survey2 jugak travel ke balkan and negara2 atas dia tu.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, sya pon tngh dok riki2 gak negara2 lain ni...hehehe...

      Delete
  4. ya allah ya tuhanku murah rezeki nak pergi sana jugak amin amin. cantiknyaaa subhanallah. CT ingatkan 3/4 orang je ahli jemaah. ramai rupanya mesti meriah =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamin. Semoga impian ct tercapai

      Delete
  5. Hopefully akan sampai sana satu hari nanti..

    ReplyDelete

PRAGUE MORNING MARKET

CLICK HERE FOR PREVIOUS POST The next day, kami nak balik ke Istanbul smula. Tapi flight pukul 3 petang, so pagi tu kami lakukan aktiviti ...

You may also like to read these...