Feel free to follow...

Wednesday, 10 June 2015

TOKYO METROPOLITAN GOVERNMENT BUILDING (TMGB)

DAY 8

Sedar x sedar, dah lapan hari kami di bumi Jepun ni... Hari2 dok berjalan, mana nak ingat kan... Hari ni kami bercadang nak ke Tokyo Metropolitan Government  Building (TMGB) untuk melihat bandaraya Tokyo in 360 degree. Yang seronoknya tempat ni ialah....it's freeeee!!!

WHAT IS TMGB?

TMGB is a building where you can see the 360 degree view of Tokyo from the popular 202-meter high observation decks, located on the 45th floor. On a sunny day, if u are lucky enough, u can catch the glimpse of Mount Fuji too...:)

OPENING HOURS
South Observation Deck: 9:30 a.m. - 5:00 p.m. (until 10:30 p.m. on the 2nd and 4th Monday of each month)
North Observation Deck: 9:30 a.m. - 10:30 p.m.
Close on 1st and 3rd Tuesday of each month (South Observation Deck), 2nd and 4th Monday of each month (North Observation Deck). If closing day falls on a national holiday, the observation deck will open on that day, but will be closed the following day.

HOW TO GET TO TMGB?
If by metro, there are 2 methods to reach the place:
1. Tokyo Metro Nishi-shinjuku Station via the passageway to the Tokyo Metropolitan Government      Buildings: 10 mins on foot
2. Tocho-mae Station on the Oedo Subway Line is located in the basement of the Tokyo Metropolitan Government Building.

Obviuosly, kami memang kaki pemalas berjalan. So, memang kami amik option 2. Very convinient. Terus sampai basement of the stipulated building..he..he.. (kena simpan tenaga, hari masih panjang. banyak lagi tempat nak menapak.) Ini direction dari Kurumi Mansion ---> From Monzen Nakacho, kami ambik Toei Subway Oedo Line ke Tochomae Station. duration: setengah jam. No transfer. Harga: 270 yen. 

Ini lif nak ke atas dari Tochomae
Ada banyak sign, jngn risau
 Naik atas terus nampak building ni.... Tadaaaa....!!!

Moh kite!

Saki baki autumn


Olympic Tokyo 2020
This way pls....
Kami bergambar kat South Obs tp
kami p North Obs..he..he..
Sebab ramai org plak berator kat South tu...
Ramai org suka naik ke South Building coz boleh namapk view of Odaiba tp kami x kisah..janji naik... Ade guards akan check2 sebelum naik. Tp tu procedure biasa...

Jom tengok views of Tokyo city...





Unique bngunan ni
Can u spot the iconic building?

Dah lupa park ape tp Shinjuku Park rasanya...
The replica of the TMGB
Dekat atas tu ada 2 souvenir shops and a coffee shop. Sempat lagi kami belik2 kat atas tu. Yelah, aktiviti cuma tengok2 view, lepas tu ape lagik... Faris belik ultraman figurines... Berkualiti katanya.. boleh pusing2 pinggang (hmmm....die aja yg tau...) and i bought puzzle sets with frames. I also bought transparent files. Unik file tu, boleh tukar2 from day to night.


Plenty of puzzles
Another view of the souvenir kiosk
Souvenir kiosk from far....he..he...

The coffee shop
Jom turun......weeeee...laju wooo... in split seconds

We didn't go to the other tower. Rasa mcm sama aja..he..he... Lepas ni nak ke tempat lain pulak....he..he...

Jom teruskan perjalann... Bila nampak Shiodome Station ni,
agak2 nak ke mana?

12 comments:

  1. Yeay saya pun naik bangunan ni dulu! Kagum kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kagum dn teruja... ditmbh lg dngn free entry tu...bertmbh teruja... semua negara byr, tetiba sini free..hehe

      Delete
    2. Kan! Tu yang buat bertambah kagum sebab FREE!

      Delete
  2. saya pun plan ke sini aritu.. tapi tu la asyik tak cukup masa je. buat apa ntah tak cukup masa tuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg pening nk pilih mana nk p kan syieda? Saya ni plok dngn ank2..lgikla...hehe..ribut!

      Delete
  3. Thanks for sharing...love all the wonderful info... I can't wait for my trip..

    ReplyDelete
  4. Nampaknya destinasi kita di Jepun tak sama ye..

    ReplyDelete
  5. Padat betul laaaa Jepun ni haaaaaa bila tengok dari atas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tokyo dn bndr2 bdr padat kot...tmpt lain mungkin kurang sket...

      Delete