Monday, 18 December 2017

MESALE CAFE RESTAURANT N ARASTA BAZAAR

Pls click here for previous post. 

If u happen to be in Sultanahmet and want to watch Turkish sufi whirling dance for free, u can dine at Mesale Cafe Restaurant in Sultanahmet. Very near to Arasta Bazaar.  Food is good. Prices are affordable but to me, it's a little bit pricey for my budget. But, u can watch the dance and traditional music performance for free while dining in. The show was not long, about 15 minutes per session.  I guess the simple version, not like the one  u pay, it is longer and they have like some kind of story line. Oklah kan...janji dapat tngk...hehehe...


Where is this cafe?

Meşale Cafe Restaurant Sultanahmet - Istanbul
Cankurtaran Mahallesi,
 Kabasakal Caddesi, Arasta Bazaar,
No 45, Fatih Sultanahmet / Istanbul
Tel: +90 212 518 95 62
Mail: info@mesalecafe.co

So, malam yang kami baru sampai tu, kami p makan kat sini.. Actually masa datang tahun 2011 dulu, tengok dari luar ja...kali ni baru masuk dalam makan...hehehe.... kami order mkanan yang sama aja. set for 5 sebab x tau nak order apa...alhamdulillah sedap sehingga menjilat jari. the portion was very big. We paid like RM40++ per person mlm tu... oklah kan...makan sedap, banyak, comfortable place, tengok show...hehe..
Posing sat sblm makan...
The other table

Our set, 180TL for 5. (be4)
Our set, 180TL for 5 (after).hahaha...

Look at the rice... pendek2 gumok2 kan... mcm barli
The music performance


Getting ready to perform

The sufi dance

On our way back from dinner, we walked pass  Arasta bazaar. Bazaar ni tutup lambat, pukul 9 lbh masih ada kedai yang buka. Actually harga kat sini, x lah mahal sangat, rasanya lebih murah dari Grand Bazaar, cuma ia lebih kecil. Kedai2nya pon bersih.

The alley of shops at Arasta. 

Window shopping sambil mkn tester...

carpets n sejadah mmg bnyk.

Some of the items sold at the bazaar. 

All sorts of spices dry flowers

Wajib mkn if ke istanbul ya.... turkish delight pelbagai flavors

2 comments:

  1. Rasa macam nak mengulang... bila agaknya AA nak buka route ke sana..

    ReplyDelete
  2. Istanbul ni x jemu kan kalaunak p slalu... kalau lah dekat...hahaha... sya pon teringin nak bawa parents n anak2 juga... :)

    ReplyDelete

PRAGUE MORNING MARKET

CLICK HERE FOR PREVIOUS POST The next day, kami nak balik ke Istanbul smula. Tapi flight pukul 3 petang, so pagi tu kami lakukan aktiviti ...

You may also like to read these...