Feel free to follow...

Friday, 16 January 2015

OSAKA MUSEUM OF HOUSE & LIVING

Dari Arashiyama, kami bertolak ke Osaka (Tenjimbashisuji rokuchome) untuk ke Museum of House & Living. Perjalanan memakan masa 45 minit. Ramai org skip tmpt ni coz tidaklah seglam Osaka Castle ataupun Osaka Museum. Kami x payah byr coz still under hankyu hanshin pass.

Hankyu line to Museum of Housing
n living, Osaka. 
Knp memilih attraction ini? 1. Saya mmg minat tmpt2 yg ala2 Mini Malaysia ni... lagipon I really like replicas...(teringat pulak citer sedih di Miniarturk...kikiki). 2. Nk tngk ank2 ni pkai kimono dan yakuta. Tmpt lain sumer mahal, sini murah... Dengan hnya 200 yen seorang  (RM 5.90), kita dapat menyewa kimono atau yakuta selama setengah jam dan boleh pusing satu museum ambik gambar. 3. Lagi satu keistimewaan museum ni, jika kita dongak ke atas, kita nmpk langit biru dan langit ini blh berubah dlm masa2 tertentu. Begitu juga dngn cuaca. Tiba2 dlm terang, keadaan jd agak gelap dn bunyi mcm guruh kedengaran (seakan hr nk hujan). Bila cuaca cantik semula, u will hear birds chirping melodiously.

Tiket masuk 600 yen (RM 17.40)  seorang. Double F free sbb bdk2 dr sek men dn ke bwh free. Museum ni letak dlm bangunan. Mcm bangunan office. Betul2 sebelah McD. Kena naik lif ke tingkat 8. Baru beli tiket kt mesin di kaunter. Ada locker. .. masok coins (refundable)

Museum of House n Living ni mempamerkan rumah2 Jepun pd masa dahulu, era2 shogun samurai dulu kotnyer. Tingkat bawah pula (ting 7), memaparkan Jepun moden.  Ada satu perkara sedih kat sini, bnyk gmbr yg ambik kt museum ni tiba2 vanish, ntah knp... rsanya masa transfer tu, SD penuh dan x tau mcm mna, ada yg hilang.... ( i feel u syieda..huhuhu) .... gmbr periuk nasi national lama, tv jepun lama, souvenir shop dan klas of 50s sumer hilang. Videobdouble F fitting baju jepon hilang juga... anyway, ada juga yg selamat dan alhamdulillah, gmbr2 yg lain semua ok except yg di sini. Jomlah tngk ape yg tinggal.

Station Tenjimbashisuju
Sampai jer permukaan atas dr stesen td, jln ke arah McD.  Sebelah mcD ade pintu kaca bangunan kaler greyish. Dlm tu la...

Sejuk2 pun mereka bantai mkn
aiskrim (100 yen = RM2.95)
Nmpk pintu kaca kt belakang? Masuk dlm tu.
Opposite bangunan ade kedai2.
bnyk kedai letrik nmpknya area
ni.
Naik ke ting 8 dr ting 7.
Untuk sewa kimono/yakuta, kena masuk duit juga dlm mesin, keluar tiket, bg pd pekerja. ( gambar  mesin hilang). X ramai masa kami p, so tunggu x lama pon.  Jom tengok aksi Double F. Farah excited bkn main, Faris muka terpaksa... bosan nk ikot kerenah Mama.








Mcm gerai dlm citer oshin
Tingkat 7 merupakan  pameran tema Jepun moden.




X tau gajet ape ini?

Mags from the last millennium 
Bnyk gmbr2 yg hilang. Ini aja yg slamat..huhu... paling sayang video fitting kimono/yakuta double F.

Lepas selesai kt sini, kmi blik ke Kyoto. Kami nk p ke Kawaramachi. Post lps ni psl Kawaramachi pulak ya....

20 comments:

  1. best nya.. i hope i boleh buat macam you gak.. nanti nak buat revision kat sini gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blh k yan... tp terlalu bnyk tmpr nk cover..x blh nk hbis k yan...hehe....

      Delete
  2. Best le...saya skip tempat ini...lain kali saya kena pergi tempat ini...rugi saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. abe MKL nk pergi lagi ...cayalah :-)

      Delete
  3. Anak2 je ke pakai kimono.?. Mak paknye tak menerai same ke ?

    ReplyDelete
  4. Anak2 je ke pakai kimono.?. Mak paknye tak menerai same ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. X..haha...malas nk berator fitting bagai... jadikla dpt tngk ank2 pkai. ..☺☺

      Delete
  5. Tempat ini ,mesti jejak...simpan dalam diari....kena pakai baju kebangsaan depa..hi3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan mkl.... rsa tmpt lain pon bnyk tp mahal la... yg ni paling ekonomi... socks kite blh ambik teros bwak blik....

      Delete
  6. Hi, Good morning,
    I will be going to Japan end year and wonder whether I can get more information on your itinerary etc?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi elaine, u can email me at farikica@yahoo.com.my if u have any specific qns (ie: iten) to ask...Tq for reading :)

      Delete
  7. Best nye dapat ke osaka. Hope 1 hari nanti saya pun dpt gak ke osaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah dorsett pink.. u lg lah dh bnyk tmpt p...

      Delete
  8. Ok tempat murah utk anak2 pakai kimono murah ni wajib gi..he hee bagus2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada bnyk sizes..from xxxs to xxxl...hehe..mak pak bdk nk pkai pon blh... hrga sama... kmi hr tu kuasa nk pkai... cukupla tngk ank2 pkai pon dh happy sngt...hehe

      Delete
  9. Huwaaa aku pun suka tempat macam ni. Ntah kenapa kekonon boleh lah back to the old days katanye. Nanti aku nak repeat Jepang memang kena jejak museum juga ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nostalgia gitu...huhuhu...tp sayang gmbr bnyk hilang... hmmm...me on the other hand, need to go to castles... cn u imagine, p jepang tp x p mna2 castle... ridiculous me!

      Delete
    2. Xpe, tertunai hajat budak2 nak main snow katanye kan. Nextime repeat bolehlah jejak castle plak. 1 dah cukup kot sebab pesyen castle diorang macam lebih kurang je.

      Delete
    3. Haah.. satu pon dh ok rsanya..jnji ade..hehe... x pe mna tau... aax buat sale gila..hrga murah x tercapai dek akal ka... buleh ler..hehehe...

      Delete