Feel free to follow...

Monday, 24 February 2014

Samosir Island, Lake Toba


Early in the morning, we woke up and had breakfast (breakfast was provided for free) at the coffee house. The coffee house was quite far from our room. You could walk but Pak Hassan picked us up and sent us by car. I guess all the drivers get free meals at most hotels here as I noticed all of them relax aje mkn2 breakfast...:)

Anyway, today we would continue our journey to Samosir Island @ Lake Toba.

Before that, here are some info about Lake Toba & Samosir Island adapted from Wiki:

Lake Toba (Indonesian: Danau Toba) is a lake and supervolcano. The lake is 100 kilometres long, 30 kilometres wide, and up to 505 meters (1,666 ft) deep. Located in the middle of the northern part of the Indonesian island of Sumatra with a surface elevation of about 900 metres, it is the largest lake in Indonesia and the largest volcanic lake in the world. Lake Toba is the site of a massive supervolcanic eruption that occurred 69,000 to 77,000 years ago, representing a climate-changing event. It is the largest known explosive eruption on Earth in the last 25 million years. According to the Toba catastrophe theory, it had global consequences for human populations: it killed most humans living at that time and is believed to have created a population bottleneck in central east Africa and India, which affects the genetic make up of the human world-wide population to the present. This hypothesis is not widely accepted because evidence is lacking for a decline or extinction of other animals, including species that are sensitive to changes in the environment.  It has been accepted that the eruption of Toba led to a volcanic winter with a worldwide decrease in temperature between 3 to 5 °C , and up to 15 °C in higher latitudes. Additional studies in Lake Malawi in East Africa show significant amounts of ash being deposited from the Toba eruptions, even at that great distance, but little indication of a significant climatic effect in East Africa. 

Hmmm....dasyat betol eruption di Lake Toba ni satu masa dulu, gulp..takot pulak membacanya....

Meanwhile...

Samosir Island, is a large volcanic island in Lake Toba, located in the north of the island of Sumatra in Indonesia. The lake and island were formed after the eruption of a supervolcano some 75,000 years ago. The island was originally connected to the surrounding caldera wall by a small isthmus, which was cut through to aid navigation.At 640 square kilometres (247 sq mi), Samosir is the largest island within an island, and the fifth largest lake island in the world. It also contains two smaller lakes, Lake Sidihoni and Lake Aek Natonang. Across the lake on the east from the island lies Uluan Peninsula. The island is linked to the mainland of Sumatra on its western part by a narrow isthmus connecting the town of Pangururan on Samosir and Tele on mainland Sumatra. Tele consequently offers one of the best views of Lake Toba and Samosir Island.

Begitulah serba sedikit tentang Samosir Island ni tuan2 dan puan2...

Jadi, lepas breakfast, kami pon terus pack barang n checked out from Danau Toba Int Cottage coz after Samosir, we would continue our journey to Berastagi. If u have more time to spare, boleh aja stay for 2 days. Lepak2 kat hotel, menghirup udara yang segar dan nyaman...hehehe....

Perjalanan ke jetty sekejap aja, about 5 minutes drive. Naik ferry dlm 50 minit gitu...

View of the lake n its surrounding area
from the ferry

The two princesses

Lake toba shrouded in mystery
Penyanyi jalanan pon
ada dalam feri... carik makan...


Sampai dah....

Kat sini ada bnyk rumah2 ala2 tradisional
Penduduk di sini. X pasti pulak mereka mmg duduk
Dlm ni or just for exhibit. 

Pintu2 rumah di Samosir ni
ada 2 jenis to indicate the
gender of the owner.  Kalu
mcm ni, ownernya lelaki.
Rumah Batak dr
Pandangan sisi


























Yg ni muzium Batak. Kecik jer muziumnyer...
Jom masok!
Dlm museum kecik tu, mereka pamerkan daily xtvt kaum batak... jom tngk apa ada kt dlm. Bila tngk interior rumah ni, teringat pula interior rumah pnjng di sarawak. Mcm ada similarity. ...


Mesin buat kain....
Alatan muzik

Replika rumah pasung. Dkt dlm tu merupakan
replika patung yg sedang tunggu masa untuk
Dipancong.
Kemain sukan budak2 ni lepak kat batu2 ni...
Yang ni plak penerangan upacara memancong kepala pesalah...
Ngeri wooo dengar citernya....
Masih aksi yang sama jugak...
Lepas jalan2 ape lagik, masok souvenir shop ler. Tp barang2 kat sini
IMO memang murah2 ler... Nampak kedai soft drink kat sebelah kiri tu?
Mahal ya rabbi air die, al-maklomla kedai jual air memang limited. Ada dalam
2-3 kedai aja.  Makin ke dalam, makin mahal woo... Kalah hotel

Silalah derma bg sapa2  yang
nk derma...

Back on the ferry. Muka masing2
Puas hati dh dpt cenderahati masing2. Knk2 pn
 mcm org dewasa juga, mesti nk belik souvenirs...:)

Selepas menghabiskan beberapa jam di Samosir, kami pon menaiki feri semula untuk ke satu lagi perkampungan Batak, Kampong Tomok.

Feri ni dua tingkat. This one was captured from the top floor overlooking
the ground floor. Feri ni style open air. No air-cond. X perlu pon
rasanya air-cond...

Other hotel at the other side of Toba


Anak2 kecil kaum Batak berenang. There was a scene that was a bit
disturbing to me. It seems that people will throw money into the lake
and these kids will swim to chase the money. Those who are fast will get
the money. Why don't they just give the money to the kids instead of throwing it
into the lake? To me, it's something inhumane. 

Kampung Tomok. Kami x turun. I just went
down to buy some drinks. Kena bayar nak
masuk kg ni, tp when i told them i
just wanna buy drinks, mika bg masuk free.
Bnyk anjing lah sini....
Feri berhenti kat sini x lama. Sementara feri berlabuh tu, adalah penjual2 datang jual ubi la, kacangla, kopi la..dan mcm2 lagi...

Lepas sampai semula ke Tanah Besar, kami singgah makan di Rumah Makan Nikmat sebelum meneruskan perjalanan ke Berastagi.

Kalau singgah makan sini, try masak lemak cili apinya...memang
sedap. Harga okla... berpatutan. Rasa? Ok juga...

Still the typical style of Padang Restaurant.

My fav item: I bought this antique mini iron at Samosir Island. Cuba teka berapa harganya? Di Malaysia, saya pernah nampak sejibon, harganya dlm RM80 tetapi di Samosir harganya cuma RP10, 000 (after negotiation). ..he..he..he...
Cute, isn't it?
 CLICK HERE FOR NEXT POST

27 comments:

  1. Cutenya sterika tu :) Saya seronok ke Samosir, Danau Toba & Tomok. Di Tomok harga barangnya murah sangat cuma kena pandai tawar je. Penyanyi pun ada dalam bot kami dan mereka nyanyi sambil petik gitar, seronok sangat. Budak-budak berenang dalam danau tu pun ada, tapi tak ada siapa lambung duit kat depa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ada bca mengenai harga brg yg lebih murah di Tomok. Tp bg saya, samosir pon dh murah, mcm manala murahnya lg kt tomok tu ya? Ada ke untung? Bdk2 yg berenang tu, not only visitors threw money at them, they also cheered for them when they swam to get the money. Improper la saya rasa....

      Delete
  2. Fery, kelakar pulak nama kg tomok, tomok dpt gelaran dari kg ni ke
    Ahaaaaa jm pernah tgk seterika jenis ni waktu kecik2 dulu2 antik betul :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ituler tu tomok namanya... cute kan seterika tu? Menurut kata si penjual, klau x nk buat hiasan, blh pakai iron tu... just letak arang...

      Delete
    2. Tomok tu maknanya gemuk...tapi Tomok kita tak gemuk pun..:P

      Delete
    3. Ohh iya ka...? Itu bahasa Batak ker..? Saya pon baru tau Tomok tu bermaksud gemuk...:)

      Delete
  3. Suka ke Danau Toba ni walaupun perjalanannya agak mencapekkan... Tapi bila dah sampai hilang rasa penat semuanya. Mungkin akna ke sini lagi untu kali yang ketiga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboih mie..kali ketiga? Bahaya tu.. kang ada yg tersangkut dngn org sana nanti...hihihi... tp mmg btl, bila nmpk ja toba yg terbentng dpn mata, hilang sengal, sakit otot bagai

      Delete
    2. Ha Ha Ha kali ke-3 Mie, agak bahaya, nanti ada yang tersangkut macam kata Farikica

      Delete
  4. Sayapun suka ke samosir island ni. Sejuk jer mata memandang view terbentang indah depan mata. Tempat tu memang kekampungan tp itu lebih bagus dari bandar yang sesak dan kotor. Udara yang fresh..kalo tahap keselesaan pd pendapat saya mungkin takde sgt la...tp keindahan tempat tu leh cover sedikit sebanyak kekurang seperti hotel serta makanan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btl tu Zila... Memang relaxing dan sangat carefree kan? x payah nak fikir pasal jam, sesak sana sini... nyaman, sejuk...pendek kata, seronoklah kalau nk rehat2 beberapa hari... expenses untuk makan2 pon x la mahal...

      Delete
  5. Rumah diarang cam rumah MIinang yek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyelah..when u mentioned it, then only i realized...;)

      Delete
  6. Lake Toba ni cantik tp sy tak ada lg kesempatan nak sampai ni.Hope 1 day,dapat sampai sini

    ReplyDelete
  7. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  8. Ada kawan baru balik dari Medan pun duk gebang pasal tasik ni. Pasal baling syiling & bebudak kena berenang untuk dapatkan duit tu memang something I can't comprehend & tolerate. Kesian tau.

    Tapi memang lawa lah tempat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..kan...mika pon manusia mcm kita..Ape salahnya bagi aje kat tangan.. dah la baling, lepas tu siap sorak2 lg...hmmm... talk about living in the new era...;)

      Delete
  9. Hi Farikica,
    Thanks for following me, i follow u back :-)
    Ngeri tengok gamba aksi pancunh tu. Kalau dieya kompem takmo baring atas tu. Takut mengigau malam nanti.. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi...yup..i've followed u... best tngk gmbr2 u di US...:) Tq for following me back... Haah, eerie kan..? agaknya kalu mlm2 mesti ada *sesuatu* yang berkeliaran..ha..ha..

      Delete
  10. Comel la iron tu. Bole guna ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..blh guna tp kena pakai arang...

      Delete
  11. Sure seronok shopping klu pegi Indonesia kan..murah2! By the way, mmg kiut-miut la iron tu..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Murahla tp banyak barang yg bkn kita nak guna sangat pon... I didn't buy much at Medan... rasanya adalah satu bag plastik kecik kot...he..he.. Lgpon kite p medan jer, lainlah u, p Berlin, prague dan mcm2 lah....hehe...

      Delete
  12. Hi. Found lots of good and useful info from your blog as I am planning for my trip to Lake Toba in November. Feel free to visit my blog Waktu terbaik minum air kosong

    ReplyDelete
  13. Melawat ke Medan dan Tasik Toba , sila booking di official agency. Booking in illegal there is a punishment USD 100 in Airport.
    Boleh dicuba layanan dari TIARA TOURS, harga sangat murah dan services best. Kami sangat berpengalaman mengurus lawatan lawatan ke Medan, Jakarta, Bandung, Bali dan tempat – tempat menarik lain di Indonesia. Sila contact celular / wa + 62 853 5898 2828 atau hantar email ke : tiaratoursindonesia@gmail.com
    Sila click http//www.tiaraasia.com

    TIARA TOURS
    Jalan Panglima Denai No. 76
    Medan. North Sumatera.Indonesia
    Tel : + 62 61 - 7 333 845
    Fax : + 6261 - 7 333 845
    Call Center : +62 81 383 53 50 91
    Mobile / WA : +62 853 5898 2828
    EMAIL : rajaparhobas@yahoo.com
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    EMAIL : infotiaratours@gmail.com
    EMAIL : tiaratours888@gmail.com
    SKYPE : VICTOR12126
    Facebook : TIARATOURS
    Website : www.tiaraasia.com

    ReplyDelete