Feel free to follow...

Wednesday, 4 June 2014

SYDNEY PART 1 (HELLO SYDNEY!)

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia! How's everyone...? I was a little bz these days. Maklumlah..bln June mmg bulan untuk berjalan2..he..he.. Sblm sempat nak blog pasal Sydney, dah pergi pulau plak...He...he... Ok, like the title typed above, itulah destinasi saya baru2 ni... I think most of my blogging friends semuanya dah ke Sydney....he..he...kan..kan... Trip kali ni merupakan trip pertama naik dari KLIA2... Personally, i think KLIA2 mmg lebih luas dan selesa sangat2 dari LCC.... Rasa lagi seronoklah kat sini...Semua pon baru... Cuma, perlu pandai bajet time, coz it takes about half an hour (depending on your mode of walking) to clear everything and get to the boarding gates.

ETA kami dah buat a week before departure. Kami buat kat Reliance Cheras. x payah pergi pon, everything was through phone and online. It used to be RM20 when i made it during my Perth and Gold Coast trip, but nowadays dah naik RM30. So, for those yg nak pergi ke Australia jangan lupa buat ETA..nanti nangis x boleh masuk..tp, gang2 yg kaki jalan mmg dah tau dah ETA ni...


Bila dah nak sampai dekat Pintu Pelepasan, ada satu kiosk kecik, jual air2 kotak dan roti2. Boleh belik dekat sini dan bawa naik atas. Air kotak RM1.80 sekotak dan roti2 bun aneka pilihan RM2.20 sebijik. Jadi, x payah belik air atas flight, cuma perlu minta ice...he..he... Dekat depan sikit, ade dunkin donut, ade crepe kiosk dan mcm2 lah....so, kalau dtg awal, or flight delay boleh menjamu selera sementara menunggu boarding time.

Ni lah kiosk air dan bun tu....
 Our flight delayed about 10 minutes. Runaway pon basah coz hujan...suspenggg plok...


The journey to Sydeny took us about 7 hrs and 30 minutes... Flight kami pagi, what a waste...huh!!! Ape nak buat, dah time tu jer tiket mur2.... IMO, Sydney Airport x sestrict GC Airport in terms of food checking. Seingat saya, waktu di GC, ada 3 x check luggage yg berisi makanan, tp kat sini sekali aje..itu pon mcm hidup segan mati x mau jer check...so, kesimpulannnya, semua makanan clear!!! Girang sungguh!!!

Hello Sydney!
Suhu during touched down was about 14 degree celcius but to me it was not so cold coz it was not windy...From the airport to our hotel, we took the airport shuttle. Dalam 20 minutes sampai hotel kami. Y Hotel Hyde Park (booking skali dengan flight). Lepas letak2 barang, p amik kawan dekat Sydney Backpacker and carik tempat soru. Nama pon bandar besar, so di Sydney memang senang nak carik resto Halal.. Bersepah2...
Our 1st Selfie @ Sydney
Our free WIFI hangout. Sydney Backpackers Hostel. Apparently one of our
travel friends stayed here. So, wa tumpang sekaki la...

Menunggu dengan gigihnya...Lapor ni weihhh....
My 1st Meal @ Sydney: Fish n Chips di kedai Halal...
he..he.. AUD8.99 with drinks. 
This is the restaurant from the outside during daytime. Ogalo, don't
know what it meant...;)
Mid May cuaca kat Sydney sangatlah nyaman. Baru nak masuk winter. memang perfect, not too warm and not too cold.

  Click here for the next post.

22 comments:

  1. Fuh! Nasib baik dah sampai Sydney, boleh la masuk dlm kategori "most of my blogging friends", haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I know u've been to most parts of the world... Mcm perli jer...ha..ha..

      Delete
    2. Eeeehhh! Mana ada, haha! Serius bukan perli, haha! Baru dapat pergi ke Sydney tahun lepas selepas berangan bertahun2...

      Delete
  2. Bestnya..saya gak belum sampai sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syieda, hr to conquer europe... this year why not ke down under pulak...hehe...

      Delete
  3. me pun tak sampai lagik.. baru dok usha2 tiket

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azra : surprisingly tix ke oz by AAX mmg slalunya menawan hati la.. edp if u book thru AA Go

      Delete
  4. Bila pergi Sydney ni... nampak macam baru je... saya di sana dari 23/5...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oohh..saya lebih awal... belas2 rasanya... x ingat exact date.. lame ker kt sana?

      Delete
  5. Dh sampai sydney ropenya...ehhh dh habis x puas nk baca tau huhuhu
    Syieda n Azra! Sydney mmg best nanti ada time ke sini plak ek
    Wahhh ranai tu ahli rombongan mesti meriah nih kiranya 2 Kids yg cute tu x ikut lah yek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah..ni gang jln2 solo JM. Lgpon kenit2 berdua tu tngh exam.. I know.. it's too short.. nanti esok sambung ya.. hehe..

      Delete
  6. wa wah smua coti coti ozz ni....seronok koala ngan kangaroo jumpa blogger malazia kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi... jngn mika bosan tngk kite udah ler nekcik.. haru... ape projek skrg nekcik?

      Delete
  7. Xsampai Sydney lagi. Huhu sebab kononnye kalau nak gi Sydney akan sekalikan dengan trip ke NZ. Tapi xtau bila.

    Kawan pun stay kat hotel yang sama lah Farikica. Her review hotel ni best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oklah hotel ni bibie.. staff pon bnyk Membantu. . Cuma mcm kira no frill hotel la.. wifi sumer kena byr. Kami dok yg bilik bajet jer.. klu yg bilik mahal ade attached bathroom. The nearest train station: museum station

      Delete
  8. Hmmmmm menarik dan sejuknya. 14 degre tambah pulak hujan.
    Bilelah nak sampai sydney ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh...ren bkn dh ke sydney ker dngn john?

      Delete
  9. Saya pun belum sampai Sydney lagi. Ndak bila boleh sampai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ive read yr melbourne post.. next year pasang angan mo pergi...while ETA still valid preferably

      Delete
  10. sebut sydney teringat layan tengok opera house atas cruise dalam kedinginan...sambil berwifi....fuhhhh masyukkk...hehehe bestnya pi sydney..... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah.. ada wifi free kan dj...hehe...

      Delete