Feel free to follow...

Thursday, 14 January 2016

HALEEVA SUNSHINE HOTEL & SEKITAR

For our  4 days stay at Krabi, we stayed at  Haleeva Sunshine Hotel. Hotel ni berdekatan dengan masjid di Ao Nang. Macam mana boleh pilih hotel ni...? I read some reviews at trip advisor, its location and the cheap price cukup menarik perhatian. Lepas tu,  rupanya blogger Khayze pon penah dok sini and she recommended the hotel too.. Booking was done through booking.com. We paid RM254 per room for a 3 night stay, jatuh RM85 satu malam. Cheap eh...?  So, kami pon bookinglah hotel ni. Jom kita tengk hotel dan keadaan sekitarnya.

Hadapan hotel. Betul2 tepi jalan. 

Twin bedroom
Double bedroom
Day bed
A small flat screen tv mounted on the wall
towels and fridge
Enough of the room, let's look at the hotel.

Free flow of coffee/tea and biscuits 24/7. 
The emerald green pool


Limestone hills at the back of the hotel



We could see Ibis from our room
A seating area near our room
Hubby with the receptionist
You can rent bikes here.
The main road. U can park here or at the designated hotel parking lots which
are very limited.  Can u see the mosque? Dekatkan..? 
Do try the drinks from this stall... The best! Just in front of the hotel.
Ice tea and ice coco memang superbly delicious! Rich and creamy....
If u walk a little bit further down the road, u will see Adam Laundry service. 

Every evening ada night market where u can purchase halal food and souvenirs, of course. Price wise? Again, souvenirs are more expensive than Hatyai. Food is cheaper though.

BIL shopping


I bought food from this local seller twice. Cheap tom yam set comes
with rice and omelette. 1 portion boleh makan 3 org, bnyk btl isiknya. U just have
to ask for extra rice.  Gerainya betul2 dekat masjid. 

Farah's favourite kuih. I have no idea what it's called!

Another local delicacy. Still, no clue of the name. 
Hahahaha...this is my fav of all! KERABU MANGGA weiihhhh....
Wajib belik hari2.... The best mango salad in town. Akak ni bukak kedai
hari2 dkt pasar malam near Haleeva. 

Us, before leaving the hotel! 

24 comments:

  1. boleh ikut..pasal cadang nak ke sana bulan jun 2016 nanti...kali ke 3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kali ke 3? hahaha... otai dah MKL di Krabi...

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  2. Replies
    1. hmmm..will never let him see this comment...hahaha...

      Delete
  3. macam kebetulan pulak, aritu saya dgn adik beradik duk haleeva juga. rasa ralat sikit tak sempat nak mandi kolam renangnya sebab tiap kali nak turun hujan mencurah-curah lebatnya pada lewat petang dan awal pagi.

    eh, kenapa saya tak terasa nak menyinggah kat gerai jual air tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kolam Renang tu hr tu, kmi yng punya..haha. .. lps penat mandi, lepak kt verandah yg ada meja pnjng tu

      Delete
  4. Biliknya nampak luas... family room ke Fari.. Dekat pulak tu dengan tempat makan... penting tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. X... bilik double ja PLM. Ade juga bilik family... lg bsr. Dlm seratos lbh sikit... waktu off peak... haah mcm2 kedai ada tp kedai yg btl2 sebelah haleeva tu mhl sket...

      Delete
  5. Hee memang takdak pulak perasan stall air tu depan Haleeva.
    Masjid tu dah siap tak eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. May be masa u p, dia x bukak kedai kot... cuti..hahaha... masjid tu dah siap cuma ada sikit lagi kot rasanya nk touch up.

      Delete
  6. akak baru berangan nak ke sini.. nnt boleh refer blog u lah... thanks dear.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh drive aja kak... memang convenience.

      Delete
  7. sis fari.. dari haleeva ke beach jauh tak? nak pergi bln 4 1st timer tp tak book hotel lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaoh jugak... klau naik tuk2 3-4 minit ja..tp if jln kaki dlm 20m jugak rsanya... dlm 1km gitu. Tp tmpt mkn mmg senang..

      Delete
  8. sis fari.. dari haleeva ke beach jauh tak? nak pergi bln 4 1st timer tp tak book hotel lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp rmai ja yg jln kaki... cuma saya jenis x suka jln pns2... mlm bru smpai tu kmi jln kaki tp bila nk blik ke hotel dh x larat, nsik tuk2..hehe

      Delete
  9. Di siam ni harga hotel.bawah rm100 tapi bilik soft bagus dan bersih.cuba cari di malaysia dpt tak harga macam tu?

    ReplyDelete
  10. Di siam ni harga hotel.bawah rm100 tapi bilik soft bagus dan bersih.cuba cari di malaysia dpt tak harga macam tu?

    ReplyDelete
  11. Di siam ni harga hotel.bawah rm100 tapi bilik soft bagus dan bersih.cuba cari di malaysia dpt tak harga macam tu?

    ReplyDelete
  12. Di siam ni harga hotel.bawah rm100 tapi bilik soft bagus dan bersih.cuba cari di malaysia dpt tak harga macam tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bnyknya nieda...hehehe.... yup memang.. harga hotel kira mampu milikla...hehehe... cuma jangn p waktu super peak ler kot.. memang cekik darah...

      Delete
  13. Waktu bila yg super peaktu ye Farik

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulan 12 super peak... 11 ke ke bln 3 peak nekcik... lbh kurang gitula...

      Delete