Feel free to follow...

Monday, 11 March 2013

Amazing Race to Bursa -Uludag (Part 2)


Sambungan from Amazing Race to Bursa Part 1

Lepas early lunch, kami jalan kaki p ke teksi stand nak ke uludag... mula2 ingat nak mintak teksi tu antar ke teleferik. rupanya teleferik dah setahun tutup..tngh upgrade katanya.. Frust, beb!!! People say the view from the teleferik is much much more magnificent than the dolmus ride. Naik teksi ke dolmus station 1 lira aja charge die per head. dekat aja... pas tu, naik dolmus plak ke uludag (10 lira one way). Perjalanan 1 jam paling lama.

Image Hosted by ImageShack.us
This is where u wait for the hourly Dolmus
Image Hosted by ImageShack.us
On the way up, we could already see the snow patches everywhere. 
Sampai atas mcm jakun main salji...ha..ha... sampai jatuh tergolek2... Al-maklumlah, 1st encounter with snow. Singgah sundry shop kat situ dan belik souvenir sikit. Hari yg kami naik tu, salji x turun coz semalamnya dah ribut salji (hari yg kami ke Miniaturk tu). Jom layan gambar...

Image Hosted by ImageShack.us
Since it was a weekday, so holiday makers x ramai sangat.
Image Hosted by ImageShack.us
This was the sundry shop where we bought our souvenir n drinks.
And also a place for us to keep ourselves heated for a while. 
Image Hosted by ImageShack.us
Kids playing the slides. Atas tu jugalah kite kena panjat kalau
nak ke trolley.
Salji memutih
Excited sngt main salji sampai terjatuh2.. Gmbr jatuh x adalah..he..he..
One of the hotels available

Lepas penat2 main salji sampai sejuk bedi, naik dolmus balik, turun bawah... waktu tu dah pukul 4... pukul 6 cruise jalan...

On our way down
Image Hosted by ImageShack.us
Hari dah nk gelap
Bursa from Uludag (On our way down)
Sampai bursa balik, kami dah lupa tempat nak tunggu bas semula... kami lari keluar masuk bazar tp x jumpa jugak... tanya semua org, mika memang nk tlng tp x paham sebutir haram... tnya polis, polis pon x paham english..siap lukis peta dengan lenggang lenggok...kita dh la nk cepat ni... berpandukan peta polis tu, kami msuk semula ke dalam bazaar to get to the other entrance. Dalam bazaar, kami berhenti juga untuk Tanya pada locals there. People in Bursa do not speak English like people in Istanbul, itu yg buat payah tu. Time i lah rasa mcm masuk Amazing Race. Dngn bawak backpack dan x tahu arah tujuan... Setelah berlari2, akhirnya, sampaila kami ke metro... penatnya berlari..nasib baik sejuk... seb baik kami decide nak naik metro, kalu idak, memang x sampai kol 6..

Naik metro line emek, berhenti kat ujung sekalik (emek), ada bas tunggu untk ke port... masa tu dah pukul 5.. sempat ker aku nih...? Dalam hati, Allah aja yg tahu.. naik bas, jalan jam gila2... atok yg bwk bas tu pulak, memang slow n steady...30km sejam die bawak... last2 dh pukul 5.20, die suruh kami semua turun, “Korang semua kena turun, lalu jalan short cut yg berbukit-bukau dan berselut tu.  Lalu celah kedai2 tu untk  sampai ke port”..katanya (dlm turki la). “Kalu korang x lalu situ, memang kena tinggal kapal la...” dia sambung lagi.  Masa tu ada 8 org yg turun ikot short cut tu... kena langkah divider lagik...Kami kena berator nak langkah, coz jalannya kecik tp si tak sabar ni p potong Q. Konon nak tunjuk Rambo, gedebush, mcm nangka busok jatoh dalam selot...  punyalah nak jadik superman..kah..kah...hubby marah..die kata..”x yah la ko nak jadik superman plak.. tunggu ajala giliran nak turun selut tu...” ha..ha.. I x cakap apa. My bad! Lepas bukit selut..kami berlapan berlari2 ke port..mcm org x betul sumer berlari2...lawak betol..! Ada minah arab ni satu family punyalah kalut..kapal die 7.30 malam .. .pukul 5,30 die dah kecoh2 mengalahkan kami yg kapal kol 6... “Where’s the port, please where’s the port,” she said. I showed her.. “there!...” Lepas 2 minit die Tanya lagik soklan yang sama...Lepas tu Tanya lagik, lagik.. Sepak jugak minah arab ni..lari ajalah...kejap lagik sampailah.. pukul 5.45, kami sampai dngn tercungap2... kali ni dah cerdik, p amik nombor dulu..baru belik tiket...

In the ferry, at last...
Adoi... letih betol sampai dalam kapal..Kami berlari adalah dalam sekilometer. Alhamdulillah..semua selamat..w/pon terpaksa berlari2 kesana kemari tp sangat seronok dan kelakar... kalaulah terlepas cruise tu, alamat kena tido bursalah kami dan terlpsla flight ke rome esoknya...hu..hu...

Sampai Istanbul, pukul 7 lebih...happy! Makan dan balik ke hotel to rejuvenate our energy for tmorow...

We captured this photo while we were walking back  to the hotel that night... I was never so happy to see this mosque. That night, the blue mosque looked so different, perhaps because we were so relief to be back in Istanbul...:)



6 comments:

  1. Fuhhh...turut berdebar debar sambil membayangkan keadaan korang masa tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kak ita... rasa takut sangat... kalaulah terlepas, x taulah apa nak jadik...kena balik ke bursa baliklah jawabnya, carik hotel... x pon, tido kat port (lagik trajis tu...ha..ha..)

      Delete
  2. Bestnya....hehehehe tak sabar nak sampai sana...btw kenapa ya tak leh beli tiket online Pegasus airline tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. No idea. I bought my pegasus tix online. No problem, Hassle free... May be u should retry. Where r u heading with pegasus?

      -farikica-

      Delete
  3. Btw I love your new blog face-lift :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq jayne...:) it's a bit childish and girly, I guess... But who cares... It makes me feel like I'm back to 17.. ha..ha..

      Delete