Feel free to follow...

Sunday, 30 November 2014

SIEM REAP DAY 2: SILK FACTORY

Lepas sedih2 kat Killing Fields, kami ke Silk Factory pula. Tempat ni Thor yang bawa p. Kami ikut aje memandangkan hari pon masih pagi. Sekali tengok, tempat ni sama aja macam kilang sutera kat Beijing tu. Jom tengok macam mana ulat sutera di proses.. Mcm rombongan sambil belajar plak..ha..ha.. tp elok huga, dapat mengembangkan ilmu pengetahuan di samping melihat tempat orang. Jom tengok proses buat kain sutera kemboja.


Area silk factory di waktu pagi. 

Bamboo. Teringat bamboo kat kawah putih

Ini rumah dimana mereka simpan ulat2 sutera. Jom masuk tengok...

Gmbr2 dibawah ni semua dalam rumah di atas...

Ulat benang.

Mcm mana boleh dapat cocoon mcm di atas tu? Jom tengok cycle nya...

Kita bagi ulat ni makan sampai kenyang
Ni yg dah kenyang ni...Ulat2 yg belom jadi benang
Inilah hasilnya...
Yang sedang bercakap tu guide kat Silk Factory. Masa sampai, setiap group
will be assigned to a guide. FOC tp kami bagi USD1 sebagai tips. Kesian die,
beria explain. USD1 tu walaupon bg kita sikit tp bg mereka, dah happy
sangat dah...
Yang ni area spinning (menenun) dan dyeing (celop warna)
Tunggu giliran untuk direbus

Merebus cocoon
Lepas rebus, Proses ntah...kopek benang kot? ha..ha..
Proses mencelup warna
Warna-warna yang digunakan semuanya daripada bahan asli

Benang yang sudah dicelup

Proses menenun. Lama saya lepak kat sini. Dok pikir, x bosan ke mika ni...
Hari2 buat rutin yang sama

Kain yang sudah siap ditenun

Lps tu kmi masuk satu galeri tmpt mereka exhibit baju2 sutera. Buat wedding gown, traditional attire dn mcm2 lg.. tp gmbr dlm galeri tu x tau p mna... huhu...

Lepas tngk proses, lps masok galeri, as usual, masuk kedai sutera lah kita.. tp kami x belik pong.. x de duit ah.. Ntah kenapa, kat dalam kedai tu x blh snap gambar la plak...

Lepas selesai di Silk Factory, perut pon dah berkeroncong mcm ulat2 beluncas tadi ngeliot2. Kami request kat Thor nak p kedai yang JM rekomen tu.

To be cont...

14 comments:

  1. Uh seram tgk ulat tu.dia x merayap ke tmpt lain dlm umah tu ker...huhu tp menarik la tgk org buat sutera ni...xde experience lg nih.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hr tu DJ x p sini eh? Blhla...suka2..tp bkn tmpt wajib p la kiranya...

      Delete
  2. Tiap2 hari dapat tips... kalau 30org kasi $1 dpt $30 dah hihi.
    Me prefer bg yg pekerja2 yg bagai kena kerah buat keja tu je :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ade juge bg tp x semua la.. pengsan nanti... x de la smpai usd30 kot... mcm lengang jer tmpt tu...

      Delete
  3. menarik gak utk di jelajahi kan.. boleh intai peluang ni.

    ReplyDelete
  4. cantik tempat tu ye. tp geli plak tgok ulat gemuk2 tu. dari kurus sampai gemuk jadinya.

    ReplyDelete
  5. Silk factory sangat famous...merata negara ada ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah...tp x mampu nk beli...mahal.. hehe

      Delete
  6. terlintas jugak nak terjah sini. .tunggulah tak tau bila

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thn dpn blh nekcik...bnyk promo tiket ke SR.

      Delete
  7. Menarik tempat ni...tentu seronok tambah pengalaman kat sini...tompang baca yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik... tp ok sini... x paksa kite belik...

      Delete