Feel free to follow...

Thursday, 26 July 2012

Ikan patin Temerloh

Bila bulan2 puasa nih teringat plak nak makan gulai ikan patin. Talking about ikan patin, one will always know that ikan patin is very famous at Temerloh. I had been to Temerloh many times last year and every time i go there, mesti singgah gerai2 makan jual gulai ikan patin...sedapnyer.... Paling glamer kedai Pak Usop tp kedai2 lain pon x kurang sedapnyer... May be because gerai Pak Usop is in the GPS Map, so that's why it's more popular than other restaurants.

Setengah ekor mcm ni is about rm6-rm8. 

Kat sini, famous air jagung + ice shave nih.
It's about rm2.50 per glass.
Lepas makan2, boleh jalan2 kat pekan Temerloh. Pekan (or should i say it a town...) ni kecik saja, kalau nak dibandingkan dengan Kuala Lumpur atau Shah Alam. Tp, during the Ramadhan season, ada bazaar ramadhan...sedap betul beli-belah and the price is cheap too. I don't know where i put the bazaar's photo. Couldn't find it!

The town of Temerloh.
When we come here, we always stop by at the river. X buat ape pon, just duduk2. My kids like to play with the yellow balls... Panjat2, lompat2 atas tu...

Agak2nya ada buaya x...?
At the river bank

If u wanna stay overnight, there are a few guesthouses and Seri Malaysia hotel chain pon ada. U can also get to Kuala Gandah Sanctuary from Temerloh but if I'm not mistaken, it's about 40 minutes drive.  Ok folks, time to go...bulan2 puasa ni x boleh nak karang panjang2...letih! he..he..

11 comments:

  1. Assalamualaikum Yong, rasa akak penah santai sini kejap tengok2 sungai tu. Tapi akak tak pandai makan ikan patin, jadi tak makan lah. Seronok ronda2 satu Malaysia kan.

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Yong, saya dulu pon x makan ikan patin... tp sejak kawin, saya dah belajar2 makan pasal mertua saya suka masak ikan sungai..memang sedap..he..he...

    ReplyDelete
  3. bahagia dapat ikan patin ye!! Nekcik ni orang laut..tu yang tak kenai ikan darat..

    ReplyDelete
  4. Ikan ini sedap buat masak tempoyak :)

    ReplyDelete
  5. Saya pernah sampai ke Temerloh, please lah... its not pekan koboi... U tak jalan habis agaknya.. punyalah besar temerloh tu dan bersambung dengan mentakab, another town in Majlis Perbandaran Temerloh... ada 2 mall besar StarMall dan temerloh mall and a few hyper/supermarkets i.e The Store, Tunas Manjs etc.. Siap ada KFC dan McD drive thru lagi... I tak taulah kalau pekan koboi ada banyak fast food (KFC jer ada 4 buah) dan bnyk tempat shopping macam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fair enough, mr or ms anonymous... i will edit the phrase. Tq 4 highlighting it. Perhaps u know the place well... There's no need to be sarcastic, though...

      Delete
  6. I try mkn kat kl....
    TG patin sungai temerloh
    sedap sangat dan murah
    cuba buka blog i.....www.tgpatin.blogspot.com
    mmg sedap

    ReplyDelete
  7. I try mkn kat kl....
    TG patin sungai temerloh
    sedap sangat dan murah
    cuba buka blog i.....www.tgpatin.blogspot.com
    mmg sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mesti peminat patin sejati neh..;)

      Delete
  8. Kat temerloh gerai mana yg paling masakan sedap ikan patin masak tempoyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg pling glam kedai pak usop.. tp kedai2 lsin pon ok gak...

      Delete