Feel free to follow...

Thursday, 24 January 2013

My Istanbul Winter Trip: The Blue Mosque

The Blue Mosque @ Sultanahmet
Lepas balik dari Grand Bazaar dngn barang pembelian yg x seberapa nak banyak tu, kami singgah di blue mosque. Blue mosque ni terletak kat Sultanahmet ja.. kalau turun tram kat Sultanahmet, jalan sikit ke depan, nampaklah blue mosque yg tersergam indah ni.. Sebenarnya, nama sebenar masjid ni adalah Masjid Sultan Ahmed.  Masjid ni ni ada banyak entrance..So, ikut sukalah nak masuk entrance mana... I always use entrance F to walk from my hotel to Sultanahmet. The 1st night when i arrived, i complained, "jln jauh, penat..dahla berbatu2 bonggol..susah nak bawak beg.." On the 2nd day, as we explored the area, we found a shortcut through Gate F of the mosque. Tp cuma sampai isyak ajalah, after isyak, they will lock the gate till subuh the next morning.  Memang sangat pantas jalan tu, instead of 15 minutes walk, cuma 5 minutes mcm tu aja to Sultanahmet.

Entrance F that saved me from the long walk...:) 
Perhaps, waktu i p was winter time, so, the crowd was not so huge... There were people visiting the mosque  all the time but not as many as summer time where u have to Q in order to enter the mosque.

The entrance to the mosque. Everyone needs to take off their shoes and
put them in plastic bags provided at the entrance
 Since 1st day sampai Istanbul, memang hari2 lalu blue mosque.. In fact, our room was also facing the blue mosque (with tv aerials as extra accessories to my view).

View from my room...Aerial2 ni memang kacau daon...
Yg ni pulak, Night view from our room. Everyday, kami dengar azan subuh dari bilik,
memang dekat sebenarnya hotel dengan masjid. 
Berdekatan dengan blue mosque ada one area with plenty of benches for the visitors to sit and admire the beauty of the building. There are people who take the opportunity to capture photographs overlooking the mosque.

Rumput yang menghijau..I wonder what happen to the grass in Jan or Feb? Still preserving its greenery? Kat sana
sikit ada fountain...

Kami pon ambik peluang jugak tangkap gambar... Mintak tlng tourist lain..he..he.. 
Let's get a closer look inside the mosque. oh yes, in case u're wondering about the entrance fee, It's free of charge but u are free to donate some money for the maintenance of the mosque.

This section is open for all visitors
Meanwhile...

This section is only for the muslims to pray. No tourists permitted to enter this area,
unless they want to pray, of course.
 The chandeliers.  This side is allocated for the muslims to pray. Visitors are not allowed to enter
this side as to give respect to people who want to pray.
 The ladies have a separate place to pray that isjust behind this area. 
This is the boundary for the visitors.
 The interior of the mosque is lined with more than 20,000 handmade ceramic tiles. The upper parts are mostly
blue in color. 




Ablution tap. Left photo: Quranic verse mounted
on the wall





































That's about it for the Blue Mosque. Kalau ada rezeki
sampai ke Istanbul, make sure u all singgah sini ya...! Oh ya, before i sign off, Salam Maulidur Rasul to all Muslims all over the world.

This one is  for all of my readers! TQ all for visiting!

21 comments:

  1. Salam Yong

    Ooo...dekat sungguh komer dok menyopping yer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, He..he..unfortunately i'm not a serious shopaholic.,. So, looking at all those stuff doesn't make any difference to me...:)

      Delete
  2. Hi, Sorry but I can't translate this very well--except for what is in English. I tried on Google Translate to translate it from Turkish to English --but it didn't work...

    Looks like a beautiful mosque. Why are the faces blurred?

    Hugs,
    Betsy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Betsy,

      So sorry u couldn't u/stand as this post is bilingual. It's a malay language. I guess that's why u can;t get the translation from google translate as it is malay not turkish..:) Yup, very beautiful mosque, indeed!

      Delete
  3. Masjid yang selalu kita lihat bila paparan azan di kaca tv.

    ReplyDelete
  4. lain betul design masjid biru ni, betul-betul cantik. tengok suasana dalam, bertambah-tambah cantik pulak, lampu-lampu tu macam dekat jer dengan kepala, hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik orga..tp saya x pandai tngkp gambar mcm gmbr2 blog awak. ..iyelah, rasanya, memang lebih rendah dr chandelier2 yg lain...

      Delete
  5. Assalamualaikum Yong, semalam bawak kawan ke Sultan Ahmet tp akak kata tengok kat luar jer lah...kalau nganga lelama, nanti makin ramai pelawat, nak solat awal sangat pulak. Jadi dia banyak amik gambor kat luar. Tapi kalau masuk, memang ghalit ler. Ada dengor tak org ngaji Quran kat dalam masjid tu? Sedap suara dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, kak yong kat istanbul eh? nape kak yong x kasik dia masuk..? ha..ha..sian kwn kak yong tu.. saya selalu dngr azan dari masjid ni tp x pernah dngr mereka mengaji... Dkt masjid lain ade dngr org mengaji. Ada jugak masjid yg buat ceramah sementara menunggu masuk waktu tp saya x fahamla apa yg diperkatakan...

      Delete
    2. Bukan tak kasi masuk, bagi pilihan kat dia. Bawak masuk kang lagut...dan dia bukan kuat berjalan, amik gambor jerlah dr luor, pastu kami naik tren ke Eminonu. Tu kena berjalan lagi ukur Grand Bazar. Yaa...akak dah balik Istanbul dah seminggu, tengah berhujan renyai ni. Mungkin salji round ke dua turun next week, In Shaa Allah!

      Delete
    3. Skrg kat Istanbul tngh salji ke kak yong..? wah seronok tu..:)

      Delete
  6. Teringat sangat nak pergi Istanbul lepas baca ur blog. Kalau lah pokok dan bunga di rumah saya tue tumbuh emas, kan bagus? Hahaha... Harap-harap satu hari dapat pergi Istanbul. Oh yeah! By the way, I received the fridge magnet already. Sorry for the late inform. Kinda rushing for year end account. Thank you so much yeah! =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi D! I also wish for the trees in front of my house to bear gold fruits.. ha.. ha...oh.. u received it already. Sorry, i can't send the shot glass as the post office people say it's not recommendable to send such a small fragile item. I'm reading your seoul entries now..planning to go later.. very comprehensive! U should put istanbul in yr wishlist... It's one of the best places i've been so far...:) I don't mind returning here one day as i still have many more places to explore here...x sempat..:(

      Delete
  7. wah. syoknya. teringat muvie istanbul aku dtg. hehe. nice entri

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ for reading..:) do come back every so often

      Delete
  8. Salam,
    Ramainya orang di masjid ini, kan?

    Teringin nak pergi, tapi belum tahu bila. Tapi fridge magnet Blue Mosque ni saya dah dapat dulu he he he.

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..he...memang fridge magnet blue mosque tu bnyk di jual kat istanbul... semua pon gmbr blue mosque....:)

      saya dngr waktu summer lagik ramai org...

      Delete
  9. terkenang sewaktu di Istanbul dulu. Thn 1998 selama 5 hari di Istanbul saya solat di masjid ini maghrib dan Isya. Rasa tenang hati berada di dalamnya. Namun begitu tiada kuliah antara maghrib dan isya.Di masjid ini juga lah saya berkenalan dengan beberapa orang Turki yang baik hati , ajak ke rumah mereka tapi saya tak punya masa. Kebanyakan mereka dari daerah lain tapi bekerja di Istanbul. Hari jumaat (last day) sebelum jumaat diadakan kuliah panjang , lebih 1 jam. Saya terfikir kenapa tiada kuliah kecuali sebelum jumaat. Mungkin dasar sekular yang melarang. Saya juga diberitahu oleh orang Turki bahawa di sekolah tidak diajar al Quran dan mereka ajar sendiri atau menghantar anak-anak mereka belajar al Quran dengan guru al Quran disebelah petang atau malam.Sekarang , mungkin dah berubah, wallaahu `aa`lam.

    ReplyDelete