Sunday, 16 September 2018

SPICE BAZAAR

Lepas dah kenyang makan, saya bawak kawan2 ke Spice bazaar. Just across the street.  When i came here in 2010, i went to the Grand Bazaar..so, kali ni ke spice bazaar pula.. malas dah nak ke grand bazaar. lebih kurang sama aja barang yang dijual cuma grand bazaar lebih kelas..hehe... click sini for my Grand Bazaar photos and story back in 2010. 

The Spice Bazaar  in Istanbul, Turkey is one of the largest bazaars in the city. Located in the Eminönü quarter of the Fatih district, it is the most famous covered shopping complex after the Grand Bazaar (Wiki)

How to get to the spice bazaar?
Take the tram to Eminönü, then walk across the square with the New Mosque on your left.

Opening hours?
9:30AM–7PM

Kat sini, kalau x janji jumpa pukul berapa, memang tolong pokcik turki tutup kedai le jawabnya.. So, i gave my friends like 1 and a half hours to wander around spice bazaar and met me back here then.. I pon masuk la juga jalan2... nak carik tudung yang k nik kirim...hehehe...

blm sampai spice bazaar pon dah ada gerai kecik2 jual turkish delights dalam kotak2 comel untuk souvenirs.  Macam2 jugak kami beli kat sini... i bought henna, candies for farah, coffee for my father and my FIL.. dan ada la a few small items... x belik apa sangat pon...

Barang paling besar dibelik adalah jam dinding, belik kat bawah jambatan dkt eminonu...hahaha... masa semua tngh sbuk pilih winter coats, i pon sebok p belik jam dinding. sampai sekarang elok jam tu.. besar.. 10TL ja harga...

let's check out the hustle bustle at the colorful spice bazaar..







Makcik jual kopi

All sorts of fermented olives, i guess


Cheesee...

And more cheeseeeee....

Meat


Inside the spice bazaar

Kedai tudung silk


Antara yang dibeli...



Yg ni 10TL...  Saja ja belik, x try pon...
dalam hati, kalau rosak pon x apela,
buat hiasan...sekali sangat la eloknya sampai ke hari ini...
This one memang fav Farah.. Kalau tngk,
terus teringat ke dia...:)

Oklah... lepas shopping di spice bazaar dan area berdekatan, kami balik hotel nak solat.. lepas tu baru kluar smula ke area dekat2 ja...

6 comments:

  1. cukup keeee sejam dua hahahaha i think i need more. kalau tak boleh murung.. hahaha.. btw meat yang dalam tube cem sausage tu kita boleh makan kan ? and aduh.. dried fruits and all the sweets.. i cannot i cannot ! semua tu kelemahan jiwaaaaa !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ct.... tix ke istanbul tngh murah... apalagi... blh la grab 1..hehe...
      Haah.. blh mkn.. all halal one.. hahaha... memang, pg smpai ptg pon blh aja tu klau ditunggljn situ..haha.. mlm depa sambong lg dkt area sultanahmet....

      Delete
  2. Assalamualaikum, nak tanya lagi hehe ... kat Istanbul tu kalau winter clothing dan barang2 branded bagi handbag, shoes murah ker ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... winter clothing murah... branded brands i x pasti coz i x p pasaraya bsr... area taksim bnyk tu pasaraya2...

      Delete
  3. Ohhh Fari pi Turki bestnya... Boleh drive ke kat sana? Spice Bazaar tu memaaaanngg lah awesome.. Thanks for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thn lps p nyer mulan... haha.. biasa la lmbt updatenya... 🤣🤣... blh drive rsa.. klu nk keluar dr istanbul. Dlm istanbul, naik tram n metro ja.

      Delete

TOPKAPI PALACE

21 Oct 2017 (Saturday) Hari ni mrupakan hari terakhir kami di Istanbul... Pejam celik pejam celik dah 10 hari kami merantau. Hajat hati m...

You may also like to read these...