Feel free to follow...

Thursday, 5 June 2014

SYDNEY: PART 2 (THE JOURNEY BEGINS-PADDY'S MARKET & BIRKENHEAD FO)

Our 1st morning in Sydney. Started off early as we planned to get to many places today....Busy day..busy day...

Since Paddy's Market only opens until Sunday, so we decided to go there 1st. Nanti kang menyesal plak ahli rombongan x dpt shopping di Paddy's. So, we walked to Paddy's. About 15 minutes walk, dah sampai rasanya but since we stopped to capture photographs dkt park, so makan masa sikitla... Anyway, waktu tu pon pagi lagi... Initially, Paddy's Market opens at 9am. So, to kill time, we took photos, selfies and what not.


Look at the sign at the entrance: open Wed to Sunday
Beli..beli...
Tp memang terbukti, souvenirs di sini jauh lebih murah dari
kedai2 di tempat lain... 
I bought 4 sweaters...Mmg kat negara sejuk2 ni sweater murah kalau nk banding kat Malaysia kan...? one for me, hubby, faris and farah...Nak bawak ke Jepun nanti..ha..ha..ha.. early preperation.... Ada satu cerita sedih kat sini...i dropped AUD20 note while taking out my hp from my pocket....Huahahahaha...kesedihan tidak terhingga..if RM20 x apelah chek....huahahahahaha....


From Paddy's, we went to Birkenhead FO.. Naik bas M20... Ade bnyk bas yg nak ke sana... Kami tanya dkt reception hotel. mereka bg list of buses to Birkenhead.  It takes about 25 minutes from Sydney CBD to Birkenhead. Plst take note, all buses starting with M will not accept cash on the bus, u must use prepaid cards sold at any convenience stores nearby. Mymulti pon OK blh guna.

Bila nampak Shell ni, sila turun...
 From the bus stop, u have to walk a bit..ada satu signboard tunjuk ke DFO tp jangan ikot sign tu coz sign tu akan ke parking DFO. Bg pedestrian, kena lintas jalan dan naik bukit lalu rumah2...


Sampai DFO, kami berpecah coz masing2 ade agenda masing2 yang nak di fulfil.. Ha..ha...!!!

Birkenhead FO

I went straight to Corningware punya kedai..he..he... 3rd floor, just in front of the escalator..at the furthest end of the building...

Tadaaa!!!

Rambang mata...!!!
Lepas belik pinggan, belik parfum plak... Kedai parfum dkt tingkat bwh..x ingat 1st floor ke ground floor... Belik mcm x hengat dunia, balik sini termenung x tau nak buat ape parfum banyak2... nasib baik ade yg sudi membeli...ha..ha.. Tp seriously speaking, mmg parfum mereka jauh lebih murah dari M'sia... Dior, EA, Davidoff, CK, u name it...semua ada...

Puas hati...
Wokeh, I stop 1st..Nanti sambung xtvt petang plak lepas balik dr Birkenhead...:)

15 comments:

  1. Wah sakan menyoping ye cik Fari...mesti beranakpinak beg-beg tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya jarang shopping en mie..tp bilo dh alang2 sampai...belikla ape yg patot...hihihi

      Delete
    2. Wah Mie dan Farikica pergi Sydney...macam pakat je he he he...

      Corelle tu bagus...saya beli 23 tahun dulu di USA dan masih elok berkilat walaupun digunakan setiap hari dengan lasak.

      Delete
    3. Prof, itulahkan..saya kat rumah pon pakai corelle...bukan ape, saya suka coz ringan and long lasting..saya ni butterfinger, asik nak pecah jer pinggan..so, if pakai corelle, sangatlah berbaloi...:)

      Delete
  2. Fary!..hari pertama dah siap menyopping..Correle di birkendhead tu mmg murah sgt...ihlang USD20...alaa sian nyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM..I rembat 2 kotak...x larat nk ngangkot tu...hihihi... itulah, pasrah atas kehilangan..huahaha....

      Delete
  3. Ramai dah buat entries Sydney pula...nak tanam angan2 lah kalau macam ni. Kalau saya gi DFO tu memang berkampung kat bahagian kitchenware lah harusnye. Selalu beli pastu nanti xtau bila nak guna. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..ha...Bibie pon suka pinggan ker...? Ade direct flight from KK tu Sydney? Kalu ade, lg senang cerita..he..he...

      Delete
  4. salam kenal... saya blogwalking kat sini. Jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

    ReplyDelete
  5. Waaa...first day kat sydney dah menyopping...bestnyaaa..Kali ni jalan dengan kenkawan ye Farikica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kak Ita..memang dah a few times dh buat rombongan kawan2...he..he.. anak2 nk exam bulan 5.. x leh ikot..he..he...

      Delete
  6. umrah Persendirian

    http://bicarathtl.forumms.net/t2352p100-umrah-persendirian-part-2#26851

    atau

    http://umrahsertaziarah.blogspot.com/2014/03/bagaimana-umrah-persendirian-boleh.html

    atau

    http://iqbalsafwan.com/air-asia-ke-jeddah-peluang-umrah-tambang-murah/

    ReplyDelete
  7. hahhaaha....rindu nak menyopping kat Paddys market tu...tapi masuk situ tak rasa mcm kat negara omputih kan...muka2 Asian je yg ramai....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah..even area sydney yg lain pon bnyk warga2 yg migrate ke sana...

      Delete