Feel free to follow...

Thursday, 25 December 2014

DAY 3: ANGKOR ARCHAEOLOGICAL PARK - TA PROHM AKA LARA CROFT'S TREE

CLICK HERE FOR PREVIOUS POST

Selepas berlegar2 di Angkor Wat, kami teruskan perjalanan (naik van la, bkn jalan kaki,. kalu jalan kaki, boleh sesak nafas) ke Ta Prohm... Ha, kalu tengok kat Trip Advisor pon Ta Prohm ni ranking no 1 dan Angkor Wat ni no 4 dalam list things to do in Siem Reap. Lagi satu temple yang glam kat sini ialah Bayon Temple di Angkor Thom... Temple ni terkenal coz ada bnyk ukiran2 kepala yg unik pada bangunannya.  Tp kami skip yg ni. X p pon... but if u have xtra time, boleh ke sini juga..Unik!

Sebelum masuk ke dalam, kami berhenti bergambar kejap kat sini. Ada
seorang jurugambar offer jual gambar hard copy kami dengan harga usd1.
 kami belik la...He..he.. saje buat kenangan. Bnyk jugak jurufoto tu
snap gmbar2 kami... he..he.. dah nak balik, buang2 duit la kat sini...
Lama jugak kami lepak kat pintu gerbang ni ambik gambar.. tp kalau
malam sure ngeri ni.. mana taknyer, kebanyakan patung2 tu x ada kepala...
ada sejarahnya kenapa x da kepala, tp saya lupa la.. itulah
padahnya tulis blog lambat, habis semua lupa...

Kebanyakan temple mereka
memang bnyk ukiran2 muka seperti ini.

Yg mi x ingatlah ape name temple ni. Saya x masuk, kawan2 ada
yg masuk. Mereka dok tngkap gambar kat bingkai2 tingkap dngn
photographer profesional yg kami jumpa kat entrance tadi...ha..ha...
Panoramic view


Sungai ni pon x tau nama ape...
Ada elephant ride juga. rasanya dekat area Angkor Thom


Jomlah terus ke Ta Prohm. Knpa Ta Prohm ni glamour sangat? Mcm saya cakap di atas tadikla, salah satu sebabnya ialah ia merupakan tapak penggambaraan citer Angelina Jolie, Tomb Raider. Ta Prohm dengan Angkor Wat banyak beza. kat Ta Prohm ni banyak sangat pokok2 yg dah tua dan akar2nya berselirat. Kalau nak banding saiz, area Ta Prohm ni memang lagi besar sampai saya naik sesat dalam tu. Nasib baik ade guide bertugas kat situ. Ada dua pintu masuk. Jadi, Thor turunkan kami di pintu A, dan tunggu kami semula di pintu B. In fact, i a merupakan monumen yg terbesar antara yg lain2.

Shrouded in dense jungle the temple of Ta Prohm is ethereal in aspect and conjures up a romantic aura. Fig, banyan and kapok trees spread their gigantic roots over stones, probing walls and terraces apart, as their branches and leaves intertwine to form a roof over the structures. Trunks of trees twist amongst stone pillars. The strange, haunted charm of the place entwines itself about you as you go, as inescapably as the roots have wound themselves about the walls and towers', wrote a visitor 40 years ago. (taken from: http://www.tourismcambodia.com/attractions/angkor/ta-prohm.htm)

Jomlah tengok2 dalam Ta Prohm.


bnyk runtuhan2 batu kt sini...

Verangan dengan kipas baru belik usd1
dkt budak kecik yg dok jual2 kt tepi jalan.
 Area Ta Prohm ni banyak penjual.
Siap ada street musician lg.
Ukiran di dinding

Ada section yg dah runtuh teruk

Bnyk pokok tinggi2 kat sini. Tinggi
dan tua

Bkn yg ni... tp cuba tngk akar pokok ni... besar sungguh.
agaknya berapa lah umurnya?
Close-up sket...  Memang bnyk akar2 selirat gini
Inilah pokoknya... Bagi saya sama aja mcm
pokok2 yg lain... cuma nak bergambar bwh pokok ni mcm
nak naik ride kat disney...berator u. Kebetulan pula ada rombongan
warga2 emas dari US.. memang lama la kami menunggu...
Melintang pulak
Sedang menunggu giliran

Berselirat...

Spt yg telah diberitahu tadi, kat area ni memang bnyk jualan2nya...


Sedang bargain-membargain

USD1 for all
Oh ya..sblm mengundur diri...ini contact Thor, driver kmi sepnjng di Siem Reap.. blhla contact... Recommended! Sngt puas hati....☺☺

http://www.siemreaptransport.net/
 ith_vy@yahoo.com

13 comments:

  1. Temple yg FARIKICA x masuk tuh nama dia bayo temple. Kena naik atas baru nampak yg ukiran muka org.
    ritu g ta phrom ni hujan lebat sgt! Tak puas nak ronda2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..betolla bayon syieda.. nak ckp tp mcm x betol.. coz dkt area bayon tu la ade nak gajah kan...? x larat ah nk pnjt.. tp nmpk gmbr2 memang cantik kat atas tu...

      Delete
  2. Ok aku dah boleh tambah pose verangan kat Ta Prohm. Aku akan beli kipas tu. Haha over kan siap dah list out pose apa nak buat kat wat ni semua nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bie.. post yg glam kt pintu gerbang 1...kite buat2 mcm pegang tip of the gate...lg 1 dkt tingkap2 wat...situ pon cun...kikiki... nanti photographer sedollar tu tunjuk ler kt u ollz... tmpt2 post cun... lps tu u all blh tngkp sendiri klu x nk beli kt die...

      Delete
    2. *pose not post....kikiki... pos surat plok..naya!

      Delete
    3. Bibie..klau ada masa p bayon tau... unik situ...

      Delete
  3. Jom Bie ... sebelum ini memang tak tertarik langsung nak ke sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..en mie tau x..saya pon x prnh terminat nk p sini tp slps bca citer2 JM... dan2 tu saya book tiket dngn kwn2 nk ke Siem Reap... betapa mata pena blh merubah seseorang...haha..

      Delete
  4. Besar kan sini.... Saya pun sesatttt! Tapi akar kayu tu semua memang berselirat bagai. Besar2 pulak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.... Mmg blh sesat wpon mika letak sign2 berarrow bagai... akar2 tu kdng2 seran juga tngk kan?

      Delete