Friday, 31 August 2018

BOSPHORUS CRUISE

CLICK HERE FOR PREVIOUS POST. 

Duit Turki jatuh merudum kan sekarang..untung sangatla bagi yang ke Turki tahun ni.. dah jd RM0.60 =1TL...huhuhu...

Anyway, jom sambung cerita...

The next morning, we had breakfast at the hotel. Ini 1st time dapat hotel skali dngn pakej breakfast... actually dkt tmpat lain tu pon ada tp macam x berbaloi nak include breakfast coz bukan boleh makan pon.. lain lah di Turki, semua boleh makan... Meriah breakfast kami!
Our hotel's name is Byzantium Suite and Hotel. Very recommended. Cheap if u book via booking.com.

Yang belah kiri tu memang x boleh hadam...huhuhu

This one is nice...

Happy faces having breakfast

Yogurt and fruits
Lepas kenyang, kami jalan ke sultanahmet tram stop, naik tram ke Eminonu..dekat aja, dalam a few stops.. di Eminonu ni ada banyak cruise yang kita boleh pilih. Actually, ini merupakan kali kedua nak naik bosphorus cruise, kawan2 pulak semua baru 1st time... so, kira dah ada experience la kan.. x de la nak p terjah bot mahal2 tu.. CLICK HERE FOR MY OLD POST ON BOSPHORUS CRUISE. tengah dok pilih2 tu, datang seorang hamba Allah ni, offer naik cruise kompeni dia... dalam 15TL..kira agak mahal dari biasa tp bolehla sebab die jalan terus, x perlu tunggu pukul 11. Lepas bayar, orang tu bawa kami dan beberapa orang lain naik van.. dekat aja, dalam 2 minit macam tu, sampai ke kapal mereka.. kami pon naikla...


Before boarding
x berapa lama, cruise pon jalan..maka belayarlah kami... saya pilihkan kawan2 route yang pendek, dalam sejam..lalu Golden Horn dan pusing.. x ambil yang route panjang coz makan masa, kami masa x banyak...

Some of us on the cruise. I was nowhere to be found... may be membawa hati yang lara...ahaks!
 Jom layan view. saujana mata memandang..









Right after the cruise
Lepas cruise, hamba Allah tadi bawa kami semula ke tempat pertemuan asal naik van... baik orangnya... kami sempat tangkap gambar...

The Guide whom approached us for the cruise, Pokcik van pon x nak ketinggalan juga tu... die merajok coz kita asik nak bergambar dengan yang muda aja...hahaha...
So, kalau terjumpa Mat ni kat area Bosphorus cruise, bolehla beli tiket kat dia,.. ok, genuine! 
Lepas tu, saya bawak kawan2 p makan balik ekmek... walaupon ada yg x berapa gemar rasa ikan tu, tp bila lagi nak datang Istanbul dan merasa makan kan? x sah ler mai Istanbul x makan balik ekmek... balik ekmek ni actually kebab stuffed with fillet. Price? Only 10TL








NEXT, WE WILL GO TO THE SPICE BAZAAR... SHOPPING TIME!!!

8 comments:

  1. Syok kalau pergi sekarang.Memang duit mereka tengah jatuh.Memang sedap-sedap makanan orang turki rindu makanan turki ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Flight ke sna pon tngh promo untuk next year...hehe... ya, istanbul antra tmpt yg x jemu nk p kn...

      Delete
  2. ada kawan bgtau jugak dia xleh nak telan jugak makanan2 kat sana yg hotel provide. balik2 makan telur rebus pepagi. n makanan2 yang dibawa. heee kenala makan jugak makanan tempatan. sedap x sedap janji cuba hehe.. and CT pun rasa kalo cruise ke apa ke amek yang skejap je sudah. kitaaaa dala rushing unless ada banyak masa nak enjoy kan hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cruise pnjng ngantok la siti, bg sya la... haha... sya suka mknan turkey.. sedap... ada kwn2 yg kurang masok.. sya mmg jenis sedap sokmo.. btu cicah sambal pon sedap... haha

      Delete
    2. kita laaaa tu jenis yang sedap sokmo hahah jenis tibai jee apa ada. kalo macam kebab2 tu CT pun okay je kot. yup cruise panjang2 bosan. skejap2 cukup janji da naik kan =)

      Delete
    3. Kan.... sbb bnyk bca review, agak ngantok yg long cruise tu...

      Delete
  3. Jatuh sungguh duit Lira Turkey tu... dulu saya pergi ratenya 1.20... Hai bilalah AAX nak ke Istanbul ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Msa sya p pon, rate dlm rm1.10 gitu.. skrg bnyk promo p istanbul.. dlm rm1800 mcm tu

      Delete

2 DAYS OSAKA AMAZING PASS

DAY 1 Dah setahun, baru lah tamat cerita Istanbul and Eastern Europe... Lepas ke sana, ada lagi a few places yg saya dah p termasuklah rep...

You may also like to read these...