Feel free to follow...

Monday, 23 December 2013

Bandung Revisited (Part 1)

The 1st time I went to Bandong was back in 2009 via Jakarta. But, tgat was mainly a shopping trip as we only went to the shopping outlets. Then, we booked another flight to Bandong in Oct 2010, again via Jajarta. However, we didn't get the chance to go due to some reasons.  Kerja lah... ape lagi? Huh.... tp x apalah...rm38 aja return waktu book tiket tu. So, kira halal ler...

Jalan Dagor in 2009
And now. .Sept 2013, berbekalkan rm98 (return AA tix) kami bertiga (Faris, angah n I) with a few other friends terbang ke Bandong (this time straight to Sasteranegara Airport). Perjalanan mkn masa 2 jam setengah mcm tu, main objective: sightseeing...


We stayed at kenangan Hotel. Murah aje. Will blog about the hotel separately. Reasons for choosing the hotel: cheap n within walking distance to Pasar Baru. Pasar Baru area is very crowded with cars. It's good if u can just walk to the area. U will take a long time if you drive there as the road is mainly small and one way street.

Sampai Bandong mlm, about 8 something gitu. Naik teksi sapu ke hotel.. he.. he.. cheaper than airport taxi. so after checked in we walked to Ampera Restaurant for dinner.


Nasiknya dibungkus2 bulat2 mcm ni dlm
Daun pisang.
Dinner biasa2 aja. Mkanan sunda. Dh mlm kan.. so x da lah beria sngt nk mkn...;)

The next day, pagi2 lagi dah bangun...hari ni nak pergi ke Kawah Putih. Ia merupakan tinggalan inactive volcano, Dah x meletup dah tp still ada asap2. Kawah Putih ni agak jauh dari Bandung. Southern part. So, memang kena keluar awal pagi. Lagipon, memang macet jalannya.. After breakfast, kami pon bertolak ke Kawah Putih. Perjalanan memakan masa 2 jam lebih jugak. Perjalanan ke sana mula2 lalu kawasan sesak, lepas tu mula masuk ke desa. Cuaca pon makin dingin. Mereka ni banyak tanam jagung dengan daun bawang. Memang perasan, bnyak betul  daun bawang mereka tanam. Strawberry pon mereka suka tanam.

On the way to Kawah Putih
Ladang jagung
 Bila sampai di main entrance, we had two options. Either to drive our own car inside (with a fee) or naik van2 yang disediakan (pon with a fee). Lepas kira2 dan congak2 lagi untung bawak kenderaan sendiri, so we decided to drive inside. Sebenarnya, if u are in a group of more than 2 people, memang untung bwa masuk kereta sendiri. Lagi pon, x perlu tunggu van penuh baru nak jalan.

Van2 yg disediakan untuk masuk ke dlm. Rp30k per
Pax for a return trip.
Ni lah kereta yang membawa kami berjalan sepanjang
 4 hari di sana. Dlm Sejuta 4 hari tu

Tmpt beli tiket nk ke kawah putih. Rp150k per car
plus rp15k per pax entrance fee.
Kedai2 souvenir sblm masuk ke kawah
Putih
This way to Kawah Putih. 

Ckp pasal kedai souvenir, masa nk masok tu, adelah sorang hamba allah ni jual strawberry. Mula2 die jual sekotak besar, rp15000.  Kamu tawar2 dptla rp10k. Rasa dh murah sngtla tu coz kalu kat cameron pon kotak gitu dlm rm10. Ni cuma rm2.80. Tp dlm hati ada terdetik, "ntah2 kat dpn lg murah..." tp lps tu terpikir lg.."ahhh.. how cheap can it be? Dah rm2.80 dah sekotak..." Skali tu, on the way out of the place, sorang lg hamba allah menjual strawberry yg sama dngn harga rm0.70.. 70 cents? What? I don't know whether I wanted to cry or laugh... murah bebenor.. harga air siram strawberry to pon lg mahal rasanya.. ha..ha..
Ni sekotan 70 sen... berapa rp tuh?
Anyway, jom masok ke kawah putih. Tinggalkan si penjual2 strawberry tu... Kawah putih ni memang sangatlah cantik tempatnya... x rugi drive jaoh2 untuk ke sana melihat alam semulajadi ciptaan illahi.






Pokok Botak
This way to Goa Belanda


Kena pkai mask, bau blerang kuat.
Kami bawa dr KL tp boleh juga beli kat sini.
Murah aja.
To be cont...

12 comments:

  1. Many people who went Bandung will visit this Kawah Putih but I didn't. I opted for Tangkuban Perahu instead. Kawah Putih is so breath-taking based from the photos you took

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah..mny people will opt for tangkuban as it is nearer compared to kawah putih. I think tangkuban is too touristy. .. but ok la... 2 different sceneries. Colder than tangkuban too.

      Delete
  2. Saya pun gi Tangkuban Perahu aje...tak pergi pun ke Kawah Putih. Cantiknya view di situ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah..view mmg sngt cntik.. bau blerang pon kuat. Kt sini x ramai org tarik2 suruh belik brg.. so, more peaceful. Lebih senang nk enjoy scenery..hi..hi..

      Delete
  3. Tak pernah lagi jejak Bandung, nampak menarik dan selalunya org cakap pg Bandung hanya unuk shopping. Tapi sebenarnya banyak juga tempat untuk dilawati ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm..im not a shopaholic tp... bile ke bandung..mmg tergugat iman. Lg satu beijing, pon tergugat iman... adoiii...mcm2 brg...

      Delete
  4. Tengok gambar orang2 yang ke Kawah Putih ni...memang lawa. Xpenah xlawa. Next trip ke Bandung, insha Allah masukkan tempat ni dalam itinerary. More entries please. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi bibie..yeah will write more but u have to bear with me..very bz. M having a week off until 31st after a hectic month.. so, perhaps cn write faster..hi..hi...

      Delete
  5. Lama tak singgah sini..aha...kalau ke sana nk booking hotel tu jgak lah..leh g shopping hari2 kat pasar baru tu ....hamboi nk melabur duit cam org kaya kan hahah

    Strawbeery ..kalau 70 sen mmgm urah gila..ada baca dari blog Zila katanya dorang rendam dalam air gula..so rasa manis tak pure

    Cantik betul view kat sini ngan ari warna biru tu...dulu JM tak ke kawah putih ni..haruslah ada misi repeat ni :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi JM.. Jngn kata awak, saya sendiri pin dh lma x singgah sini..he..he..bz sngt...blog kwn2 lain pon dh lma x menjengah. Cuti skejap ni blhla luang2 masa baca. Strawbery yv di tangkuban mmg manis coz bergula. Yg ini just like ordinary strawberry. X da tarok gula.

      Delete
  6. Waa senyap senyap dah berlibur libur ke bandung buk!! iyalah nekcik rasa nekcik pun dah lama tak ke bandung nii//so kiv tahun2014

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bile nk ke bandong nekcik? Shopping eh?

      Delete