Feel free to follow...

Monday, 22 December 2014

DAY 3: ANGKOR ARCHAEOLOGICAL PARK - ANGKOR WAT



This was definitely the highlight of our trip to Siem Reap, the visit to Angkor Wat and all the other wats.  I will break the story into two parts, kalu x nanti bnyk sangat plak... We decided to choose only a few wats to visit... x masuk semua..kalau nak masuk semua, 3 minggu baru habis...

Info tentang angkor wat, taken from whc.unesco.org/en/list/668

Angkor is one of the most important archaeological sites in South-East Asia. Stretching over some 400 km2, including forested area, Angkor Archaeological Park contains the magnificent remains of the different capitals of the Khmer Empire, from the 9th to the 15th century. They include the famous Temple of Angkor Wat and, at Angkor Thom, the Bayon Temple with its countless sculptural decorations. UNESCO has set up a wide-ranging programme to safeguard this symbolic site and its surroundings.

Mula2 kami ke Angkor Wat dulu. Angkor Wat ni mulanya a Hindu temple, later a Buddhist temple complex in Cambodia and was gazetted the largest religious monument in the world. Mengikut Thor, rakyat Kemboja ni punyalah mengagungkan temple ni, sampai semua bangunan di Siem Reap ni x boleh ada yang lebih tinggi dari Angkor Wat. Bad luck katanya... jadi, kalau u all ke Siem Reap, cuba tngk bangunan mereka, semua pendek2..Bangunan yg paling tinggi pon sebuah hotel rasanya, 5 tingkat.

Kami bertolak seawal 5 pg...  lps subuh teros bertolak (subuh awal kt sana). The journey was not that long. Sampai2, we had to Q for the ticket. USD20 for the entrance to the archaeological park. USD20 is for a day entry. They also have 3 days entry ticket (USD40) and a week entry ticket (USD60). Jadi, maksudnya, kita bur sekali dan boleh tengok semua... Bear in mind that u need to use the tickets on consecutive days, bukan selang2 ikut suka....;)

Beli tiket dulu... Dah ramai dah org yg datang lagi awal...
Kena tangkap gambar live depan mereka, lepas tu dapat tiket yg ada muka kita.
Curlassttt!
Lps beli tiket, kami p tunggu sunrise kat area Angkor Wat. Mmg masih gulap gulita lg.. ape pon x nmpk... tp dh rmai umat menunggu dngn kamera masing2. .. menunggu sang matahari muncul...

Gelapkan...? 
Dah berkampung menunggu sunrise @ Angkor Wat
Angkor Wat @ dawn
Bangunan ape ntah adjacent to the Angkor Wat... Ramai juga yg bersidai kat
situ tuggu sunrise.
Tunggu punya tunggu...sampai hari terang, x muncul tiba pon.. cehhh... hri cloudy, so mmg takkan nmpkla matahari.. slalunya bln 6 yg senang nmpk sunrise...

Umat2 yg kuciwa....kikiki... termasuklah kami.... Dah la wei.moh ler kite... Nampak x pondok2 biru tu?
Happening area tu dngn jualan2..tp kami x p..malas ler...
Bila dh x berjaya capture sunrise, kmi pon teros masok angkor wat. Mmg besar dn rsa kagum mcm mna mereka boleh bina kompleks sebesar ini pd zmn lampau... mmg kwsan sekitar2 area ni pon sngt bsr dn penat kalu nk jln kaki.. jom tngk gmbr...

Jom ler masuk...dah x berjaya capture sunrise..huhuhu...
Angkor wat: Dari kejauhan

Angkor Wat dari dekat
Ada bnyak pintu masuk...

Ada kawasan yg tengah dalam proses restoration.. 


Sambil explore2 anngkor wat ni, sempat juga saya berangan back to the past membayangkan macam mana gahnya tempat ni suatu masa dulu... Siap bayang monks baju kuning jalan dekat koridor... Org awam sedang bersidai2 kat tepi2.... dan mcm2 lah..he..he..Jom masuk dalam...

Ruang legar kat tengah2 ni mengingatkan saya pada colloseum di Rome pula...  Rasanya ni kolam mandi, bukan tmpt lawan..
rasanyala...dah lupa ah....

Close-up ukiran lama di dinding
Plenty of passages tp x brani nak explore semua...
takut sesat. ada juga yg ditutup terus.

'Us' @ the heart of Angkor Wat.

Sape2 nak buat donation....

Saya x derma pon coz sendiri pon tinggal a few dollars ja mo survive smpai balik....🙊🙊🙊🙊
More info can be read here. Lepas ni kite ke lokasi Tomb Raider plak...:)

12 comments:

  1. Menarik ni nak tengok lokasi Tomb rider

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama aja tmptnyer cuma jd xtra glam sbb jd tapak lokasi filem tu ler...

      Delete
  2. Same here, kalau masuk bangunan lama2 ni mesti imagine how life looks like back then. Pakaian diorang mesti sopan2, yang tu point utama aku dalam otak hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itula...berangan nk naik time machine kunon...nk p zmn lampau.. haha.. perangai...

      Delete
  3. Ada jugak teringin nak ke Siem Reap ni..tapi nekcik mungkin tak lah ke wats wats ni...he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awat x p nekcik? Sinilah highlightnya.. x pon nekcik lalu naik van pon ok... jnji lalu..hehe..

      Delete
  4. Nak kena pergi dalam bulan 6 lah ni yer kalau nak tengok matahari terbit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..itu org kta... x tau la btl ke idak.. tp matahari terbit mna2 ade..klu dpt tngk, kira bonus la. .x dpt, x pe kot..hehe...

      Delete
  5. Tak tengok sunrise itu hariii... Sebab pergi petang. Pastu hujan renyai2 kat Angkor Wat ni. Dalam nye gelap kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami p pagi pon, dlm tu mmg agak gelap. Klu ptg, apatah lg...

      Delete