Feel free to follow...

Thursday, 18 December 2014

SIEM REAP DAY 2: SIEM REAP'S CULTURAL VILLAGE

Minta maaf semua... cerita lama x berjalan2... pasal tuan punya cerita yg p berjalan...he..he.. mungkin ramai yg dah tau ke mana destinasinya.. jom kite buat sneak peak sket...


Ok, jom sambung... The next destination would be the old market. I guess most markets in SEA ni lebih kurang aja... Jual souvenirs and other stuff like bags, silk, necklaces and stuff. U can bargain here, no worries. Mesti bargain gila2 punya... tp x lah seteruk di pasar Beijing tu ya... yg itu memang bapak bargain.sini kira macam .kalau scale 10 tu, kira 5 la tahap bargainnyerr...

Keadaan di old market.
Adjacent to the old market ada sungai. Lupa plak nama sungai ni... Kita boleh menyusur dkt sungai ni dan sampailah ke HRC Angkor. Jangn terperanjat ya semua... di Siem Reap ada HRC.


kak Iken: Strolling along the river bank

One will not miss the HRC as u will spot a huge guitar in front of
the Rock Shop.
Jom belik2...

After a while at the Rock Shop, kami pon ke destinasi seterusnya... sier Reap Cultural Village. To me, this place is interesting as we get to know the past and present of Siem Reap. With a little bit of culture and knowledge of the community here. Cuma masalahnya, petang tu hujan..jadi kami cuma dapat tengok 2 show aja coz x larat nak meredah hujan. Kalau tidak ada mcm lapan shows mcm tu lah lebih kurang. Cultural village ni mengingatkan saya pada cultural village yg di Santubong tu. Lebih kurang la...cuma yang ini lebih besar rasanya kawasan. Siap ada buggy yang boleh kite bayar untuk rpund2. Dalam USD2 kalau x silap. .

Antara xtvt yg boleh dijalankan disini.

Harga dah naik nampaknya ke USD15 dari USD12
Jom jalan2 kat dalam ...

Ada replika2 istana Kemboja

Ada tasik
Ada perkampungan asli

Replika rumah terapung...(yg kite p hari tu)... tp replika cantik..
realitinya rumah2 tu, buruk aje....hehe...

Rumah2 tradisional kemboja semuanya tinggi2. preperation
for flood kotnyer....
Ini rumah orang kaya2....
Dua persembahan yang kami sempat tengok...

Persembahan kebudayaan
Perkahwinan tradisional Kemboja
The bride and groom
Video pendek di bawah ni pula upacara meminang pengantin wanita...

video

Lepas tu hujan lebat berserta angin.  Kami stranded dekat tempat perkahwinan tu lama jugak. Setengah jam ade kot... Lepas hujan sidang, kami ke museum pula yg terletak kat dalam cultural village juga.





Selesai di cultural village, Thor bawa kami ke new market..ada kawan2 nak shopping.. Tp kami berempat pula, ke night market, nak belik serbuk di bawah ni...he..he... kunon nak masak kat umah....



16 comments:

  1. Terlepas saya HRC Angkor...tak sempat ...sayang sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh baru buka k HRC ni..? x tau plak..ha..ha.. ok la t-shirts mereka. variety juga

      Delete
  2. wah dah ada HRC...

    kat tepi sungai yang ada market baru tu ke?

    ReplyDelete
  3. Saya pun rasa cultural village ni best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan..? bnyk xtvt..tp x sempat tngk semua..hujan.....:(
      mek syieda, p kyoto hari tu...? x jumpe eh...? hahaha...hari sama wooo..haha...

      Delete
    2. La ye ke kita pergi hari yg sama? Kikikiki kalo x boleh bertegur sapa...

      Delete
    3. Bibie yg bgtau..klu x, kite pon x tau..he..he...

      Delete
  4. Salam...
    klu tengok pic, tak jauh beza mcm Kg Budaya di S'wak ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...ya..tp lebih besar dan lebih bnyk cultural shows... kira brbaloi la masok byr usd15 kalu berminat dan boleh habis tengok semua... sini kami naik buggy ride...x mampu nak jalan kaki terjah semua tmpt...he..he..sakit kaki nanti... i think u can get a quick brief idea of Cambodian's culture here..tp beware....kalu jenis yg x minat menda2 gini...memang akan masuk kategori bosan gila bila masok village ni..he..he...

      Delete
  5. Ok tak sampai lagi Siam Reap ni. Masuk list.

    ReplyDelete
  6. Senang dah nak jawab if ahli jemaah tanya HRC kat Siam Reap nanti. Thanks Fari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Confirm blh nmpk gitar giant tu...bsr sungguh... bila p bibie?

      Delete
    2. Next month, right after balik dari Seoul hahaha.

      Delete