Feel free to follow...

Thursday, 26 December 2013

Bandung Revisited (Part 2)


Selepas round2 kat kawah putih tu, we went for lunch at a nearby restaurant. Supir yang bawa coz kami x survey pon any eating outlets kat sini... Sedap makanannya kat kedai ni. Harga pon ok. Ada surau, so we all solat jama' terus di sini sblm meneruskan xtvt seterusnya.

Nama kedainya
Boleh makan kat pondok tinggi atau pon yg atas tanah. Konsep ala2 kg daun
tp to me, better service than Kg Daun. 
Opposite resto ni ada station minyak
Mai dah makanan... Cpt aja masaknya... x payah tunggu lama
Jemput makan.... pecal memang 1st class...sedapnyerrr...
Lepas makan, kami teruskan perjalanan pulang ke kota Bandung. Datang td 2 jam, sekali balik sampai dkt 4 jam coz jalan sesak... adoila....tidorlah, ape lagik....

Senario biasa di jalan2 di sekitar Bandung

Faris dah duduk berdiri, makan, tido, pusing... still x sampai2

Akhirnya....sampai juga kami di Transtudio, Bandung. Mula2 dok contemplate whether nak masuk ke tidak coz dah pukul 2. Last2 masuk jugak coz muka Faris dah mencuka...tp alhamdulillah semua ride yg nk naik tu dpt naik coz x pyh berator sngt. Org x brp nk ramai. Cuma ada satu dua show yg terlepas coz masok lewat.

Rasa2nya Transtudio Bandung ni adalah antara taman tema yang murah harganya. Mcm2 jugak ada dalam ni...Berbaloilah dengan apa yang dibayar...;). Berikut merupakan entrance fee to Transtudio Bandung: 
Monday to Friday : Rp. 150,000,- (one hundred fifty thousand rupiah) - about RM42
Saturday, Sunday & holiday : Rp. 250,000,- (two hundred and fifty thousand rupiah) - RM70
Additional Rp. 250,000 (two hundred and fifty thousand rupiah) - Fast Track

OPENING HOURS: 10am to 9pm.

My suggestion is to go during weekdays. Orang x ramai. Mcm kami hari tu, lepas parade, tempat tu kami yg punya. X payah berator. org x ramai. Harga barangan dalam ni termasuk makanan pon lebih murah dari theme parks lain yang pernah saya pergi.  When U wanna buy things including food, u need to use the Mega cash (a card like touch n go card). U need to top up the card and buy stuff using it. 

Sebelum belik tiket. Bergmbr bersama
Maskot Transtudio..he..he
 Here are the attractions when we were there:

1. Trans City Theater                                                  11. Sky Pirates
2. Yamaha Racing Coaster (under maintenance)          12. Captain Black Heart Pirate Ship
3. Giant Swing                                                            13. Special Effects Action (dh hbs servis for that day)
4. Marvel Superheroes The Ride                                 14. Jelajah (The Adventure)
5. Vertigo                                                                   15. Dunia Lain
6. Trans Car Racing                                                    16. Liliput Island
7. Si Bolang Adventure                                               17. Kong Climb
8. Trans Broadcast Museum                                       18. Amphitheater
9. Science Center                                                       19. Land of the Giant
10. Dunia Anak / Kiddy's Land                                   20. Dragon Riders

Sblm racing, ambik gmbr dulu...
Parade pukul 530 ptg. Parade nya x adelah
Segah DisneyWorld atau WarnerBros MovieWorld,
Tp....bolehla...
Lps parade, we all masok 4d cinemax. The Avengers.
Ada show....nyanyi2 juga
Yg ni...ya ampun! Mak x naik. Faris was so eager
to try that out...
Baik kita naik yg ni...He..he..lagi syiok...
Boleh basah...We all naik ride ni 2 3 kalik...
Bila lapar, kita mkn.... Angah diet, x makan
Sambong naik ride lg.... yg ni pon faris naik 2x.
Berangan jd Michael Schumacher ler tu...
Science Centre: Very Interesting! Mcm2 magic based on
science blh buat di sini.
Sedikit info from Science Centre...:)
Dunia Lain: Masa ni hanya kami bertiga aja yg berator nak naik tren hantu.
 Cancel, dah sampai tren, tnya adik tu, jalan keluar ada... x jadi mau naik...
hu...hu...

Ni mcm ala2 kat Kidzania
Boleh belik popcorn...
Kami x belik ape pon dalam ni. I only bought Trans Studio pencil case for Farah and fridge magnet for myself.

Lepas dah penat habis jalan2 pusing Trans Studio, kami jalan2 kat Bandung Supermall. Kalau nak compare Bandung Super Mall 2013 dngn 2009, bnyak betol bezanya. Masa 2009 tu, Bandung Supermall ni ala2 mcm Leisure Mall kat Cheras tu... La ni, dah mcm Mid Valley Mall plak rupanya...hi..hi... Lps jalan2 dan tukar mega cash semula (coz lebihan boleh refund), kami pon p makan kat Pizza Hut. I noticed Pizza Hut kat sini lebih class dr di Msia. X mcm layanan fast food resto. Paling best, cepat...he..he..Harga lebih kurang ja mcm di Msia.

Exterior & Interior

Lepas makan, dalam kol 10, tunggu Pak Supir kat luar.  Balik nak tido. Esok nak jalan lg...

TO BE CONT.

9 comments:

  1. besar tak theme park tu? ada sebesar sunway lagoon ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunway besar..5 in 1.. ni mcm sebesar genting theme park indoor n outdoor rasanya...

      Delete
    2. Syieda, sebesar USS ada kot..hi..hi

      Delete
  2. Kenapalah kedai makan kat Bandung banyak kreatif macam tu. Makanan pun sedap. Harga pun berbaloi. Saya cadang Trans Studio kat adik2, both pun tarik muka. Haha lupa diorang dah 25++.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blh ja.. ini mak bdk dh 35++..ha..ha.. bosan2..blh shopping kt bandung super mall. Bngnan yg sama aja. Mmg..harga makanan mereka sangt2
      ok. Ditmbh plak dngn currency mreka yg dh turun la ni.

      Delete
  3. Replies
    1. He..he...itulah tu... tp mak bdk pon suke..hi..hi

      Delete
  4. nenek budak mesti lagi suka kan!!

    ReplyDelete