Feel free to follow...

Friday, 23 January 2015

KAWARAMACHI AREA

Petang lepas ke Museum of House and Living tu, kami terus shoot ke Kawaramachi....he..he..he.. esok petang lepas balik dari Kobe pon terus ke Kawaramachi lagi...(suka sangat p sini...) he..he.. Still free, guna Hankyu-Hanshin Pass. Kiranya hari ni, kami berjalan ke sana kemari,  (Saiin-Arashiyama-Osaka-Kawaramachi-Saiin) semuanya 600 yen sahaja. 
Apa ada kat Kawaramachi ni? Yang paling orang suka datang sini mungkin kerana tarikan membeli dan membelahnya... terutama di intersection Shijo dan Kawaramachi Street. Kalau nak ke Nishiki Market juga boleh sampai dari sini. Gion pon dh dkt. Jom tengok apa kami buat di Kawaramachi...
#1: Dua hari berturut-turut merayap ke sini. X belik pon. saja cuci2 mata. Lagi satu,,
suka tengok orang Jepun shopping groceries petang2..mcm semut...he..he..
Dari Kawaramachi station, boleh terus ke Takashimaya ikut pintu
basement. 

#2: Yang ni kat area china, still dalam Takashimaya.
. Mcm2 rupa bentuk... Belik ke..? Tidak ler...
nak makan pon kais pagi..ha..ha...

#3: Dalam Takashimaya, tingkat 6 ada Disney Store. Boleh belik tiket'
Disney di sini dan jugak merchandise disney. 

#4: Farah & Olaf

#5: Fresh seafood. Setiap hari di Kyoto memang kami masak.
Hari2 belik seafood. 1tip, tunggu petang dalam pukul 6, harga akan
turun sebab mereka nak tutup kedai. Sepinggan fresh salmon di atas
kami belik dengan harga +- RM16 mcm tu... 

#6: Shinkyogoku Street: Shopping area. Selain ke Nishiki Market, blh
belik souvenir di sini.. Nishiki tutup pukul 6, tp Shinkyogolu tutup
pukul 8.  Macam2 btg lain blh didapati disini, mcm bag, kasut,
winter clothings and so on...

#7: Ada kedai makan nama Ashoka di sebelah pintu masuk utama
Shinkyogoku Shopping area. Harga? Typical Jap resto... Mahal woooo...

#8: Kami beli souvenir kat kedai ni.  CC is accepted here. 
#9: Macam2 ado.... T-shirts kat sini dapat 880 yen rasanya.
x taau la murah ke mahal sebab malas nak survey kedai lain. 
#10: Kit-Kat kaler hijau
The shopping area along Shijo Street 

Before i stop, some info on Kawaramachi area:

The shopping area along Shijo Street is centered around the intersection of Shijo and Kawaramachi streets where you will find the Takashimaya and Marui department stores. A Daimaru department store, as well as high end fashion brands like Louis Vuitton, stand nearby. If you continue along Shijo Street across the Kamo River toward Yasaka Shrine, the large stores give way to smaller shops selling fashion and Kyoto specialty foods and crafts.

Branching off Shijo Street around the Kawaramachi intersection are the Teramachi and Shin Kyogoku Shopping Arcades. These two parallel running, covered pedestrian streets, are packed with shops and restaurants that sell day-to-day clothes and goods and draw a younger crowd than the more upscale stores along Shijo Street. Also found in the area, Nishiki Market, a colorful narrow food market street known as "Kyoto's Kitchen", runs about a block off parallel to Shijo Street.

Taken from: www.japan-guide.com/e/e3958.html

Tadaaaa...laok rekaan sendiri... fish n prawn  mixed with butter and onion...
Sedap plak tu, mkn dengan nasik...

Till then, esok kami nak ke Mount Rokko


27 comments:

  1. Tshirt yg sama saya jumpa kat kyoto harga ¥1000 sehelai. Beli 6 pun tak dpt kurang....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyeke liza? Belik kt area kyoto mna? masa saya belik..semua rata2 tulis 900 yen.. tp bila tawar dpt la kurang sket.. ade kedai kt dlm2 lg tu, siap label hrga 890 yen.. blm tawar lg tu. . Tp kt area tokyo saya tngk 1000 yen.. 1300 yen pon ade

      Delete
  2. wah wah sedapnyaa nampak salmon tu...lapor plak ptg2 ni...hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...masak sempoi ja...rembat bhn ape yg ade...

      Delete
  3. Saya pernah pergi disney store kt tokyo

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Haah..ade a few disney stores kan..all over japan. .. saya x p yg kt tokyo

      Delete
  4. Pergi juga kawasan ini.....kami bawa bekal dari Malaysia..makanan tin je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. MKL pergi berdua okla...hehe. .. ank bujang saya kuat mkn... kena masak2 disamping tmbhn mknan dlm tin tu...hehe. ... suka bdk2 dn mak pak bdk mkn seafood fresh kt sana... hehe

      Delete
  5. olafffff! aku pun ada beli gak satu! sbb comel sgt!

    ReplyDelete
  6. Alaaaaa keciwa la sbb x sempat shopping. ...nanges!

    ReplyDelete
    Replies
    1. X sempat ker? Cam x caya jer syieda x shopping

      Delete
  7. Eh murah la salmon tu! Good tips
    ok harga brg2 groceries lain mahal lg dr korea ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. X pastila farra coz msa kt seoul x belik groceries sngt.. msk apa yg dibwa aja.. kt jpn bnyk belnja belik seafood. Tp brg mcm sayor, lbh kurang aja hrga ngan korea. Hr tu belik dove body wash yg bsr rsa mcm lg murh dr msia.

      Delete
  8. Salam...sis boleh tlg fwdkan itinerary tak...sbb tgh study nak ke osaka kyoto april ni...nmpak byk info berguna dlm blog sis...email ke nieta2010@gmaildotcom ya

    ReplyDelete
  9. kiranya kawaramashi ni syurga shopping lah ye tapi kalau budget ciput cam JM ni window shopping je lah

    ohh...windows shopping aje rhopenya..baru nk cakap..Wahh...byk nye duit Fary hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu... biasala jm.... mna nk ade duit.. nmo pon bajet trip. . Tp saya prasan, bju sejuk mmg murh2 gak kt sini... saya belik parfum salvator ..kwn ckp kt sini 50ml dlm rm200++.. belik kt shinkyogoku rm90 ja lps convert... ori tau...

      Delete
  10. Best kan jenjalan kat Japan ni... Rindu plak rasa... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Best tp expenses tinggi sungguh ler.. x sanggop den..huhu..tp psng niat mo p lagik tu...

      Delete
  11. alohaiii Farik...tuuuu teko tu..kalau nekcik mmg tergoda dah tuuu

    ReplyDelete
  12. Lagi satu tempat jual tshirt murah. Kat Miyajima Island, Hiroshima. Kitorang dapat 890Yen juga. Noted on the tips, beli fresh seafood masa nak dekat kedai tutup. Haritu pun tengok kat food court diorang, masa dah nak petang semua jual murah. Siap ada free lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..x sampai lg hiroshima... tp bnyk bca cerita2 bloggers about miyajima... tp kan, masa last day tu, tunggu punya tunggu salmon, hbis dikebas japanese semuanya...melepasss.... terpksa belik ikan lain. ..huhuhu

      Delete