Feel free to follow...

Sunday, 24 February 2013

Amazing Race to Bursa (part 1)


Ok, nih citer amazing race saya..Al-kisah hari rabu, saya nak p Bursa..Saya tau nak ke Bursa memang kena awal pagi, kalu x, kena tinggal kapal... So, pukul 6.10 pg dah keluar hotel, x sempat nak breakfast kat makcik Angel Home...hu..hu... Hari masih gelap-gulita tp jln short cut ikot Masjid Biru (gate F) dah bukak. So, we followed the short cut. Tunggu tram kat sultanahmet untk ke sirkeci. Punyalah mengong, dah 5 hari kat Istanbul pon boleh terlupa arah mana nak p...rupanya, kami duduk kat salah arah...metro dah dtg..kena keluar balik... Tp kami x nak tap istanbulkart dua kalik, so, panic punya pasal, lompat pagar metro... tersangkut kat palang Metro... Adoi, tersepit pulak...! Terlepas gak..kena tunggu yg lagik satu...seb baik x yah tunggu lama... mula2 ingat nk jln kaki aje ke Sirkeci..tp x yah lah.. x sampai 5 minit, another Metro came.
Image Hosted by ImageShack.us
Sempat lagik bergambar tu... This was taken outside our hotel as
we walked to Sultanahmet Metro.
Sampai Sirkeci, kami berlari2 tunggu train yg nak ke Yenikepi.. Seb baik dh ada train kat situ tunggu penumpang... The railway station to the train yg we all naik ni just opposite the tram station.

Image Hosted by ImageShack.us
Inside the train to Yenikepi. So empty as it was still very early
in the morning. 
Image Hosted by ImageShack.us
This is the main railway station in Istabul where we caught the train to
Yenikepi that morning. This photo was taken a day before
our Bursa trip. 
Image Hosted by ImageShack.us
We arrived at Yenikepi at about 7.10am. Burung pon baru nak
keluar p kerja. 
Smpai ja Yenikepi dah kol 7.10, cruise 7.30 jalan..mcm si ayam dan si itik we asked  direction from the guard at Yenikepi railway tu.. mika ni ramah2..walau x tau ckp pon, still very helpful..bahasa isyarat sumer keluar... lepas tanya, agak2 paham direction die, kami pon berlari2 ke yenikepi feri terminal. Seb baik ada pintu gerbang besar...leh nampak dr jaoh..Berator nak belik tiket, penat berator, rupanya kena amik nombor.. Adoila.. p plak amik nombor.... Ramai penumpang lain pon merungut pasal dah penat beratur, then have to take numbers plak.

Image Hosted by ImageShack.us
Top: Ambik nombor kat mesin ni dulu then tunggu nombor
dipanggil. Bottom: Tempat beli tiket. 
We waited for our turn...masa belik tiket, i told the lady..”Can i have the seats next to each other?” “Yes, i know", jawb ticketing girl tu ngan muke eksen sekalik. Rupa2nya, die kasik tiket, sorang dok utara, sorang selatan...huh, mcm paham minah tu... Lepas tu, die tanya nama plak, konon nak print kat tiket.. I spelled my name  to her...die pon type...Instead of Farikica (bukan nama sebenar), die p tulisnya Mrs Senin Sael. Jaoh panggang dari api.. Senin? Memang sengal...Lantak die la..dah lewat dah ni... 7.25 am kami naik...7.30 kapal jalan. hrga tiket 25 lira one way.

Tengok nama tu...Senin Sael...
Image Hosted by ImageShack.us
This is the big  cruise ship... For passengers with vehicles, they need to
park their vehicles at the ground level of the cruise. 
Dalm cruise tu, seb baik, org x kisah sngat dok mana2 pon... Kapal tu besar...mcm titanic... Ada playground resto, bilik solat, supermarket, dll... 3 tingkat. Tingkat bwh for cars, ting 1 for economy class and atas for business class passengers. Perjalanan dari yenikepi ke Bursa, ambik masa 70-90 minit aja... We didn’t buy anything on board. I assumed it was very expensive and it was!

Image Hosted by ImageShack.us
Some of the facilities inside the cruise ship
Image Hosted by ImageShack.us
The sight inside the cruise on that day. Ramai org!
Image Hosted by ImageShack.us
The view captured 10 minutes after we left Yenikepi. Beautiful, don't u think?  
Sampai Bursa, ada bas dah siap tunggu...there are 2 options, samada kita naik bas sampai city centre (7 lira one way) atau naik bas sekerat jalan dan stop kat metro. Sampai metro stesyen, naik plak metro sampai town (2.00lira + 2.50 lira aja). Masa pergi, kami naik bas all the way to the city, malas nak turun kat metro.

Image Hosted by ImageShack.us
Welcome to Bursa. Actually nama port ni Guzelyali. 
On our way to Bursa. The journey to Bursa is about 30-45 minutes.
Sampai Bursa CC, kami breakfast at McD. Pas tu jalan2 kat Ulu Camii,  Masa kami sampai, tengah ada ceramah sementara nak tunggu masuk zohor. Cantik gak masjidnya but not as grand as the Blue Mosque. There’s another mosque but we didn't go there. X sempat.

The entrance to the mosque. 
Image Hosted by ImageShack.us
Ulu Camii
Image Hosted by ImageShack.us
Still inside Ulu Camii
Then, we went to the bazaar...IMO, bazaar @ Bursa lebih murah dari grand bazaar. Ada banyak sangat towel cantik2...i bought some towels and fridge magnets.

Image Hosted by ImageShack.us
The bazaar @ Bursa
Image Hosted by ImageShack.us
The other side of the bazaar
Image Hosted by ImageShack.us
The towels that I bought. Dlm RM2 ja satu...:) Terlalu cantik,
sampai sayang nak pakai..
Makan lagi...
When we were there, we contemplated whether we wanna go to Uludag or not. Takut x sempat but at last we decided to give it a shot. This was like a suicide mission,  kalau x sempat balik dngn kapal pukul 6.30 ptg, we had to wait for the next morning ship and automatically we would miss our flight to Rome. That was the biggest decision i'd to make during this trip. X pa, kite pergi..ha..ha..! Citer lepas ni lagik sadis dari tersangkut kat divider...:( Wait for the story in the next post.

20 comments:

  1. nice blog...keep up posting sis...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQVM, sis. Just visited your blog. Very nice travel entries!

      Delete
  2. Salam Yong

    Best kan sheshekali buat amazing race...perit melaluinye tapi bila masa berlalu, boleh gelak bila ingat balik kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..ha,..memang x leh nak lupa..:) itulah die, priceless moment...

      Delete
  3. ahaha...macam nak lempang jer minah kaunter tiket tu, macam mana boleh taip nama senin sael, tak logik langsung. wah~...ada citer lagi best dari tersangkut dekat palang metro, ni yang tak sabar tunggu ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang..mcm bodoh sombong pon ada minah tu...he..he..itulah trajis pon ada.. tunggu ya,..nk mengarang makan masa...ha..ha...

      Delete
  4. Waaa...suspen pulak nak tunggu sambungan citer ni...Best best...(sambil verangan bilalah nak sampai ke istanbul)

    ReplyDelete
  5. salam

    sib baik pakai seluar, kalau sangkut pakai pelikat gombang hahaha
    senin sael tu sama erti dgn Farikica kot hehehe

    dulu saya duduk kat luar sepanjang perjalanan atas feri tu , tapi masa tu bulan jun dan tak sesejuk mcm bulan 12

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Entahlah Pak Itam, may be lah kot... dah ditranslate.. oohh... bolh duduk kat luar eh...? saya x perasan la pulak boleh duduk di luar tu...

      Delete
  6. wahh banyak tempat you sempat pegi kan..bestnya. we all 3 malam je..rindu pula. hehe

    ReplyDelete
  7. ya allahhhh..siap sangkut2 tu..very the sadis..

    i supposed ke turkey this june.but kena kensellah.sebab tgh sakit ni..takut tak fit..nbt nak explore sendiri..so boleh refer yr blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooh..x jadiklah..? when is the next plan...? istanbul ok, boleh jalan sendiri aja... x perlu tour guide...

      Delete
  8. Laa.. Haruny cerita.. Saya yang baca ni pun,rasa cm takut..

    ReplyDelete
  9. Salam farik.....mmg thrill kalau kita redah sendiri....ada masa mmg me.cemaskan jugak kan.....bessst
    .yer naik kapal me bursa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best, cuma winter time sejuk sikitla.. x blh lepak2 kat luar

      Delete
  10. best nya u dah spai byk negara. Ntah bilalah nak spai turkey ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, ada rezeki sampailah kite...;)

      Delete