Feel free to follow...

Thursday, 28 May 2015

HARAJUKU ON A SATURDAY

Salam semua,

Plan nak ke Harajuku ni on a Sunday tp ntah mcm mana plak tercampak ke sini pada hari Sabtu. Bukan ape, kalu p hari Ahad, boleh la cuci2 mata tengok org2 jepon bercostume...he..he.. Tapi x apelah, what to do. Saturday pon Saturday lah...

Apa ada kat Harajuku ni?

According to Wiki, Harajuku is known internationally as a center of Japanese youth culture and fashion. Shopping and dining options include many small, youth oriented, independent boutiques and cafés, but the neighborhood also attracts many larger international chain stores with high-end luxury merchandisers extensively represented along Omotesando. Kira kalu kat Mesia mcm Bukit Bintang kot..he..he..

Kami sampai pon dah petang/gelap but as u can see from the photos, crushes of shoppers were everywhere. Ada yg shopping, ade yg window2 aje, ade yg lepak2, borak2..dn mcm2 lah... here u can see people from all walks of life mcm kat Sungei Wang....:)

So, from Ueno park tadi, we decided to stop by at Harajuku. Actually there are 2 stations adjacent to each other near Harajuku. One is Harajuku Station and the other one is Meiji-Jingumae Station (metro). U can stop at any of these 2 stations and u will be in the middle of Harajuku's busy area. For us, we took the Yamanote Line (inner loop) from Ueno Station  straight to Harajuku station. It took us about 30 minutes, price 200 yen.  Boleh juga naik local line tp bnyk berhenti2. OR, If u plan to use the Metro service, get on the metro at Ueno (Tokyo Metro Ginza Line) and change to Metro Chiyoda line at Omete-Sando. Then, proceed to Meiji-Jingumae. Journey takes about 30 minutes too with the price of 200 yen. So, u decide! pilihlah nak guna servis yg mna.. bukan apa, ada org ade JR Tiket, ada jugak yg ade metro pass...dan ade jugak yg main hentam macam kami..he..he..


Harajuku Station as the background
Flocks of people 
Other angle, still crowded with
people. (P/s: mat baju coklat ni sape
pulak ya? tetiba posing kat situ)
While we were strolling slowly among the crowds...


Budak adik bukan boleh nampak MCD...Maka


Bile dah refuel, kami pon meneruskan perjalanan menyusuri setiap jalanan di harajuku. Mcm2 kedai ada! Duit aja yg x ada...he..he...









Tiba-tiba...

Antara Daiso terbesar di Tokyo. 5 tingkat kau.. Hah..ni aje kedai mampu
milik...Jom masok!
Ape yang ada??? Sama mcm kat Mesia aja cuma sini bezanya harga mur2 sket... 100 yen (not inclusive tax). Daiso Harajuku is located in the middle of Takeshita Dori, the busiest street in Harajuku. Bukak dari 10 pagi sampai 9 mlm. Boleh guna credit cards!
Sebenarnya 100 yen shops kat Jepon ni memang berlambak2 tp Daiso lah yg paling glam...he..he...




Kami ukur setiap tingkat dan hasilnya.... dapat 2 baskets.


Lepas mengganas di Daiso, budak2 ni request nak p Kiddy Land.  Mereka siap google toy shop kat harajuku. Nak jugak menghabiskan duit... adoila! So, nak x nak, on GPS, menapakla ke Kiddyland. X jaoh pon, dekat ja. Dalam 5 minit jalan menyusuri alleys.

Pintu gerbang Kiddyland... where children's
dreams come true! ha..ha..ha..
Openning hours: 11 am to 9 pm.
Rasanya kat Venus Fort pon ada satu
Apa ada kat dalam? Toys la, obviously!




Koleksi Star Wars...




Orang paling sibuk sekalik....



Meanwhile....


Tangkapan hari ini...

What's inside the bags?
Faris with his action pack figurines
while Farah with her merapu toys
Lepas belik2, jalan2 sekejap menikmati suasana malam yang sejuk di Harajuku. Niat hati nak lajak ke Shibuya nengok Shibuya Crossing... Dah x larat la pulak...huhuhu.... walhal dah dekat sangat dah... near yet so far.. lagipon anak2 dah lapar sangat. So, dengan hati yang pasrah, baliklah kami... Bnyk kena sacrifice bila jln2 dngn anak2 but what to do.. they r the crown jewels of the heart...huhuhu.... x da mika, x syiok!

Pokok2 di tepi jalan semua di hias begini
Yang ini bas yg chartered khas untuk berparty keliling kota...
Spotted these guys...
 Dan sebelum balik...

Mengabdikan kenangan di Harajuku bersama patong2 tiruan ini....hehehe... kira ganti cosplay ler...kikiki

From Harajuku, we traveled via metro back to Suitengumae. Metro Chiyoda Line (Meiji-Jingumae), changed train at Otemachi and straight to Suitengumae (Hanzomon Line). Price: 200 yen, Duration: 30 minutes. 

Kiranya inilah summary perjalanan kami pada hari ke-7. [Click on the map for clearer view]  Triangle kan..? i myself didn't realize this  until i came up with this sketch. ...hehe... train expenses for today:  850 yen, 
Faris n farah half the price! Till the... ✌



18 comments:

  1. Bagaiamanakah fesyen gen Y di sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm... x pasti plak prof..haha... i wasnt observing any of them.. too busy chasing both of my gen zs...errr...haha...

      Delete
    2. Lgpon cosplay hr ahad..saya p hr sabtu...☺

      Delete
  2. FARIKICA. ..
    Ritu masa kat harajuku sibuk mkn crepes. Boleh la feeling2 org jepun gitew.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...ade nmpk... berator pnjng melingkr2... mls mo brator... rmai btl

      Delete
  3. Kira wajiblah pi Harajuku ni klu gi Tokyo kan... Menghitung duit tabung nk gi Jepun lgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. X de lah wajib tp interestingnya blh tngk pelbagai ragam manusia. Esp hr ahad bila teenagers bercosplay..hehe

      Delete
  4. Actually, tak dekat pun Harajuku dgn Shibuya, kami dulu jalan dalam 20-30 minit nak sampai. Kalau tenguk pada train map cuma satu station ke depan ajer.
    Banyak ke beli barang kat Daiso ? Kan akak dah bagi tip dulu kalau nak bagi orang souvenir mcm chop stick Mickey Mouse boleh dapat kat Daiso nih hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaha..btl kak.. mmg saya guna tip u.. bg souvenir brg daiso.. tp kbnykn brng2nya similar to daiso mesia... klu p shibuya pon saya naik tren kak... x larat mo jln..hehe...

      Delete
  5. wah...jalan pakai tongkat atau baru beli ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. X la..haha... itu sja belik... nk bg my father..haha...

      Delete
  6. Kami tak sempat pun gi sini.....again masa mencemburui kami....hahahahah
    Kalau yg jenis tgk anime mmg syok kot lepak hari ahad kat sini kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah... ralat jugak x dapat tngk cosplay..tp ape nak buat, ahad nak p tmpat lain plak... bak kata liza lah...masa mencemburui kita..ha..ha...

      Delete
  7. Xtau bila masa Harujuku ni xde orang. Kitorang gi aritu pun selautan juga. And sempatla nampak few cosplays. Tapi ada juga yang xnak bergambar, xnak digambar.

    ReplyDelete